Kategorier
Paulas blogg

Du vuxenmobbare, skärp dig

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Idag fick jag tips om en tidningsartikel via Facebook, och jag läste den och alla tillhörande kommentarer på Facebook. Artikeln handlar alltså om Björn som har obetalda skulder och en löneutmätning från Kronofogden. Skulderna har han fått eftersom han innan Covid-pandemin tog en blancolån på 700 000 kronor för att köpa en bil, men efter pandemin hade han inte längre råd att ha kvar den och tvingades sälja den med stor förlust. Efter att Kronofogden har fått behålla sin del har han kvar 17 000 kronor efter skatt, pengar som också ska räcka till en hyra på 8 000 kronor. Björn mår väldigt dåligt över pengabristen och lider av depression för han hade det bra ställt innan pandemin! Och jag blev fruktansvärt arg och upprörd när jag läste artikeln och de tillhörande kommentarerna.

Många drev med honom

Och nej, jag är inte upprörd på varken journalisten eller Björn utan på alla elaka människor på Facebook som klankar ner på Björn och ifrågasätter honom. Björn kallades från allt från ”dum” till ”IQ-befriad” (hur är man ens funtad när man kallar en medmänniska så?). Många var också ironiska och undrade hur Björn trodde att personer med exempelvis försörjningsstöd hade det för de har ut betydligt mindre pengar än han, och de har dessutom till skillnad från Björn sällan fått smaka på hur det är att ha en dyr lyxbil. ”Som man bäddar får man ligga” skrev någon, och vissa skrev att det inte var ett dugg synd om Björn.

Det här är vuxenmobbning

Alltså seriöst??! Det här är ju vuxenmobbning på högsta nivå! Faktum är att väldigt många mobbare inte ser sig själva som mobbare eftersom offret enligt dem ”har förtjänat mobbningen”. Mobbarna tycker därför inte att deras beteende är ”riktig mobbning” utan tycker att ”offret får skylla sig självt eftersom hen är IQ-befriad”. Mobbning uppstår ofta när mobbarna provoceras av offret. Mobbarna är kanske missnöjda med sina egna liv och provoceras därför av någon som har det bättre än de själva. Vuxna kan därför mobba allt från missbrukare till kriminella till personer som är rikare än de själva är till personer som ”väljer” dåliga partners. Det som är gemensamt i dessa mobbningsfall är att mobbaren tycker att ”offret förtjänar hens förakt” och att ”felet ligger på offret”.

Det är alltid okej att må dåligt

”Men Björn borde klara sig på 17 000 kronor, jag får bara ut 10 000 kronor och klarar mig, därför är det okej att se ner på Björn” tänker kanske du som föraktar honom. Jag förstår att du ser dig själv som en bättre och duktigare person än Björn, och jag gratulerar dig för det! Men bara för att du är sååå himla duktig och klarar av vissa saker så betyder det inte att alla människor klarar det! Jag kan dessutom avslöja en hemlighet för dig: det är okej att klaga och må dåligt även om det finns människor som har det sämre än man själv. Många svenska fattigpensionärer klagar också även om det finns massor av människor världen över som dör av svält. Det finns alltid, alltid någon som har det sämre ställt än man själv, men man har ändå rätt att må dåligt utan att bli hånad!

Fick ut mindre pengar än andra

Själv levde jag i många år på aktivitetsersättning på garantinivå, och min garantinivå var betydligt lägre än svenskarnas garantinivå eftersom jag ej är född och uppvuxen i Sverige. Inkomstskillnaden mellan mig och svenska garantipensionärer var mycket mer än en tusenlapp! Svenska fattigpensionärer med aktivitets- och sjukersättning var och är alltså i mina ögon rika. Min aktivitetsersättning räckte ändå alltid medan många svenskar med aktivitetsersättning klagade på att deras pengar inte räckte och de mådde dåligt över sin ekonomiska situation, och detta alltså trots att de fick ut betydligt mer pengar än jag.

Vi behöver olika mycket pengar

Betyder detta att jag har rätt att börja mobba svenska sjukpensionärer som lever på garantinivå? Skratta ironiskt åt dem och säga att deras pengar borde räcka eftersom jag som var fattigare än de var sååå himla duktig att jag fick mina pengar att räcka? Jag antar att du som är sjukpensionär på garantinivå inte tycker att jag har rätt att mobba dig eller ens ifrågasätta dina negativa känslor över din ekonomiska situation. Därför har inte heller du rätt att mobba Björn även om han får ut mer pengar än du!! Vem som är ”rik” och ”fattig” är ytterst subjektivt, och vi människor behöver olika mycket pengar för att vi ska känna att vi mår bra.

