Kategorier
Paulas blogg

Asperger och olika typer av ork

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag håller föreläsningar, är det många föräldrar till Asperger-barn som frågar mig varför deras barn endast orkar göra det de tycker om. Orkar barnet träna på gymmet, borde h*n också orka städa, tycker föräldrarna. Och orkar barnet sminka sig på morgnarna innan skolan, borde hon enligt föräldrarnas logik också orka göra läxorna efter skolan. När föräldrarna föreslagit att barnet borde sluta träna och/eller sminka sig för att spara energi till det tråkiga, blir det bara bråk, och då framstår barnet som lat.

Själv orkar jag också bara göra vissa saker. Jag orkar träna på gymmet men inte dammsuga. Jag orkar (iaf oftast) sminka mig på morgnarna, men jag orkar inte sortera mina papper. Jag orkar skriva böcker och blogga, men jag orkar inte ringa samtal till myndigheter. Och när jag pluggade på Ågesta Folkhögskola, orkade jag inte gå till skolan varje dag men däremot orkade jag alltid skriva på min bok och/eller hålla en föreläsning. Det var för att det tog mig väldigt mycket energi att hantera alla intryck i skolan och lyssna på vad lärarna sa, men när jag håller en föreläsning, behöver jag inte koncentrera mig på något utan då är det jag som har kontroll och kan bestämma vad jag säger, så länge jag håller mig till ämnet. Jag brukade säga att en enda skoldag tog ungefär lika mycket energi från mig som tio föreläsningar, och ibland var min energinivå så pass låg att energin inte räckte till att gå till skolan men däremot orkade jag fortfarande göra mindre krävande uppgifter såsom föreläsa.

Många tycker det är konstigt att många Asperger-personer bara orkar göra vissa saker, men för mig är det naturligt. Olika saker tar nämligen olika mycket energi från mig. Om jag skriver, skriver jag bara vad som faller mig in, men om däremot jag försöker sortera papper, måste jag tänka väldigt mycket och koncentrera mig supernoga vilket suger ur nästan all min energi. Jag är övertygad om att dessa uppgifter aktiverar olika delar av hjärnan, och när man har en ojämn begåvning, har man ofta riktigt svårt för vissa saker men extremt lätt för andra. Om jag dessutom är superintresserad av uppgiften och har det som specialintresse, ger uppgiften mig energi. Därför är frågan ”hur kommer det sig att du orkar plocka blåbär tio timmar på raken men inte städa?” för mig lika absurd som frågan ”hur kommer det sig att du orkar sova på nätterna men inte städa?”

3 svar på ”Asperger och olika typer av ork”

Tack… Mycket bra skrivet… Jag får då och då erbjudanden om att vara med på möten i komunen där jag bor för att bidra till att öka såväl kunskap som förståelse för oss med AS och andra funktionsnedsättningar.

Din blogg skulle helt klart bli en stor tillgång då du skrivrr så himla bra och lyckas förklara sådant som för mig ofta är självklart men som jag liksom inte kan översätta så en normalstörd förstår.

Så jag delar väldigt gärna med mig av din bloggadress till folk ocj hoppas att de läser den… Är detta ok för dig?

Tack Celine! Vad bra att du informerar kommunen om AS och andra NPF-funktionsnedsättningar, kunskap behövs verkligen. Det de oftast inte förstår är just det här med varför man orkar göra en sak men inte en annan. Självklart får du dela med dig av min bloggadress om du vill! 🙂

Svara

Hej! Min son är 25 och har social fobi, ångest o adhd . Stora sömnproblem imellanåt ofta. Han jobbar igentligen 100% på Samhall men sista åren har han varit tjänstledig lite olika% då han tycker det är sååå jobbigt att ringa o sjukskriva sej.. arbetar därför 60% o tjänstledig resten 2år tbx. Dålig lön mm … har du tips vad han kan göra? Bidrag mm? // Mvh Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *