Kategorier
Paulas blogg

Egna initiativ

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår tyckte min boendestödjare att det var dags att frosta av frysen samt att rengöra fryslådorna i köket hemma hos mig. Om hon inte hade sagt det till mig, hade det aldrig någonsin blivit gjort för jag hade inte kommit på tanken själv.

Jag visste inte ens om hur man rengjorde fryslådor och hur rena de borde bli. Jag minns att min boendestödjare tidigare har sagt till mig att frysen behöver avfrostas ibland, men det hade jag glömt bort. Det finns ju så otroligt många saker att hålla koll på hemma, så hur ska jag komma ihåg allt? Eftersom mina ögon ofta inte registerar vad de ser, lägger jag inte märke till om det finns gammal mat i kylskåpet som borde slängas eller något annat som behöver göras i lägenheten.

Tidigare har jag haft boendestödjare som aldrig kommit med förslag på vad vi skulle kunna göra. De har väntat sig att jag ska ge order till dem för det här är ju mitt hem och jag bestämmer här! En fin tanke, men den metoden fungerar inte alltid för oss med Aspergers syndrom. Med min ojämna begåvning vet jag inte alltid saker som är självklara för andra vuxna. Hur ska man kunna föreslå att badkaret skulle kunna rengöras om man inte ens vet om att badkaren ska behöva rengöras ibland? Därför behöver jag boendestödjare som tar egna initiativ!

”Varför skriver inte Paulas boendestödjare ner vad som ska göras hemma så att Paula bara kan kolla i lappen ibland?”, undrar du kanske. Men jag orkar tyvärr inte läsa instruktioner på papper. Mina bloggläsare har ibland försökt ge mig instruktioner om hur jag ska ändra på inställningarna i bloggen, och inte ens då har jag klarat att ta in informationen. Jag har förstått att jag har något slags hyperlexi, vilket ibland förekommer hos personer med autism och Aspergers syndrom. Jag kan läsa otroligt bra, och jag lärde mig att läsa och skriva i 3-årsåldern men jag kan ha svårt att ta in innehållet i texten om det inte har med mina specialintressen att göra. Hyperlexi handlar varken om dålig motivation: vissa saker går bara inte att ta in!

När min boendestödjare hade sagt till mig att min frys borde avfrostas, fick hon göra hela jobbet åt mig. Till skillnad från andra människor som kan utföra praktiska sysslor automatiskt, måste jag lägga otroligt mycket energi på alla moment, vilket gör mig otroligt trött. Troligen använder jag faktaminnet i situationer då andra människor använder automatiserade minnen, fick jag förklarat för mig när jag utreddes för Aspergers syndrom. Precis som småbarn behöver jag koncentrera mig noga för att kolla att jag inte spiller och att jag gör rätt när jag plockar upp saker från golvet. Att frosta av frysen skulle ta ännu mer energi. Därför gjorde hon jobbet samtidigt som jag tittade på vad hon gjorde.

20150314_164704

12 svar på ”Egna initiativ”

Haha, nu blev jag faktiskt lite osäker för det är ju min boendestödjare som städar här! 🙂 Men om jag inte minns helt fel så brukar hon rengöra badkaret också ibland. Men jag glömmer alltid bort sånt, det är svårt för mig att komma ihåg vad hon gör och inte gör för hon gör så mycket! 😉

Svara

Jag har en kyl/frys som är självavfrostande men inte självstädande…synd.Nu blev jag påmind om att det är dags att städa i kylen och frysen,fasen också.Hela huset skulle behövas städas,men jag håller på med andra saker så min energi räcker inte,jag är ute hela dagarna nu när det börjar bli vår och grejar med allt möjligt som jag gillar att göra.Det ser tomt ut i kylskåpet så jag tänkte att det är synd om Paula som ingen mat har…nu har jag glömt hur man gör den gula gubben,hm

Självstädande frys och kyl, vad praktiskt det skulle vara! 😀 Var inte meningen att stressa dig och påminna dig om städning 😉 Men bra att din frys åtminstone är självavfrostande!

Min frys är helt tom nu som ni ser på bilden, men däremot har jag mat i kylen så ni behöver inte oroa er, jag har tillräckligt med mat för helgen 😉

Svara

Jag skulle behöva ett självstädande hus, självrensande kyl och frys, självbäddande säng, självdiskande husgeråd, självinköpande mat, en självtankande och självreparerande bil, självtvättande kalsonger, självuppackande väskor, självupphängande verktyg och helst också självskottande snö. Jag har svårt att se när sånt behöver göras.

Jag har ingen boendestödjare som säger åt mig, men jag har goda vänner som gör det, och ibland till och med hjälper mig, när det börjar gro igen allt för mycket. Och som motprestation hjälper då jag dem med något av det som jag är bra på. Och så blir alla åtminstone ganska nöjda. De tycker att det är enkelt att hjälpa mig med det som jag tycker är svårt, och jag tycker det är enkelt att hjälpa dem med det som de tycker är svårt. En typisk win-win-situation,förutom att jag ibland kan tycka att det är lite pinsamt att jag inte kan sköta sånt själv.

Åh, jag skulle också behöva allt det där! Och framför allt skulle jag även behöva en självduschande kropp 😉

Vad bra att dina vänner säger till dig och hjälper dig när det är dags att göra något. Min exman hjälpte mig jättemycket förut. Han städade exempelvis hos mig och ringde mina samtal trots att han kunde dålig svenska, men jag märkte att det inte riktigt blev rättvist eftersom jag aldrig inte kunde hjälpa honom med något i gengäld förutom att rätta hans svenska ibland. Därför ville jag hellre ha boendestöd! Och dessutom bor han inte ens kvar i Sverige längre, så nu skulle han inte ens kunna hjälpa mig 🙂

Svara

Det finns självavfrostande frysar och kylar: https://sv.wikipedia.org/wiki/Avfrostning

Om hon inte hade sagt det till mig, hade det aldrig någonsin blivit gjort för jag hade inte kommit på tanken själv.

Jag vet att jag behöver frosta av frysen. Problemet är att jag bara inte gör det som med så mycket annat. jag orkar inte ta tag i det. Jag gör annat istället. Skriver kommentarer här tex.

Jag skriver också i bloggen istället för att diska trots att tallrikarna och besticken kommer att ta slut snart. Men jag orkar absolut inte diska nu!

Jag är likadan. Jag brukar skylla på att det är viktigt för mitt psykiska välmående att jag prioriterar sånt jag mår bra v att göra. Och mår jag inte psykiskt bra orkar jag absolut inte diska. Dessutom, om tallrikarna snart tar slut är det ju ingen kris riktigt än.

Jag fungerar likadant! Och även om tallrikarna skulle vara helt slut, behöver det inte heller nödvändigtvis betyda en kris för mig: då kan jag bara diska en av dem när det är dags att äta 🙂

Svara

Så bra beskrivning om faktaminnet och automatisering! Nu blev det mycket lättare att förstå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *