Kategorier
Asperger och exekutiva funktioner

Att ta tag i saker

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ibland har vi med Aspergers syndrom extremt svårt för att ta tag i saker. Själv har jag extrasvårt med saker som avviker från mina rutiner.

Igår hade jag bankärenden i stan men förblev utan hjälp eftersom mitt ID-kort hade gått ut 2013. Jag försökte legitimera mig med mitt finska pass, men det godkändes inte som en ID-handling eftersom det inte står mitt svenska personnummer i passet. Passet i kombination med mitt gamla svenska ID-kort gällde inte heller trots att mitt personnummer står i mitt gamla ID-kort. ”Det är bara att förnya ditt svenska ID-kort”, förklarade kvinnan bakom disken för mig.

Jag suckade. För mig är det inte att ”bara göra det”. Jag har försökt tvinga mig själv sedan 2013 men det har tagit emot. Anledningen till att det tar emot är att det avviker från mina dagliga rutiner att ansöka om ett ID-kort, vilket betyder att jag måste tänka på saker jag vanligtvis inte tänker på. Och det gör mig trött att tänka. När jag var sjukpensionär, tog det aldrig mig så här lång tid att ta tag i saker, men nuförtiden tar föreläsningarna all min energi, och därför bli mina exekutiva funktioner ännu sämre.

I somras bestämde jag mig för att ta tag i saken. Jag kom så pass långt att jag gick till fotografen och tog bilder på mig själv för ett ID-kort samt beställde ett personbevis. Efter det blev jag så trött att jag inte orkade göra mer, och för ett tag sedan läste jag att man inte ens behöver ha med sig bilder och personbevis när man ansöker om ID-kort! Jag hade alltså gjort allt i onödan!!

Får se om jag kommer att orka skaffa ID-kort i år, eller om det skjuts fram till 2016 eller t  om till 2017! 😉

10 svar på ”Att ta tag i saker”

Känner igen mig i det där :-). För mig blir det ofta så när det handlar om att hämta ut mediciner på apoteket. Ibland kan jag gå utan ett bra tag för att jag helt enkelt inte ”kan” gå in på apoteket. Jag kan passera utanför, stå med handen på handtaget, men så känns det bara omöjligt och alldeles för jobbigt så även fast jag vet att min sömn och annat kommer bli extra lidande kan jag inte förmå mig att gå in. Knasigt.

Jag förstår dig verkligen! När det gäller ID-kortet är det samma sak för mig: det kommer förmodligen bli stopp ibland när jag har ärenden på banken vilket är ett problem, men detta är antagligen inte ett tillräckligt stort problem för mig för att jag ska orka ta tag i saken nu.

När det däremot gäller mina sömntabletter är det en annan sak: om jag inte sover innan föreläsningar, mår jag så dåligt att jag bokstavligt talat vill dö, så illa är det! Sedan blir inte mina föreläsningar heller lika bra om jag inte sovit, och jag vill ju behålla mitt jobb. Jag antar detta ger mig tillräckligt mycket motivation att hämta ut medicinen i tid, annars skulle jag göra som du och bli stående utanför apoteket.

Svara

Jag kan ha svårt att komma igång och få vissa saker gjorda (t.ex. att gå och lägga mig :P), medan jag i många situationer tvärtom är väldigt speedad kring att få saker gjorda och känner att jag måste få det gjort direkt. Det har nog att göra med att jag har höga krav på mig själv, är ganska stressad av mig och vill få saker gjorda så att de inte ligger och gnager i mitt medvetande. Så jag antar att det både kan ha för- och nackdelar att ha svårt att ta itu med saker.
Tycker du att dina svårigheter att ta tag i saker som ligger utanför dina rutiner ställer till stora problem? Blir du stressad av det här eller har du en mer avslappnad inställning kring det? Har du även svårt att få sådant som hör till dina rutiner gjorda? Många frågor, hehe.

Intressanta frågor du ställer! Jag antar att det inte ställer till jättestora problem för mig att jag inte får saker gjorda, iaf inte tillräckligt stora. Hur knasigt det än låter så känns det som att det skulle kännas som ett större problem för mig att tvinga mig själv att göra saker jag inte är motiverad att göra än att skjuta fram de sakerna.

Jag tror att jag har en ganska avslappnad inställning till det. Visst, jag skulle ljuga om jag sa att det inte alls stressar mig men det hur jag än gör blir jag stressad: det skulle nämligen innebära ännu mer stress för mig att tvinga mig att göra saker jag kan göra senare. Om det började stressa mig jättemycket att jag saknar ett ID-kort, skulle jag få motivation att skaffa ett.

Hmm, nu fick jag tänka efter lite om jag har svårt att få sådant som tillhör mina rutiner gjorda eller inte. Jag tror inte att jag har speciellt svårt för det, men å andra sidan tillhör endast de allra viktigaste uppgifterna mina rutiner. Att duscha är ju viktigt, och därför är det en rutin för mig. Jag tycker inte om att duscha och det tar emot att göra det, men eftersom min hjärna vet att det är viktigt, har det aldrig hänt att jag skulle dyka upp oduschad på föreläsningar eller andra ställen så jag får det alltid gjort;-) Däremot har jag nog vid några tillfällen föreläst med okammat hår!

Till skillnad från dig brukar jag lägga mig i tid på kvällarna, men det är för att jag mår väldigt, väldigt dåligt om jag inte sovit bra, t om sämre än när jag har halfluss! Eftersom jag vet hur illa det är, är det en motivation för mig att lägga mig 12 timmar innan jag måste vakna. Fast det händer ibland att jag ändå sovit för lite. Under den mest intensiva föreläsningssäsongen skulle jag egentligen behöva sova ännu mer än 12 timmar vissa nätter, men jag har inte haft lust att lägga mig kl 18, så på det sättet har jag också ibland svårt att lägga i tid 🙂 Men jag mår ändå tillräckligt bra med 12 timmars sömn, så det är inte ett jättestort problem om jag inte sover mer. Någon enstaka gång kan jag sova 10-11 timmar, och det fungerar också, bara det inte blir en vana 😉

Svara

Intressant, tack för dina svar! 🙂 Hur känner du efteråt om du gjort något som inte tillhör dina rutiner? Blir du väldigt trött och sitter stressen i lång tid efteråt? Jag kan ha svårt att ta mig iväg och t.ex. gå på någon konstutställning (som jag gärna vill gå på men som tar energi) och ibland kan jag känna mig glad och nöjd efteråt, men ibland blir jag bara helt slut. I de situationerna då jag blir helt slut kan jag känna att det var onödigt att ge mig iväg eftersom jag blir så utmattad och inte känner mig snäll mot mig själv. Det svåra är att jag inte kan veta innan hur jag kommer att må när jag är iväg på uställningen eller hur jag kommer att må och hur trött jag kommer att bli efteråt, så det blir som ett lotteri :/ Så ibland tycker jag att det ger något att göra något jobbigt medan jag i andra stunder inte tycker det var värt att göra det. Känns dumt om det tar mer energi än det ger att göra saker. Och så kan det ta lång tid för mig att varva ner efteråt vilket ger en extra stress.

Jag förstår dig! Om du blir utmattad eller inte beror kanske på vad som händer på utställningen, eller vad tror du? Jag har under den senaste tiden börjat fundera på vilka saker som tar mer energi än vad de ger, och sådana aktiviteter har jag minskat kraftigt.

För mig är det olika hur jag känner mig efteråt om jag gjort något som inte tillhör mina rutiner. Ibland är jag utmattad och undrar varför jag gjorde saken just nu och varför jag inte väntade lite samtidigt som jag tycker det är skönt att saken är gjord. Men det har ändå inte varit värt det. Andra gånger kan jag istället tänka: ”Nu är det gjort, skönt, nu kommer jag inte behöva tänka på det mer”. Jag har börjat fixa ärenden som inte tillhör mina rutiner på dagar när jag har mest energi. Jag funderar på att vänta med ID-kortet till sommaren, då kommer jag inte ha många föreläsningar och kommer därmed ha mer energi.

Svara

Hej Paula!

Long time no see 😉

Jag har upptäckt hur smidigt att beställa min medicin på nätet.. Sömntabletter måste man ju hämta på själva apoteket för de skickas inte.. Men all annan medicin kommer i brevlådan..
Himla smidigt..

Kram

Eva

Hej Eva!

Vad roligt att se dig här igen, det var ett tag sen 🙂

Jag hade ingen aning om att man kunde få medicin i brevlådan, vilket bra tips! Nu äter jag iofs ingen medicin förutom just sömntabletter, men någon annan kommer säkert ha nytta av informationen! Tack för tipset! 🙂

Kram tillbaka!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *