Kategorier
Arbete och sjukersättning

Därför kan en person med asperger bli en utomordentlig medarbetare

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många människor känner inte till att Aspergers syndrom och autism även kan innebära styrkor. Icke desto mindre står det nästintill uteslutande att läsa om utmaningar och svårigheter när man googlar Aspergers syndrom. När en arbetssökande med Aspergers syndrom dyker upp på en anställningsintervju och berättar om sin diagnos, kan vissa arbetsgivare därmed bli rädda. Men arbetsgivaren riskerar att gå miste om följande styrkor utöver det vanliga genom att inte våga anställa någon med asperger:

1. Känsla för detaljer. Forskarna brukar kalla det för svag central koherens när man har svårt att se helheten och fastnar för detaljer men denna egenskap kan bli en enorm tillgång i arbetslivet! Fastnar man exempelvis lätt för stavfel, kan man passa bra som korrekturläsare. Tack vare denna fantastiska egenskap är många med Aspergers syndrom också väldigt noggranna. Och vilken arbetsgivare vill inte ha en noggrann och pedantisk medarbetare?

2. En enorm uthållighet. Vissa av oss med Aspergers syndrom  eller autism älskar rutiner och ibland orkar hålla på med sina specialintressen dag ut och dag in. När jag går in i en uppgift som jag är motiverad av, går jag in i den hundra procent. När jag år 2003 bestämde mig för att börja äta hälsosamt, gick jag verkligen in i det och gick ner 30 kilo på ett år utan några som helst problem! Och sedan dess har jag behållit den hälsosamma livstilen tack vare min enorma uthållighet och motivation. När jag skrev min debutbok, gjorde jag det på tre månader för jag satt bara framför datorn och skrev, skrev och skrev. När jag får en arbetsuppgift som jag är motiverad av, arbetar jag därmed väldigt snabbt och effektivt och brukar lyckas med mina mål!

3. Specialtalanger. Vissa personer med Aspergers syndrom och autism, dock inte alla, har stora specialintressen som de är väldigt duktiga på. Själv hade jag grammatik som specialintresse när jag gick i skolan och älskade därför språk. Jag har mycket lätt för att lära mig nya språk och jag läste sju språk på gymnasiet. Jag lärde mig även svenska mycket snabbt. Min talang för språk kunde nyttjas när jag arbetade som kassabiträde och det kom utländska kunder till butiken.

4. Annorlunda perception. När man saknar filter och ser och hör allt, kan det lätt uppstå funktionshinder om man bor i en storstad med alla dess sinnesintryck överallt runt omkring en. Då kan man bli totalt utmattad.  Däremot kan de känsliga sinnena vara en enorm tillgång i andra situationer. Har man ett känsligt smaksinne, kan man kanske i vissa fall passa som provsmakare eller kock. Ser man allt, kan personen däremot kanske lätt upptäcka småfel i produkter som inte arbetskamraterna märker.

5. Logiskt tänkande. Ibland tycker andra människor att många med Aspergers syndrom inte förstår känslor, men i gengäld behövs förmågan till logiskt tänkande i väldigt många yrken!

6. Ärlighet. Jag minns när jag för första gången läste i Lorna Wings bok om autism att vissa autister kunde ha svårt för att ljuga, kom jag att tänka på att jag själv inte alltid förstår i vilka situationer det förväntas av mig att dra en vit lögn. Vissa aspergare skyr vita lögner som pesten och säger helt enkelt som det är. Samtidigt som det är långt ifrån alla människor som uppskattar denna egenskap, kan vissa arbetskamrater tycka att det är skönt att personen säger rakt ut vad hen tycker och tänker istället för att skvallra bakom arbetskamraternas rygg.

7. Förmåga att koncentrera sig på en sak åt gången. Samtidigt som det i vissa situationer kan uppstå hinder och svårigheter när man inte kan variera mellan olika uppgifter på ett flexibelt sätt och byta fokus, kan vissa personer med Aspergers syndrom jobba väldigt bra och effektivt när de koncentrerar sig på en uppgift åt gången och verkligen får gå djupt in i ämnet. En sådan person skulle kunna passa mycket bra som forskare!

8. Att man är osocial. Jo, det kan faktiskt ibland vara en positiv egenskap! En person som haft anställda med Aspergers syndrom sa vid ett tillfälle till mig att aspergarna var hans allra bästa medarbetare: de slösade inte bort en dyrbar arbetstid genom att småprata om vädret med kollegorna utan de jobbade istället effektivt under all sin arbetstid. Eftersom de knappt pratade med någon på jobbet, pratade de inte heller illa bakom kollegornas rygg och de bidrog däremot aldrig till en dålig stämning på arbetsplatsen. Dock är det viktigt att komma ihåg i sammanhanget att vissa aspergare är sociala medan andra inte är det. Men är man inte social så kan det vara uppskattat på vissa arbetsplatser att man koncentrerar sig fullt ut på själva arbetet istället för på den sociala gemenskapen.

9. Annorlunda kroppsspråk. Det här kändes som en väldigt udda sak att ha med på listan, men eftersom jag själv tycker att detta hjälpt mig i mitt yrke som föreläsare, valde jag att ha det med ändå. Samtidigt som det har varit ett stort funktionshinder för mig att andra inte kunnat läsa av mig när jag varit ledsen (eftersom jag har svårt för att variera mina ansiktsminer och brukar le automatiskt även när jag mår dåligt), har åhörarna tyckt att det har varit uppiggande att lyssna på mig när jag föreläst om Aspergers syndrom eftersom jag alltid är på gott humör. Även när jag är på dåligt humör, syns det inte tydligt på mig, vilket jag nog har min Aspergers syndrom att tacka för!

10. Bokstavlighet. När man säger något till mig så gäller det man har sagt. Klockan 17 betyder därmed klockan 17 och inte 17:05. Trots att långt ifrån alla uppskattade i skolan när jag som barn påpekade för mina klasskamrater att de var 10 minuter sena till lektionen (det stod ju trots allt i skolförordningen att tider skulle respekteras;-)) så har det blivit en positiv egenskap för mig i vuxenåldern att alltid hålla mina löften, göra det jag tagit på mig att göra och hålla tider slaviskt. Jag har slutat kommentera när andra struntar i att följa regler dock 😉

2 svar på ”Därför kan en person med asperger bli en utomordentlig medarbetare”

Hej!
Jag tycker det är kul att ut och äta och gå på teater. Det som stör mig på teatern i pausen är alla röster.
När jag går ut och äter kommer jag, och den jag går med på After work/Happy hour mellan 18-20.
En sak som många NT-personer undrar över är att jag går på restaurang och bio själv. Jag förstår inte varför det går bra att gå ut bar själv men inte att gå ut och äta själv.

Jag har hört många aspergare säga att de stör sig på ljud och röster, så du är definitivt inte ensam där!

Jag har också funderat på varför folk kan undra över att någon går på restaurang och bio själv. Speciellt bio tycker jag är intressant för man brukar ju inte direkt prata under filmen utan man sitter ju och koncentrerar sig på filmen. Bio låter för mig som en perfekt ensamaktivitet, men ändå verkar det ses som en social aktivitet i det här samhället. Folk kan bli förvånade om någon går ensam på bio, men däremot blir knappast någon förvånad om samma person stannar hemma och tittar på TV ensam. Enligt min logik borde det vara exakt samma sak!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *