Kategorier
Läsarfrågor

Beror exets kyliga beteende på autism?

Elin frågar

Kärade ner mig i en person med autism 1. Det höll en tid men jag var tvungen att bryta upp pga att vi inte kunde mötas kommunikativt, mötas i behov av umgänge med mera. Det smärtade mig verkligen att det inte fungerade – hen är ju en fin person. Hen blev verkligen sårad av uppbrottet och mitt beslut.

Nu är hen iskall mot mig när vi möts. ISKALL. Tittar aldrig på mig. Pratar inte med mig. Pratar bara med andra i rummet. Det är nästan som att hen föraktar mig. Jag blir jättejätteledsen, nästan förtvivlad. Jag kan inte förstå hur man kan gå från att älska till att nästan hata? Hur kan hen vara så fruktansvärt kylig och varför? Det är som att möta en helt annan människa nu.

Vi hade ju något fint ihop och jag är fortfarande samma snälla person bara det att det inte fungerade. Hela situationen känns hemsk och tyvärr delar vi samma arbetsplats. Ligger det något i autismen att det kan bli så här? Jag behöver nog gå till en psykolog för att prata av mig för detta ger mig ångest.

Paula svarar

Jag beklagar att du mår dåligt av exets kyliga beteende, och jag förstår att situationen känns jobbig för dig. Du var ju tvungen att bryta upp eftersom du mådde dåligt i relationen, men samtidigt har du älskat ditt ex och ser hen som en fin person. Du ville inte såra hen, men ibland är man tvungen att bryta upp om relationen inte fungerar och man inte lyckas hitta fungerande kompromisser.

Skulle inte göra så

Jag skulle säga att exets beteende inte måste ha med autism att göra. Vi människor hanterar besvikelser på olika sätt oavsett om vi har autism eller ej. Visst, en person med autism kan ha svårare att hantera starka känslor än någon utan autism, men även många som inte har autism har svårt att hantera att bli dumpade. Jag har själv autism och skulle aldrig bete mig kyligt mot en person som behövt bryta upp med mig så länge personen skött uppbrottet på ett respektfullt sätt. Så här i vuxen ålder har jag inga problem med att skilja sorg och ilska från varandra. Om någon gjort mig ledsen blir jag alltså inte arg på personen så länge det är uppenbart att personen inte haft onda syften och inte bedragit mig!

Har varit i samma sits

Däremot har jag själv tvungits bryta vänskapsrelationer vid några tillfällen eftersom de inte har fungerat. Jag har mått jättedåligt av relationerna eftersom de tagit all min energi. Trots att jag förklarat varför jag varit tvungen att bryta upp och försökt sköta det snyggt utan skuldbeläggning har vissa av dessa personer blivit iskalla mot mig om vi t.ex. råkat stöta på varandra i stan. Och observera att dessa personer inte haft autism! Även personer utan autism kan alltså bete sig på det sätt du beskriver.

Måste respektera beslutet

Frågar du mig borde man i sådana situationer kunna hälsa på varandra istället för att ignorera den andre eftersom man trots allt har delat fina stunder ihop, men uppenbarligen har dessa personer inte haft samma synsätt som jag. De har inte längre velat hälsa på mig, och trots att jag själv inte skulle agera på samma sätt som de måste jag acceptera deras beslut: det är deras sätt att bearbeta det som hänt! Jag måste alltså respektera att dessa personer hanterar besvikelser på ett annat sätt än jag.

Ilska är en försvarsmekanism

Faktum är att vissa människor varken kan eller vill ha kontakt med någon som brutit upp med dem. Uppbrottet har gjort dem ledsna, och ilska mot exet är deras sätt att hantera sorgen. En psykodynamiskt inriktad psykolog skulle troligen förklara fenomenet med reaktionsbildning som är en psykologisk försvarsmekanism. Reaktionsbildning innebär att ett ångestskapande stimuli (i detta fall exets olyckliga kärlek till dig) förvandlas till en motsatt känsla, i detta fall ilska och hat. Försvarsmekanismer påstås skydda personen från ångest.

Kontakta gärna en psykolog

Jag tycker att det låter som en bra idé att du uppsöker en psykolog så att du kan prata om det som hänt. Det är inte ovanligt att må dåligt efter ett uppbrott, och det är också vanligt att konflikter uppstår. Förhoppningsvis kommer psykologen ge dig tips på hur du ska kunna hantera exets kyliga beteende mot dig!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *