Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Dags för en ny öppen föreläsning om Aspergers syndrom

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Eftersom jag lovade vår samarbetspartner Peter Wittorf från Medalgon Utbildning att marknadsföra mina öppna föreläsningar här i bloggen, gör jag det nu igen 🙂 I höst har jag tre öppna föreläsningar om mitt liv med Aspergers syndrom, och min nästa öppna föreläsning kommer att vara i Västerås på onsdagen den 15 oktober mellan kl 18 och 21:30. Pris för privatpersoner 375 kr inkl moms.

Precis som vanligt kommer min bok På ett annat sätt vara till försäljning med reservation för slutförsäljning. Pris 200 kr, och ta gärna med er jämna pengar om ni vill köpa boken. Man kan anmäla sig till föreläsningen här. Efteranmälan på plats.

Den senaste tiden har jag även fått en del mejl från er med en del frågor. Eftersom jag har märkt att många har ungefär liknande frågor, tänkte jag svara på dem nu så att ni alla som undrat samma sak får svar på era frågor samtidigt.

Några av er har undrat hur man kan gå tillväga om man vill bli en föreläsare om Aspergers syndrom. Det lättaste tillvägasättet enligt mig är att söka till den ettåriga informatörslinjen på Ågesta Folkhögskola. Om man har skött föreläsningarna bra och åhörarna varit nöjda, finns det en möjlighet att få skriva på ett samarbetsavtal med vår informatörspool efter att man gått ut utbildningen. Om man lyckas få tillräckligt många föreläsningsbokningar, kan det så småningom även finnas en möjlighet till en anställning med fast månadslön. Hur stor lönen blir och vilken omfattning det blir på anställningen beror på hur mycket pengar man i genomsnitt tjänar på sina föreläsningar per år, men det är meningen att föreläsningsarvoden ska täcka ens månadslön.

Om man inte är intresserad av att söka till Ågesta Folkhögskola men ändå vill börja föreläsa om Aspergers syndrom, kan man vända sig till Arbetsförmedlingen och kolla om det finns möjlighet att få starta eget bidrag. Om man inte vill starta eget, kan man istället fakturera sina föreläsningar via exempelvis Frilans Finans.

Några av er har även frågat mig hur jag försörjer mig. Jag försörjer helt och hållet på mina föreläsningar och min bok sedan våren 2013. Jag har blivit utförsäkrad från Försäkringskassan och har därmed ingen sjukersättning. Föreläsningarna är min huvudsakliga försörjningskälla men jag tjänar även lite pengar på försäljningen av min bok.

Och den sista fråga jag har fått är om jag är anställd av Ågesta Folkhögskola eller Medalgon Utbildning och vilken av dem man egentligen ska vända sig till om man vill boka en föreläsning med mig. Jag förstår att ni har blivit lite förvirrade här för jag samarbetar nämligen med båda 🙂

Ågesta Folkhögskola är min arbetsgivare, och det är de som betalar min månadslön. Men jag har gjort en överenskommelse med dem om att Medalgon Utbildning ska sköta alla mina bokningar. Så med andra ord är det Medalgon ni ska vända er till om ni vill boka en föreläsning med mig. Ni kan även kontakta mig om ni vill boka en föreläsning med mig så vidarebefordrar jag mejlet till Medalgon.

9 svar på ”Dags för en ny öppen föreläsning om Aspergers syndrom”

Frilans Finans är jättebra! Innan jag blev sjukskriven hann jag precis börja fakturera mina noveller via dem.. Det är så skönt att slippa allt krångel som eget företag innebär. Frilans Finans har även en funktion där man, genom att skriva in faktureringsbeloppet, på förhand kan se hur mycket man kommer att få ut i lön. Det är väldigt bra för mig eftersom ekonomi inte är min starka sida. 😉

Ja, precis, det är perfekt 🙂 Och om man endast behöver fakturera då och då, kan Frilans Finans säkert vara ett bättre alternativ än eget företag. Nackdelen med Frilans Finans är att man går miste om starta-eget bidraget, men å andra sidan är det skönt att man slipper stressa för bokföringen. Jag har tur eftersom Ågesta Folkhögskola sköter pappersarbetet åt mig utan att jag behöver betala för det. Jag har nämligen fått beviljat ett arbetsbiträde pga min funktionsnedsättning, och därför får jag hjälp med vissa arbetsuppgifter.

