Kategorier
Stöd och insatser

Ett nytt möte med handläggaren

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Förra veckan skrev jag om mitt senaste möte med LSS-handläggaren. Sedan jag fick beskedet att mina boendestödtimmar eventuellt kommer att reduceras rejält har jag oroat mig enormt för saken. Mina behov är fortfarande samma som förut, med den enda skillnaden att jag varit utbränd och kommer dessutom att utredas för ME. På grund av min trötthet har min funktionsförmåga försämrats något under det senaste året, vilket min läkare bekräftar i det senaste läkarintyget som han skrev för ca ett halvår sedan. Men detta läkarintyg hade inte handläggarna i kommunen sett, och jag har även flera andra funktionsförmågebedömningar som LSS-handläggaren inte fått tidigare. 

Igår mejlade jag till min LSS-handläggare och frågade henne om hon var på plats på kontoret. Och att jag isåfall gärna ville träffa henne och visa intyg på att jag förutom Aspergers syndrom och ADD även har en diagnos som heter ”störd utveckling av koordinationsförmågan” plus att jag har stora visuospatiala svårigheter. Hon svarade att hon var på plats och att jag var välkommen att åka dit och träffa henne.

Jag har alltid haft svårt för pärmar, dels för att jag inte har tålamodet att lägga papper i pärmar men dels för att jag tycker att pärma är svåra att använda, därför hjälper min boendestödjare att lägga viktiga papper i pärmar. Men igår behövde jag öppna pärmarna och leta efter de viktiga intygen utan boendestödjarnas hjälp. Jag försökte öppna pärmarna och ta fram några intyg men tyckte att det var svårt att ta dem ur pärmarna utan att ha sönder dem. Jag visste inte vad jag skulle göra och blev stressad.

Plötsligt kom jag på den briljanta idén att ta med mig alla pärmarna till socialkontoret och låta LSS-handläggaren ta de papper som hon ville ha och kopiera dem. Visst var det lite jobbigt för mig att bära de tunga pärmarna till socialkontoret men hellre det än att försöka ta ur papprena själv och stressa ihjäl mig. Som tur var var LSS-handläggaren förstående och hjälpte mig till och med att lägga tillbaka papprena i pärmarna efter att hon kopierat dem.

Nu vet jag inte om läkarintygen kommer att hjälpa något när det gäller kommunens beslut, men jag hoppas det i alla fall. Jag håller tummarna! Beslutet kommer nästa vecka hem till mig per post, och jag kommer definitivt överklaga om jag inte skulle vara nöjd.

32 svar på ”Ett nytt möte med handläggaren”

Tack Linus! Jag vill helst inte flytta till ett LSS-boende heller, och dessutom skulle det altenativet bli mycket dyrare för kommunen än att tillåta mig ha kvar mitt boendestöd. Men får se vad som händer!

Svara

Risken är att du anses för självständig för att bo på ett LSS-boende men inte tillräckligt osjälvständig för att få boendestödjare. Det är nog en uppenbar risk att människor med Aspergers syndrom hamnar i det facket när det ska sparas pengar.

Vilket betyder att anhöriga får fixa biffen och om de inte gör det så får aspergaren så snällt äta sin biff rå.

Ja, så verkar det vara idag. Jag har hört talas om fall där folk fått avslag på sina ansökningar på boendestöd och gruppboende med motiveringen att personens anhöriga bor i närheten och skulle kunna hjälpa personen. Vilken tur att min familj inte bor i Sverige för de skulle inte hjälpa mig med städningen och matlagningen.

Svara

Jag misstänker verkligen att kommunen kommer att hävda att jag är för självständig för att bo på ett LSS-boende. Men då kommer jag hävda att jag endast har skäliga levnadsvillkor med det indragna boendestödet och att jag vill ha god livskvalitet vilket jag enligt LSS har rätt till. Sen är det naturligtvis en bedömningsfråga om jag har god livskvalitet eller inte om mina boendestödtimmar reduceras rejält, men det tycker inte jag.

Svara

”Goda levnadsvillkor” står det i LSS och ”Skälig levnadsnivå” i SoL.
Tyvärr drar kommunerna LSS närmare och närmare SoL när det gäller funktionsnedsattas livskvalitet. Detta trots att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, artikel 19 (a) och (b), förpliktar Sverige att ge oss det stöd vi behöver för att kunna leva som andra i en bostad vi valt på samma villkor som andra, alltså har Sverige ingen laglig rätt att tvinga oss till särskilda boenden när vi behöver hjälp i hemmet för att få goda levnadsvillkor.

Jag visste inte att det står så i FN:s konvention, tack för informationen Johan! Får se vad kommunen kommer fram till när det gäller mitt boendestöd. Tyvärr är ju boendestödet en SoL-insats, men kanske kan jag använda det här som argument i min överklagan trots allt. Jag skulle vilja veta om det finns något land som faktiskt följer denna konvention när det gäller de funktionsnedsattas rättigheter. I Finland vet jag aspergare som betalar privatstädare själva för man kan inte få hjälp där via kommuner på samam sätt som här i Sverige, i alla fall inte i de flesta kommuner.

Här finns konventionen i sin ursprungliga engelska version med svensk översättning bredvid:
http://www.regeringen.se/rattsdokument/sveriges-internationella-overenskommelser/2008/01/so-200826/

Sverige har skrivit på att ingen lag eller domstolsavgörande får strida mot konventionen men jag vet ett fall där FN fällt sverige utan någon åtgärd från sveriges sida.

Hittar inget enkelt sätt att jämföra länderna utan man måste läsa igenom varje ”Concluding observations” för varje land som finns här:
http://tbinternet.ohchr.org/_layouts/treatybodyexternal/TBSearch.aspx?Lang=en&TreatyID=4&DocTypeID=5

En intressant grej med SoL är att det i 5 kapitlet 7§ står:
”Socialnämnden skall verka för att människor som av fysiska,
psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin
livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och
att leva som andra.
Socialnämnden skall medverka till att den enskilde får en
meningsfull sysselsättning och får bo på ett sätt som är
anpassat efter hans eller hennes behov av särskilt stöd.”

Detta är alltså en särskild bestämmelse om funktionsnedsatta som tyder på något mer än bara skälig levnadsnivå vilket verkar ha glömts bort helt hos kommunerna trots att samma text även stod i gamla SoL från 1980…

Tack Johan för all info, det är superbra att veta allt detta när jag ska överklaga. Kommunen kommer förmodligen stå fast vid sin synpunkt men det kommer att vara intressant att veta vad en högre instans kommer att svara.

Det är som jag ser det inga större problem med lagtexternas formuleringar utan det är efterlevnaden av lagarna som brister. Och tolkningarna om behovet av stöd. Det är i första hand ekonomiska frågor och inte juridiska frågor även om en juridisk skärpning skulle kunna vara på sin plats för att styra upp den oseriösa bedömningen.

Hejsan! Jag håller på att skriva en skoluppsats om asperger och hamnade på din blogg för ett tag sedan och har nu läst igenom en hel del! Vad modigt av dig att vara så öppen, jätteintressant att läsa 🙂
Jag tänkte kolla med dig om det skulle vara okej att svara på en fråga!
Kan man få några följdsjukdomar av asperger? Vad jag har kunnat läsa mig fram så är det vanligt med depressioner och ångest men räknas det som följdsjukdomar eller mer som symptom? Hmmm!

Om inte du känner för att svara på detta så kanske någon annan bland kommentarerna känner för att hjälpa mig lite!

Ha en bra kväll, kram!

Hej Anna!

Vad roligt att du hittade till min blogg! 🙂

Som svar på din fråga så led jag både av depressioner och ångest innan jag fick min diagnos. Men dessa problem försvann direkt när jag började leva ett liv som passade mig och slutade umgås med människor som inte accepterade mig som jag var. Som jag ser det så var det inte min Aspergers syndrom som gav mig dessa symptom utan det var omgivningens bemötande och krav som gjorde att jag inte mådde bra. Jag tror att även människor utan Aspergers syndrom skulle förmodligen bli sjuka om de tvingades leva i helt fel miljö.

Hoppas du fick svar på din fråga! Ha en bra kväll du också 🙂 Kram

Svara

Kan man få några följdsjukdomar av asperger? Vad jag har kunnat läsa mig fram så är det vanligt med depressioner och ångest men räknas det som följdsjukdomar eller mer som symptom? Hmmm!

Aspergers syndrom är ingen sjukdom. Ordet ”samsjuklighet” används ofta felaktigt i sammanhanget. Rätt ord är ”samtida diagnoser”. Så frågan är om samtida diagnoser är vanligt vid Aspergers syndrom? Det enkla svaret på den frågan är ja. Svaret på frågan varför samtida diagnoser är vanligt hos människor med Aspergers syndrom är svårare att svara på. Det handlar till viss del säkert om att människor med Aspergers syndrom lever i ett socialt och ekonomiskt utanförskap vilket i sig ökar risken för psykisk ohälsa bla depressioner och ångest. Men sedan finns det också uppgifter om att människor med Aspergers syndrom skulle vara ”skörare” än andra människor dvs att det som en del i Aspergers syndrom finns en större risk att drabbas av samtida diagnoser. Detta alltså oavsett om aspergaren är social och ekonomiskt marginaliserad eller inte.

Av alla människor med Autismspektrumtillstånd så har 50-80 % också en ADHD-problematik och det finns uppgifter om att 30 % av alla med ADHD har en autismspaktrumstörning. Ångest är en särskilt vanlig samtida diagnos.
Här ser du vanliga samtida diagnoser hos människor med ADHD: https://i.imgsafe.org/5bc9a26.png
Jag tror bilden även stämmer in bra på människor med Aspergers syndrom.

Här kan du läsa mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Aspergers_syndrom#Komorbiditeter

Visst var det lite jobbigt för mig att bära de tunga pärmarna till socialkontoret men hellre det än att försöka ta ur papprena själv och stressa ihjäl mig.

Du kan ju alltid rycka ut papprena ur pärmarna så att du gör sönder hålen och sedan ge boendestödjarna i uppgift att köpa plastfickor och sätta tillbaka papprena i pärmarna i.

Hej Anna!
Man kan ha ADHD eller ADD tillsammans med en Asperger diagnos det är vanligt.
Man kan ha depression och ångest som diagnoser vid AS.
Man kan ha vara bipolär och ha en As diagnos.
Själv har jag bara en Asperger diagnos.
Du kan googla på Aspergers syndrom på Wikipedia för mer information.

Jag har Aspergers syndrom och ADD och är nyfiken på hur det hade känts att ”bara” ha en aspergerdiagnos. Jag vill kunna slå på och av Aspergers syndrom och ADD så att jag får känna hur ”ren” asperger känns jämfört med ”ren” ADD. 🙂

Jag är ganska säker på att flesta med Aspergers syndrom infriar diagnoskriterierna för en eller flera personlighetsstörningar tex fobisk och schizoid personlighetsstörning.

Vad bra att du hittade ett sätt att få med dig de viktiga pappren till LSS-handläggaren! Jag hoppas verkligen att de tar hänsyn till hela din symtombild och inser att ditt behov av boendestöd inte har minskat. Superbra att du kommer att överklaga beslutet annars! Jag håller tummarna för dig!

Tack Johanna! 🙂 Jag hoppas också att de tar hänsyn till alla mina svårigheter, men tyvärr är det väl så idag att kommunerna gör allt för att försöka spara pengar. Men vi får se vad som händer!

Svara

Hej Mats!
Vet inte riktigt vad ska svara på din fråga.
Har ju haft problem med socialt samspel och blev mobbad hela min nioåriga grundskoletid.
Var nästan stum i skolan och pratade mest hemma för jag inte vågade prata där pga av att jag blev granskad av andra elaka klasskamrater och elever.

Nej det är nog inte så lätt att svara på den frågan. Jag tror det var Johan som länkade till en bild som jämförde Aspergers syndrom och AD(H)D. Det är nog den bästa uppdelningen jag har sett hittills mellan Aspergers syndrom och AD(H)D.

Känner så väl igen mig i ”pärmproblematiken”. Min boendestödjare har hjälpt mig att sortera in alla papper i olika pärmar med flikar och varje gång det dyker upp ett nytt papper som behöver sparas så lägger hon in det på rätt plats. Det är en ovärderlig hjälp!

Vad bra att du också får hjälp av din boendestödjare med att sortera papper! Jag håller verkligen med om att det är ovärderlig hjälp. Förut låg alla mina papper huller om buller i lägenheten, och det funkade inte för jag hittade aldrig de papper jag behövde.

Svara

Hur mycket boendestöd har du idag Paula? Jag har en och en halv timme eller en timme om dagen för att få hjälp med att diska, laga mat och gå ut med soporna. För mig är det för lite. Jag behöver 2 timmar för diskning, matlagning och för att gå ut med soporna varje dag. Men jag får inte det. Så komposten kan bli liggandes i 3 dagar. Och jag tycker inte om att skynda mig och stressa. Och jag tycker att det är äckligt att spara mat och lägga det i frysen eller kylskåpet och äta det senare eftersom det känns som att det är gammal mat och då är det inget gott. I kommunen där jag bor så säger de att man ska göra sakerna tillsammans med boendestödjarna. Så jag får vara med och göra mycket själv. Hur är det i din kommun? Måste du göra sakerna tillsammans med boendestödjarna eller gör de sakerna åt dig?

Vad tråkigt att du inte känner att timmarna räcker! Själv hade jag förut 6 timmar i veckan, vilket jag tyckte var okej. Men i år drog kommunen ner timmarna och nu har jag endast 4 timmar i veckan vilket jag inte tycker alls räcker 🙁 Men tyvärr hade kommunen laglig rätt att dra ner timmarna eftersom boendestöd är en insats enligt socialtjänstlagen och den lagen inte garanterar goda levnadsvillkor utan endast skäliga levnadsförhållanden 🙁 Mitt nästa blogginlägg kommer faktiskt handla just om det här!

Jag behöver inte göra så många sysslor aktivt med mina boendestödjare utan de är de som gör det mesta och jag kollar vad de gör, jag är delaktig på det sättet. Jag måste iofs plocka undan så att de kan dammsuga och sen måste jag diska när jag orkar. Om jag absolut inte orkar gör de det också. I min stadsdelsförvaltning måste man också egentligen vara delaktig när man har boendestöd men det specifieras inte i vilken omfattning, och min handläggare har bedömt att jag är delaktig om jag är med och tittar på vad de gör. Egentligen är det hemtjänst man ska ha och inte boendestöd om man inte orkar vara delaktig i allt, och jag hade hemtjänst förut men min handläggare bestämde sig för att byta den insatsen mot boendestöd mot löftet att boendestödjarna ska göra det som hemtjänsten gjorde förut. Jag ska försöka skriva ett blogginlägg om det här också i framtiden!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *