Kategorier
Paulas blogg

Autistiska barn får inte det stöd de har rätt till!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

TV4Nyheternas Granskning berättade igår att två av tre skolor inte ger barn med speciella behov det stöd som de enligt lag faktiskt har rätt till. Det är en mycket skrämmande siffra. Hur kan det förekomma i ett rikt land som Sverige där alla ska ha det bra?

I klippet får vi träffa Tobias som har autism. Eftersom Tobias i sin gamla skola inte fick den hjälp han enligt lag har rätt till, kunde han till slut inte gå i skolan alls. Han mådde så dåligt att hans mamma trodde att han hade hjärtproblem men i själva verket hade hälsoproblemen varit stressrelaterade. Till slut insåg familjen att det enda alternativet som återstod var att sälja huset och flytta till en stad där Tobias skulle få gå i skolan efter sina egna förutsättningar.

Vad hände med att skolan skulle vara till för alla? Idag är ofta skolan anpassad endast efter de som tillhör majoritetsnormen, men enligt lag har alla barn rätt till en fungerande skolgång. Passar inte skolan för ett visst barn, ska individuella anpassningar göras. Det är skolan som ska anpassas efter eleverna och inte tvärtom! Vuxna har också rätten att sjukskriva sig om de mår så pass dåligt på jobbet att de inte klarar det och de har ofta möjlighet att välja fritt bland många yrken och utbildningar, men som barn har man inget val. Man måste ju gå till skolan! Och klarar man inte de krav som skolan ställer, blir många ofta hemmasittare istället för man har inget annat alternativ. Så ska det inte behöva vara!

Varför är det så här då, undrar man?  Varför saknar så många skolor resurser? Är det kanske för att beslutsfattarna egentligen tänker: ”om autistiska barn bara kunde skärpa till sig lite, skulle skolan fungera för dem”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *