Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Aspergers syndrom och ett annorlunda fungerande minne

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Fungerar minnet på ett annat sätt hos personer med autism än hos andra människor? Det är lite oklart. Enligt autismforum finns det vissa studier som tyder på att minnet verkar fungera på ett annat sätt hos personer med autism jämfört med den övriga befolkningen samtidigt som andra studier visar att det inte finns någon skillnad i hur minnet fungerar. Tony Attwood skriver i sin bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom att vissa av oss som har Aspergers syndrom har ett ovanligt bra långtidsminne.

Mitt minne har alltid fungerat annorlunda. Samtidigt som jag kan ha svårt för att komma ihåg vad som hände förra veckan, har jag mycket lättare för att komma ihåg händelser från min barndom. Jag kommer ofta ihåg vad människor sa till mig ord för ord, hur jag kände mig i olika situationer och så vidare. Mitt allra första minne har jag från 1,5 års ålder, och från min 2 årsdag kommer jag ihåg händelser mycket detaljerat. Eftersom mina barndomsminnen är så här starka, var det lätt för mig att beskriva min barndom i min bok På ett annat sätt.

När jag jobbade som kassörska i en livsmedelsaffär i Finland, kände jag igen vissa av mina kunder: en av dem hade exempelvis gått i samma förskola som jag. Men när jag hälsade på honom glatt, undrade han vem jag var. Då svarade jag förbluffad: ”men jag är Paula Tilli, vi gick i samma förskoleklass, kommer du inte ihåg mig?” ”Nej”, fick jag till svar. Och då blev jag förvånad. Hur kunde han glömma bort vilka han hade gått i samma förskoleklass med?

Däremot glömmer jag ofta bort vad mina vänner berättat för mig bara en vecka tidigare och vilka ställen vi besökt året innan. Jag glömmer bort ansikten på människor jag inte träffat minst 10 gånger, och oftast hittar jag inte till ställen där jag inte varit väldigt många gånger. Människor har fått påminna mig hur många gånger som helst om att jag måste skölja mina temuggar direkt efter användning om jag inte vill ha fläckar på dem, men det spelar ingen roll: jag glömmer ändå bort det. Senast förra veckan sa en vän till mig: ”men Paula, vi har ju pratat om det minst 10 gånger, och ändå kommer du aldrig ihåg det”. Men å andra sidan spelar förmodligen det faktum att jag inte bryr mig om fläckarna i mina temuggar en mycket stor roll här 😉

41 svar på ”Aspergers syndrom och ett annorlunda fungerande minne”

Dette er veldig interessant. Jeg glemmer også ansikter. Jeg husker sko bedre, for jeg fester blikket der. Men folk bytter jo sko.

Jeg husker også detaljer fra jeg var liten. Jeg husker også alle setninger jeg husker helt ordrett, så når andre gjenforteller historier og endrer setningsoppbyggingen kjenner jeg at det er feil.

Vad kul att du också kommer ihåg detaljer från din barndom. Enligt Tony Attwood har det med bristande central coherens att göra: man fastnar för vissa detaljer och de fastnar i minnet.

Jag kollar nästan aldrig på vad andra har för skor, så skorna glömmer jag också bort. Men däremot har jag medvetet börjat kolla lite noggrannare på vad mina tjejkompisar har för frisyrer och hårfärg så att jag kan kommentera deras nya frisyrer, det känns som att de väntar sig det 🙂

Svara

bra inlägg 🙂 det här är en sak som helt enkelt stämmer in på mig det är faktist också till min fördel ^^ och att jag aldrig kan ljuga 🙂 men det har också att göra med att jag är pga min As är uppmärksam på små detaljer sånt som låter konstigt avvikande och är fel eller att lägga märkte till ifall en person som säger något verkligen går in för det och sen helt plötsligt ändrar sig utan vetskap eller förklaring hänger du med 🙂 ??

Jag tror att jag förstår vad du menar, Matte! Och jag tror att det är väldigt vanligt att vi Aspergare lägger märke till detaljer som nästan ingen annan tänker på och uppmärksammar om någon ändrar sig helt plötsligt. För oss är det ju ofta viktigt att människor håller sig till det de sagt, och därför tycker jag att det är logiskt att vi ofta kommer ihåg sånt 🙂

Svara

Jag har funderat mycket på det här med minnet och Aspergers syndrom men jag har inte kommit fram till om jag har ett annorlunda minne eller inte. Ibland tror jag att mitt minne är selektivt dvs att det kommer ihåg det det vill komma ihåg. Jag menar att jag kommer ihåg saker som intresserar mig men har svårt för att komma ihåg saker som jag inte är intresserad av. Det gäller väl alla människor iofs men ibland får jag känslan av att det gäller mig mer än andra människor.
Sedan har jag inget vidare arbetsminne heller vilket jag vet påverkar min förmåga att minnas uppräkningar av saker. Jag har tex svårt för att memorera punktlistor. Däremot skriver jag gärna listor själv.
Det där med temuggarna kanske handlar om bristande automatisering dvs du måste aktivit tänka på att skölja ur temuggarna vilket innebär en ansträngning för dig jämfört med människor som inte har problem med att automatiseringen. Jag menar är det så att du har glömt att du ska göra det eller är det så att du vet att du ska göra det men ”du orkar inte”? Jag känner igen mig lite i att få tillsägelser om att göra si och så men jag gör det ändrå inte och det beror inte på att jag inte minns utan det beror på att det inte är värt besväret att göra det.

Jag har ibland funderat på om det egentligen är så att alla människor har ett selektivt minne och att alla glömmer bort saker som de tycker är tillräckligt ointressanta eller irrelevanta. Vem vet, kanske är anledningen till att vi Aspergare har speciellt svårt för att komma ihåg saker som är ointressanta för oss det faktum att saker som vi tycker är ointressanta är riktigt, riktigt ointressanta för oss? Och att neurotypiker inte är lika ointresserade av saker som vi är? Jag har iaf märkt att många neurotypiker är mer neutrala till saker än jag. De har inga stora intressen, men å andra sidan hatade de inte några skolämnen lika starkt som jag gjorde i skolan. Om de hade tyckt att många skolämnen hade varit tillräckligt ointressanta, hade de förmodligen också glömt bort allt som har med dessa ämnen att göra.

När andra människor har informerat mig om att det blir fläckar i temuggar om jag inte sköljer dem, har jag svarat förvånat: ”Oj, är det så? Det hade jag ingen aning om”. Så det har alltså inte handlat om att jag skulle ha glömt bort att skölja muggarna utan jag har faktiskt glömt bort att andra människor ens sagt till mig att det blir fläckar. Varje gång de sagt det till mig har jag trott att det är första gången jag hör det. Det är de som påmint mig om att vi pratat om det flera gånger förut, annars hade jag inte vetat det 🙂

Eftersom jag skrev om temuggarna i bloggen idag, kommer jag förmodligen inte glömma bort nu att temuggarna BORDE sköljas. Däremot kommer jag ändå inte skölja dem eftersom jag inte orkar. Men nu kommer jag åtminstone vara medveten om att det kommer att bli fläckar 🙂

Svara

Vem vet, kanske är anledningen till att vi Aspergare har speciellt svårt för att komma ihåg saker som är ointressanta för oss det faktum att saker som vi tycker är ointressanta är riktigt, riktigt ointressanta för oss? Och att neurotypiker inte är lika ointresserade av saker som vi är?

jag har funderat på samma sak. Jag vet förstås inte hur det är med den saken men jag upplever att har en lite ojämn minnesförmåga. Jag är en motsägelsernas man. Jag är pålitlig människa men glöm att jag kommer på avtalad tid. Jag är en pedantisk människa som glömmer att betala räkningar och bor i ett stökigt hem.

Jag förstår vad du menar! Och jag kan också vara lite motsägelsefull ibland. Senast i fredags sa min boendestödjare till mig att hon ser mig som en mycket ordningsam person för jag har exempelvis alltid koll på min ekonomi, tider jag ska passa och annat och att det här med att jag inte städar har förmodligen endast att göra med att jag har svårt för motorik och automatisering. Och sedan det här med att jag inte brukar störas av visuella synintryck gör att jag inte störs när det är ostädat.

Svara

Jag har inga motoriska svårigheter och jag städar inte ofta. Jag tror det handlar om att det är för tråkigt och att jag har så svårt för att komma igång med saker jag upplever tråkiga. Det tar emot så mycket och jag prioriterar nästan allting högre än att städa. I mitt fal tror jag det handlar om mina exekutiva svårigheter.

Ingen fara, du får spamma min blogg hur mycket du vill 😉 Det är ju intressant spam för det handlar om Asperger. Tyvärr orkar jag oftast inte kolla på långa filmer för jag tappar lätt koncentrationen, jag föredrar att läsa men någon annan läsare kommer säkert kunna kolla på dem. Men jag såg iaf början på den första filmen och den verkar intressant. Jag gillar rubriken: ”If you have met one person with Asperger Syndrome, you have met one person with Asperger Syndrome”. Det stämmer så bra!

Svara

Du behöver inte titta men som du skriver så kanske det finns någon annan som uppskattar filmerna. Jag orkar titta på filmer men orkar oftast inte läsa böcker. Jag har svårt för att upprätthålla koncentrationen. Orkar du läsa böcker Paula?

Jag orkar läsa böcker om böckerna handlar om ett ämne som intresserar mig. Helst ska det dessutom vara faktaböcker eller biografier, romaner tycker jag är rätt ointressanta. Om jag läser en roman, börjar jag bara undra varför jag sitter och läser om någonting som aldrig har hänt på riktigt. När jag var tonåring, gillade jag däremot vissa romaner men jag tappade intresset för länge sedan. Gör det någon skillnad för dig om boken är en faktabok eller roman eller har det ingen betydelse? Tror du att det här med att du ändå orkar läsa bloggar har att göra med att blogginlägg brukar vara relativt korta medan böcker är långa?

Svara

Jag tror inte det spelar så stor roll om det är faktaböcker eller romaner men det beror på vad du menar med faktaböcker. Jag gillar nog dokumentärböcker bäst. Jag vill inte läsa faktaböcker som är som skolböcker i skolan. Men om sanningen ska fram så läser jag inte många böcker. Att jag orkar läsa bloggar beror nog precis som du säger på att blogginlägg är relativt korta. Jag hade inte orkat läsa din blogg om jag hade behövt beställa den på Adlibris eller låna den på bilioteket. Så det handlar om att blogginlägg är lättillgängliga också.

Jag gillar också dokumentärböcker, om man menar böcker som handlar om människoöden och händelser som hänt på riktigt. Men jag gillar bara vissa dokumentärböcker. Skolböcker gillar jag inte heller, så länge det inte handlar om något riktigt intressant som t ex grammatik 🙂

Jag tror att det är ganska vanligt att Aspergare inte gillar romaner, men det finns naturligtvis undantag. Om jag skulle se på filmer, skulle jag definitivt också välja dokumentärfilmer!

Oj, vad jag känner igen mig! Jag har också väldigt bra långtidsminne – på gott och ont. Musik som jag lyssnat på i vissa perioder i mitt liv måste jag ofta rensa bort efter ett tag eftersom låtarna annars påminner mig för mycket om hur jag mådde och hade det under den perioden. Musik väcker starka känslor till liv hos mig. Även olika klädesplagg kan jag ha väldigt starka minnen kopplade till. Kan precis som du minnas exakt vad personer har sagt vilket kan bli jobbigt när jag fastnar i det.
Eftersom jag minns så bra brukar andra fråga mig om saker, mamma använder t.ex. mig som sin sökmotor när det gäller hennes arbetskamrater som hon hade för 15 år sedan; jag har full koll på deras namn 😛
Mitt närminne är bra det med, minns ansikten och namn väl, fast namn minns jag bara om jag koncentrerar mig när jag tar i hand, annars lägger jag inte det på minnet då jag lätt blir distraherad av andra intryck.
Fungerar ditt långtidsminne också som mitt, att du kommer ihåg på vilken plats en viss person sa något till dig, hur du kände dig då och vad ni gjorde före och efter t.ex?

Man har ofta ett bra långtidsminne på gott och ont, precis som du skriver. Det är ofta bra att minnas saker, men vissa människor känner att de t ex inte kan komma över mobbingen de utsattes för i skolan eftersom de fortfarande i vuxen ålder minns allt väldigt tydligt: de minns exakt vad mobbarna sa till dem och vad de gjorde mot dem, hur hemskt det kändes osv och då kan det vara svårt att komma över det. Jag har haft tur eftersom jag har kommit över mobbingen, men alla f.d mobbingsoffer har inte haft samma tur.

Vad bra att ditt närminne också är bra! Jag har ofta till skillnad från dig lätt för att komma ihåg namn men däremot glömmer jag lätt bort ansikten.

Ja, jag kommer ihåg ofta på vilken plats en viss person sa något till mig, speciellt om det hände för länge sedan. Jag kommer ofta ihåg ord för ord vad min mamma sa till mig när jag var liten, vilket ställe vi var på när hon sa det och vad jag tänkte då osv. Jag trodde förut att alla var som jag på den punkten, men tydligen är det inte så!

Svara

Skönt och starkt att du har kunnat lämna mobbningen bakom dig!
Usch ja, det är riktigt jobbigt att minnas precis hur man kände i ångestfyllda situationer.
Jag trodde också att alla andra fungerade som jag när det gäller minnet. Blev förvånad när min pojkvän sa att han inte minns en låttext efter att han har hört en låt en gång – för det gör ju jag! 😉

Vad häftigt att du har så bra minne! Jag hade aldrig kunnat komma ihåg en låttext (eller någon annan text heller för den delen), efter att bara ha hört låten en gång.

Svara

Jag är jättedålig på låttexter. Jag lyssnar ofta inte på vad de sjunger utan jag lyssnar på musiken och tonläget hos den som sjunger låten.

Jag tar till mig och minns låttexterna även om jag inte aktivt lyssnar på texten, det sker automatiskt på något sätt.

Jag sökte info på nätet gällande minnet och Asperger pga att jag har dåligt minne och Aspergers syndrom och då hittade jag denna sida. Jag blir imponerad av att få läsa att man kan ha bra minne samtidigt som man har Aspergers syndrom. Jag har samtidigt problem med värk i händerna ibland. Jag tror jag har karpaltunnelsyndrom vilket jag hade förut när jag var gravid. Jag har också endometrios. Dessa olika symtom jag har kan vara symtom på hypotyreos, har jag läst. Jag har tagit vissa blodprov för att kolla om jag har hypotyreos men de har varit normala. Min son har hypotyreos och min mor har hyperparatyreoidism. Jag har läst att man kan ha hypotyreos även fast sköldkörtelproverna är normala. Jag är nyfiken på ifall ni som har fått Aspergers syndrom-diagnos har kollat sköldkörtelprov? Jag läste något intressant på Sköldkörtelförbundets hemsida: ”Mina svårigheter med hypotyreos är i stort jämförbara med min dotters Asperger och adhd. Jag har försämrad kognitiv förmåga, svårt att fokusera på ett samtal, svårt att samla tankarna, svårt att hantera långa resonemang utan att skriva ner dem. Om jag hör något bra kan jag inte återge det och mitt sifferminne samt närminne är katastrof. Jag skriver listor och minneslappar för det mesta. Tack gode Gud för smarta telefoner…” Jag kände igen mig själv i denna berättelse och jag tror att jag har hypotyreos.

Hej Nina!

Intressant fråga. Jag har inte hypotyreos (har testat genom blodprov) men det är alltid bra att kolla upp det! Har en legitimerad läkare sagt till dig/skrivit att man kan ha hypotyreos utan att blodprovet visar det? Det var nytt för mig! Jag har aldrig hört från andra än från pseudovetenskapliga källor att man kan ha hypotyreos trots normala blodprov och ofta är det folk som har hört det från källor som har egna ekonomiska intressen, t.ex. företag som tjänar på att sälja kosttillskott till folk som tror att de har hypotyreos eller företag som erbjuder dyra alternativbehandlingar. Jag trodde verkligen att det var en lögn att man kunde ha hypotyreos utan att blodproverna visar det men om en vetenskaplig källa har bekräftat det så tror jag dig! Jag är nämligen inte alls kunnig om hypotyreos.

Svara

Hej Paula!

Ingen legitimerad läkare har sagt till mig att man kan ha hypotyreos utan att blodprovet visar det, men jag har läst böcker om detta samt på nätet t ex Sköldkörtelförbundet.se
Angående att det inte är lätt att i vanliga blodprover se om en patient har fel i sköldkörteln står det att läsa såhär på nätet: ” ”… efterhand som vetskapen sprider sig har fler läkare visat intresse för att lära sig mer om hypotyreos som inte kan avläsas med dagens blodprov, och hur man bäst diagnostiserar och behandlar tillståndet.” ”Det finns en mycket duktig läkare i Finland vid namn Karin Munsterhjelm, dit många svenskar har åkt under flera år.”
Detta går att läsa via webbadressen här nedan.
https://hypotyreos.info/drabbad/om-din-lakare-inte-vill-hjalpa-dig/

Via webbadressen här nedan kan man läsa hur maken till författarinnan Helle Sydendal upplevt att leva med sin fru som fick diagnosen hypotyreos. Helle skrev boken ”Få livet tillbaka”.
http://hypothyroidtohealthy.com/min-fru-har-hypotyreos-3/

Via webbadressen här nedan kan man läsa om Nadja Öström som också fick diagnosen hypotyreos. Nadja har varit ordförande för Sköldkörtelföreningen.
https://www.bokus.com/bok/9789177851974/skoldkortelsjuk-och-frisk-ett-inre-kaos/

I podden ”Sköldkörtelobalanser, symtom, prover och hälsoåtgärder man själv kan göra” på Youtube vid 40:43 (du kan placera markören där) berättar Nadja Öström om boken ”Få livet tillbaka” av Helle Sydendal såhär: ” Den är granskad av forskare, allt som står där är sant.” Genom webbadressen här nedan kommer du till podden.
https://www.youtube.com/watch?v=4SSrC5Jiz9M&t=190s

”Läkarna inom primärvården tittar gärna på refernsvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland.” Detta kan man läsa via webbadressen här nedan.
https://dinamediciner.se/nyheter/normalvarden-for-skoldkortelhormon/

Tack för infon, Nina! Jag är inte alls kunnig om detta men det var intressanta länkar!

Svara

Nu kanske du inte brukar vara här inne och läsa, men om du gör det, så vill jag säga att man kan inte lita på vad Sköldkörtelförbundet säger – tyvärr! Har själv haft både hypo- och hypertyreos.

Jag håller med dig. Jag litar inte heller automatiskt på sådana intresseorganisationer och förbund eftersom den information de förmedlar inte alltid är information som grundar sig på vetenskap. Möjligen någon ENSTAKA studie, men inte forskning där flera olika forskare undersökt samma sak och kommit fram till samma resultat.

Jag har problem med minnet. Frun kan skriva ner att sonen ska duscha vissa dagar. Sen glömmer jag bort det och är helt borta ur mitt minne. Händer ingenting. Folk kan säga saker sen glömmer jag det igen. Skriver jag ner i block glömmer jag blocket 🙂Blir att andra får säga till annars glömmer jag det. På bedömningen sa dem att det är rätt vanligt. Jag kan inte planera och organisera. Sen detalj information minns jag som när Palme sköts mm.

Det är vanligt att personer med npf är glömska i sin vardag så du är inte ensam! Men långtidsminnet kan vara bra, och vissa kan minnas detaljer precis som du gör.

Svara

Vad glad jag är att jag hittade det här inlägget! Jag har funderat mycket kring att jag minns så mycket och detaljerat mellan jag var ett och tre år, även hur jag tänkte och kände i olika situationer. Det ska man ju inte kunna göra… Men nu vet jag att det kan man visst!

Om du har autism är det inte alls ovanligt att ditt minne fungerar annorlunda. Du minns detaljer som nästan ingen annan minns, och det är typiskt för autism!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *