När forskarna pratar om orsakerna till autism brukar de betona de genetiska faktorernas betydelse, men även miljömässiga faktorer har ansetts spela roll. Dessa miljöfaktorer kan uppstå innan, under eller efter förlossningen, skrev överläkaren och autismforskaren Lena Nylander i sin bok som publicerades år 2010.
Även miljön spelar roll
Och vad gäller uppkomsten av adhd så har miljöns betydelse tidigare uppmärksammats. Genetiska faktorer har såklart mycket stor betydelse, men jag har läst att rumänska barnhemsbarn som på 1990-talet levde under fruktansvärda förhållanden på rumänska barnhem har haft en relativt stor sannolikhet för att utveckla adhd senare i livet om de kom till adoptivfamiljer efter sex månaders ålder! I vilken ålder barnen bortadopterades har med andra ord spelat stor roll för om barnen skulle få adhd eller inte. Det verkar alltså inte bara vara genetiken som spelar roll vid uppkomsten av adhd.
Finns en ny avhandling
Nu har Aleksandra Kanina, doktorand vid Karolinska institutet, undersökt vilken betydelse miljöfaktorer har vad gäller sannolikheten för att barnet kommer att utveckla autism eller adhd. Med miljöfaktorer menas i sammanhanget psykosocial stress under graviditet och tidig barndom, gulsot samt negativa livshändelser. Hon upptäckte att psykosociala svårigheter i familjen under barnets första levnadsår ökade sannolikheten för att barnet skulle få autism och adhd. Vid adhd fanns till och med ett dos-respons-förhållande vilket innebär ju högre stressnivå barnet utsattes för desto större var sannolikheten för att det skulle få adhd.
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Forskarna hittade ett samband
Negativa livshändelser under graviditet var kopplat till en ökad sannolikhet för att barnet skulle få autism, liksom även upprepade och omfattande exponeringar för negativa livshändelser i tidig barndom. Även här kunde ett dos-respons-förhållande observeras vilket innebär att ju mer stress barnet utsattes för desto större var sannolikheten för att det skulle få en autismdiagnos. Gulsot verkade också ha ett positivt samband med autism men detta samband kunde enligt forskargruppen troligen förklaras med faktorer som tidig födsel.
Sambanden försvagades eller försvann
Men nu kommer det intressanta: när syskonjämförelser gjordes försvagades eller försvann sambanden vilket innebär att det inte alls är givet att det var stressen och negativa livshändelser som var orsaken till npf-diagnoserna. Tänk så här: om endast ett barn i en syskonskara utsätts för negativa livshändelser och/eller stress men inte dess syskon borde syskonen rimligtvis ha en lägre sannolikhet för att bli diagnostiserade med autism och/eller adhd eller hur? Men även barnens syskon hade alltså en högre sannolikhet för att ha liknande svårigheter! Därför skulle det kunna vara så att mödrar till npf-barn löper en högre risk för att vara särskilt stresskänsliga vilket skulle kunna förklara det positiva sambandet mellan stress och npf-diagnoserna. Jag tolkar resultatet som att miljömässiga faktorer inte har ett särskilt stort orsakssamband vid uppkomsten vid autism och adhd, men självklart kan de också spela roll.
Mina svårigheter är nog ärftliga
Min mamma hade faktiskt misstänkt röda hund när hon var gravid med mig och hon var även stressad vilket egentligen skulle kunna förklara en del av mina kognitiva svårigheter. Men samtidigt finns ju autism i min släkt, både i den närmaste släkten och även hos min sysslings familj. Det finns även andra diagnoser så som schizofreni, dyslexi och språkstörning i släkten vilket inte alls är ovanligt i släktträd där autism förekommer. Jag har till och med en numera avliden äldre släkting som hade exakt samma svårigheter och drag som jag även om hens svårigheter var ännu större än mina. Hen kunde varken hantera pengar eller sköta sin ekonomi vilket jag aldrig haft svårt med. Och alla dessa personer med diagnoser finns i samma släktträd! Därför är det trots allt mest troligt att mina svårigheter trots allt är ärftliga, och utredningsteamet fäste inte heller särskilt stor betydelse vid min mammas eventuella röda hund under graviditeten!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Haha, ja, det är inte alltid lätt att veta vad andra menar! Men ärligt talat tror jag inte att det…
Det låter logiskt att problemen beror på en kombination av autism och tidigare livshändelser. Allt påverkar och samspelar liksom! Det…
Vad bra att svaret var till hjälp!
Det kan jag tänka mig! Män är ju också hjälpsamma tycker jag, men de vill oftast hjälpa genom att hitta…
Ja, det är faktiskt det viktigaste för mig också att vara emotionellt självständig 🙂
Haha, vad intressant! 🙂 Jag tycker att män är mer raka och logiska och mindre känslomässiga än kvinnor vilket passar…
Ja, verkligen 🙂 Om man ska höra av sig till psykiatrin akut hamnar man ju hos vem som helst, det…
Så intressant! Pratade ju precis häromdagen om eventuella trauman med min samtalskontakt..! (Även om jag kanske tycker det är överdrivet…
Tack för tydligt svar, Paula! Det var till hjälp.
Tror det generellt har att göra att kvinnor generellt sätt är mycket mer öppna för omsorg och uppskattar när jag…
8 svar på ”Arvets och miljöns roll vid autism och ADHD”
Jag är relativt säker på att en del av min släkt har autitiska drag eller autism i sig. För mig är det väldigt uppenbart!
Samtidigt går det inte att prata om, vilket gör mig ledsen.
Vad tråkigt att dina släktingar inte vill prata om ämnet! Men vissa tycker av någon anledning att det är ett känsligt ämne och de ser det som förolämpning att höra att de kan ha autism eller autistiska drag. Kanske saknar de också självinsikt.
Det är ju generellt en ganska befriande känsla av att tänka sig diagnosen som något ärftligt. Det blir som att istället för att autisten är en enskild individ är den del av ett större sammanhang och släktträd. Det blir ett slags autistiska familjekollektiv, vilket jag tycker är en fin tanke!
Alltså, att det inte finns något fel med att vara autistisk utan att det är en normal grej som förekommer i familjen/släkten/mänskligheten
Jag tror generellt sätt att få ett autistisk barn ofta ses som att bli bestraffad av någon typ av karma/gud/universum, och utifrån detta tankesätt måste de ju ha varit något som gått snett i graviditeten, eller något som föräldern har själv gjort fel. Åter igen eftersom det är en bestraffning. Jag säger inte att dessa förklaringsmodeller inte kan finnas, jag försöker mer förklara mentaliteten som ofta ser bakom dessa.
Gud bevare mig om autism bara existerar lol
Jag menade inte att gå för mörkt här hahaha
Ja, så är det! Att få ett autistiskt barn ses typ som ett straff. Och forskarna skriver ofta om vilka faktorer som ökar RISKEN för att få ett autistiskt barn, men jag kallar det för SANNOLIKHET istället för risk.
Ja precis! Och det är därför jag blir glad när forskarna betonar de ärftliga faktorerna. Jag vet att andra faktorer också spelar in, t.ex. pappans ålder, men det känns ändå skönt att veta att diagnosen ofta är ärftlig.