Svara

Några av er har undrat hur man kan gå tillväga om man vill bli en föreläsare om Aspergers syndrom.

Jag undrar hur jag kan gå tillväga för att undvika att blir aspergerinformatör? Jag menar hur kan jag försörja mig om jag inte vill bli aspergerinformatör och inte har ett arbete? Är det bara socialbidrag och sjukerästtning som gäller eller finns det några andra vägar till försörjning?

Haha, först läste jag bara hastigt din första fråga och tänkte att det är hur enkelt som helst att undvika bli aspergerinformatör. Då kan man bara låta bli att söka till informatörsutbildningen och låta bli att börja föreläsa 😉 Men nu läste jag hela din kommentar och förstår vad du menar. Om du inte har någon specialtalang som du skulle kunna leva på som t ex konst eller sång, inte har rika släktingar som du kan ärva och inte vinner på lotto, så kan jag inte komma på några andra vägar till försörjning än socialbidrag eller sjukersättning. Men sjukersättning är ett mycket bättre alternativ än socialbidrag. För det första är det mycket mer pengar och för det andra slipper man ansöka om det varje månad. Jag vet att det finns Asperger-människor som lyckats få sjukersättning så det är inte helt omöjligt att få det beviljat trots att det är svårt. Och sen hoppas jag att reglerna kommer att förändras i framtiden så att det blir ännu lättare att få det.

Svara

För det första är det mycket mer pengar och för det andra slipper man ansöka om det varje månad.

Garantiersättningen är nog inte så mycket högre än socialbidraget om man bortser från bostadstillägget.

Om du inte har någon specialtalang som du skulle kunna leva på som t ex konst eller sång, inte har rika släktingar som du kan ärva och inte vinner på lotto, så kan jag inte komma på några andra vägar till försörjning än socialbidrag eller sjukersättning.

Det har hänt att jag har sjungit i duschen men jag vet inte om det räknas som specialtalang. du glömde att man kan gifta sig rik också.

Då kan man bara låta bli att söka till informatörsutbildningen och låta bli att börja föreläsa

Tack för tipset! Jag ska försöka komma ihåg det så jag inte blir känd som den ofrivilliga aspergerinformatören.

Jag skojade lite med dig genom att fråga hur man undviker att bli aspergerinformatör. Men allvarligt så funderar jag på om jag har så många alternativ om jag ska försörja mig utan bidrag. Spela på lotto, gifta sig rik, ärva pengar som inte finns, ta betalt för falsksång mm känns som osäkera vägar till försörjning. Jag tror inte jag hade klarat av att arbeta som aspergerinformatör. Jag misstänker tex att föreläsningstiden ”någon gång under kvällen” och föreläsningsdagen ”någon dag när föreläsaren mår bra” inte är tillräckligt precisa angivelser för att jag ska kunna föreläsa utan att stressa ihjäl mig. 😉

Haha! 😀 Ja, tänk om du blev känd som den ofrivilliga aspergerinformatören.

Att sjunga i duschen är väl också en talang det, men tveksamt om det kommer att ge betalt 😉

Ja just det, att gifta sig rikt hade jag glömt bort som alternativ. Om du hade varit kvinna, hade det kanske varit lättare för dig på den punkten. Även om det påstås att allt ska vara jämställt idag, så verkar många kvinnor vilja gifta sig med en man som har det bra ställt ekonomiskt. Men ingenting är omöjligt 😉

Jag vet människor som aldrig jobbat och har alltså den lägsta sjukersättning man kan få om man är född i Sverige, och jag har för mig att de får runt 7000 kr efter skatt plus bostadstillägg, dvs ca 90% av hyran. Socialbidraget är däremot ca 3800 kr plus hyran, så det är mycket mindre. Jag är dock inte 100% säker på dessa summor, men jag har för mig att det är så.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *