Kategorier
Annorlunda tänkande Vardag med Asperger

Aspergers syndrom och självständigt tänkande

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår skrev jag ett inlägg om hur vi som har Aspergers syndrom och autism kan ha svårt för oväntade förändringar. Men det är inte bara oväntade förändringar jag har svårt med, jag kan ha svårt för alla slags förändringar. Jag vill ofta att saker och ting ska bli som de alltid varit om jag är nöjd. Förändringar skapar nämligen bara kaos och stress i min hjärna.

Jag tycker exempelvis inte om är att köpa nya saker med undantag för kläder. Om jag köper nya saker, måste jag vänja mig vid hur de fungerar. Då blir det en förändring och jag måste tänka annorlunda. Därför köper jag ogärna nya mobiltelefoner.

Det sägs dessutom att många personer med Aspergers syndrom tänker självständigt utan att bry sig om vad andra runt omkring gör, och detta passar mycket bra in på mig. Jag känner inget behov av att köpa nya teknikprylar även om andra runt omkring mig gör det. I mina ögon är det ingen status att äga de nyaste teknikprylarna, vilket är en till anledning till att jag vill hålla fast vid mina gamla prylar.

Fram till förra året hade jag min Nokia 5110, och jag älskade den. Varje gång någon ville skicka ett foto till mig, fick jag påminna människor om att det inte gick att skicka MMS till min mobil. Jag blev både oförstående och irriterad om andra människor utbrast: ”Men herregud, har du fortfarande Nokia 5110? Det har ingen idag, det är ju 2014!” Men för mig var det inget argument att köpa en ny mobil bara för att ”ingen” hade Nokia 5110 längre. Jag vill dessutom inte följa med i strömmen utan jag vill tänka självständigt.

Tyvärr började batteriet på mobilen fungera dåligt, så jag gick in i en teknikaffär för att köpa ett nytt. När jag frågade försäljaren om de hade batterier för Nokia 5110, fick jag till svar att de hade slutat sälja det för länge, länge sedan. Jag fick lite panik. Vad skulle jag göra nu? Jag ville ju inte ha en ny mobil!

Snart insåg jag att det enda alternativet trots allt var att köpa en ny mobil, så jag började fundera på vilken mobil jag ville ha. I början tänkte jag att jag absolut inte ville ha en smartphone, men det visade sig att min vän hade köpt en ny mobil och ville bli av sin gamla Samsung så jag kom fram till att det ändå skulle vara det bästa alternativet. Jag hade ju börjat få rätt mycket uppdrag som Aspergerinformatör, så det skulle kanske vara praktiskt att få jobbmejl och föreläsningsförfrågningar direkt till min mobil när jag var på föreläsningsresor samt att kunna gå in på hitta.se om jag skulle vara i en främmande stad och inte hitta till föreläsningslokalen.

Så det blev en Smartphone trots allt. I början hatade jag den, och det tog mig några månader innan jag hade accepterat fullt ut att jag inte kunde använda min gamla Nokia längre. Men med tanke på mitt jobb måste jag erkänna att min Samsung har varit mycket användbar. Jag hoppas att den håller i många år till så att jag slipper köpa en ny mobil igen! 😉

46 svar på ”Aspergers syndrom och självständigt tänkande”

Jeg vil også at ting skal være som de var. Som liten hatet jeg at mamma og pappa pusset opp, malte veggen i en annen farge og lignende. Det ble jo fint, men det ble ikke som det VAR. Jeg klarer nye ting som ny mobil, men det er fordi jeg velger om jeg skal bruke den. Jeg trenger ikke bruke alle funksjonene. Jeg bestemmer. Den er min. Nå har jeg ikke telefon på sykehuset, så jeg ringer bare med hustelefonen de har her. Det er godt å slippe at hvem som helst kan ringe meg når som helst.

Jag gillar också sällan förändringar i hemmet, fast det intressanta är att jag inte ens alltid lägger märke till att det är något som är annorlunda. Ibland gör jag iofs det, och då vill jag oftast att saker och ting ska bli som de var förut. Någon enstaka gång har jag gillat ommöbleringar hemma, men det är sällsynt.

Vad skönt att slippa få onödiga samtal på sjukhuset. Själv har jag ofta mobilen avstängd om jag inte vill bli nådd.

Svara

Hej igen.

Återigen fungerar vi ungefär likadant. Jag har en urgammal Nokia, kommer inte ihåg vad det är för modell, men den fungerar. Jag kan ringa och SMS:a på den,och det räcker för mig, jag vill inte ha någon ny med en massa finesser. Batteriet tog slut, men lyckligtvis gick det att köpa ett nytt på nätet. Inte ett original Nokia-batteri, men det funkar, jag behöver ladda den ungefär var fjortonde dag, och det passar mig. Jag har inget som helst behov av en ny, modern mobil, och jag vill inte lägga tid och kraft på att lära mig använda en ny, den gamla uppfyller helt och fullt alla mina behov. Så varför skulle jag byta till något som fungerar sämre för mig och för mina behov?

Jag syftar på batterier som inte är original dvs batterier som inte är tillverkarens egna batterier. Ett piratbatteri är ett piratbatteri oavsett om det säljs på nätet eller i butik. Om det inte klart och tydligt står att det är ett originalbatteri så kan du utgå från att det är ett piratbatteri/ersättningsbatteri.

Problemet med piratbatterier är att de inte alltid har genomgått samma säkerhetstester som originalbatterier gör och är de då feldesignade så kan de bli överhettade eller tom explodera. Piratbatterierna kan dessutom vara sämre än originalbatterierna. Det händer att piratbatterier är felmärkta så att de inte levererar den energi som det står att de gör. Även piratbatteriernas livslängd kan vara sämre än originalbatteriernas dvs antalet gånger de kan laddas innan de tappar prestanda. Just batterier är en typ av elektronikprodukt som åtminstone jag aldrig skulle köpa annat än original.

Dessutom bör man undvika att ladda batterierna på natten:

En ny undersökning visar att nära nio av tio svenskar laddar mobilen när de sover. Det innebär en risk eftersom batteriet kan bli överhettat och börja brinna. Nyligen totalförstördes en lägenhet vid en brand orsakad av en iPod som stod på laddning. If uppmanar nu till ökad försiktighet vid laddning. http://www.if.se/web/se/om/nyhetsrummet/pressmeddelanden/pages/riskfyllt-att-ladda-mobilen-nattetid.aspx

Är det okej att köpa ett batteri i en välkänd affär?

Om det är en välkänd affär så är de förhoppningsvis så seriösa att de inte säljer oseriösa piratbatterier. Men jag hade inte litat på det. Jag hade krävt att det skulle stå på förpackningen att det är ett originalbatteri dvs telefontillverkarens egna batterier.

Tack för infon! Jag tillhör tyvärr de som laddar mobilbatterierna under natten, och jag visste inte ens om att det kunde vara farligt. Jag har tyckt att det har varit det bästa alternativet eftersom jag inte vet när jag skulle kunna ladda batteriet annars. Men jag måste försöka ändra på rutinerna och komma på en annan lösning i framtiden! Och jag måste kolla i framtiden att det står ”originalbatteri” om jag vill köpa ett nytt batteri för min mobil.

Svara

Förresten, vilken tid på dygnet laddar du mobilen? Min mobil måste laddas varje dag, och jag vet inte riktigt när jag kan ladda den om inte på natten. För det känns inte så bra att ladda den på dagen heller, människor kanske ringer till mig då och vill prata!

Svara

Jag laddar alltid mobilen på natten eftersom jag är spänningssökare. Nej men allvarligt så laddar jag den när den behöver laddas men jag laddar den aldrig när jag sover pga brandrisken. Jag använder inte min mobiltelefon så ofta så jag behöver bara ladda den någon gång i veckan typ så jag gör det när det behövs. Ibland dör telefonen när jag ska använda den för att jag inte har laddat den men det spelar inte mig så stor roll.

Det finns ett mobiltelefontillbehör som heter PowerBank som är ett portabelt extrabattri. Det kan vara någonting för er laddsugna mobilanvändare tex http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2768625 och http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2855761

Det blir ofta roligt att läsa dina kommentarer om jag har bråttom och läser kommentaren hastigt i mobilen först, då får jag nästan för mig att du menar allvar 😀 Jag hade faktiskt en vän förut som var en spänningssökare, dock tror jag inte att den här personen skulle laddat mobilen på natten men däremot ville hen bo på ”sämre” förorter där det fanns alkisar där och det hände ofta spännande saker på sådana ställen! 🙂

Ett portabelt extrabatteri låter bra! Jag har tyvärr för mycket ADD att ta tag i det och köpa ett sånt nu, men någon gång i framtiden kommer jag kanske göra det om jag tröttnar på att behöva ladda mobilen ständigt. Tack för tipset!

Haha, när jag läser om vännen som ville bo i ”sämre” förorter kommer jag att tänka på på när jag var liten och jag och en kompis ville råka bli inlåsta på toaletten i skolan. Vi tyckte att det skulle vara så spännande att bli inlåsta, som ett äventyr 😀 Vi lyckes dock aldrig bli inlåsta, haha.

Haha! Barn har ofta ett helt annat tankesätt än vuxna. Tråkigt att ni inte blev inlåsta då, hoppas ni inte blev alltför besvikna! 😀 Jag antar att ni ville bli inlåsta tillsammans och inte alltför länge. Jag kan tänka mig att det inte hade blivit lika spännande om någon av er hade blivit inlåst ensam och över natten, då hade det kanske blivit läskigt.

Jag blev inlåst en gång på toaletten på ett café i Tunisien och blev livrädd. Jag började ropa men ingen hörde mig först. Efter ett tag var det någon som hörde mig och sen kom ägaren och hjälpte mig att komma ut.

Nej precis, om vi verkligen hade blivit inlåsta – och särskilt om det hade varit på över natten – hade vi nog inte varit så kaxiga längre.
Usch, obehagligt att du blev inlåst på toaletten på caféet.

Det förstår jag! Usch, vad läskigt det hade varit att bli inlåst på en toalett för natten.

Det var också obehagligt att bli inlåst på toaletten i Tunisien. Det var mitt på dagen, men det kommer jag aldrig glömma!

Nu låter jag som en batteriförsäljare vilket jag inte är men jag tror inte du behöver göra så mycket mer än att köpa PowerBank-batteriet i en nätbutik (eller i en fysiskt butik om du vill betala mer) och ladda det x timmar ungefär som du brukar laddar din mobiltelefon. Därefter ansluter du din mobiltelefon till batteriet för att ladda den eller för att använda den med extra batteriet som batteri när din telefons batteri är slut. Du ansluter telefonen med USB-kabel.
Jag tror den här duger gott åt dig: http://www.gpbatteries.se/konsument/gp-portable-powerbank-12000mah/
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2855761

Du gör så klart som du vill. Det är bara ett tips till dig och dina läsare. 😉

Det är alltid bra att få veta om bra produkter, tack för att du tipsar! Du kanske får fundera på att bli en batteriförsäljare någon gång 😉 Om jag orkar ta tag i det, kommer jag säkert köpa någon av de produkterna någon gång.

Du resonerar exakt som jag! Det är tillverkarna som vill marknadsföra sina produkter och får oss att inbilla oss att vi alltid behöver den nyaste tekniken. Men det var inte så länge sedan människor klarade sig utan mobiler, så jag vägrar att köpa nya grejer bara för att andra människor gör det och att mina grejer kanske anses vara gamla. Däremot köper jag gärna nya grejer om det verkligen är något jag vill ha och skulle kunna ha nytta av. Om jag inte hade mitt jobb, skulle det räcka för mig utmärkt också att ”bara” kunna sms:a och ringa.

Svara

I början tänkte jag att jag absolut inte ville ha en smartphone, men det visade sig att min vän hade köpt en ny mobil och ville bli av sin gamla Samsung så jag kom fram till att det ändå skulle vara det bästa alternativet.

Själv hade jag aldrig köpt en begagnad mobiltelefon eller dator. Man vet aldrig vad den som har haft den förut har gjort med den. Personen kan ha installerat spionprogram, modifierat hårdvaran mm.

Jag litar på den här personen (även om man naturligtvis aldrig kan lita på någon till 100%), så jag tror verkligen inte att hon har installerat ett spionprogram! Jag orkar inte gå runt och vara misstänksam mot de jag känner och litar på. Och skulle det mot förmodan vara så att hon har installerat ett spionprogram, får jag ta det. Isåfall kan hon väl se allt jag gör med hennes gamla mobil.

Har du några vänner du litar på, eller är du oftast försiktig med andra människor? Har du lättare för att lita på dina familjemedlemmar? Jag tycker att det är jättebra att vara försiktig, men jag vill ändå känna mig avslappnad med de jag känner väl.

Svara

Har du några vänner du litar på, eller är du oftast försiktig med andra människor?

Nja Jag litar på vissa vänner men jag litar inte på någon vän till 100%.

Har du lättare för att lita på dina familjemedlemmar?

Ja jag har betydligt lättare för att lita på familjemedlemmar.

Datorer har jag inga problem med, jag kan tillräckligt för att ta reda på vad det är i dem och rensa dem, jag har arbetat med sånt. Telefoner kan jag inget om, så där håller jag med dig.

Det är bara arr rensa mobilen typ konfigurera inställningar tillbaks till ordinarie då finns inga program kvar, jag förstår oron men är lite som paola orka läga energin. Jag börjar tro att alla nuheter och sånt vi matas med dagligen är dåligt förmoss npf fungrande man blir lätt strässad ängslig och orolig i och med att du får bara veta dåliga sakar alldrig de bra som tex ett stearinljus som exploderade booom alla vär rädda nu ingen tänker på alla miljontals som faktist fungerar. I allefall gratis till mobilen jag är helt övertygad att den kommer underlätta i ditt arbete.

Det är bara arr rensa mobilen typ konfigurera inställningar tillbaks till ordinarie då finns inga program kvar, jag förstår oron men är lite som paola orka läga energin.

Det är aldrig ”bara” när det gäller IT-säkerhet. Att återställa telefonens operativsystem till fabriksinställningarna rensar nog bort merparten av all skadliga program ja. Men även om man återställer telefonen till fabriksinställningarna så är det inte säkert att du rensar bort allt:

The bootkit targets Android’s kernel, the deepest part of an OS. Not only is malware extremely difficult to remove from the kernel, but it can also rewrite a device’s rebooting procedures from there.
This means that removing the malware manually, or even wiping the device entirely, will not actually remove the malware. The system can spawn a new copy upon each reboot.
http://www.tomsguide.com/us/android-malware-reinstall-itself,news-18259.html

Lika viktigt som det är att inte köpa en begagnad mobiltelefon eller surfplatta lika viktigt är det att inte sälja en mobiltelefon eller surfplatta som man själv ar använt eftersom den nye ägaren kan återställa raderad data på enheten.

Visst jag kanske överdriver riskerna men jag köper hellre en ny mobiltelefon och låter bli att sälja min gamla än att jag sparar/tjänar några kronor.

Ja om du inte liksom Gösta vet hur du ska rensa datorn ordentligt så gäller mitt resonemang även för datorer. Men inte ens då hade jag använt en begagnad dator men det är jag det. Det räcker att amerikanerna bygger in bakdörrar till programvaran och kineserna i hårdvaran. Jag vill inte att privatpersoner också ska ha insyn i min dator.

Jag menar att fullständigt rensa hårddisken vilket innebär betydligt mer än att radera sökhistoriken:

På din dators skrivbord ligger en fil med känsligt innehåll. Kanske ett Word-dokument, kanske ett fotografi som du inte vill ska hamna i orätta händer. Genom att dra den till papperskorgen försvinner den för evigt. Eller?

Inte alls. Faktum är att det är betydligt mer omständigt än många tror att bli av med information som finns lagrad i din dator. Att kasta en fil i papperskorgen innebär inte att den försvinner. Snarare att den – precis som med en riktig papperskorg – knycklas ihop och förpassas till soporna. Precis som i verkligheten kan en angripare som kommer över din dator enkelt öppna soppåsen och rota rätt på det som finns i den. https://www.iis.se/lar-dig-mer/guider/it-sakerhet-for-privatpersoner/att-radera-pa%CC%8A-riktigt/

Du har helt rätt i det du skrev, Emma! Man får verkligen avväga hur försiktig man vill vara. Senast idag sa jag till min boendestödjare att jag inte har några problem med att gå själv den mörka hemvägen från tunnelbanan sent på kvällen, och hon är alltid rädd när hon ska åka hem härifrån och det blivit mörkt! Men jag orkar själv inte oroa mig. Visst finns risken att man kan bli våldtagen eller mördad och naturligtvis ska man som kvinna inte gå hem själv på natten i onödan, men jag orkar inte begränsa hela mitt liv och gå runt och vara rädd hela tiden.

Men när gäller laddningen av mobilen så ska jag försöka tänka på det Mats skrev. Kanske kan jag börja ladda batteriet på kvällarna innan läggdags om det är möjligt.

Svara

Jag brukar inte heller oroa mig när jag är utomhus ensam sent. Har aldrig funderat så mycket över att det skulle vara farligt även fast jag såklart vet att något kan hända om jag har otur. Jag vill inte behöva begränsa mig när det gäller nattpromenader t.ex. som jag tycker är väldigt mysiga. Dock har jag oftast sällskap när jag går på nattpromenader, men jag vill inte behöva strunta i promenaden för att jag inte har något sällskap med mig. Några människor har blivit provocerade av min inställning. Antar att det beror på att man som tjej ”ska” vara försiktig och att det verkar vara mycket upp till tjejen att se till att det inte händer en själv något.

Jag blir så glad att du förstår mig och att du tänker som jag! 🙂 För jag har alltid undrat varför så många kvinnor verkar provoceras av mitt tankesätt. Jag går iofs inte ut i onödan bara för att utmana ödet, men behöver jag gå någonstans gör jag det, och jag vill inte lägga ut pengar på en taxi! Jag vill inte rädslan styra mig. Sedan brukar jag också tänka att jag ändå kommer att dö någon gång! Jag VILL ju leva tills jag blir gammal, men samtidigt vill jag känna mig fri och njuta av mitt liv under tiden jag lever.

Å andra sidan är jag försiktig när det gäller andra saker. Bland annat så håller jag mig borta från onyttigheter eftersom jag vill leva länge och jag inte vill få cancer. När jag har sagt det till mina vänner (alltså samma vänner som inte vågar gå ut kvällstid), undrar de varför jag är så försiktig och varför jag inte vill njuta av livet. Men jag vill inte utmana ödet genom att äta onyttigheter, det känns bara onödigt! Däremot är det viktigare för mig att känna mig fri och kunna gå ut när jag vill. Det känns lite roligt att många inte oroar sig för sin hälsa men däremot är de rädda för att gå ut samtidigt som jag är tvärtom.

Svara

Kul att vi tycker så lika! Jag oroar mig precis som du mer för min hälsa än över att bli utsatt för något av någon annan, som överfall till exemepel.
De som blivit provocerade över min inställning har hittills bara varit män faktiskt. Men det är inte jättemånga, varken män eller kvinnor, som jag har diskuterat det här med.

Jag diskuterar det ibland med människor som kommer hem till mig för förr eller senare brukar de fråga mig om jag inte är rädd att gå själv den mörka vägen hem genom fotbollsplanen på kvällarna. När jag svarar att jag inte är det, undrar de ibland hur det kommer sig och då är diskussionen igång 🙂 Jag tror att jag har lätt för att hamna i djupa diskussioner med människor på det där sättet. Någon säger en kommentar, jag svarar på den med mina tankar och sedan är diskussionen igång 🙂

De som blivit provocerade över min inställning har hittills bara varit män faktiskt. Men det är inte jättemånga, varken män eller kvinnor, som jag har diskuterat det här med.

Det kanske beror på att män drabbas av oprovocerat våld utomhus i mycket större utsträckning än kvinnor.

Jo, fast inställningen hos många verkar ju dock vara att det är farligare för kvinnor än för män att vistas utomhus på kvällen och natten. När jag då berättat att det är farligare för män än för kvinnor om man ser till statistik så blir de bara mer upprörda.

Jag har alltid trott att det skulle vara farligare för kvinnor än män att vistas ute på kvällarna, kanske för att alla pratar hela tiden om hur farligt det är för kvinnor. Du gav mig något att tänka på!

Den farligaste platsen för kvinnor att vistas på är faktiskt hemmet. Det är i hemmet som flest kvinnor blir misshandlade osv. Av någon närstånde, som en man.

Det visste jag faktiskt om, men däremot hade jag ingen aning om att misshandel mot män skulle vara vanligare utomhus än våldtäkter mot kvinnor. Mina föräldrar varnar mig ofta när jag ska ut sent på kvällen, men däremot tror jag inte att de skulle säga något om min bror gjorde det.

Den farligaste platsen för kvinnor att vistas på är faktiskt hemmet. Det är i hemmet som flest kvinnor blir misshandlade osv. Av någon närstånde, som en man.

Precis. Så håll er hemmifrån om livet är er kärt. 😉
Samma sak med våldtäkter. De är vanligast mellan en man och en kvinna som känner varandra sedan förut. Överfallsvåldtäkter är undantaget som bekräftar regeln.
De flesta människor dör dessutom liggandes så se till att hålla er på benen. 😉

Vad bra att du fått nytta av din smartphone!

Jag har också en Samsung och tycker att den är riktigt bra. Jag gillar att jag kan ta kort, ta emot MMS, använda Facebook, spela spel och att det plingar till i telefonen varje gång det kommer ett mejl, men framför allt gillar jag att det finns så många olika appar jag kan använda som hjälpmedel. Apparna löser absolut inte hela mitt liv, men de gör min vardag enklare och minskar stress. 🙂

Samsung är absolut användbar i många situationer! Jag har dock inte min privatmejl kopplad till Samsung utan endast min jobbmejl. Det kanske låter som att jag är workaholic, men jag vill svara på alla föreläsningsförfrågningar ganska fort. Sedan har jag också kopplat bloggen till min jobbmejl, så varje gång någon kommenterar min blogg plingar det i min mobil. Däremot brukar jag inte svara på bloggkommentarer direkt eftersom jag vill läsa dem ordentligt och skriva ett genomtänkt svar på varje kommentar. Nu svarade jag iofs på din kommentar nästan direkt, men det var bara för att jag råkade sitta vid datorn 🙂

Svara

Jag tror det finns en risk för att plingandet blir till ett stressmoment. En lösning är att ha kontorstider. Det borde gå att tidsinställa plingandet till tex vardagar 10-20 eller något. Det går garanterat att filtrera plingen på avsändare också så att alla blogg-plingar inte hörs just dessa tider men däremot hörs föreläsningsförfrågningsplingar.

För mig blev det ett stressmoment med ett pling varje gång jag får ett mail, så jag tog bort den funktionen. Det är lugnare att gå in på mailen när jag har valt det själv så att säga.

Jag tycker också att det är bra att mobilen plingar när något händer i bloggen! Mats har iofs rätt i att det kan bli stressigt, men jag har lärt mig att hantera det så att jag inte blir stressad. Om jag är trött, läser jag kommentaren hastigt. Jag har dessutom kontorstid på mobilen, jag brukar sätta på den vid 11 eller 12-tiden på dagen (om det inte är så att jag har en förmiddagsföreläsning, isf sätter jag på den senast när jag går hemifrån), och jag stänger oftast av den vid 20. Jag får sällan föreläsningsförfrågningar sent på kvällen, och skulle jag mot förmodan få det får kunden isf vänta till nästa dag med mitt svar. Jag har märkt att det är viktigt för mig att vara otillgänglig ibland och bara ”vara”.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *