Kategorier
Stöd och insatser

Aspergers syndrom, ADHD och hjälpmedel

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Den senaste tiden har jag fått en del mejl från er med frågor, mina kära bloggläsare! Jag är ledsen att jag inte hinner svara er personligen eftersom bloggen och föreläsningarna tar så mycket av min energi, men det går alltid att skriva frågor till mig helt anonymt på kommentarsfälten. De närmaste veckorna tänker jag skriva blogginlägg som handlar om ämnen ni ställt frågor om så att ni får svar 🙂

En fråga jag fått är om jag använder hjälpmedel och om jag tror att det är fler idag som använder hjälpmedel jämfört med för några år sedan. I min bekantskapskrets använder nästan ingen förutom jag hjälpmedel så jag vet tyvärr inte om det blivit vanligare, men däremot har jag ibland träffat människor efter mina föreläsningar som berättat att de använder hjälpmedel. Själv har jag fått mina hjälpmedel från hjälpmedelscentralen, och det var min arbetsterapeut som fixade dem åt mig.

De hjälpmedel som många tycker fungerar väldigt bra är äggklocka och timstock. En del av oss med Aspergers syndrom, autism och/eller ADHD kan ju ha dålig tidsuppfattning, och då kan det vara bra att få visuellt stöd för att se hur mycket tid man har kvar. Men jag har alltid haft en bra tidsuppfattning och jag har mycket lättare att använda min vanliga klocka för att se hur mycket tid jag har på mig, så jag behöver inte dessa hjälpmedel. Men om man har dålig tidsuppfattning, kan det absolut vara värt att testa! 🙂

Ett hjälpmedel jag har är ett kedjetäcke som hjälper mig att slappna av på kvällen. Tyvärr hjälper inte täcket mig lika mycket som jag skulle önska, men det är ändå en skillnad jämfört med förut. Jag tycker nämligen att det känns skönt att ha något tungt över mig när jag går och lägger mig på kvällen. Många som sovit över hos mig och/eller provat på täcket har däremot tyckt att täcket har varit obehagligt, men å andra sidan har de flesta som tyckt så varken haft Aspergers syndrom eller ADHD 😉

Ett annat hjälpmedel jag har är spisvakt, och den fungerar mycket bra! Pga mitt tvångssyndrom kontrollerade jag spisen flera gånger förut. Och med ”flera gånger” menade jag inte 5 gånger utan snarare flera hundra gånger, och det tog över hela mitt liv. Dessutom är jag glömsk, så det kan lätt hända att jag glömmer att stänga av spisen! Men nu behöver jag inte oroa mig längre för spisvakten stänger av spisen automatiskt efter 20 minuter. Visst, jag måste sätta på spisen igen var 20:e minut när jag har kyckling i ugnen vilket många kanske skulle tycka var omständigt, men för mig är det definitivt värt det.

Har ni några hjälpmedel, mina bloggläsare? Vilka hjälpmedel har fungerat och/eller inte fungerat för er? Berätta gärna!

29 svar på ”Aspergers syndrom, ADHD och hjälpmedel”

jag har en Timer…ställer in klockan ibland när jag vilar, målar eller gör något som jag blir uppslukad av. Glömmer att äta och pausa annars.
Bolltäcke har jag. Det är dock för varmt på natten tycker jag, men det är skönt att ha på när jag ex sitter i soffan och tittar på tv. Det är också väldigt otympligt och tar stor plats, så jag har funderingar på att kanske byta till kedjetäcke. Jag tycker också om att det känns ”tungt” när jag ska sova. Men duntäcket plus överkast och ibland en filt känns lika bra som ett bolltäcke för min del. Oftast.

Jag hade faktiskt ett bolltäcke förut men bytte det till ett kedjetäcke. Ett bolltäcke var också skönt mot kroppen, men ett kedjetäcke känns enligt mig mer stabilt plus att det är lite tyngre, och jag vill ju ha ett så tungt täcke som möjligt. Om du tycker att ditt täcke är för tungt så finns det olika tyngder på täcken. Själv fick jag prova på olika täcken på hjälpmedelscentralen när jag skulle bestämma mig för vilket av dem jag ville ha.

Svara

Man kan tvätta tunga kedjetäcken i grovtvättmaskiner i alla fall, vi har sådana i vår tvättstuga. Om de går att tvätta i vanliga maskiner har jag ingen aning om, skulle nog inte våga testa!

Svara

Ja, det är ett minus tyvärr. Det är lite jobbigt att behöva tvätta täcket i grovtvättsrummet. Men jag tycker ändå att det är värt att använda täcket för mig, fördelarna överväger nackdelarna!

hej. jag har ett kedjetäcke (8 kilos) och det har dragkedja i mitten så man kan dela det och därav också tvätta i vanlig maskin 😀 Så vissa täcken går tvätta som vanligt.

Jag fick prova en smartphone med ett program som heter Comai,http://www.comai.se/,men det var inget för mig.Jag är nog för gammal och har mina strategier för det mesta så jag använder det jag är van vid.Ett kedjetäcke har jag på 8kg och det är riktig skönt måste jag säga.Jag har ju levt snart ett helt liv och klarat mig,så någon boendestödjare eller annat är inget för mig,skulle vara en nationalekonom då som kan fixa till ekonomin i så fall.Där jag handlar så har jag en scanner som jag scannar varorna med och ser exakt hur mycket jag handlar för,och slipper stå i kö.En timer till spisen är nog bra att ha kan jag tänka,jag har blivit mer glömsk med åren,som att åka från huset och inte låsa eller stänga av spisen..det har ju hänt,men då har det inte stått något på plattorna som tur är..än så länge

Vilken tur att du inte haft något på plattorna de gånger du glömt att stänga av spisen!

För mig är spisvakten riktigt bra, så glömsk som jag är! Mitt kontrolltvång har nog blivit ett sätt för mig att kompensera för min glömska, men spisvakten är ännu bättre för det ändamålet 🙂

Jag skulle också ha svårt för att vänja mig vid nya appar, jag har mina strategier precis som du. De svårigheter som jag inte har någon strategi för hjälper min boendestödjare mig med eller så accepterar jag bara svårigheten.

Svara

Det gäller att vara kritisk innan man installerar en app. Jag förstår inte varför appen Download Manager visas med Asperger-apparna.

Oj, det var många appar, tack för listan! Jag har inte många appar i mobilen, men facebook, hotmail och en del andra har jag. Varför ska man vara kritisk när man installerar en app? Jag menar, finns det något speciellt man ska akta sig för osv?

Svara

Varför ska man vara kritisk när man installerar en app? Jag menar, finns det något speciellt man ska akta sig för osv?

För att:

Undvik webbplatser för nedladdning från tredje part

Det breda utbudet av Android-appar gör att Android är en attraktiv plattform för användarna. Dessutom gör Android att det går ganska lätt att installera program och appar från andra källor än den officiella app-butiken. Även om det finns en del intressanta appar som inte är tillgängliga via Google kan det sluta med att du installerar skadliga program på din enhet om du laddar ned sådana appar. Google skannar alla de appar som finns att ladda ned via Googles officiella butik, för att på så sätt identifiera uppenbara tecken på skadlig programvara. På så sätt lyckas Google stoppa flertalet infekterade appar från att nå kunderna. App-butiker som hör till tredje part har dock inte nödvändigtvis sådana skyddsfunktioner – och de som skapar skadliga program vet mycket väl att så är fallet.
Var uppmärksam på allt som gäller behörighet

De flesta brukar bara snabbt klicka sig igenom avsnittet om behörighet när de installerar en ny app, utan att ägna någon större uppmärksamhet åt exakt vilka behörigheter de ger appen ifråga. Du kan dock identifiera potentiella hot genom att se efter vilka behörigheter appen kräver. Om du laddar ned ett nytt spel, kan du förvänta dig att man kräver att få tillgång till ditt filsystem. Men om man även kräver tillgång till dina textmeddelanden, är det dags att ana oråd. Läs alltid genom avsnittet om behörighet innan du godkänner villkoren för en app. Om appen kräver behörighet till någon del av din enhet som den rimligen inte borde behöva ha tillgång till, installera då inte appen.

Det gäller för övrigt även datorprogram. Installera aldrig ett datorprogram som kommer från en källa du inte litar på. Om du installerar ett program som innehåller skadlig kod i din dator så kan någon annan ha tillgång till allt i din dator utan din vetskap.

Tack, det var bra och utförlig information! Tur att jag inte brukar installera appar speciellt ofta, men när jag väl gjort det så har jag inte varit uppmärksam på vad de kräver tillgång till. Ska vara försiktig i fortsättningen! När det gäller datorer så har jag däremot hört det tidigare, och därför öppnar jag aldrig filer från personer jag inte vet vilka de är och jag är väldigt försiktig med att installera program.

Svara

Problemet med apparnas krav på rättigheter att komma åt olika funktioner i operativsystemen är att många vanliga appar också kräver mer åtkomst än de behöver dvs det hjälper inte så mycket att vara vaksam på vilka behörigheter som appen kräver. Men det skadar så klart inte heller att vara uppmärksam. Det bästa man kan göra är att inte installera appar i onödan och de gånger man gör det bara installera appar som används av många människor och bara från Google Play eller Apple Store (iTunes) dvs att hålla sig till appar som någon annan troligtvis har kontrollerat eftersom de är så många som använder dem. Tyvärr hjälper inte det här tillvägsgångssättet riktigt heller eftersom även dessa appar läcker information om dig men det är bättre än inget. Bäst är att bara installera appar som man verkligen behöver. Ju färre appar ju mindre säkerhetsrisker.

Jag har är en spisvakt, för jag brukade glömma spisen på. Det är ingen riktig spisvakt, utan bara en timer som bryter efter 30 minuter som jag monterat på kabeln till spisen, och som jag måste slå på innan jag sätter på spisen. Sen brukar jag sätta en vanlig timer på samma tid så jag ska komma ihåg att sätta på den igen om jag lagar något som tar längre tid än 30 minuter. Jag har ett rätt tung täcke också, inget boll- eller kedjetäcke utan ett vanligt gammalt vaddtäcke som är rätt tungt, jag kan inte sova med ett lätt täcke. Ibland lägger jag över mig en trasmatta också för att få lite extra tyngd. Det lärde jag när jag var liten av min mormor, hon körde alltid med det.

Att sätta på en vanlig timer låter som en bra strategi om man glömmer att spisen stängs av! Själv är jag vid det här laget blivit så van vid att min spis stängs av efter ett tag så jag glömmer det aldrig längre som tur är! Dessutom låter spisen när den stängs av, och då går jag bara in i köket och sätter på den igen 🙂

Jag vill helst inte heller sova med ett lätt täcke förutom på somrarna, då måste jag för annars svettas jag så mycket att jag inte kan sova!

Svara

Jag har en timstock som jag fått från hjälpmedelscentralen. Jag träffade en arbetsterapeut när jag var relativt nydiagnosticerad och då talade jag om att jag hade svårt med tidsuppfattningen, vilket framför allt drabbade mig när jag hade tvättid och skulle hålla koll på när maskinerna var klara. Vi tittade då på olika tidshjälpmedel, men många kändes svåra p.g.a. mina visuella perceptionsstörningar. Timstocken funkar dock jättebra, eftersom tiden visas på en rad och rader och spalter har jag inte svårt för. 🙂

Jag har ett bolltäcke som jag är supernöjd med och som framför allt är effektivt när jag har mycket ångest. Tyvärr visade det sig att min katt hade en förkärlek till att kissa på bolltäcket, så nu ligger det hemma hos min mamma och behöver tvättas. Eftersom det är svårt att hitta så stora maskiner planerar mamma att lägga ut det i snön och sedan hälla på ett pulver som tar bort lukt.

Mitt främsta hjälpmedel är annars min smartphone. I den har jag ett flertal appar (bl.a. en timstock där jag fritt kan ändra tidsintervall) för bl.a. planering, mående, ekonomi och tid. Telefonen har verkligen underlättat min vardag! 🙂

Vad bra att timstocken och bolltäcket fungerar bra för dig! Det är ju superbra att det finns så bra hjälpmedel för människor som har dålig tidsuppfattning.

Jag älskar också min smartphone! Jag använder iofs inte appar som hjälpmedel för att planera min vardag, men däremot googlar jag ibland bankernas öppettider osv när jag är i stan. Det är superbra för då slipper jag åka till olika ställen i onödan bara för att konstatera att det är stängt! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *