Kategorier
Autism och trötthet

Därför kan en autist behöva vilodagar

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som lever med autism stöter på betydligt fler utmaningar i vår vardag än en genomsnittlig neurotypiker, det vill säga en person utan autism. Därför kan vi autister ibland behöva ta vilodagar utan några måsten. ”En självklarhet”, tänker kanske du som är neurotypiker. Men faktum är att en autists vilodagar kan se annorlunda ut än en neurotypikers vilodagar, och vi autister kan dessutom bli trötta av saker som inte skulle trötta ut en genomsnittlig neurotypiker.

Mycket att tänka på

För ett par dagar sedan hade jag en energikrävande dag: jag behövde ringa till en vårdgivare, och därefter behövde jag boka en tågresa p g a en föreläsning jag ska hålla i slutet av maj. Resebokningar omfattar flera steg: man ska välja vilken sittplats man ska ha på tåget, ange sitt kortnummer och framför allt ska man välja avgångar som passar. Jag vill inte åka för tidigt hemifrån men samtidigt vill jag inte anlända för sent till hotellet, inte minst med tanke på att SJ inte direkt är känt för att hålla tider. Det var mycket att tänka på!

Behövde ta vilodagar

Jag blev mentalt utmattad av resebokningen och kände att min hjärna stängde av. Även telefonsamtalet tog mycket energi av mig då jag blir trött av telefonsamtal. Efter resebokningen och telefonsamtalet behövde jag därför ta ett par vilodagar då jag inte hade några måsten alls. För mig är en vilodag nämligen en dag då jag verkligen inte gör något energikrävande alls: inte kammar håret, inte kastar sopor eller diskar samt att jag tillåter mig själv att slänga kläder på golvet istället för att hänga upp dem. Jag har aldrig förstått mig på människor som diskar och torkar diskbänken på sina vilodagar. Min hjärna vilar inte tillräckligt när jag har sådana måsten!

Texten fortsätter längre ner på sidan.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Vissa orkar inte hälsa

Det är dock väldigt olika vad som tar och inte tar energi av en autist. Jag har träffat autister som tycker att det tar väldigt mycket energi att hälsa på sina grannar varför de inte ens säger ”hej” till grannar och bekanta på gatan när de har vilodagar. Själv tycker jag inte att det tar energi att hälsa, men däremot tycker jag att det tar väldigt mycket energi att hålla upp dörren för t.ex. mina grannar (och tvärtom tycker jag också att det tar energi när andra håller upp dörrar för mig).

Vi behöver förståelse

Faktum är att vi autister blir utmattade av saker som är ”småsaker” för neurotypiker! På en vilodag kan en autist därför behöva slippa hälsa, hålla upp dörrar, plocka upp kläder från golvet och diska. Problemet är ofta andra människor och deras krav. Som ni förstår håller jag inte med om talesättet: ”ett leende kostar ingenting!” eller: ”det borde inte vara för mycket begärt att hålla upp dörren!” Vissa autister tycker att just sådant kostar väldigt mycket energi! För att vi autister ska undvika utmattning måste vår omgivning vara förstående och acceptera att vi inte alltid orkar leva upp till deras förväntningar och krav!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Därför kan en autist behöva vilodagar”

Tack så jättemycket för i precis rätt ögonblick svarade ditt inlägg på om jag tänker rätt.. Även att svara på frågor som vad Jag vill-behöver av insatser.. förlåt att jag är rak-typ reflexerna men ingen får ju bli… 🤪❤️🧩

Stängt för kommentering.