Kategorier
Socialt samspel och autism

Aspergers syndrom, autism och sociala krav

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom eller autism orkar inte alltid med sociala situationer och krav. Igår kom jag hem från Finland efter att ha firat jul och nyår hemma hos mina föräldrar i ett par veckor, och i samband med mina långa Finlandsvistelser är det därför många som undrat hur jag orkar bo med mina föräldrar i så lång tid. Är det inte för socialt och brukar inte folk med Aspergers syndrom behöva mycket ensamtid?

Men nej, det var inte särskilt jobbigt för mig att bo hos mina föräldrar. För mig hänger alltid energiåtgången ihop med vilken typ av sociala krav jag ställs inför men mina föräldrar ställer inga sådana krav. Det är okej att ha på sig pyjamas eller mysbyxor hela dagen när man är hemma (till och med på självaste julafton), det är okej att äta när man känner för det, vilken mat man vill och var i lägenheten man vill. Mina föräldrar kanske vill äta fisksoppa klockan 15 och sitta vid köksbordet, men jag kanske vill äta klockan 17 och kyckling med ris istället. Inga problem! Det är också helt okej att dra sig undan till och med på julafton och stänga dörren efter sig, så det finns inga krav på att man ska behöva sitta tillsammans med familjen i flera timmar. Däremot försökte mina föräldrar ställa krav på mig när jag var barn och på den tiden brukade familjen alltid äta tillsammans, men jag trivs så otroligt mycket bättre med de nuvarande ”reglerna”.

Hade jag tvingats äta tillsammans med familjen varje dag och vid vissa bestämda tider samt inte fått dra mig undan, hade jag orkat högst i ett par dagar om ens det och då hade jag garanterat varit helt slut efteråt! Speciellt krav på gemensamma måltider brukar göra mig utmattad, vilket jag fick erfara med min före detta svärfamilj för de var en mycket stor familj som alltid åt tillsammans.

Om en person med Aspergers syndrom eller autism tackar nej till en social tillställning men tackat ja till en annan, behöver det inte alls vara något personligt mot dig! Det kan ibland vara miljön och kraven det är ”fel” på, inte människorna! Men ibland är det däremot så att aspergaren helt enkelt inte orkar umgås alls, oavsett hur mycket miljön anpassas för personen kanske behöver ladda på batterierna istället!

3 svar på ”Aspergers syndrom, autism och sociala krav”

Vad skönt! Jag hade velat slippa sminka mig på julafton eftersom vi bara var familjen. Men mamma sa att jag fick skärpa till mig och sminka mig ändå. Jag undrade varför min bror fick slippa 😉 ja, det kom in lite feminism i diskussionen också men blev så irriterad 😉

ja, det kom in lite feminism i diskussionen också men blev så irriterad

Normen är på gott och ont. Normen gör det lättare för en kvinna att leva på sitt utseende. Ett alternativt synsätt till att din mamma tvingar dig att sminka dig är att din mamma diskriminerar din bror genom att inte pusha honom att träna sig på att förbättra sitt utseende med smink. Din mammas diskriminering av din bror kommer i förlängningen medföra att din bror måste kompensera ett mindre fördelaktigt utseende med att vara desto mer kompetent på andra områden. Det är inte omöjligt att din bror kommer att behöva kompensera ett osminkat utseende med hårt arbete. Din bror har anledning att känna sig kränkt men säg inte det till honom för då kanske han ser sig själv som ett offer istället för att använda sig av de möjligheter som livet bjuder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *