Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Behöver min autistiska elev mig som resurs?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Elevresurs frågar

Min elev är jätteduktig i praktiska ämnen som slöjd och bild. Läraren tycker det går bra utan mig som resurs och det tycker jag är jättebra att han kan vara självständig i vissa ämnen. Eller gör jag fel som inte är med honom?

Paula svarar

Det kluriga med autism (jag utgår från att denna elev har autism eftersom du ställer frågan på en autismblogg) är att vi med autism är en ytterst heterogen grupp. En autismdiagnos säger inte mycket om en elev. Detta eftersom autism kan yttra sig på väldigt olika sätt. Olika autister har olika förutsättningar, resurser och styrkor. En autistisk elev kan behöva ha en resurs bredvid sig hela tiden, en annan kan behöva stöd av en resurs bara ibland och en tredje autist kanske inte behöver någon resurs alls. Därför kan jag tyvärr inte uttala mig om vad som är bäst för just din elev.

Vissa autister vänder ångesten inåt

Med ovanstående sagt är det viktigt att ni på skolan tar hänsyn till vissa aspekter. Under mina 14 år som föreläsare har jag stött på många fall där läraren varit säker på att hens autistiska elev klarat sig utmärkt i skolan samtidigt som elevens föräldrar inte alls hållit med. I dessa fall har eleven betett sig exemplariskt på lektionerna och ofta till och med skrattat och lett vilket läraren har tolkat som att eleven mått bra. Problemet har varit att eleven vänt sitt dåliga mående inåt när hen varit i skolan, men så fort hen kommit hem har hen avreagerat sig och ständigt pratat om suicid. Det är sällan lätt för föräldrarna att övertyga skolan om att eleven mår dåligt i skolan när läraren sett en helt annan sida av eleven.

Vad tycker föräldrarna?

Du skriver att elevens lärare tycker att allt funkar jättebra utan dig som resurs, och mot bakgrund av ovanstående undrar jag vad hen baserar sin uppfattning på. Observera att jag inte antyder att hen har fel, men däremot undrar jag vad eleven själv och hans föräldrar tycker om frågan. Hur uppfattar föräldrarna att eleven mår hemma? Lider han av psykisk ohälsa och ägnar sig åt destruktivt beteende, eller går han till skolan med glädje även de gånger han inte får ha dig som resurs? Är hans lärare medveten om att det är svårt att läsa av en autists känslor baserad på mimik och kroppsspråk? Vet läraren vad kamouflage innebär?

Låt honom bedöma hur han vill ha det

Det allra viktigaste är emellertid att ni vuxna inte fattar några beslut över huvudet på eleven. Vad tycker eleven själv om att bli mer självständig i vissa ämnen? Tänk på att många barn och ungdomar med autism har låg självkänsla och därför ger de svar som de tror att omgivningen vill höra. Om han upplever att läraren vill att han ska bli mer självständig och tror att läraren kommer att tycka mer om honom om han gör som läraren vill finns risken att han svarar ”självklart vill jag bli självständig” även om han innerst inne inte alls tycker så. Därför ska ni förmedla för honom att det är okej att vilja ha dig som resurs i alla ämnen och att ingen blir besviken på honom om han inte känner sig redo för självständighet!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Behöver min autistiska elev mig som resurs?”

Fantastiskt bra svar🧡 Du fick med så mycket viktigt ovan. Hoppas Elevresurs fick nytta av dina rader.

Tack Cindy 🧡 Jag hoppas att eleven fick fortsatt stöd av elevassistenten om han var i behov av det.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *