Kategorier
Central koherens

Aspergers syndrom och central koherens

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Inte sällan påstås vi med Aspergers syndrom eller autism ha en svag central koherens. Central koherens innebär en förmåga att se helheten och kunna sålla bort onödiga detaljer. Med en svag central koherens kan man ha svårt för att se helheten men däremot extremt lätt för att se sådana detaljer som många andra människor inte lägger märke till. I Tony Attwoods positiva Aspie-kriterier lyder kriteriet C 3:

”Sällsynt bra minne och/eller förmåga att minnas detaljer som andra oftast glömmer bort eller förbiser: exempelvis, namn, datum, scheman och rutiner”

En svag central koherens kan yttra sig på olika sätt

En svag central koherens kan ha olika konsekvenser för olika människor, men det kan påverka ens vardag rätt så mycket. Vissa av oss med Aspergers syndrom har svårt att följa den röda tråden när vi läser böcker, ser på filmer och lyssnar på det andra människor berättar för dem.

Vissa aspergare kan ha svårt för att städa eftersom man har svårt för att bedöma vilka detaljer man ska ta hänsyn till för att kunna avgöra om det är tillräckligt städat. Andra kan ha svårt att anpassa sitt beteende efter situationen och kan bete sig exakt likadant hemma hos andra människor som de gör hemma.

Bokstavligt tänkande förknippas med svag central koherens

Andra personer med Aspergers syndrom kan tänka väldigt bokstavligt eftersom de bara lyssnar på det som sägs istället för att ta hänsyn till sammanhanget. De kan misstolka meningen ”kan du öppna fönstret?” och få för sig att det betyder samma som: ”har du en förmåga att öppna fönstret?” när det egentligen betyder:”du måste öppna fönstret nu med en gång!”

Detta är ju mycket logiskt tänkt eftersom frågan ”kan du simma?” inte betyder ”jag förväntar mig att du ska hoppa in i vattnet nu med en gång och simma” utan: ”har du en förmåga att simma?” Med en stark central koherens förstår hjärnan automatiskt i vilka situationer termen ”kunna” har betydelsen ”att ha en förmåga” och i vilka situationer det är en uppmaning att göra något. Men vissa personer med en svag central koherens saknar förmågan att tänka på sammanhanget.

Ett exceptionellt detaljsinne kan utnyttjas i olika sammanhang

Vissa personer med Aspergers syndrom har kunnat utnyttja sitt exeptionella detaljtänkande på olika sätt. Vissa passar utmärkt som korrekturläsare tack vare att de upptäcker alla stavfel med en gång, medan andra upptäcker direkt alla smådetaljer runt omkring. Denna förmåga exempelvis utnyttjas på lägenhetsvisningar i och med att sådana aspergare brukar upptäcka  alla småfel på lägenheten direkt.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Reklam för Paula Tillis bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom.

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Själv har jag också svag central koherens

Själv har jag alltid haft en svag central koherens, men som yngre förstod jag inte det själv. Jag har visserligen alltid tänkt mycket bokstavligt, men eftersom det alltid varit självklart för mig att man ska mena exakt det man säger och inget annat, förstod jag inte att jag tänkte annorlunda än många andra. Att andra människor kunde säga ”A” när de egentligen menade ”B”.

Tack vare min svaga centrala koherens brukar jag även komma ihåg detaljer som många andra glömmer bort. När jag och Sofia för ett par veckor sedan pratade om våra före detta skolkamrater i Vimmerby-tiden år 2001, var hon förvånad när hon upptäckte att jag fortfarande kom ihåg födelseår på alla våra gamla skolkamrater.

”Hur kan du komma ihåg sådana här detaljer?”, undrade hon. Och det fick mig att fundera lite. Jag har ju alltid sett det som naturligt att komma ihåg andra människors födelseår, och jag inbillade mig förut att alla människor brukar komma ihåg sådana detaljer, men nu har jag plötsligt förstått att det inte är så. Jag har nog mitt exceptionella minne min svaga centrala koherens att tacka för!

17 svar på ”Aspergers syndrom och central koherens”

Dette er et interessant innlegg. Jeg har store problemer med å se film og skammer meg over det, fordi ingen forstår hvorfor jeg ikke ser forskjell på to perosner som for eksempel har skjegg. Jeg ser detaljen, ikke helheten.

Jag förstår dig! Själv har jag svårt att känna igen ansikten och kan därför precis som du ha svårt att skilja på två personer med exempelvis skägg eller rött hår.

Svara

Jag kommer aldrig ihåg datum och registreringsskylttar. Jag tycker själv att jag har ganska stor förmåga att komma se helheten. Jag tycker inte svag central koherens passar in så bra på mig men det är möjligt att utredningsteamet var av en annan åsikt. Men det är väl inget diagnoskriterie så jag kanske inte har svag central koherens? Hur avgör man om en person har det? Finns det några tester?

Det verkar ju inte finnas särskilt många bevis för att människor med Aspergers syndrom har svag central koherens: http://www.autismforum.se/gn/opencms/web/AF/Vad_ar_autism/annorlunda_tankande/central_koherens/att_undersoka_central/index.html

Jag tycker själv att jag minns väldigt mycket genom att association. Överhuvudtaget tycker jag att jag har en stark associationsförmåga. Det är kanske min ADD som är förklaringen till att jag associerar så mycket?

Svag central koherens är ingenting som nämns i diagnoskriterierna överhuvudtaget. Och inte heller vare sig bristande exekutiva funktioner eller dålig föreställnings- och mentaliseringsförmåga. Forskarna har försökt hitta förklaringar till varför vi exempelvis har svårt för socialt samspel och varför vi kan tolka språket bokstavligt osv. De tror att bristande exekutiva funktioner, mentaliseringsförmåga och central koherens är troliga förklaringar. Jag har läst Svenolof Dahlgrens bok Varför stannar bussen när jag inte ska av? och i den boken förklarade han dessa teorier.

Själv tycker jag inte att jag har en jättedålig mentaliserings- eller föreställningsförmåga. Däremot har jag säkert svag central koherens eftersom jag har en tendens att tolka språket bokstavligt. Fast en dålig mentaliseringsförmåga skulle också iofs kunna vara en förklaring till ett bokstavligt tankesätt, och det är svårt att veta vad som är vad.

Svara

Tack för förklaringen. Det är svårt att veta vad som är vad. Men det är intressant att ta del av forskarnas hypoteser.

När jag var barn, kom jag ihåg registreringsskyltar men nu gör jag inte det längre. Nuförtiden lägger jag inte längre märke till sådana saker. Men när jag var barn, kunde jag utantill alla födelsedagar och telefonnummer till alla klasskamrater och registreringsnummer på mina grannars bilar. Men nu i vuxen ålder har jag mycket svårare att komma ihåg telefonnummer än vad jag hade förut.

När jag gjorde Asperger-utredningen, testade utredningsteamet min centrala koherens genom att exempelvis ge mig en massa bilder, och jag skulle lägga bilderna i ordning så att det skulle bli en berättelse. Dessutom skulle jag berätta vad jag såg på bilder och gjorde några andra tester också. De kom fram till att jag har svårt att helheten och dessutom även detaljer när det gäller bilder. Jag har överhuvudtaget att lägga märke till både helheten och detaljer när jag försöker tolka vad som händer på bilder.

Svara

När jag gjorde Asperger-utredningen, testade utredningsteamet min centrala koherens genom att exempelvis ge mig en massa bilder, och jag skulle lägga bilderna i ordning så att det skulle bli en berättelse. Dessutom skulle jag berätta vad jag såg på bilder och gjorde några andra tester också.

Det testet känner jag inte igen från min neuropsykiatriska utbildning.

Det verkar som att alla inte fått göra alla testar jag gjort. När min nuvarande läkare fick min utredning, sa han ”Oj, din utredning var väldigt grundligt gjort och extremt omfattande”. Jag fick ju också baka en sockerkaka, men det har ingen annan jag pratat med fått göra. Inte ens de som gjort utredningen på samma mottagning som jag.

Svara

Jag fick ju också baka en sockerkaka, men det har ingen annan jag pratat med fått göra. Inte ens de som gjort utredningen på samma mottagning som jag.

Det var ju bara för att utredningsteamet ville ha sockerkaka till eftermiddagsfikat den dagen. Det var inte för att se vad du klarar av. Jag vet en aspergare som fick laga till en trerätters middag under utredningen bara för att neuropsykologen skulle bjuda över sina grannar på middag samma kväll.

Oj, fick du baka en sockerkaka! Vad kunde de dra för slutsatser av din bakning då?

Jagj fick göra extremt få tester i min utredning. Utredningen utfördes pinsamt dåligt och hela utredningen skickades hem till mig utan att de hade gått igenom den med mig. Vi hade ett möte där de sa vilken diagnos jag fått och lite om vad de tyckte att jag skulle göra, t.ex. vända mig till habiliteringen. De nämnde något om mina starka sidor och något om mina problem. Sen sa de inte så mycket mer. Det blev en hemsk chock för mig att läsa utredningen när den kom i brevlådan, för det var flera saker som inte stämde om som jag kände mig väldigt ledsen och icke-förstådd av. Tänk om de hade kunnat ta upp med mig under utredningen, eller i alla fall efteråt, om hur de uppfattade mig osv, då hade det inte blivit en sån chock sen och om vi hade haft en diskussion hade jag ju kunnat tala om det som jag tyckte inte stämde.

Vad tråkigt att din utredning var så slarvigt gjort! 🙁 Du är tyvärr långt ifrån den enda som sagt så. Jag förstår att du fick en chock, speciellt med tanke på att de hade skrivit saker om dig som inte alls stämde. De borde verkligen ha bokat ett möte med dig och gått igenom resultatet tillsammans med dig i lugn och ro.

Jag har faktiskt aldrig hört talas om någon annan som fått baka en sockerkaka, men jag är nästan säker på att de ville att jag skulle göra det för att jag hade talat om hur otroligt svåra motoriska svårigheter jag hade, hur svårt jag hade att följa instruktioner och att göra praktiska saker. De drog slutsatsen att jag hade ovanligt stora svårigheter att göra praktiska saker jämfört med andra som har Aspergers syndrom och att det var därför jag alltid har upplevt att jag har svårt att göra hemsysslor. Jag frågade läkaren om det var möjligt att dessa praktiska svårigheter kunde bero på uppfostran, men läkaren svarade helt bestämt att det var omöjligt och att även människor som aldrig behövt göra hemsysslor hemma under uppväxten inte har så här stora svårigheter. Det var skönt att få veta det! Dessutom har mamma varit ganska sträng mot mig och försökt få mig att göra hemsysslor under hela min uppväxt och min bror har inte samma svårigheter som jag på det här planet, så därför vet jag nu att dessa svårigheter är medfödda. Mamma berättade att hon förmodligen hade röda hund när jag låg i magen, så mina motoriska svårigheter kan bero på det!

Tack för dina stöttande ord 🙂 Det är konstigt att det inte finns några nationella riktlinjer för hur en npf-utredning ska gå till! Skönt att dina motoriska svårigheter inte beror på uppfostran! Ja, röda hund kanske kan ha gett dig de svårigheterna, är det något du har hört hänt andra också?

Jag håller verkligen med om att det borde finnas nationella riktlinjer!

Jag har faktiskt aldrig träffat någon som fått skador pga röda hund under mammans graviditet, men enligt läkaren kunde röda hund skada fostret. Och när jag har googlat så står det att röda hund under graviditeten kan vara farligt. Nu vet jag inte om mina motoriska svårigheter beror på detta för min morfar var likadan. Han hade också jättesvårt att lära sig praktiska sysslor, så det kan vara ärftligt också. Det är svårt att veta vad som beror på vad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *