Kategorier
Paulas blogg

Dessa fördelar kan ADHD innebära

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Långt ifrån alla med ADHD upplever att diagnosen enbart är en funktionsnedsättning i vuxenlivet. Vissa personer med ADHD, dock långt ifrån alla, upplever att de har lyckats ordna sina liv så att svårigheterna inte stör lika mycket längre och att de positiva egenskaperna i diagnosen överväger. Dessa 4 styrkor och fördelar kan ADHD innebära:

1. ADHD kan göra en driven

Vissa personer med ADHD upplever att diagnosen gör dem väldigt drivna. Eftersom de inte klarar av att sitta stilla, har de lyckats vända rastlösheten till något positivt och lägga sin energi på meningsfulla projekt som de sysslar med från morgon till kväll. Och tack vare drivkraften finns det en chans att man lyckas med de projekt man tycker är roliga och meningsfulla.

2. ADHD kan innebära att man är kreativ

Vissa med ADHD är väldigt kreativa. Eftersom deras hjärnor ständigt går på högvarv, får de nya idéer stup i kvarten. Vissa förverkligar sina annorlunda idéer som ter sig som alldeles för galna för omgivningen, men projektet har gått bra i slutändan trots omgivningens varningar. Världen behöver människor som har en förmåga att våga tänka annorlunda och prova på nya saker!

3. ADHD kan innebära att man är rolig att hänga med

Vissa med ADHD får höra av andra människor att de aldrig får tråkigt i deras sällskap eftersom de alltid har något spännande på gång. Att ständigt få nya idéer och att avbryta läraren stup i kvarten kan vara en icke önskvärd egenskap i skolan, men senare i livet kan man lyckas träffa människor som uppskattar att man är som man är.

4. ADHD kan utgöra en förmåga att leva för stunden

Att uppleva att tråkiga saker tar enormt mycket energi kan ibland vara en fördel: det kan leda till att man endast fokuserar på det man tycker är roligt och lever för stunden. Själv har jag varit chockad när vissa andra med ADHD skjuter upp saker som i mitt tycke varit alldeles för viktiga att skjuta upp, men dessa personer har bara svarat: ”Äsch, jag orkar inte tänka på tråkiga saker, saker och ting brukar ordna sig ändå.”

Inte en styrka för alla

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att ADHD kan utgöra en uttalad funktionsnedsättning och kan innebära enorma svårigheter för många. Även om det finns de som upplever att de har nytta av sin ADHD betyder det inte att det är så för alla. De som inte klarar av att få fullständiga betyg i skolan eller behålla ett arbete och partners på grund av sin ADHD är inte ett dugg lata utan faktum är att ADHD kan trots alla fördelar utgöra en mycket uttalad funktionsnedsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *