Kategorier
Autismspecifika strategier

Därför läser jag skriftliga instruktioner bara ibland

Många tror att skriftliga instruktioner är lösningen på det mesta när man har med oss med Aspergers syndrom, autism eller ADHD att göra. Och även om jag håller med om att skriftliga instruktioner oftast är att föredra före muntliga dito och jag själv missar mycket information när infon ges till mig muntligt betyder det inte att livet fungerar för mig problemfritt med skriftliga instruktioner: jag har nämligen svårt att ta till mig skriftliga instruktioner om instruktionerna innehåller många olika punkter. Jag misstänker starkt att det är min ADHD som spökar här.

Orkar inte hyperfokusera ständigt och jämt

Att läsa skriftliga instruktioner med tider, scheman, vägbeskrivningar och dylikt allt orkar jag oftast bara läsa kursivt utan att ta till mig hela innehållet. Jag kan absolut tvinga mig själv att ta till mig hela innehållet om jag absolut måste, men endast under förutsättning att jag inte behöver göra det alltför ofta. Därför lägger jag mycket energi på att läsa instruktioner när jag ska föreläsa men orkar inte hyperfokusera i andra sammanhang. Skulle jag behöva lägga energi på att ta till mig krångliga skriftliga instruktioner flera gånger i veckan skulle jag bli utbränd.

Kom försent till jobbmötet

En gång i våras fick jag skämmas: jag hade missat att läsa instruktionerna ordentligt när jag hade fått en inbjudan till ett Misa Kompetens-möte. Jag hade läst noga igenom dagens schema, men däremot hade jag missat meningen att mötet skulle börja kl 8:30. Dittills hade vi alltid börjat alla möten kl 9, och därför var det totalt oväntat att starttiden plötsligt var något annat än vad den brukade vara. Ingen var arg på mig för att jag dök upp i lokalen en halvtimme försent, men det kändes ändå pinsamt för mig att vara den enda som hade missat informationen.

Flera veckors väntetid

I fredags var jag nära att råka illa ut för att ha missat viktig information. Låt mig ta allt från början. Jag hade en tid inbokad hos Skatteverket klockan 10 för jag skulle ansöka om ett nytt ID-kort. Ni som har behövt förnya ert ID-kort så här under Covid-19 vet om att det inte bara är att dyka upp på Skatteverkets kontor med tanke på det rådande läget utan man måste boka tiden i förväg. Mycket vettigt om man frågar mig! Dock måste man boka tiden flera veckor i förväg eftersom nästan alla lediga tider försvinner nästan med en gång.

Förberedelserna var stressiga

Det var mycket att tänka på inför mötet: dels fick jag leta fram mitt finska pass för att legitimera mig (mitt svenska ID-kort hade hunnit löpa ut) och dels fick jag betala avgiften. Jag tycker att avgifter är krångliga att betala via Internetbanken, men kan man liksom jag inte använda smartphones p.g.a. ljuskänslighet är Internetbanken med säkerhetsdosa på min stationära dator med e-inkskärm det enda alternativet som återstår. När avgiften var betald uppstod nästa utmaning: att skriva ut kvittot på betalningen! Med min ojämna begåvningsprofil tar det enormt lång tid för mig att skriva ut dokument, men efter en halvtimme lyckades jag äntligen.

Ombads om ett bokningsnummer

Innan jag lämnade hemmet kontrollerade jag tvångsmässigt om jag hade med mig kvittot och passet i väskan vilket jag hade, Efter en halvtimmes tunnelbanefärd var jag äntligen framme på Kungsholmen. Skatteverket hade fortfarande stängt när jag anlände. När klockan äntligen slog 10 och väktaren började släppa in oss köande till Skatteverkets lokaler fick jag världens chock: väktaren ville veta mitt bokningsnummer! ”Vilket bokningsnummer?”, frågade jag förvånad. ”På den bokade tiden”, fick jag till svar.

Utan bokningsnummer inget insläpp

Jag förklarade att jag hade missat att jag skulle haft med mig bokningsnumret och föreslog att jag skulle legitimera mig så att hon skulle kunna se i systemet att jag hade en tid inbokad. Men väktaren lät sig inte bevekas: utan bokningsnummer inget insläpp! Det hjälpte inte att jag bönade och bad och förklarade att jag var säker på att jag hade tiden inbokad kl 10. Isåfall var det bara att snällt åka en halvtimme tillbaka hem och boka en ny tid fick jag höra, men jag skulle få vara beredd på att det kunde ta en månad innan jag kunde erbjudas en ny tid, sa hon.

Fick låna Skatteverkets dator

Till slut kom jag på att fråga jag henne om hon inte skulle kunna tänka sig att låta mig låna Skatteverkets dator så att jag skulle kunna komma åt min mejl för att hitta bokningsnumret. Efter lite tvekande gick hon med på att släppa in mig. Jag var inte alls glad för att tvingas använda Skatteverkets lysande dataskärm, men det fick gå den här gången för jag hade tack och lov mörka glasögon i väskan. Deras dator var väldigt seg varför det tog mig tid att komma till min mejl, men efter ca 10 minuter hade jag bokningsnumret och fick en kölapp. Äntligen!

Alla ansträngningar hade inte varit tillräckliga

Väktaren tyckte att jag borde ha läst instruktionerna i mejlet för där stod det tydligen att man skulle ha med sig bokningsnumret, men den infon hade jag missat totalt! All min energi hade gått till att fixa fram passet och kvittot varför jag hade missat resten. Och trots att jag hade missat denna viktiga information upplevde jag ändå att jag hade läst instruktionerna så noggrant att jag hade tröttat ut mig totalt. Men ändå hade inte detta räckt!

Vi är varken lata eller slarviga

Ni som skriver skriftliga instruktioner till oss med autism eller ADHD ska tänka på att stryka under de punkter som är extraviktiga att ta hänsyn till, t.ex. så här: ”Observera att vi kommer att vara i en annan föreläsningslokal på torsdag.” Står informationen bara mitt bland alla meningar finns risken att vi missar infon totalt. Och nej, vi är varken lata eller slarviga trots att vi orkar läsa instruktioner ordentligt bara ibland. Vi orkar inte överanstränga oss dagarna i ända och tvinga oss själva till ständigt hyperfokus! Det skulle aldrig vara hållbart i längden.

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…

15 svar på ”Därför läser jag skriftliga instruktioner bara ibland”

Du skulle ha skrivit bokningsnumret på en lapp och tagit med dig till Skatteverket.
Jag fick också ett bokningsnummmer när jag fixade nytt idkort hos polisen i maj och jag ordnat det på polisen i Flemingsberg och hämtade ut det färdiga idkortet på polisen i Skärholmen.

Det skulle jag ha gjort om jag hade vetat att det var nödvändigt, men problemet var att jag hade missat informationen om att bokningsnumret behövdes eftersom jag inte hade läst mejlet ordentligt. Jag trodde att det räckte med mitt personnummer. Men tack och lov löste det sig ändå eftersom jag fick låna Skatteverkets dator 🙂

Svara

Okej 🙂
Jag såg att min mammas väninna Meri blivit finsk medborgare igen efter tre dagars handläggningstid 🙂

Okej kul! Själv har jag valt att inte bli svensk medborgare för jag har inte sett någon anledning till att ändra på mitt finska medborgarskap, men om jag skulle ändra mig i framtiden så vet jag att det är enkelt gjort.

Svara

Fast det här var finsk medborgare hon valde att bli igen.
Det stod ”Päätös” som betyder beslut som hon la upp på sitt instagram konto.
Det var kul att det tog så kort tid iallafall, det brukar det inte ta i Sverige om man ska ha någonting.

Hej Paula. Jag har just hittat till Din blogg Det är jag glad för Då jag gärna vill läsa och förstå Hur människor med Autism och Aspbergers tänker och känner. Tycker ochså det är väldigt intressant och spännande. Jag har tre söner Varav två har Autism. Min 27 åriga son har högfungerande Autism och min snart 17-åriga son har Autism och ADHD. Jag har länge tänkt? Att tänk om det gick? Att kunna få vara i deras huvud och få veta hur dom tänker och känner? För att jag skulle kunna förstå och veta. Hoppas du förstår hur jag nu menar? Det låter dumt! Det går ju inte att få dela någons hjärna/ tankar Men jag menar Tänk om det skulle ha varit möjligt? Vad mycket jag då skulle förstå och lära mig. Ibland mår jag dåligt Över allt jag gjort så fel. Då jag inte visste att mina söner hade Autism? Innan dom fick en diagnos eller vad man nu ska kalla det? Min 27 åriga son Var 7 år då vi fick veta att han hade Autism. Därför var jag uppmärksam då min yngsta son började visa liknande personlighets drag som sin bror Redan som 2-åring Trots att jag och min make sökte hjälp på BVC redan då. Så dröjde det enda tills han var 10 år Innan han fick rätt diagnos. Under åren Så gav först psykologen på BVC en förklaring/ diagnos och sedan BUP gav diagnos som ändrades genom åren För att vid 10 års ålder så fick Han den rätta. Jag funderar ofta på om inte jag själv har Autism eller Autistiska drag? Men vet inte Om man då kan vara högkänslig som jag är? Och väldigt känslig för spänningar i ett rum hos olika människor ( känna av ) Eller som jag är Så rädd att såra andra människor och lägger alltid in mina egna känslor hos Andra. Tex. Att för att jag skulle bli sårad av något hårt ord eller att något säger eller gör något? Då tror jag att Alla Andra känner så? Om jag skulle säga eller göra så? Ofta säger min make till mig! Släpp det Bryr dig inte När jag mår dåligt över i fall någon kan ha blivit sårad eller arg på något jag sagt eller gjort? Likadant då jag blir väldigt ledsen över om någon sagt eller gjort något åt mig? Då säger han Bry dig inte, Du är alldeles för känslig. Det är jobbigt För jag kan inte bara rycka på axlarna och gå vidare. Även om jag skulle önska att jag kunde göra det, Då dom flesta verkar kunna göra så. Men det har kanske inte med Autism att göra? Kanske är jag överkänslig ? Och det beror på något annat. Ja mycket funderingar som du läser Har jag. Men mest av allt vill jag kunna lära mig så mycket som möjligt om Autism Så jag kan förstå och bemöta mina barn på rätt sätt. Så jag ser fram imot att läsa allt du skrivit och kommer att skriva i Din blogg kram Marie

Hej Marie!

Vad roligt att du hittade till bloggen! Ursäkta för sent svar, jag hade totalt missat att svara igår.

Jag tror att många missförstånd skulle undvikas om det gick för andra att vara i vårt huvud och själv känna hur det är att ha autism. Jag tycker inte att du ska må dåligt över att du gjort fel innan, du visste ju inte om att dina söner har autism. Många vuxna gjorde också fel med mig när jag var barn, men de visste ju inte bättre för jag fick diagnosen först som vuxen.

Man kan definitivt vara högkänslig när man har autism! Det är ingen motsägelse och jag vet många autister som säger sig vara högkänsliga. Det är bara naturligt att utgå ifrån sig själv, och om du själv skulle bli sårad av hårda ord så är det naturligt att du behandlad andra som du själv vill bli behandlad. Jag är också likadan och har svårt för att bemöta andra på ett sätt som jag inte vill bli bemött även om jag vet att jag är ovanlig och den andre inte ens skulle bry sig.

Svara

Hej! Undrar hur du lyckades få aktivitetsersättning under tiden då du inte arbetstränade? Min son som idag är 21 och diagnostiserad asperger sedan 3 år tillbaka, får inga som helst ersättningar från någonstans. Han försöker att arbetsträna men det går inte. Han får ingen sjukskrivning, pga att han inte kan förklara VAD det är som gör att han mår dåligt och får ångest. Psyk kan endast hjälpa honom genom medicinering, trots att han hellre hade velat ha någon som han kan prata med, någon som kanske kan hjälpa honom att hantera sin ångest… Mvh Hanna

Hej Hanna!

Va tråkigt att höra om din son och att han inte får ersättningar!

I min ungdom i början av 2000-talet var det inga som helst problem att få aktivitetsersättning. Då hade vi nästan ett motsatt problem i Sverige, dvs att många som ville och kunde jobba inte fick det utan tvingades mot sin vilja år efter år leva med aktivitets- och sjukersättning trots att deras högsta önskan var att börja arbetsträna. Allt ändrades 2008 då Moderaterna fick makten, men även då var det under de första 18 månaderna fortfarande möjligt för mig att få sjukersättning enligt de gamla reglerna.

Jag vet inte vilka läkare ni har varit hos och om de är specialiserade på autism eller inte. Jag var själv först patient på Sankt Görans neuropsykiatriska enhet där läkarna skrev mycket bra intyg till Försäkringskassan, men när mottagningen plötsligt stängde ner lyckades jag inte längre hitta någon autismkunnig läkare via landstinget utan tvingades övergå till ett privat alternativ som tog några tusen kronor per besök. Det var såklart mycket pengar för mig att betala med tanke på att jag var sjukpensionär, men jag tyckte ändå att det var värt pengarna eftersom det var viktigt för mig att få professionella läkarutlåtanden. Därför avstod jag från annat så att jag skulle ha råd.

Det har väldigt stor betydelse för Försäkringskassan vad det står på läkarutlåtandet, så det viktigaste är att ni hittar en autismkunnig läkare, antingen via landstinget eller ett privat alternativ, som kan motivera för Försäkringskassan varför din son inte orkar arbetsträna.

Svara

Men din blogg är bland det bästa jag läst inom funkis-världen! Den här beskrivningen om att uppfatta instruktioner/orka hyperfokusera är helt klockren!! TACK!!!

Tack Eva, vad roligt att du hittat till bloggen och att du gillar det du läser! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *