Kategorier
Asperger och exekutiva funktioner

Därför kan en aspergare behöva hjälp från början till slut

Ibland har vi med Aspergers syndrom eller autism har svårt med exekutiva funktioner, dvs bristande färdigheter med att komma igång samt slutföra en uppgift. Men om autisten utåt sett inte har synliga svårigheter och omgivningen tycker att vederbörande verkar ”normal” är det lätt för boendestödjare och arbetsterapeuter att missa att hen kan behöva hjälp med uppgiften från början till slut. Många tror felaktigt att om man bara ser till att autisten påbörjar uppgiften så kommer hen automatiskt klara av att självständigt slutföra den vid ett senare tillfälle, men det behöver inte alls vara fallet!

Behöver hjälp 

Ibland handlar min underlåtenhet att göra uppgifter om att jag inte vet hur man gör uppgiften. Exempelvis vet jag inte hur man pumpar en cykel eller syr en trasig tröja, och då behöver jag praktisk hjälp av boendestödjaren. Ibland har jag däremot ingen energi att göra uppgiften, och då måste min boendestödjare göra den åt mig. Men många gånger har jag även svårt för att ta mig själv i kragen och faktiskt genomföra uppgiften även om jag klarar av den rent praktiskt. I dessa situationer måste min boendestödjare se till att uppgiften blir gjord från början till slut.

Hon måste följa med mig

Ibland kan jag få ett brev från banken innehållandes en viktig blankett som ska fyllas i och skickas tillbaka med svarspost. Då räcker det inte med att boendestödjaren öppnar brevet och säger till mig att jag måste fylla i blanketten senare efter boendestödets slut. Nej, hon måste också sätta sig bredvid mig och se på när jag fyller i blanketten så att det blir gjort. Men inte heller räcker det. Skulle hon lämna allt här och säga: ”Det här kuvertet ska du posta nästa gång du har vägarna förbi ett brevinkast”, kommer det aldrig bli av att jag tar med mig brevet och postar det. Att passera ett brevinkast bryter mot mina rutiner varför jag känner ett motstånd mot att ta med mig brevet. Därför skjuter jag upp det och allt slutar med att jag aldrig gör det. Därför måste min boendestödjare faktiskt följa med mig till brevinkastet och se till att brevet blir postat! 

Du behöver också peppning 

Om en person med Aspergers syndrom eller autism underlåter att göra viktiga måsten är det viktigt att du som boendestödjare ser till att dessa blir gjorda från början till slut! Förmodligen skulle det inte heller räcka för dig som vill börja leva nyttigt att delta i endast ett möte hos Viktväktarna och få skriftliga instruktioner om hur du når ditt mål: att börja äta nyttigare och börja motionera. Tänk om du inte skulle få mer stöd än så? Du har förmodligen alltid vetat om hur man gör: man slutar äta onyttigt och börjar motionera, men troligen behöver du ändå mer peppning och stöd än så. Och detsamma gäller för mig i fråga om viktiga måsten i vardagen. Jag behöver motivation i form av någon som ser till att uppgiften blir gjord från början till slut. Boendestödjaren ska absolut inte sluta ge mig stöd när uppgiften blivit halvvägs klar!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.