Kategorier
Okategoriserade

Därför ska du som boendestödjare aldrig döma ut klienten

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många boendestödjare får order från sina chefer att respektera klienternas självbestämmande. Problemet är att många ändå utgår ifrån att klienterna lever ungefär som genomsnittsmänniskan. Boendestödjarna kanske är införstådda med att vissa klienter är veganer och andra köttätare, att vissa källsorterar medan andra inte bryr sig om klimatet och vissa är morgonmänniskor och andra kvällsmänniskor. Däremot tänker inte alla på att vissa klienter kan skilja sig från normen betydligt mer än så. Det kan bland annat gälla oss som har autism.

Bryr mig inte om normer

Jag har irriterat mig på boendestödjare som påstått sig vara toleranta och icke-dömande och menat att det är viktigt att lyssna på sig själv och strunta i vad andra gör. Ändå har vissa av dessa blivit chockade när det kommit fram att jag lever helt annorlunda än genomsnittsmänniskan och de inte kunnat föreställa sig att någon faktiskt trotsar kulturella och sociala förväntningar på det sättet som jag gör. Jag blir sällan färgad av normer. Jag tänker aldrig: ”Hur brukar andra människor leva?” utan jag tänker istället: ”Vill jag leva på det här sättet?”

Ville äta myror

Jag har ett målande exempel på en situation då jag lyckades chocka en boendestödjare. Jag hade länge intresserat mig för kostfrågor och hade börjat ifrågasätta de rådande kostnormerna. Jag visste också att det var nyttigt med insekter och hade därför fått en idé: jag ville börja äta myror! Sniglar och daggmaskar var jag inte intresserad av då jag tyckte att de var smutsiga, men myror uppfattade jag som rena. Jag visste att myror var fullt ätbara och åts i flera delar av världen samt att de inte led om man lät dem gå i dvala i frysen.

Hade många funderingar

Dock var jag osäker på vissa frågor: Var myror fridlysta i Sverige? Skulle jag bryta mot någon lag om jag skulle samla på myror i skogen och lägga dem i frysen för att senare laga middag av dem? Och framför allt: hur gjorde man när man lagade mat av myror, fanns det recept? Jag berättade för en boendestödjare om mina planer och bad henne hjälpa mig att ta reda på om det var lagligt att äta självplockade myror och om det fanns andra viktiga aspekter att ta hänsyn till.

Boendestödjaren blev chockad

Boendestödjaren blev chockad och utbrast: ”Herregud, du kan absolut inte börja äta myror!” När jag frågade varför fick jag aldrig något ordentligt svar. Det enda jag fick ur henne var: ”Så brukar man inte göra. Eller har du träffat någon som äter myror?” Jag svarade att jag inte kände någon personligen som gjorde det men att ingenting hindrade mig från att göra det under förutsättning att det var lagligt. Varför skulle jag låta mig färgas av vad mina grannar hade på sina middagsbord? Jag påminde henne om att hon alltid sagt sig vara tolerant och att hon uppmanat mig att leva som jag själv vill men hon svarade att det fanns gränser. Jag tyckte inte om hennes attityd.

Bryr mig inte om vad andra äter

Jag förstod att jag inte skulle kunna få hjälp från henne så jag tog reda på fakta själv. Och kom fram till att myrmåltider trots allt inte skulle vara något för mig vare sig nu eller i framtiden. Dels för att det skulle innebära extrajobb för mig och jag som redan har fullt upp med att plocka blåbär, hallon och nypon men dels även för att jag var rädd för att råka förstöra myrstackar på något sätt, och tänk om jag skulle råka ta drottningen? Jag bestämde mig för att ge upp idén och har sedan dess aldrig funderat på att börja äta vare sig myror eller andra insekter. Men ändå anser jag att jag blev bemött på fel sätt.

Viktigt att du är tolerant

Det är ytterst viktigt att du som arbetar som boendestödjare är tolerant. I toleransen ingår i sammanhanget att du inte bara tolererar företeelser som statistiskt sett är vanligt förekommande i samtida Sverige som köttätande och veganism utan du måste även vara öppen för saker som avsevärt skiljer sig från normen. Visst, självklart får och bör du avråda en klient från att ägna sig åt olagliga aktiviteter men samtidigt är det viktigt att du varken blir chockad eller äcklad när någon inte lever på samma sätt som du. Blir du chockad av allt som inte passar in i din världsbild bör du inte jobba som boendestödjare!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. ”Jag kommer ofta på först efteråt vad jag borde ha sagt/gjort, och då är det redan försent.” Exakt samma för…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

9 svar på ”Därför ska du som boendestödjare aldrig döma ut klienten”

Hm, fast boendestödjare är ju människor, inte maskiner. Begär du att en boendestödjare ska vara perfekt? Och om denna historia är sann så kan din boendestödjare bli sårad om hon läser din blogg. Hur tänker du kring det?

Med vänlig hälsning, Maria P

Hej Maria!

Som svar på din fråga om perfekta boendestödjare som är maskiner så har jag nu publicerat ett helt blogginlägg om det: https://paulatilli.se/blogg/jo-det-finns-visst-perfekta-boendestodjare/

Som svar på din andra fråga så har personen i fråga slutat som boendestödjare för länge sen och jag vet med säkerhet att hon inte läser bloggar. Men skulle någon annan av mina tidigare boendestödjare/läkare/psykolog/lärare läsa min blogg och känna igen sig själv i någon annan händelse jag har beskrivit på mina andra blogginlägg så får det isåfall vara så. Det är inte alltid klienter är nöjda med deras jobb vilket en professionell yrkesverksam person måste kunna ta. Enligt mig blir det fel om en klient inte vågar kritisera en yrkesverksam i rädsla att den blir sårad med tanke på att relationen är professionell. Jag anser också att det är viktigt att klienter får komma till tals och beskriva sina dåliga erfarenheter så att andra kan lära sig.

Dock är det viktigt att tänka på i sammanhanget att personerna i fråga är anonyma. Jag har haft flera olika boendestödsutförare och otroligt många olika boendestödjare så ingen vet vilken person och vilket bolag det gäller. Det är isåfall endast de berörda personerna som känner igen sig själva. Ingen blir uthängd på min blogg eftersom jag inte lägger ut åratal, namn och andra personuppgifter. På grund av tystnadsplikten får inte boendestödjarna berätta för någon annan att de varit mina boendestödjare så har de hållit tystnadsplikten kan de aldrig hamna i situationen att någon annan känner igen dem.

Svara

Det kommer återigen ned till att alla förväntar sig att man ska vara helt som de själva. Att det finns en mall för där allt ska passa in och man ska hålla sig inom ramarna. Och folk har oerhörda problem med människor som bryter mot normer. Eller de allra flesta, som jag upplever det.

När hon sa “Herregud, du kan absolut inte börja äta myror!” , skulle du fan ha svarat: ”Haha, jovisst! Kittlar DÖDSSKÖNT i kistan!” (Som Baloo säger till Mowgli i Djungelboken då…;) Olagligt har jag mycket svårt att tänka mig att det skulle vara, däremot kan de ju bära på något ämne som är skadligt att förtära för människor, i alla fall i större mängder. Heter ju pissmyror ändå…Så det vore nog värt att kolla upp innan i så fall. Men människan är nog det enda djuret som oftast inte kan äta något som finns direkt i naturen.

Som jämförelse kan man även säga att homosexualitet länge var olagligt och klassat som en sjukdom eller psykisk störning. Vilket det ju fortfarande är i många länder. Bdsm betraktades också som en sjukdom tills ganska nyligen. Sen finns det massor av grejer däremellan som folk tänder på sexuellt som troligen är betydligt extremare…Som det inte ens finns någon officiell dokumentation över.

Precis, jag funderade också på om det skulle vara farligt att äta myror i stora mängder. Dock misstänker jag att mat som säljs i butiker också kan vara skadligt som t.ex. godis så jag är inte alls säker på att det skulle farligare att äta myror. Men som sagt har jag gett upp tanken nu för jag vill inte förstöra myrstackar och sen lät det krångligt också så nu är det inte aktuellt för mig längre.

Ja precis, homosexualitet var länge betraktad som en psykisk sjukdom och transsexuella personer som genomgick ett könsbyte blev tvångssteriliserade fram tills nyligen trots att det inte fanns några medicinska skäl för det! Och det finns länder där det t.ex. är olagligt att bo sambo utan man måste vara gift för att kunna bo ihop.

Svara

Farsan åt myror en gång, när jag var liten och vi var i skogen. Men mer som en rolig grej och bara ett par stycken.

Tog det bara som en jämförelse. Andra grejer som tidigare ansetts konstigt och fel med sen blivit normaliserat. Men min drömtjej var lesbisk, som det senare framkom…Hon som jag hade velat spendera mitt liv med och den enda person jag verkligen varit riktigt förälskad i. Jag tyckte det var en jättebra nyhet. 🙂

Kul att han åt myror! 🙂 Då finns det tydligen folk som gör det.

Vad tråkigt att höra att din drömtjej var lesbisk 🙁

Svara

Haha, nej jag tyckte det var jättebra när jag fick veta det för då behöver jag ju aldrig tänka på henne med någon annan man. 🙂 Hon är gift med en annan kvinna nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *