Det är inte ovanligt att en autist med hel aktivitets- eller sjukersättning erbjuds daglig verksamhet enligt LSS. Även jag fick erbjudandet när jag hade aktivitetsersättning, dock tackade jag nej. Det finns olika typer av dagliga verksamheter med olika inriktningar. Vissa autister som deltar i dagliga verksamheter gör det enbart i syfte att socialisera och ha roligt med likasinnade. Dessa personer kanske fikar tillsammans, tränar yoga, besöker museer eller något liknande. Andra med daglig verksamhet vistas däremot på vanliga arbetsplatser på dagarna och utför arbetsuppgifter. Men gemensamt för dagliga verksamheter är att deltagarna ägnar sig åt olika typer av aktiviteter på dagarna.
Ville vara fri
En stor anledning till att jag hade fått aktivitetsersättning var att jag inte hade orkat med det sociala i arbetslivet, liksom inte ha en sysselsättning där man skulle infinna sig regelbundet och genomföra arbetsuppgifter. Jag hade mått psykiskt väldigt dåligt av att ha en regelbunden sysselsättning utanför hemmet och socialisera med andra människor. Jag såg aktivitetsersättningen som en möjlighet att slippa det sociala och kunna stanna hemma på dagarna! Jag ville bara fri och göra vad jag ville samt bara ta hänsyn till mig själv, inte genomföra några arbetsuppgifter.
Sjukersättningen kan dras in
Snart blev jag varse om hur märkligt Försäkringskassan resonerar: om en sjukpensionär tackar nej till daglig verksamhet men istället ägnar sig åt tidskrävande aktiviteter på fritiden genom att exempelvis blogga varje dag eller något liknande kan Försäkringskassan snart besluta att personen inte behöver sjukersättning eftersom hen är så ”aktiv” på fritiden. Då kan sjukersättningen i värsta fall bli indragen eftersom personen uppenbarligen orkar sysselsätta sig med tidskrävande aktiviteter.
En hobby kan vara okej
Jag kan tillägga att en person med sjukersättning i vissa fall kan ha hobbies, men dessa får inte uppta för mycket tid. Om personen exempelvis skulle publicera flera långa blogginlägg dagligen så lovar jag att Försäkringskassan snart skulle ifrågasätta personens arbetsförmåga! Orkar man skriva flera timmar om dagen borde man orka jobba i samma utsträckning, enligt Försäkringskassan. Och detta även om bloggandet skulle vara personens specialintresse. Försäkringskassan verkar alltså utgå från att det kryllar av arbetsgivare som är villiga att anställa en bloggare som bara bloggar om ett specifikt område!
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Okej med daglig verksamhet
Om samma sjukpensionär skulle spendera sju timmar om dagen på sin dagliga verksamhet istället för att blogga i samma antal timmar är det mycket troligt att Försäkringskassan inte skulle säga något. Jag har i alla fall pratat med personer som i flera år arbetat på exempelvis caféer inom ramen för sin dagliga verksamhet och frågat om de någonsin fått sin arbetsförmåga ifrågasatt, och nej, det har inte hänt trots att de varit aktiva på sina dagliga verksamheter över sju timmar om dagen i flera år!! Av någon anledning verkar Försäkringskassan se tidskrävande sysselsättningar i privatlivet som ett tecken på arbetsförmåga samtidigt som precis lika tidskrävande sysselsättningar organiserade av samhället anses vara okej.
Varför kan inte sjukpensionären välja?
I LSS står skrivet att insatser som ges enligt denna lag ska ge den enskilde möjlighet till ett självständigt liv, men uppenbarligen avses bara viss typ av självständighet. Om den enskilde vill vara helt självständig från samhället genom att välja att sysselsätta sig själv på egen hand och publicera massor av blogginlägg på dagarna är det inte okej. Eller okej är det väl, men riskerar man att drabbas av sanktioner i form av indragen sjukersättning blir det i praktiken omöjligt för autisten att vara självständig genom att göra egna val! Även personer utan funktionsnedsättningar kan välja att arbeta helt på distans så varför får inte en autist utan arbetsförmåga välja om hen vill delta i daglig verksamhet eller sysselsätta sig hemma på egen hand?
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Kanske kommer jag säga till min systerdotter som blir 2år när hon blir större att jag har autism när hon…
Jag är säker på att många med intellektuell funktionsnedsättning blir utnyttjade! Jag tror dock att det är lättare för en…
Man undrar hur det är för folk med intellektuell funktionsnedsättning som har ännu svårare att förstå kränkningar och orättvisar? För…
Vad bra att hon gav dig ett svar även om det är tråkigt att svaret inte blev som du önskade.…
Ja, eller hur! En genomsnittlig neurotypiker skulle knappast gå med på att jobba utan att få betalt och utan att…
Just det, det var andra gången! Jag minns inte vad som hade hänt när de första gången hade tagit bort…
Vad tråkigt att höra, hoppas bloggen kommer att hjälpa er lite ❤️
Nu har ML svarat, haha. Hon kommer tyvärr inte jobba så mycket under våren och ingen inbokad vardag, bara helg,…
Är det det där som menas med att en sysselsättning är vad som ger en självförtroende och värde som människa?…
Jag menar alltså att ML (M) sa att jag ska smsa en person (typ ett år sen) som jag skulle…
6 svar på ”En fritidsaktivitet är inte samma som arbetsförmåga”
Jag håller helt med. Det är fel att fritidsaktiviteter räknas som arbetsförmåga om inte daglig verksamhet gör det. Om jag hade haft hel sjukersättning hade jag hellre ägnat min tid åt aktivitet i en förening som intresserar mig än att gå på daglig verksamhet. Det hade varit skönt med medborgarlön, så att man slapp oroa sig för att bryta mot reglerna och bli av med ersättningen alternativt begränsa sig otroligt i vad man gör på sin fritid.
Medborgarlön hade varit en toppen idé! Dock misstänker jag att OM medborgarlön införs i närtid så kommer nivån vara typ samma som på den på ekonomiskt bistånd (d v s mycket lägre än sjukersättning och bostadstillägg sammanlagt). Men det är bara vad jag tror! Däremot kan AI ge nya möjligheter i framtiden. Om många jobb försvinner p g a AI kommer samhället kanske ha råd med högre medborgarlön!
Det behövs nog mer rättsfall angående detta, det finns inget i lagtext eller praxis som säger att en aktivitet ska bedömas annorlunda pga att den sker genom LSS.
Alla aktiviteter ska vara med i beräkningen, förutom det som sker när man studerar eller arbetar med vilande ersättning, de får inte användas emot dig för att dra in en ersättning (dock kan det användas emot dig för att t ex neka en förnyelse av din aktivitetsersättning eller att neka dig att få sjukersättning).
Men det kan inte användas för att dra in det beslut du redan har fått.
Det hade varit intressant att se om det kommer rättsfall i framtiden, samt hur domstolen i så fall motiverar att aktiviteter genom LSS är okej men inte andra fritidsaktiviteter (t.ex. mycket omfattande bloggande). Jag misstänker nämligen att domstolen skulle komma fram till den slutsatsen i dagsläget så länge reglerna för sjukersättning är som de är.
Det är mer sannolikt att domstolen isf också skulle komma fram till att en person som är ”för aktiv/duktig” på sin dagliga LSS-verksamhet bedöms ha en arbetsförmåga (speciellt då vissa dagliga verksamheter är ganska jobblika så att säga)
Hade inte du hört talas om något sådant fall sa du?
Med dagens regler finns det iaf definitivt utrymme och möjlighet till detta.
Vad jag minns har jag aldrig hört talas om ett sådant fall. Men jag träffar ju autister hela tiden på mina föreläsningar så det är inte omöjligt att jag någon gång tidigare hört talats om ett sådant fall, skrivit om det på bloggen och glömt det. Men jag är ganska säker på att jag inte har gjort det!
Däremot har jag träffat autister med sjukersättning som drömmer om att bli anställda, men allt de erbjuds är praktik inom ramen för daglig verksamhet. Vissa har praktiserat över 10 år trots att de skulle vilja lönearbeta!