Beror på biopsykosociala faktorer

Men visst, jag håller med om att Björns pengar ”borde” räcka. I min värld är 17 000 kronor i månaden mycket pengar. Men det finns massor av förklaringar till varför någon saknar ekonomiskt sinne, och det beror nästan alltid på biopsykosociala faktorer. Kanske har Björn en odiagnostiserad sjukdom eller en funktionsnedsättning så som adhd eller bipolär sjukdom? Det vet vi inget om! Vissa medicinska tillstånd orsakar avvikelser i hjärnans pannlob vilket i sin tur kan ge ett bristande orsak-konsekvens-tänk. Kanske befann han sig dessutom i en livssituation som gjorde att han hade svårt att göra rätt livsval? Kanske har han varit med om något traumatiskt vilket har gjort att han kände ett behov av att ”belöna sig” med en lyxbil och fortfarande har svårt att motstå frestelser och därmed inte får 17 000 kronor i månaden att räcka?

Du har en fruktansvärd människosyn

Jag blir så fruktansvärt arg på människor som kommenterar att Björn var IQ-befriad som köpte en bil han inte hade råd med. Du som säger så, menar du på fullaste allvar att du är felfri och aldrig har begått misstag? Och nej, alla människor begår inte just sådana misstag som Björn, men vi alla har som sagt olika svårigheter, styrkor och resurser. Och hur kan man ens kalla någon IQ-befriad? Har man lågt IQ tillsammans med vissa andra svårigheter har man en intellektuell funktionsnedsättning. Du som tycker att det är okej att se ner på ”IQ-befriade” människor tycker alltså att det är okej att förakta personer med funktionsnedsättning! Vilken fruktansvärd människosyn!

Skärp dig

Alla som säger att ”det inte är ett dugg synd om Björn” är i mina ögon elaka och kalla personer som ser människor som maskiner som alltid gör logiska val! Och sådana människor har ingen plats i mitt liv. Varför skulle det inte vara synd om en medmänniska som mår dåligt? Jag tycker synd om de flesta människor som mår dåligt, men däremot har jag mycket svårt att tycka synd om dig som är vuxenmobbare även om du skulle vara fattigare än Björn. Du har ingen rätt att klanka ner på honom och ifrågasätta hans ångest även om du skulle uppleva dig såååå mycket duktigare och fattigare än han. Du som är vuxenmobbare, skärp dig!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

10 svar på ”Du vuxenmobbare, skärp dig”

Sådana personer finns såklart på nätet också, men enligt min erfarenhet skriver de flesta vuxenmobbare inte att alla kvinnor är h*ror. Istället klankar de ner på någon som har problem, t.ex. någon som har mått dåligt och börjat missbruka eller slösat bort alla sina pengar, ”valt” dåliga partners o s v. Typ att ”personen borde ha tagit ansvar och får skylla sig själv”, ”som man bäddar får man ligga” o s v.

Den typen av mobbning jag syftar på är mycket värre än att kalla alla kvinnor för h*ror tycker jag, eftersom dessa personer ger sig på en enskild person och sparkar på någon som redan ligger! Jag blir så arg när människor kastar stenar på andra trots att dessa människor inte vet ett dugg om varför offret gjort misstag och inte ”kunnat ta ansvar”.

Tycker också att det är hemskt att människor börjar mobba någon som mår dåligt av sin ekonomiska situation. Vissa mobbare är själva sjukpensionärer eller lever på försörjningsstöd, och de tycker inte att offret har ”rätt” att må dåligt eftersom offret får ut mer pengar än de själva. Man har som sagt rätt att må dåligt och klaga även om det alltid finns andra som har det värre!

Svara

Har stött på de, de har i mitt fall varit kvinnor, de hade alla nån npf , men de var mycket dominanta och kunde kalla en hispig, dum i huvudet. De hördes syntes.

Precis, även kvinnor kan såklart vara mobbare precis som män kan det. Tråkigt att du råkat ut för sådana kvinnor!

Svara

Mitt barnbarn hamnade i bråk även med människor med autism , adhd , Tourette och dyslexi. Fick höra hen inte kunde sjunga, att hen var dålig på att dansa.
Sen fanns de folk som drev med hen och de hade själva diagnoser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *