Kategorier
Stöd och insatser

Detta måste tas hänsyn till vid beräkning av boendestödtimmar

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När vi med Aspergers syndrom, autism och andra neuropsykiatriska diagnoser ansöker om boendestöd så får vi oftast redogöra detaljerat för biståndsbedömaren vad vi behöver hjälp med hemma, inte sällan med hjälp av ett intyg såsom ett läkarutlåtande och/eller en arbetsförmågebedömning. När biståndsbedömarna kontrollerat underlaget så brukar de göra en beräkning på hur många timmar i veckan det är rimligt att de saker vi behöver hjälp med ska ta för att kunna fatta ett beslut om hur många timmar boendestöd de ska bevilja oss.

Men när man har neuropsykiatriska svårigheter är det inte säkert att man kan gå efter en sådan mall. Biståndsbedömarna kan behöva ta med i beräkningen att vi som har asperger eller autism kan behöva vila emellanåt, varför vi inte orkar städa och göra hemsysslor i samma takt som många andra. Man kan behöva ta med i beräkningen att vi kan ha dålig motorik, varför vi kan spilla mer än normalt och vår lägenhet blir smutsig snabbt. Om vi tappar något på golvet så märker vi kanske inte det eller så orkar vi inte plocka upp det och när vi letar efter grejer i köket så tar vi kanske ner allt från hyllorna, varför det blir rörigt lätt.

Själv har jag sönder saker otroligt lätt, varför mina boendestödjare fått hjälpa mig att köpa nya stolar eller byrålådor alternativt hjälpa mig att reparera dessa. Jag kan lätt råka dra ner gardinstångar, vilket mina boendestödjare måste hjälpa mig att fixa till. Mina relativt nyinköpta kläder går sönder lätt, varför mina boendestödjare har fått sy en del genom åren. Och under tiden jag levde på aktivitetsersättning fick jag otroligt många brev från Försäkringskassan som behövde sorteras. Ännu värre med brevmängden var det när jag levde på försörjningsstöd. De som har minst förmåga och ork att sortera brev verkar få allra flest brev verkar det som (tack och lov för den nya möjligheten att ta emot flera brev elektroniskt)!

När jag var ny i boendestödet fick jag endast 1,5 timmars boendestöd i veckan. Eftersom jag var nyskild och min dåvarande man samt en vän turades om att hjälpa mig hemma så räckte boendestödtimmarna till en början, men när min exman åkte till sitt hemland behövde mina boendestödjare plötsligt minst dubbelt så mycket tid för städningen! I början ifrågasatte biståndsbedömarna varför mitt hjälpbehov plötsligt ökade. När jag sedan visade upp ett läkarutlåtande samt en arbetsförmågebedömning som beskrev mina svårigheter med bland annat motoriken och den kognitiva förmågan fick jag dock fler timmar beviljade.

Så ni som blivit nekade till fler timmar av kommunen när ni ansökt om boendestöd behöver det inte vara kört! Kommunen kan mycket väl komma att ändra sig om ni visar upp ett läkarutlåtande som beskriver vad ni har för svårigheter som gör att ni behöver mer stöd hemma. Och om kommunen fortfarande står på sig så får man inte underskatta möjligheten att överklaga!

4 svar på ”Detta måste tas hänsyn till vid beräkning av boendestödtimmar”

Hej! Jag har just fått besked att jag blivit beviljad boendestöd. Jag bor i Årsta, i Stockholm, så det finns många utförare att välja på. Hur ska jag kunna välja? Informationen på stockholm.se och utförarnas egna sidor ger knappt någon ledning och jag hittar inget givande i något forum. Paula, vill du dela med dig av vad du vet? Förstår dock om du inte vill nämna specifika utförare på bloggen (epost går också bra). Någon annan som kan berätta?

Hej Åsa!

Och grattis till boendestödet! 🙂 Jag vet verkligen vad du menar med att det inte är lätt att välja bland alla utförare. Alla företag påstår sig såklart ha kunskap om autism samtidigt som sanningen är en annan.

Det allra viktigaste tycker jag att det klickar med ens egen boendestödjare för alla företag har bra och mindre bra boendestödjare som anställda. Förut hade jag ett stort och känt företag som jag var missnöjd med för vikarierna och hemtjänsten kom aldrig när de skulle. Men jag behöll företaget i ett par år ändå eftersom jag var jättenöjd med min dåvarande boendestödjare.

Nu har jag HemBo Omsorg/Boendestödsproffsen och är nöjd! Kommunikationen fungerar med cheferna och jag är nöjd med de boendestödjare jag har. De verkar i södra Stockholm så det är mycket möjligt att de finns med som valbar utförare i Årsta. Annars kan du kanske fråga din biståndsbedömare om inte stadsdelsförvaltningen kan ingå avtal med dem.

Lycka till med boendestödet! 🙂

Svara

Tack!
Ja, de erbjuder även hjälp i Årsta.
Jag kontaktade ett företag för att se om jag kunde få reda på lite mer, men det gav inte så mkt. Vet inte vad jag ska fråga om. Men det är väl bara att välja nåt och testa – och byta om det behövs.

Ps. Jag trodde att jag skulle få epost när du svarade, har för mig att jag fått det nån gång tidigare. Letade nu upp inlägget igen.

Jag tror också att det är bra att välja något och testa för alla företag vill ju såklart marknadsföra sig själva och framstå sig som bra och kunniga. Men du kanske ändå kan fråga om man som klient har rätt att byta boendestödjare ifall det inte skulle funka och på vilket sätt de arbetar med klienten. Ger de bara moralisk support, hjälper de till med hemsysslorna mm? Sånt är viktigt för mig att veta. Och vad de har för kunskaper om Aspergers syndrom och autism. Själv frågar jag också om någon i personalgruppen kan finska även om det inte är lika viktigt för mig egentligen 🙂 Hos mitt nuvarande boendestödsföretag kan ungefär hälften av medarbetarna finska.

Jag vet faktiskt inte om det här med e-post, jag är inte så tekniskt lagd 🙂 Men ett tips är att kommentera till exempel det här blogginlägget om man är orolig för att inte hitta:

https://blogg.aspiration.nu/10-fakta-som-alla-borde-kanna-till-om-aspergers-syndrom/

För det inlägget hittar man direkt när man går in på blogg.aspiration.nu så det är lätt att hitta. Det gör ingenting om frågan inte har någonting med ämnet på ovanstående blogginlägget att göra. Alla mina blogginlägg har ju samma grundämne — Aspergers syndrom så då kan man även fråga om boendestöd mm även om blogginlägget skulle handla om skolan.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *