Kategorier
Stöd och insatser

Därför bör du som boendestödjare gå försiktigt fram

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vem som helst skulle nog uppleva det som jobbigt att visa upp innehållet på alla sina skafferier, garderober, byrålådor och kylskåp för totala främlingar, men tänk dig om dessa främlingar dessutom skulle öppna och läsa alla dina brev? Precis den situationen kan man hamna i när man har nya boendestödjare.

Har haft främlingar hemma

Ni som brukar följa min blogg vet att jag nyligen har tvingats byta boendestödsutförare. Sedan årsskiftet har jag varit under matchningsprocessen vilket innebär att jag tagit emot olika boendestödjare varje gång jag haft boendestöd. Detta för att jag ska kunna träffa så många kandidater som möjligt innan jag bestämmer mig för vilken av dessa kandidater jag vill ha som min ordinarie boendestödjare. Från och med årsskiftet har jag därför haft en del främlingar i mitt hem.

Matchningsfasen viktig

Jag tycker själv att det här med matchningsprocessen är jättebra och jag har valt att fullfölja den eftersom det är viktigt för mig att få en så matchande boendestödjare som möjligt. Dock kommer den såklart med en baksida: under matchningen har jag varken haft någon kontinuitet eller trygghet eftersom alla dessa kandidater är totala främlingar för mig. Däremot har det varit nödvändigt för mig att fullfölja den för det skulle inte bli bra om jag skulle avbryta matchningen och bara välja ut den första bästa.

Allt hade börjat samlas

Det som har varit svårast för mig under matchningsprocessen är posten. Det känns jättekonstigt för mig att låta någon som jag aldrig har träffat förut läsa min post varför jag inte velat att boendestödjarkandidaterna gör det. Men förrförra veckan insåg jag plötsligt att ingen hade tagit hand om min post sedan mitten av december då min gamla boendestödjare hade avslutat sitt uppdrag. Allt hade börjat samlas: Massor av reklam (ja, trots ingen reklam-skylten i brevlådan), brev, räkningar och tandläkarkallelser låg runt överallt i lägenheten!

Ville avbryta

Till slut bad jag en av boendestödjarkandidaterna om hjälp med posten och vi fick en del gjort. Men efter ett tag ville jag att vi skulle avbryta och börja göra annat. Jag kände mig inte mentalt redo för att låta henne hålla på alltför mycket eftersom jag inte kände henne. Men det viktigaste var att vi kunde konstatera att jag inte hade några obetalda räkningar eller något annat viktigt jag hade missat så jag blev nöjd! Resten kan än så länge vänta trots att det blir oordning.

Inget personligt

Att jag bad om att få avbryta postsorteringen och uttryckte att jag ville göra annat var absolut inget personligt mot boendestödjaren utan mitt problem handlade om situationen: det skulle nog kännas konstigt för nästan alla människor att låta en främling gå igenom ens post, och jag har faktiskt insett att jag behöver lära känna min framtida boendestödjare närmare innan jag låter hen engagera sig i posten fullt ut. Som tur var förstod boendestödjaren mig och var med på noterna.

Blir nog bättre tids nog

När du som arbetar som boendestödjare går hem till en ny klient, är det viktigt att du går försiktigt fram precis som mina boendestödjare gjort. Tids nog kommer klienten förhoppningsvis känna sig helt bekväm med dig och låta dig hjälpa hen med allt hen behöver hjälp med!

4 svar på ”Därför bör du som boendestödjare gå försiktigt fram”

Vad fint att du får prova olika boendestödjare! Där vi bor är det bara att vackert ta den man får sig tilldelad. Man kan förstås säkert be att få byta men då ska man ha sina skäl.
Har läven äst på AST forum folk som har både boendestödjare OCH hemtjänst. Det skulle vi behöva då timmarna m boendestödet går åt till att städa och laga mat inför den personen. Mycket tröttsamt.
Men, som vanligt är det väl i vilken kommun man bor i som avgör. Eller hur mycket man klarar att slåss för sin rätt till insatser.
Hälsn Trötter

Jättemånga kommuner har det zom din tyvärr. Vissa kommuner har bara kommunalt boendestöd, men i kommuner med LOV (fritt val av utförare) kan man välja och vraka bland olika utförare. Det krävs iofs att man orkar byta fram och tillbaka mellan olika utförare och inte bara väljer den utförare som ens biståndsbedömare rekommenderar. Men orkar man det är chansen stor att man har mycket att säga till om vem man vill ha som boendestödjare. I storstäder brukar det finnas många utförare att välja mellan. Privata utförare är dessutom ofta måna om att hålla kvar sina klienter så därför finns det oftast en chans att utförarna är tillmötesgående och låter klienten välja sina boendestödjare.

Ytterst är det dock, precis som du skriver, ens bostadskommun som avgör hur boendestödet är upplagt och hur mycket inflytande man har som klient. Enligt kommunallagen har kommunerna rätten att bestämma själva hur de vill lägga upp sin socialtjänst, vad de erbjuder för insatser och på vilket sätt naturligtvis under förutsättningen att SoL:s målsättningar blir uppfyllda. Kommunerna har stort handlingsutrymme här tyvärr.

Själv hade jag faktiskt både hemtjänst och boendestöd förut i några år men hemtjänsten fungerade inte alls. De kom på fel dagar och tider och utförde inte sitt jobb. Därför bestämde sig biståndsbedömaren att boendestödjarna även skulle ta över hemtjänstens arbetsuppgifter.

Svara

Tack fina Paula! Dina texter är ovärderliga. Jag oroar mig för att dottern ska börja med boendestödjare och ledsagning till sommaren. Rädd att det ska slå slint igen och att hon ska bli isolerad.

Kul att du gillar mina blogginlägg! Jag håller tummarna för att allt går bra för din dotter. Om ni/hon har turen att bo i en kommun som har LOV så kommer hon kunna byta utförare om hon är missnöjd med boendestödet, men i kommuner med enbart kommunalt boendestöd kan det tyvärr vara svårare. Men när det gäller ledsagning kommer hon förhoppningsvis i vilket fall som helst ha inflytande om hon fått insatsen enligt LSS. Oavsett vilket så hoppas jag verkligen att allt går bra!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *