Kategorier
Autism och trötthet

En händelserik vecka

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Den här veckan har jag hunnit göra en del: i tisdags åkte jag tåg till Karlshamn, och det blev över 5 timmars tågresa. Natten mellan tisdag och onsdag sov jag över där på hotell. Igår eftermiddag höll jag en föreläsning där och åkte hem till Stockholm direkt efter föreläsningen. Jag var hemma strax innan elva igår kväll. Idag föreläste jag på Kistamässan om vad som kan gå fel i skolan när lärare saknar kunskap om Aspergers syndrom, och efter föreläsningen stod jag på Gothia förlagets monter för att svara på åhörarnas frågor och sälja och signera mina böcker. Och nu börjar min energi ta slut.

Jag vet vad du förmodligen tänker på: att det inte alls är konstigt att jag är slut med tanke på att jag åkt långa tågresor fram och tillbaka samt föreläst två dagar i sträck. Det skulle ju även trötta ut vilken neurotypiker som helst, och inte bara mig som har Aspergers syndrom. Och så är det säkert. De allra flesta människor blir förmodligen trötta av att resa runt, och tröttheten i det här fallet har inget att göra med om man har Aspergers syndrom eller någon annan funktionsnedsättning eller ej.

Det som många däremot inte har förstått är att jag inte klarar av att ha något annat jobb. Det tar mindre energi av mig att åka tåg flera timmar för att hålla föreläsningar om Aspergers syndrom än att exempelvis jobba i en affär. Även om jag precis som nästan vem som helst blir trött av att hålla föreläsningar på olika orter, har jag blivit ännu tröttare när jag har testat andra så kallade ”vanliga” jobb och utbildningar. Då har jag blivit så slut att jag blivit utbränd, min kropp har nästan slutat fungera, jag har inte orkat kamma håret och till slut har det alltid gått så långt att jag inte ens klarat av att gå upp ur sängen.

När jag pluggade på Ågesta Folkhögskola på en utbildning som var anpassad för personer med Aspergers syndrom, hade vi under andra året undervisning endast 15 timmar i veckan. Vi fick aldrig hemuppgifter trots att vi endast var i skolan 3 dagar i veckan. När jag började på skolan började tröttheten komma direkt, och i början av den andra terminen var jag så slut att jag var tvungen att sluta gå i skolan helt och hållet. Min energi räckte helt enkelt inte till. Vad det var som tog så mycket energi av mig kunde jag inte riktigt förklara med ord för jag visste inte det själv, men skolan gjorde mig helt utmattad även om allt var anpassat.

Den trötthet som jag känner nu efter mina långa tågresor och föreläsningar är ingenting att jämföra med den trötthet som jag kände när jag pluggade på Ågesta Folkhögskola eller testade andra jobb som Försäkringskassan klassar som ”enkla”. Nu när jag föreläser så blir jag också trött, men det handlar ändå om hanterbar trötthet. Nu behöver jag sova extremt mycket, ibland 12-14 timmar, men när jag gjort det mår jag någorlunda bra och kan leva ett rätt okej liv. Därför är det lättare för mig att åka runt och föreläsa än att exempelvis jobba på ett kontor, lager, café eller någon annanstans.

21 svar på ”En händelserik vecka”

En viktig skillnad mellan ditt jobb och normala arbeten är att du har onormalt lång vila mellan arbetspassen. Så även om en normal människa hade blivit lika trött så hade den sannolikt återhämtat sig fortare än du gör.

Det är sant! Normala människor hade också blivit trötta av att resa runt, men de hade förmodligen inte behövt sova 12-14 timmar. De behöver också återhämta sig, men jag behöver ännu mer återhämtning än de.

Svara

Därför är det lättare för mig att åka runt och föreläsa än att exempelvis jobba på ett kontor, lager, café eller någon annanstans.

Själv hade jag inte ens orkat fika på kontor, lager eller café flera timmar om dagen än mindre jobba på platserna.

Vad menar du med ”De allra flesta människor blir förmodligen trötta av att resa runt, och tröttheten i det här fallet har inget att göra med om man har Aspergers syndrom eller någon annan funktionsnedsättning eller ej.”? Menar du att man inte lättare bli trött när man har Asperger? När jag läser din bok uppfattar jag dig tvärsom, att man lättare blir trött när man har Asperger. Jag har också Asperger och jag blir lättare trött än neurotypiska. Missuppfattar jag din mening på något sätt?

Du har rätt i att aspergare blir lättare trötta än neurotypiker, och det är därför jag skrev ett helt kapitel i min senaste bok om just trötthet och ork. Så jag menar inte att aspergare inte skulle bli lättare trötta än neurotypiker. Vad jag menar är att jättemånga neurotypiker har sagt till mig att även neurotypiker skulle vara helt slut och inte orka någonting om man hade ett sånt jobb som jag har eftersom mitt jobb är tydligen mer ansträngande än de flesta andra jobb. Många tycker därför att jag borde byta jobb eftersom vi aspergare har så lite energi och därför tror många att om jag orkar föreläsa vilket i deras ögon är lika ansträngande som ett heltidsjobb så borde jag orka jobba på heltid på ett ”vanligt” jobb.

Jag menade att jag är medveten om att neurotypiker också skulle vara trötta av att resa runt, men jag ville också poängtera att även om många neurotypiker tycker att det är mer ansträngande att resa runt till olika orter än att jobba på ett vanligt heltidsjobb så tycker inte jag det. Jag tyckte att det var mycket mer ansträngande att plugga på Ågesta Folkhögskola 15 timmar i veckan än att resa runt och föreläsa.

Svara

Jag har inte läst din senaste bok än. Jag håller fortfarande på att läsa din första bok och har läst hälften av boken. Och jag uppfattar dig i boken att du menar att man lättare blir trött när man har Asperger. Men jag förstod inte riktigt vad du menade med din mening och därför blev jag lite undrande vad du menade.

Och angående att neurotypiska tycker att du ska byta jobb. Jag förstår att det som neurotypiska blir mest trött av blir inte du mest trött av och det som du blir mest trött av blir inte neurotypiska mest trött av. Människor blir olika trött av olika saker.

Du har så rätt i att folk blir trötta av olika saker. Jag önskar att alla människor förstod det! Ett av mina största problem har varit att få andra människor att förstå varför jag orkar göra det ena men inte det andra.

Svara

Jag blir väldigt trött av att samtala utan pauser med mina boendestödjare. För ungefär en vecka sedan blev jag så trött av ett samtal jag hade med en boendestödjare så jag kände mig yr och det bara snurrade i huvudet på mig. Det kändes som att jag skulle ramla ihop av trötthet. Men hon blev inte trött.

Jag kan också bli sådär trött som du beskrev, men oftast inte av att samtala med mina boendestödjare utan av praktiska sysslor som att städa. Men det där är ett exempel på hur människor kan bli trötta av olika saker och att olika saker tar olika mycket energi av oss.

Svara

Jag blir också trött av praktiska sysslor som att städa, diska o.s.v. Tyvärr får jag ofta tvätta mina händer och andra saker även fast jag inte orkar eftersom jag har tvång. Jag har också en tarmsjukdom= svår IBS + ett passagehinder på ändtarmen som tar mycket energi. Jag får sitta mycket på toaletten och jag blöder när jag bajsar och det gör också att jag ständigt får lågt blodvärde och lågt järnvärde. Så jag brukar få järnpåsar och en gång fick jag en blodtransfusion.

Vad tråkigt, det måste vara jobbigt 🙁 Själv hade jag också mycket tvång förut, men till skillnad från dig hade jag inte tvättvång utan mest kontrolltvång (typ kontrollera spisen, dörren osv).

Svara

Paula kan du radera de två senaste svaren som jag skrivit här ovan eller är det för krångligt? Det handlar om att jag tvångsmässigt inte är nöjd med dem.

Nu har jag raderat dina kommentarer! Och det var absolut inga problem för mig att göra det. Jag är ledsen att jag inte gjorde det förrän nu men jag var inte inloggad i bloggen igår.

Även vi som har Aspergers syndrom är olika och tur är det.
Vad många timmars sömn du behöver Paula, för mig räcker det med 8 timmars sömn.

Ja jag behöver mycket sömn. Däremot har jag ibland gjort undantag under de senaste månaderna genom att ”bara” sova 8-10 timmar vissa nätter, men sen har jag kompenserat det genom att sova 14 timmar efteråt för jag har varit helt slut efteråt!

Svara

Så bra att få läsa detta inlägg, med flera, om ork och energi!

Skönt att veta att det inte bara är jag som blir så där enormt trött – periodvis oftare än annars. Du formulerar mycket som jag inte riktigt kunnat ringa in själv och en del som jag annars får för mig är fånigt att inte orka. Det kommer jag ha nytta av när jag begär boendestöd och nästa gång det är dags att ta strid med försäkringskassan.

Det är kränkande när Försäkringskassan kräver att man måste byta arbete för att arbeta heltid med nåt annat, istället för ett arbete som fungerar jättebra på deltid. Även om det anses avancerat är det mycket lättare än sånt som fk kallar enkla jobb.

Hej Åsa!

Du är definitivt inte ensam om att vara enormt trött! Och vad bra att du kommer att ha nytta av det jag skrev när du ansöker om boendestöd och strider mot Försäkringskassan. Jag hoppas verkligen att allt löser sig med Försäkringskassan! Det är inte alltid de förstår att det som de tycker är enkelt arbete inte behöver vara enkelt för någon annan 🙁 Men precis så är det för mig också!

Svara

Så bra att få läsa detta inlägg, med flera, om ork och energi!

Skönt att veta att det inte bara är jag som blir så där enormt trött – periodvis oftare än annars. Du formulerar mycket som jag inte riktigt kunnat ringa in själv och en del som jag annars får för mig är fånigt att inte orka. Det kommer jag ha nytta av när jag begär boendestöd och nästa gång det är dags att ta strid med försäkringskassan.

Handläggaren på försäkringskassan: ”Du vill bli sjukskriven på halvtid??? Men du jobbar ju som lärare på universitet!? Du måste ta ett enklare jobb.” Jag märkte att handläggaren tyckte jag var en idiot som trodde att sjukskrivningen skulle kunna bli godkänd. Att läkarintyget angav utmattningssyndrom var irrelevant, jag hade för avancerat arbete. Det är hemskt kränkande, som om jag bara var lat, när jag anstränger mig till max för att klara halvtid.

Vad roligt att du gillar inlägget 🙂

Det är helt befängt att handläggaren automatiskt trodde att du skulle orka arbeta på heltid på ett enklare jobb. Vad baserar hon det på undrar jag?! Jag kan tänka mig att man orkar arbeta ännu mindre om man tvingas byta jobb när man redan blivit utbränd. Det är dessutom ingenting som säger att arbeten utan krav på utbildning kräver mindre energi än kvalificerade jobb. Oftast kan det vara precis tvärtom!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *