Kategorier
Autism och bemötande

Läkarundersökningar

Eftersom vi som har Aspergers syndrom kan ha ett känsligt beröringssinne, kan vi ibland uppleva att det är obehagligt med läkar- eller tandläkarundersökningar. Det kan kännas obehagligt när någon plötsligt tar på vår kropp när vi inte är förberedda och ibland kan undersökningarna göra ont.

Själv hade jag nästan dödsångest när jag var barn och mamma tog mig till läkaren när jag var sjuk. Det allra värsta var när läkaren stoppade in en pinne i min mun för att titta till halsen. När de misstänkte halsfluss och de skulle ta ett halsprov totalvägrade jag. Jag grät, grät och grät och trots att mamma försökte muta mig gick det inte att få mig på andra tankar. När läkaren och mamma försökte övertala mig, fick jag totalpanik för jag trodde att de skulle ta mig med våld och tvinga in pinnen i min hals. Jag grät oftast till och med på hemvägen och flera timmar när jag och mamma hade kommit hem för jag var rädd att läkaren skulle dyka upp i vårt hem och tvinga mig.

Nu är jag vuxen och kan fortfarande inte göra halsprov. Eftersom jag har kräkfobi, klarar jag överhuvudtaget inte det. Jag är så rädd för att få en kräkreflex att jag får totalpanik. Men som tur är är jag sällan sjuk nuförtiden, och det var länge sedan jag hade halsfluss så jag har inte blivit ombedd att göra halsprov på länge. Men skulle jag hamna i sitsen att jag skulle bli tvingad att göra ett halsprov skulle jag behöva lugnande tabletter.

En annan sak som jag har svårt för är blodprover. Det är inte lika jobbigt för mig att ta blodprov som det är att ta halsprov eftersom jag klarar av att ta blodprover om jag måste, men det är väldigt obehagligt. En gång svimmade jag när en sköterska tog ett blodprov på mig, en händelse som jag aldrig kommer att glömma. Men nuförtiden brukar jag tala om för skötarna att jag är orolig för att svimma, och därför låter de mig ligga ner vid ett blodprov och jag får också ligga stilla ett tag efter att de är klara.

Hur personer med Aspergers syndrom vill bli bemötta när de är oroliga för läkarundersökningar skiljer sig från person till person, men i mitt fall hjälper följande:

1 Att bli bemött med förståelse. Det är viktigt att läkaren förstår och respekterar min rädsla istället för att bara vifta bort det.

2 Att få höra att jag får vara rädd. Ibland försöker välmenande läkare säga att ”äsch, det där är inget att vara orolig över”, men då blir jag bara ännu oroligare. När jag istället får höra: ”Jag vet att du är orolig, och det är helt okej”, känns allt mycket lättare. När jag känner mig orolig behöver jag få bejaka den känslan.

3. Att få förvarningar. Jag tycker att det är mycket lättare när exempelvis sköterskan förvarnar mig innan de sticker mig i armen för då är jag beredd. Om jag inte får en förvarning är jag spänd hela tiden.

4. Att få förklaringar på vad läkaren gör. När jag exempelvis drog ut en visdomstand för första gången i mitt liv, tyckte jag att det var skönt att tandläkaren förklarade hela tiden vad hon gjorde och vad hon skulle göra sen.

47 svar på ”Läkarundersökningar”

Jag är väldigt känslig i munnen och i halsen. Jag får ofta kväljningar när tandhygienisten ska ta röntgen bilder på mina tänder. Och förut när jag hade för hög dos av en medicin så fick jag kväljningar av att borsta tänderna också och jag fick ständigt också kväljningar utan att någon petade i munnen. Jag kunde helt plötsligt få kväljningar och spy när jag gick på stan.

Usch vad jobbigt det låter 🙁 Själv tycker jag också att det är lite obehagligt med röntgenbilder hos tandläkaren, men dock inte alls lika jobbigt som att ta halsprov. Men det är självklart individuellt hur man upplever det.

Svara

Jag tycker det är väldigt viktigt att tandläkaren förklarar vad han eller hon gör så att man inte bara känner hur tankdläkaren ”de rotar runt” i munnen på en.

Jag håller med dig om att det är viktigt! Jag kan slappna av betydligt mer när jag får veta vad tandläkaren gör. Därför är det viktigt för mig att ha rätt person som tandläkare. Om jag inte tycker om tandläkaren får jag ännu mer ångest.

Svara

Därför är det viktigt för mig att ha rätt person som tandläkare.

Men även om man hittar en tandläkare, läkare mm som man gillar så dröjer det ofta inte länge innan den personen har tagit sitt pick och pack och dragit vidare pånya äventyr. Kontinuitet är inte det här samhällets starka sida om man säger så. FK-handläggare, socialsekreterare, läkare, lärare, rektorer, kuratorer, LSS-handläggare, tandläkare, boendestödjare mfl byts ut som en annan byter kalsonger. Det gäller att passa på att njuta medan man har myndighetskontakt som fungerar för rätt som det är så är personen försvunnen.

Jag håller med dig! Psykologen som jag hade kontakt med på habiliteringen under några år jobbade kvar där under de åren jag behövde hjälp och vad jag vet finns hon fortfarande kvar nu när jag inte går hos henne längre, men däremot har LSS-handläggarna bytts ut nästan varje år. Det känns jobbigt att behöva berätta allt från början för en ny person, så jag håller med dig om att det verkligen gäller att passa på att njuta när man har en fungerande kontakt. Man vet aldrig när personen kommer att försvinna.

Svara

Själv svimmar jag ”gärna” vid provtagning. Tyckte det var oerhört pinsamt i många år och tänkte alltid att ”den här gången ska det nog gå bra”. Var ju egentligen inte nervös, men min kropp var det!
Får också helkroppskramp när jag gör akupunktur, så det går inte heller.
Min kropp tål helt enkelt inte nålstick!
Jag ligger också alltid ner numera vid provtagning, då fungerar det : )
Sist jag höll på att svimma hade jag fått ögondroppar och skulle bara belysa ögonbottnen med starkt ljus. Redan innan jag gick in var jag svimfärdig då jag visste hur obehagligt jag tycker det starka ljuset är.
Tur man kan ta det med humor… doktorn tyckte nog att jag var väldigt märklig : )

Vad bra att du har kunnat hitta ett sätt att hantera dina problem. Själv tycker jag att det är obehagligt att svimma och därför känner jag mig orolig. Till skillnad från dig klarar jag däremot av akupunktur utan problem för jag tycker inte att det är speciellt obehagligt med nålstick, men däremot tycker jag att det är obehagligt med just blod. Vad bra att du kan ta allt med humor! 🙂

Svara

Jag har alltid haft o har till viss del fortf sprutskräck. När jag var liten hade jag fobi mot allt som gjorde ont eller kändes obehagligt. Elstötar från bilar eller hiss tex var jag livrädd för. Tandläkaren o doktorn. Förknippade det med smärta. Livrädd för djur eftersom jag var rädd för att bli biten. Rädd för högt gräs för jag trodde att det låg ormar där som skulle bita mig. Som tur är så är jag inte lika rädd längre för såna saker:-)

Vad bra att du inte längre är lika rädd som du var förut! Själv hade jag också många fler rädslor när jag var barn än vad jag har nu. Min kräkfobi har jag däremot tyvärr fortfarande kvar men det blev tack och lov lite bättre tack vare KBT.

Svara

Själv älskar jag somatiska undersökningar. Efter alla år i psykiatrin tycker jag att det är helt underbart att mötas av vårdpersonal som på naturvetenskaplig grund gör helt logiska undersökningar av mig, med tydligt mätbart resultat. Sen är jag ju såklart ofta en skitjobbig patient, aldeles för intresserad och engagerad och påstridig.

Åh, det måste kännas jätteskönt att må bra av somatiska undersökningar 🙂 Själv är jag orolig för att det kommer att kännas obehagligt med undersökningar och därför gillar jag inte just somatiska undersökningar, men jag önskar verkligen att jag var som du.

Svara

Apropå det så frågade mina föräldrar, utan mitt godkännande min nya tandläkare om man fick rabatt hos tandläkaren om man hade Aspergers syndrom diagnos, svaret blev nej.

Var på toaletten när de frågade det på tandläkarmottagningen.
Jag kan tycka att man borde få det men att allt är en kostnadsfråga som politikerna brukar säga.
Det är svindyrt med svensk tandvård.

När man har Aspergers syndrom så kan man be om ett LSS-intyg som ger rabatt till tandläkaren, men utan ett intyg kan man inte få rabatt. Jag fick mitt intyg hos stadsdelsförvaltningen, och det gäller några år. Det har inte varit några problem för mig att få ett nytt kort varje gång kortet har gått ut. Jag tycker att du ska vända dig till din stadsdelsförvaltning och be om ett sånt kort!

Svara

Linus man kan visst få rabatt hos tandläkaren om man har Asperger. Det finns någonting som heter nödvändig tandvård som man kan få om man har Asperger.

Ja precis, det var exakt det intyget jag menade och jag har det intyget också och använder det varje gång hos tandläkaren! Men man behöver ha intyget för att få rabatt, och därför måste man be om att få det. Jag har vänner med asperger som inte har ett intyg, och då betalar de ett normalt pris hos tandläkaren.

Svara

Enligt Tandvårdslagen (1985:125) har vuxna som omfattas av LSS rätt till så kallad ”nödvändig tandvård” enligt de högkostnadsregler som gäller för öppenvårdsbesök inom hälso- och sjukvården. Vid tandläkarbesöket måste ett intyg för rätt till tandvårdsstöd visas upp. Intyget utfärdas vanligtvis av kommunala LSS-handläggare. http://www.autism.se/district_content.asp?nodeid=35406

Den som tillhör någon personkrets enligt LSS har rätt att få ett tandvårdskort. Tandvårdskortet berättigar till tandvård enligt sjukvårdens taxa. Man betalar max 300 kronor per gång, och det stämplas in i högkostnadskortet. När man fått högkostnadskort hos sjukvården, gäller det även hos tandläkaren.
På vissa håll i landet säger kommunen att man måste ha en LSS-insats för att kunna få tandvårdskortet eller att man måste vara tilräckligt handikappad. Detta är felaktigt. En del kommuner vill göra allt för att spara pengar och nekar personer att få tandvårdskortet trots att de har rätt till det.
Om kommunen inte vill att man ska ha ett tandvårdskort, får man ansöka hos landstinget.
http://www.aspergare.org/artikel4.html

Oj, vilken tur att jag läste detta!
Min son har autism och om några år ska han väl betala han också.
Då är det bra att känna till sånt här, för ibland ligger det långt inne att berätta om kostnadsbesparande ”grejer” bland de som vet…

Det är ju inte riktigt klokt att du och Linus ska få reda på detta genom Paulas blogg. Detta är ju saker som det borde vara ABC att informera om i de verksamheter som har som arbetsuppgift att hjälpa människor med autismspektrumtillstånd.
Jag snubblade själv över den här informationen när jag läste ett blogginlägg på Johanna Svenningssons som handlade om tandvårdskort. Varför har ingen berättat detta för mig under flera år? Varken tandläkaren, Vuxenhabiliteringen eller socialtjänsten har tipsat mig om att människor med Aspergers syndrom har rätt till tandvård enligt sjukvårdens taxa. Socialtjänsten har tom avslagit min ansökan om ekonomiskt bistånd till tandvård utan att nämna detta (en annan gång beviljade iofs socialtjänsten ekonomiskt bistånd till samma typ av tandvård på samma typ underlag som de gången innan avslog bidrag till tandvård på).

Det är ingen jävla ordning i det här landet!

Jag tycker också att det är obehagligt med läkar- och tandläkarundersökningar och jag håller verkligen med om de fyra punkterna i inlägget ovan. För mig handlar det dock inte så mycket om känsligt beröringssinne, utan om att jag är orolig för vad läkaren eller tandläkaren ska hitta. P.g.a. det undvek jag i många år att gå till tandläkaren och att uppsöka den somatiska vården, men efter att jag nu vågat mig dit några gånger så känns det inte fullt lika jobbigt längre. Varken tandläkaren eller läkarna har nämligen hittat något farligt. 🙂

Någonting som varit till stor hjälp för mig är att jag börjat gå till en tandläkarmottagning som har specialiserat sig på just tandvårdsrädda patienter. De tar det väldigt lugnt, förklarar alltid vad de gör och har förståelse för min rädsla. De känns väldigt empatiska, vilket gör det lättare att gå dit.

Vad bra att du har hittat en mottagning som specialiserat sig på tandvårdsrädda patienter. Själv tycker jag att det är obehagligt att gå till tandläkaren och en gång när jag var yngre väntade jag i 7 år innan jag gick till tandläkaren för jag sköt upp det hela tiden. Men numera går jag till tandläkaren regelbundet och jag har vant mig vid det även om jag inte tycker om det och har lite ångest innan.

Vad bra att läkarna inte hittat något farligt i din kropp! 🙂 Själv var jag som barn ett tag superorolig för att drabbas av någon farlig sjukdom så jag kan relatera till rädslan.

Svara

Jag håller med dig Mats att det är något fel på vårt samhälle när varken jag eller mamman till barnet med autism, varken fått veta detta utan vid Paulas blogg. Rent skamligt rent ut sagt!

Jag håller med dig Mats att det är något fel på vårt samhälle när varken jag eller mamman till barnet med autism, varken fått veta detta utan vid Paulas blogg. Rent skamligt rent ut sagt!

Jag tycker Paulas blogg ”ska” vara en källa till typ ”ingenkänning” och inte en källa till information om grundläggande rättigheter för personer med Asperger syndrom. Det är som du säger skamligt rent ut sagt att människor måste vända sig till en blogg om Aspergers syndrom för att få information om sådana här saker. Men det är som det är och det är bättre att man får informationen här än att man inte får informationen öht.

Paula, jag fick inget tandvård kort av stadsdelsförvaltningen:-( De skyllde på att jag inte hade LSS insats. Fy farao.

Har du fått tandvård kort av din stadsdelsförvaltning, Paula?
Tyvärr gick det inte för mig pga av att du har ingen LSS insats, sedan struntade LSS tanten att svara mina mail. Jag frågade också om man kunde överklaga inget svar på det heller från biståndsbedömaren eller hennes chef. Min dag sög idag!

Vad tråkigt att du inte fick något tandvårdskort! 🙁 Har du fått svar från chefen eller biståndsbedömaren nu? De kanske inte hann svara på ditt mejl med en gång men jag hoppas att de svarar dig senare!

Som svar på din fråga så fixade min LSS-handläggare på min stadsdelsförvaltning ett tandvårdsintyg åt mig. Men å andra sidan har jag ju boendestöd enligt socialtjänstlagen som hon har beviljat mig, vilket kanske bidrog till att jag inte behövde bråka om att få ett tandvårdsintyg. Däremot fick jag inget intyg när jag bodde i Södertälje med motiveringen att jag inte hade några insatser från kommunen då. Jag orkade inte bråka och överklaga och betalade istället ett fullt pris hos tandläkaren på den tiden.

Jag har för mig att du bor i en annan stadsdelsförvaltning här i Stockholm än vad jag gör, och det verkar som att alla säger olika och har olika regler. Men kolla gärna Mats inlägg lite längre upp! Du kan ansöka om att få ett intyg hos landstinget istället.

Svara

Tyvärr gick det inte för mig pga av att du har ingen LSS insats, sedan struntade LSS tanten att svara mina mail.

Jag misstänker att kommunen avslår tandvårdskort av samma anledning som de nekar plats på korttidshem dvs för att det är kommunen som betalar för tandvårdskortet:

Nu undrar ni kanske: ”Har de på kommunen blivit helt tokiga?”

Nej, det tror jag inte, de flesta är förstås vanliga hyggliga människor. Men det är så här: Bedömer man att personlig assistans räcker för sonen, så bekostas det i hans fall av staten via Försäkringskassan. Bedömer man att Korttidshem behövs som komplement, bekostas det av kommunen.

Nu undrar ni: ”Så vem gör den bedömningen?”

Svaret är kommunen själv. Som alltså, av en ren slump, gör bedömningen att sonen bara behöver den stödinsats som bekostas av staten.

Att låta kommunen själv bedöma det här är som att artigt fråga en adrenalinstinn fotbollsspelare som just snubblat i straffområdet: Vill du att vi ska ge din motståndare rött kort, eller utvisa dig själv för filmning? http://www.expressen.se/debatt/ja-han-har-fortfarande-en-utvecklingsstorning/

Det råder delade meningar om rätten till tandvårdskort. Vissa menar att det krävs en LSS-insats andra menar att de räcker att man har ett LSS-intyg på att man har diagnosen Aspergers syndrom. Generellt verkar landstinget vara mer generöst i bedömningen av rätten till tandvårdskort. Precis som Organiserade Aspergare skriver alltså. Mitt råd är att du struntar i kommunen och söker tandvårdskort hos Tandvårdsenheten i Stockholm istället: http://www.1177.se/Stockholm/Kontakt/Kontakt-Stockholm/Fragor–synpunkter-tandvard/Tandvardsenheten-Halso–och-sjukvardsforvaltningen/

Säg till utredningsteamet att du behöver ett LSS-intyg för att söka tandvårdskort så kanske de skriver till en mening om svårigheter med tandborstning i intyget om du har tur.

Okej.
Jag bor i hägersten Liljeholmens stadsdelsförvaltning.
Jo jag såg Mats inlägg.
Allt är så i det här samhället att man måste kämpa för att få allting.
Antagligen vill kommunen spara pengar som med allt annat, därför ville de inte ge mig något tandvårdskort.

Antagligen vill kommunen spara pengar som med allt annat, därför ville de inte ge mig något tandvårdskort.

Jag vet inte hur mycket sanning det ligger i påståendet men Organiserade Aspergare påstår ju att tandvårdkortet är en rättighet och rekommenderar att man ska söka hos landstinget om kommunen inte beviljar ett tandvårdskort:

Om kommunen inte vill att man ska ha ett tandvårdskort, får man ansöka hos landstinget. http://www.aspergare.org/artikel4.html

Jag vet inte vad som är sant eller falskt i det här men det skadar ju inte att testa att söka tandvårdskort hos landstinget. Min erfarenhet av min hemkommun är att den ofta inte följer lagen i handläggningen av mina ärenden vilket jag även har fått bekräftat när jag har överklagat besluten till förvaltningsrätten och kammarrätten.

Allt är så i det här samhället att man måste kämpa för att få allting.

Dessutom förlorar nog alla parter på att systemet fungerar som det gör i dag. Försäkringskassan nekar människor med Apsergers syndrom sjukersättning för att spara pengar vilket leder till att aspergare tvingas vända sig till socialen vilket i sin tur leder till att socialtjänstens resurser att hjälpa missbrukare minskar vilket slutar med att en heroinist fortsätter att kosta samhället mer pengar per dag än aspergaren kostade samhället i månaden som sjukpensionär. Men det slutar egentligen inte där heller utan det slutar med att missbrukaren tar livet av sig vilket kostar samhället ca 20 miljoner. Nu leder som tur är inte alla utförskringar till att en människa tar livet av sig men varje sjukersättning leder nästan garanterat till en merkostnad annanstans i samhället och jag tvivlar på att det här samhället har räknat ordentligt på detta.
Min erfarenhet av socialtjänsten i min hemkommun är tex att den försöker att spara pengar kortsiktigt genom att sätta mig i ett långvarigt bidragsberoende. Jag har väldigt svårt att se att någon part vinner på en sådan hantering av mitt ärende.

Problemet är att varje myndighet enbart set till den egna verksamhetens budget och att man inte tillämpar ett helhetsperspektiv på besparingsåtgärdernas långsiktiga konsekvenser. Det här samhället har svårt att sammanfoga detaljer till en begriplig helhet. Och det vet ni väl vilken grupp människor man brukar säga det om? http://blogg.aspiration.nu/10-typiska-asperger-egenskaper-ur-en-positiv-synvinkel/

Jag ska kontakta landstinget.
Allt är ekonomi I vårt samhälle, det spara in hela tiden. Jag har varit åhörare på farsta stadelsnämnd förut när jag bodde i Farsta även pratat inför den nämnden när det var krångel med handläggare när jag hade försörjningsstöd även försent utbetalat försörjningsstöd pga av att de var sjuka där.

Sedan tar sverige emot massa flyktingar och de kostar miljarder.
Vet verkar vara väldigt svårt för handläggaren på hägersten liljeholmen att svara på mina mail också under dagarna.
Jag har varit i kontakt med landstinget och de vill ha ett intyg att jag tillhör personkrets 1 men ett sådant skrivet de inte ut på stadsdelsförvaltningen så jag måste kontakta huddinge kommun där jag bott tidigare och hade LSS insats där.

Vet verkar vara väldigt svårt för handläggaren på hägersten liljeholmen att svara på mina mail också under dagarna.

De har troligtvis en skyldighet att svara på dina frågor. Myndigheternas serviceskyldighet, Förvaltningslagen 4-5 §§: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forvaltningslag-1986223_sfs-1986-223
Du kan ju alltid hota med att anmäla dem till Inspektionen för vård och omsorg om de inte svarar på dina frågor. IVO har faktiskt en väldigt bra webbtjänst för att skicka in anmälningar: http://www.ivo.se/for-privatpersoner/klaga-pa-socialtjansten/

Jag har varit i kontakt med landstinget och de vill ha ett intyg att jag tillhör personkrets 1 men ett sådant skrivet de inte ut på stadsdelsförvaltningen så jag måste kontakta huddinge kommun där jag bott tidigare och hade LSS insats där.

Jag brukar vända mig till teamet som ställde diagnosen när jag behöver en kopia på LSS-intyget.

Jag tycker inte att det är fel att Sverige tar emot flyktingar för de behöver skydd. Och även om kommunen sänkte mina boendestödtimmar och har blivit nekad hjälp tidigare så tycker jag att vi har en skyldighet att hjälpa de som flyr från kriget även om det kostar pengar, jag anser att de som är på flykt är i större behov av hjälp än vad jag är. Sen är jag ju själv inte svensk heller men jag har ändå kostat en del pengar för Sverige under de åren jag har bott här.

När jag bad om att få ett intyg för nödvändig tandvård gav jag min LSS-handläggare ett läkarintyg från min läkare där han skrev vilka diagnoser jag har. Det räckte för kommunen. Hoppas det ordnar sig för dig och du får ditt intyg snart!

Svara

Och även om kommunen sänkte mina boendestödtimmar och har blivit nekad hjälp tidigare så tycker jag att vi har en skyldighet att hjälpa de som flyr från kriget även om det kostar pengar, jag anser att de som är på flykt är i större behov av hjälp än vad jag är.

Jag accepterar inte att invandringspolitiken medför sämre hjälp till oss som är födda och uppväxta i Sverige. Att acceptera en sådan fördelningspolitik är att acceptera att man spelar ut utsatta grupper mot varandra. Poltikerna får lösa situationen på ett annat sätt än de gör i dag om de vill att jag ska ta dem på allvar i fortsättningen.

Dagens hantering av invandringen är under all kritik och drabbar många utsatta människor tex människor med NPF-diagnoser:

Även om regeringens åtgärder kommer innebära en minskning av antalet nya asylsökande är det MSB:s bedömning att det redan ansträngda läget kommer att kvarstå och kräva en långsiktig hantering. Det stora antalet asylsökande som redan anlänt till Sverige innebär att samhällsviktiga verksamheter behöver skala upp sin kapacitet.

Många länsstyrelser rapporterar att kommunerna tvingas göra omprioriteringar inom socialtjänsten och att vissa ärenden trängs ut. I de flesta län råder det brist på kvalificerad personal. Flera län påpekar att lagstadgade krav inte längre kan uppfyllas och att rättsäkerheten därför är hotad. Den senaste veckan har flera Lex-Sarah anmält sig. Akademikerförbundet SSR har kontaktat pensionerade socionomer och studenter för att se hur dessa kan stötta. Informationen har förmedlats till länsstyrelserna.

Två andra områden som särskilt lyfts fram av flera länsstyrelser är ökade behov av psykiatri och tandvård. Både barn- och vuxenpsykiatrin ser ökade behov då många av de som kommer till Sverige bär på traumatiska upplevelser. Inom tandvården rapporteras eftersatt munhälsa och omfattande akuta vårdbehov. Även verksamhet såsom mödravård, förlossningsvård och gynekologi rapporteras vara hårdare belastat än vanligt. https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2015/Nationell-lagesbild-vecka-48/

– Den här negativa utvecklingen har pågått i åratal. Det finns ju ingen intresseorganisation eller annan stark röst i samhällsdebatten som talar för dem som kommer i kläm. Vad som sker nu är att våra socialsekreterare tvingas bryta mot lagen på grund av resursbristen. De kör på fel sida av vägen, men få förstår att det är så illa, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. http://www.dn.se/nyheter/sverige/utbredd-oro-for-laget-inom-socialtjansten/

Jag kräver en haverikommission och att ansvariga politiker åtalas eller åtminstone ges yrkesförbud!

Regeringen spelar ut en utsatt grupp (människor med funktionsnedsättningar) mot en annan utsatt grupp (flyktingar) genom att försämra sjukförsäkringen och assistansersättningen:

Dessutom måste regeringen skära i välfärden. Jobbinsatser samt vård, skola och omsorg ska fredas, lovade Magdalena Andersson. Däremot blir det åtstramningar i sjukförsäkringen och assistansersättningen. http://www.sydsvenskan.se/2015-10-22/analys-flyktingkrisen-tvingar-regeringen-att-lana-och-skara-i-valfard

Regeringen sparkar på de som redan ligger. Precis som Alliansen gjorde när de införde de nya sjukreglerna 2008 (vilka regeringen Löfven för övrigt behållit bortsett från den sk stupstocken i sjukförsäkringen).

Det blev inget med min gamla kommun huddinge som stockholm stad ville att jag skulle kontakta för att jaghade LSS insats där tidigare, för jag bor ju inte där.
Hon på tandvårdsenheten har kontaktat min läkare nu. Vad byråkratiskt allt är!
Jag menar med flyktingar att det behövs jobb och bostäder till flyktingar och det finns inte ens bostäder till de som behöver det ens.Det är upp till våra kära politiker att lösa detta.

Vad byråkratiskt allt är!

Jag tror att det här samhället har mycket att vinna på att förenkla myndighetsutövningen. Det ligger något i uttrycket ”man måste vara frisk för att orka vara sjuk” även om just Aspergers syndrom inte är en sjukdom. Själv avsätter jag ungefär en fjärdedels heltsidstjänst åt att göra socialtjänstens arbete åt dem. Jag orkar inte arbeta tillräckligt mycket för att försörja mig eftersom arbetet med att söka socialbidrag tar så mycket tid och energi från mig. Man kan lite vitsigt säga att jag är en professionell socialbidragstagare. Olika falla ödets lotter. Somliga blir fotbollsproffs medan andra blir socialbidragsproffs. Min lott föll på det sistnämnda.

Jag menar med flyktingar att det behövs jobb och bostäder till flyktingar och det finns inte ens bostäder till de som behöver det ens.Det är upp till våra kära politiker att lösa detta.

Att den svenska invandringspolitiken lämnar en del i övrigt att önska är ett understatement. Självklart måste tillgången på bostöder korrelera med efterfrågan på boständer och gör den inte det så får man, dvs ”våra kära politiker”, se till att tillgången ökar och efterfrågan minskar. Det finns två väldigt enkla lösningar för att minska efterfrågan och öka tillgången. Den första är att se till att tillräckligt många bostäder skapas via tex statliga byggsubventioner, förändrade byggregler mm. Den andra är att minska framförallt anhöriginvandringen. Självklart måste åtgärderna vara tillräckligt långtgående för att ha en chans att komma tillrätta med problemet. Men det är med det här problemet som det är med så många andra problem i samhället tex skolan och socialförsäkringssystemet dvs ”våra kära politiker” bryr sig inte tillräckligt mycket för att på allvar försöka lösa problemen.

De andra EU länder får hjälpa också eller hjälp i närområden.
Det enklaste vore ju om de slutade kriga så slapp människor fly till sverige och andra länder.
Vad de nu krigar om dårarna.

Jag håller med om att andra länder också borde hjälpa till!

Vad bra att tandvårdsenheten har kontaktat din läkare nu. Jag håller tummarna för att du får intyget snart. Du får gärna uppdatera oss hur det går!

Svara

Du skriver klokt och bra Mats.
Och med politiker menar jag allt från fritidspolitiker, till riksdagspolitiker och regeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *