Kategorier
Okategoriserade

Autism och våld i nära relation

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Den Nationella samordnaren mot våld i nära relationer konstaterar i sitt betänkande att kvinnor med funktionsnedsättning utgör en särskilt utsatt grupp i fråga om våldsutsatthet i nära relation. Däremot är det såklart inte sagt att män med funktionsnedsättning inte riskerar att falla offer då våld mot män är ett tabuämne som det tigs om eftersom det kan anses vara omanligt. Personligen misstänker jag att vi med funktionsnedsättning oavsett kön löper en ökad risk att bli våldsutsatta. Det är aldrig okej att utöva våld mot någon, men eftersom bloggen handlar om autism kommer jag skriva om autisternas våldsutsatthet. Att bloggen fokuserar på autism betyder inte att allt jag skriver måste vara just autismspecifikt!

Förövaren kan vara vem som helst

Igår deltog jag i en digital konferens där vi bland annat fick lyssna på en föreläsning om våld i nära relationer, och föreläsaren konstaterade att våldet kan vara av fysisk, psykisk, sexuell eller ekonomisk karaktär. Allt handlar därmed inte om fysiskt våld, och vissa påstår att psykiskt våld liksom psykisk mobbning till och med kan vara ännu värre än fysiskt dito, en fråga som jag själv inte vill ta ställning till. Föreläsaren poängterade att våld i nära relation inte måste handla om en man som slår sin fru. Det kan lika gärna handla om en kvinna som utövar våld mot sin man, en förälder eller en släkting som utövar våld mot sitt barn, syskon-, eller barnbarn, ett syskon som utövar våld mot sin syster eller bror, ett barn som utövar våld mot sin förälder eller så är det en vän som är förövaren!

Våldet handlar om makt

Det som kännetecknar våld i en nära relation är att förövaren är omväxlande snäll och elak (och nej, nu pratar vi alltså inte nödvändigtvis om fysiskt våld). Förövaren kan ibland köpa fina presenter till sitt offer, ställa upp för offret och ösa offret med beröm för att ibland växla om och bli elak i syfte att få offret att känna sig värdelöst. Våldet handlar inte om vanliga konflikter, liksom inte heller om situationer där någon råkar säga något sårande i affekt utan det finns en maktdimension inblandad. Att vara snäll ibland är en ypperlig maktteknik: det möjliggör för förövaren att vilseleda sitt offer genom att framställa sig själv som snäll.

Har drabbats av upprepad utsatthet

Tidigare har jag tänkt att jag haft tur som aldrig råkat ut för våld i en nära relation, men när jag hörde gårdagens föreläsning kom jag på att jag nog visst gjort det i begreppets bredare bemärkelse! Aldrig i kärleksförhållanden dock utan endast i vänskapsrelationer. Det är nog ingen slump att jag blivit utsatt av olika förövare för det finns någonting som heter upprepad utsatthet: Jag har saknat förmågan att försvara mig vilket gjort att jag dragit till mig fel forts människor! Tack och lov har jag inte råkat ut för det på många, många år och jag känner bara snälla människor idag. Numera förstår jag vad jag borde förvänta mig av mina medmänniskor, en förmåga som jag saknade som yngre.

Lyssna på din magkänsla

Personligen misstänker jag att vi som har autism kan vara särskilt sårbara i fråga om våldsutsatthet i nära relation eftersom vi också löper en ökad risk att bli mobbade. Ibland kan vi inte försvara oss, ibland är vi för godtrogna, lättlurade, naiva eller snälla, ibland har vi dålig självkänsla eftersom vi kan ha känt oss misslyckade osv. Vi känner inte alltid igen ett elakt respektive snällt beteende och kan inte alltid heller sätta ord på varför något känns fel. Så du som har autism och inte förstår varför du känner dig obekväm i en specifik persons sällskap ska alltid lyssna på din magkänsla! Känner du dig ständigt rädd eller ledsen i vederbörandes sällskap är det det som räknas!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Autism och våld i nära relation”

”Så du som har autism och inte förstår varför du känner dig obekväm i någon specifik persons sällskap ska alltid lyssna på din magkänsla!”

Önskar så att någon skulle ha sagt detta åt mig redan flera år sen! Det som du skriver låter tyvärr delvis väldigt bekant.

Kanske är jag ute och cyklar nu, men utifrån mina egna erfarenheter känns det som om vissa av oss autister kanske har en ökad risk att fara illa t.ex med personer som har ovanligt starka narcissistiska drag i sin personlighet. Det kan ju förstås hända för vem som helst, men för att vi brukar ha det svårare i sociala relationer över huvud taget så vore det väl inte så konstigt? Det kan ju vara svårare för oss att se genom lögner och skådespelet. Jag har blivit av med mina pengar många gånger med dessa typer som ljuger om allt möjligt och hittar på olika falska historier bara för att få pengar och uppmärksamhet.

Jag önskar också att någon hade sagt det till mig när jag var yngre! Jag trodde på allvar att det var mig felet låg på för jag visste inte att det fanns människor som njöt av att utöva makt på andra. Jag är alldeles säker på att personer med t.ex. med narcissistiska drag kan dras till oss autister eftersom de vittrar vårt annorlundaskap och vår dåliga förståelse för sociala koder och sådant ingår ju i autism. Även personer som själva har dålig självkänsla men njuter av att känna sig överlägsna kan dras till oss.

Själv har jag också blivit av med pengar men även råkat ut för personer som iofs aldrig utsatt mig för ekonomiska skador men som varit elaka då och då genom att t.ex. dra skämt på min bekostnad och ständigt påpeka hur konstig jag är men som samtidigt varit snälla ibland. Jag är glad att jag har identifierat problemet för nu vet jag exakt vad jag söker för egenskaper hos andra människor och hamnar därför inte i maktrelationer längre.

Svara

Känner igen mig även här. Särskilt med min bäste vän på lågstadiet som jag skulle gjort allt för själv och var så lycklig över att han blivit min vän. Han vände och började bli allt elakare mot mig och det blev bara värre, tills han blev en direkt mobbare. Jag ville bara få bort honom ur mitt liv sen, men han hängde ändå med mig hem efter skolan med våld, där han sen förstörde saker och bara betedde sig illa. Jag undrade ofta hur någon kunde vara så elak mot någon som varit så snäll mot en själv. Han gick på kampsporter, blev våldsam med jämna mellanrum och jag var rädd för honom. Jag fick en gång frågan av skolsystern om det var så att han brukade slå eller ge sig på mig, när jag gick dit för huvudvärk efter att han hade kastat en iskocka i huvudet på mig. Jag ljög av rädsla för vad han annars skulle göra.

Lösningen kom när han istället började göra allt för att få vara med den värste killen i klassen, som sen tog ned honom varje dag och berättade för honom hur ful, fet, värdelös och misslyckad han var. Men det tog han gärna, eftersom han trodde att han också skulle få högre status i klassen då, om han lyckades bli vän med denne kille och komma in i det ”coola” gänget.

Det är jätteledsamt med alla som är fast i en sån relation eller kompisförhållande. Ingen ska behöva bli illa behandlad.

Jag har också råkat ut för liknande personer! Människor med personlighetsstörningar söker sig till just snälla människor som är dåliga på att försvara sig eftersom det är de lättaste offren. Det hände även mig i barndomen! De som lider av dessa typer av störningar går bara igång på att man varit snäll mot dem (vilket du och jag varit) så det hjälper inte att vara snäll. Det enda som hjälper är att man också ska kunna vara tuff och försvara sig, men dessa förmågor saknade jag som barn.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *