Kategorier
Okategoriserade

Därför kan autistens funktionsförmåga förbättras tillfälligt

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Autism innebär som bekant ett flertal svårigheter i det dagliga livet vilket gör att vi autister kan behöva anpassningar för att få vår vardag att fungera. Det är inte ovanligt att vissa skol- och arbetsuppgifter tar enormt mycket energi av oss vilket är anledningen till att vi inte alltid orkar göra allt och kan behöva alternativa uppgifter. Även om vi skulle veta hur man utför uppgiften rent praktiskt så kan uppgiften göra oss utmattade varför uppgifterna inte fungerar i längden.

Barnet fick mystiskt energi

Ibland får jag frågor om hur det kommer sig att vissa autister klarar av att göra en uppgift när uppgiften utförs i samband med ett specialintresse men inte annars. En gång hörde jag talas om ett ett autistiskt barn som blev otroligt trött av att packa en väska varför barnets föräldrar fick packa dess skolväska varje morgon. Men när barnet var på väg till ett fotbollsläger (fotbollen var barnets stora specialintresse) klarade det plötsligt av att packa en resväska utan problem. Föräldrarna undrade hur det kom sig att barnet inte orkade packa en liten skolväska när det skulle till skolan men däremot klarade det plötsligt av att packa en gigantisk resväska när det skulle till ett fotbollsläger.

Specialintressen kan göra en euforisk

Det är viktigt att känna till att det inte handlar om lathet. När man ägnar sig åt sitt specialintresse kan man vara så euforisk att man får en energikick och tillfälligt klarar av att utföra uppgifter som man i vanliga fall inte orkar utföra. Dessutom får man en belöning efteråt! För övrigt är det viktigt att komma ihåg att barnets förmåga förbättras vid just detta enstaka tillfälle. Om barnet skulle förväntas packa en väska varenda morgon skulle det förmodligen inte klara av det i längden eftersom det är en helt annan sak att utföra en jobbig uppgift vid ett enstaka tillfälle när en belöning kommer efteråt än att göra det vid upprepade tillfällen.

Ingenting man gör för skojs skull

Fenomenet existerar i många situationer i livet. Jag har väninnor som har valt att skaffa 2-3 barn av fri vilja trots att de vetat om att det innebär att de måste gå igenom en förlossning och att de av tidigare erfarenheter vet att en förlossning är en mycket smärtsam upplevelse. Även om de alla har varit överens om att förlossningar är jättejobbiga att gå igenom har de känt att de velat skaffa fler barn trots att det innebär smärta i och med att de vetat om att belöningen kommer efteråt. Men en förlossning är självklart ingenting som man skulle genomföra för skojs skull!

Inte ett dugg konstigt

Jag menar absolut inte att en förlossning skulle vara jämförbart med att packa en skolväska. Självklart ligger förlossning i en helt annan dimension och kan inte jämföras med vardagliga uppgifter som att packa en väska. Scenariorna har ingenting med varandra att göra! Men det jag vill belysa är själva fenomenet: att vi människor tenderar att vara beredda att gå igenom något mycket jobbigt om det sker vid något enstaka tillfälle och vi får en belöning efteråt. Men får vi övermäktiga uppgifter dag efter dag, år efter år och dessutom utan belöning så orkar vi plötsligt inte mer. Och så är det även för oss autister: ibland kan vi orka exponera oss för våra svårigheter om det sker någon enstaka gång och vi får en belöning efteråt, men det betyder inte att vi orkar exponera oss regelbundet!

Gillar du inlägget? Snälla, dela i så fall det på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag gillar att du är väldigt engagerad i det här med autism och ADD. Det börjar bli ohållbart för mig,…

  2. Jag är tvärtom , får panik när de är trångt, ju bredare säng desto bättre, men visst tält är trevligt.…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

6 svar på ”Därför kan autistens funktionsförmåga förbättras tillfälligt”

Stämmer till 100%! Själv orkar jag vanligtvis inte åka färdtjänst, men när jag några gånger om året ska syssla med mitt specialintresse lite längre bort så orkar jag ibland göra det! Men inte alla gånger – oftare blir det så att jag cyklar typ 50 km hellre än sitter i taxin. Och jag har inte bara autism utan en fysisk funktionsnedsättning också, så det är verkligen inte alltid så lätt att cykla långa avstånd! Men det kan ändå vara jobbigare för mig att sitta i taxin.

Jag förstår att det inte är lätt att cykla 50 km och speciellt inte om man också har en fysisk funktionsnedsättning! Men vid något enstaka tillfälle kan det ju hända att man orkar göra något man vanligtvis inte orkar med om man får en belöning efteråt.

Svara

Min vän har ofta uttryckt det som så att det tar så mycket energi från honom när han väl har umgåtts med någon, att han behöver vila upp sig en bra tid efteråt. Och som jag skrev tidigare; jag kan själv lära mig det jag känner ett genuint intresse för, annars stannar det inte kvar. Och skapar bara en frustration – att tvingas behöva lära sig något jag egentligen inte ens vill.

Får man fortfarande inte välja kejsarsnitt vid förlossningar om man så vill? Undrar varför inte i så fall…

Kejsarsnitt? Det har jag faktiskt ingen aning om för jag har aldrig fött barn. Jag har för mig att jag läst att det kan gå att få kejsarsnitt om man har fysiska eller psykiska hinder för att föda vaginalt men jag kan ha fel!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *