Kategorier
Arbete och sjukersättning Asperger och ojämn begåvning

Arbetslinjen?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom eller autism har enligt lag rätt till diverse stödinsatser för att kompensera för de svårigheter som funktionsnedsättningen innebär. Men vissa av oss har väldigt speciella behov, och då fungerar inte alltid dessa stödåtgärder. Vissa av oss kan hamna även mellan stolarna ibland och får inte alltid det stöd man skulle behöva. 

Själv var jag fram tills nyligen anställd på Ågesta Folkhögskola som Aspergerinformatör, och då fick Ågesta dels lönebidrag och dels ersättning för arbetsbiträde, vilket Arbetsförmedlingen betalade ut till skolan varje månad. Det fungerade bra, men eftersom Ågesta Folkhögskola lagt ner föreläsarverksamheten, är jag numera arbetssökande på deltid, alltså för den delen jag inte är sjukskriven.

När man har Aspergers syndrom eller någon annan funktionsnedsättning, kan man ansöka om starta-eget-bidrag samt arbetsbiträde om man har en affärsidé. Och ni har säkert gissat vad min affärsidé är: att föreläsa om Aspergers syndrom! 😉 Föreläsningarna har ju fungerat bra för mig, vilket Ågesta kan intyga, så det borde inte vara något problem, tänkte jag. Dessutom har jag föreläsningar bokade ända fram till våren 2016. I fredags gick jag till Arbetsförmedlingen för att diskutera idéen med min handläggare.

Döm om min förvåning när min handläggare meddelade mig att jag inte kommer att få vare sig starta-eget-bidrag eller arbetsbiträde. ”Varför inte det?”, frågade jag förvånad. Handläggaren förklarade att detta beror på att mina behov är så speciella: jag kan föreläsa ensam om Aspergers syndrom utan problem, och jag kan planera föreläsningarna, boka föreläsningarna och hotell och även resa så långt som till Kuwait för att föreläsa helt ensam. Men å andra sidan har jag så stora problem att hålla reda på papper att jag inte ens öppnar min egen post, utan min boendestödjare gör detta åt mig. Och ett eget företag innebär ju extremt mycket pappersarbete!

”Jo, men det är just därför jag behöver arbetsbiträde, och därför hade jag även arbetsbiträde på Ågesta”, försökte jag förklara. Men jag fick till svar att det inte riktigt fungerar så när man har eget företag. Enligt bestämmelserna skulle arbetsbiträdet få hjälpa mig att utföra mina arbetsuppgifter och vi skulle kunna utföra dem tillsammans, men däremot är det inte okej att jag sköter föreläsningsdelen och arbetsbiträdet pappersarbetet.

Beskedet kändes som ett slag mot ansiktet. Det råder arbetslinje i Sverige, och personer med funktionsnedsättningar ska få hjälp och stöd att komma ut i arbete. Men vi som har en extremt ojämn begåvning, vilket är något som ofta ingår i diagnosen Aspergers syndrom, har ibland glömts bort, känns det som. Att informera om Aspergers syndrom är något jag är riktigt bra på, och det är förmodligen det enda arbete jag klarar av. Därför skulle jag behöva stöd från Arbetsförmedlingen och behöva någon som gör de uppgifterna jag inte kan utföra så att min sysselsättning/mitt arbete skulle anpassas efter mina speciella behov. Det känns konstigt. Å ena sidan blev jag utförsäkrad 2010 och blev nekad sjukersättning, å andra sidan får jag nu inte hjälp att skaffa försörjning.

Däremot skulle jag få ett arbetsbiträde och starta-eget-bidrag om jag klarade av att sköta halva föreläsningarna och halva pappersarbetet och lät arbetsbiträdet sköta den andra halvan. Men nu när jag klarar den ena biten galant samtidigt som jag har otroligt svårt med den andra biten, får jag inga bidrag alls. Och därför kan jag alltså inte starta ett eget företag.

17 svar på ”Arbetslinjen?”

Ser att du har det jobbigt nu. Jag läste på Attention riks för ett tag sedan att det finns någon jurist som man kan ringa och få råd om hur man kan göra om man kände sig överkörd,dom bistår inte med juridisk hjälp så mer än att man kan få reda på sina rättigheter och var man kan vända sig i sin kommun där man bor http://attention-riks.se/orattvist-behandlad/ .Man undrar ju hur det ska bli för alla barn och ungdomar och yngre vuxna med npf i framtiden.

Vad bra, tack för länken Thomas! 🙂 Jag såg att man även kan maila dit, vilket jag troligen kommer att göra (har nämligen svårt att ringa). Nu tror jag iofs inte att detta är diskriminering i lagens mening eftersom Arbetsförmedlingen följer reglerna. Handläggaren hade jättegärna velat hjälpa mig men kunde inte pga bestämmelserna. Men reglerna är tokiga, så det skulle vara mycket bra om sådana här saker uppmärksammades mer!

Svara

Ja kan man bli mer än både bedrövad och ledsen ! Jag FÖRSTÅR INTE varför det som nu fungerar kan FÅ FUNGERA !
Sliter som 17:on för att min äldste son ( 22 år) ska få göra något som han faktiskt är bra på ! Man stångar sig blodig !
Lycka till Paula <3

Tack Annika <3 Jag förstår inte heller. När jag var anställd, var det inga problem att få bidragspengar till de uppgifter jag inte kunde utföra. Och sedan är det helt andra regler om man ska starta eget! Problemet är att de allra flesta föreläsare är egna företagare, och det är riktigt svårt att hitta någon som anställer föreläsare.

Hoppas din son hittar något han är bra på, jag håller tummarna! Man ska aldrig sluta kämpa. Beslutsfattarna skulle verkligen behöva en föreläsning om vad det kan innebära när man har Aspergers syndrom och en ojämn begåvningsprofil, tycker jag!

Svara

Tack för tipset, Johan! Nu när jag inte kan starta ett eget företag kommer jag faktiskt samarbeta med en liknande firma som heter Egna affärer, och de arbetar med samma princip. Anledningen till att jag valde dem var att min talarförmedlare Lotta samarbetar med dem. Tyvärr är det inte ett lika bra alternativ som att starta eget och få ett arbetsbiträde (när man har ett eget företag kan man bland annat göra skatteavdrag för vissa grejer) men det är ändå jättebra att sådana firmor finns. Jag vill ju fortsätta föreläsa 🙂

Svara

Ja du välkommen til det samhälle som vi får hjäp och stöd i dok kanse inte riktigt vad man behöver, systemet är helt sjukt.

Ja eller hur? Och sedan är det riktigt svårt att få sjukersättning också, och därför måste vissa av dem som inte hittar ett passande jobb leva på försörjningsstöd.

Svara

Vad sjukt att det får vara så.
Känns som att någon tolkar bestämmelserna alldeles för bokstavligt, istället för att se vad behovet egentligen är.

Jag hoppas verkligen att det löser sig för dig, så att du kan fortsätta föreläsa. 🙂

Tack! 🙂 Jag önskar verkligen att bestämmelserna gick efter vad människor har för behov.
Som tur är kan jag fortsätta föreläsa eftersom jag kommer att samarbeta med en firma som sköter pappersarbetet mot att jag betalar dem en viss procentsats av föreläsningsarvodet. Tyvärr är det inte ett lika bra alternativ som egen firma eftersom jag har extrakostnader i samband med föreläsningar, och nu kan jag inte dra av dessa. Och eftersom jag måste klara mig utan arbetsbiträde, har jag ingen som kan hjälpa mig att uppdatera min hemsida. Men det viktigaste är att jag kan fortsätta föreläsa 🙂

Svara

Vilka idiotiska regler! Det får mig osökt att tänka på arbetsförmedlingens stela regler och paragrafrytteri. När allt ska vara sådär stelbent och tillkrånglat känns det inte som att det alls är till för oss som behöver hjälpen.

Va trist att möta detta motstånd när man har funnit en ide som funkar men inte får gehör!
Du får gärna maila mig Paula om du är intresserad av att dyfta ideer om att starta eget med en andra driven hälft som har öga för pappersarbete och gärna vill hjälpa till!

Hej Madelene!

Vad bra att du är bra på pappersarbete och snällt att du skulle kunna hjälpa till! Jag pratade faktiskt med handläggaren om idén att starta företag tillsammans med någon annan, men vi kom fram till att jag inte skulle ha råd med det just nu. Då skulle jag inte heller få vare sig starta eget bidrag eller arbetsbiträde, och den andra parten som sköter pappersarbetet skulle också få betalt via mina föreläsningar. Och eftersom jag inte tjänar så pass mycket på att föreläsa att pengarna skulle räcka till två personer, skulle varken jag eller den andra personen leva på pengarna jag drar in via föreläsandet. Men om jag däremot får hjälp av en jurist att driva ärendet vidare och jag får beviljad pengar till arbetsbiträde, skulle både jag och den andra personen som hjälper mig få en riktig lön. Så om det blir så, kommer jag kanske mejla dig ifall du skulle vara intresserad av att bli mitt arbetsbiträde 🙂

Just nu kan jag alltså inte starta företag med någon annan för det finns inte tillräckligt mycket pengar, och jag skulle aldrig låta någon annan arbeta gratis för mig för att sköta pappersarbetet, det skulle vara orättvist! För att jag ska få bidrag till arbetsbiträde som sköter just de delarna, krävs det att jag har anställning hos någon, och därför försöker jag hitta anställning hos någon nu. Men jag däremot tjänar jättemycket mer pengar på föreläsningar i framtiden, kommer jag kanske ha möjlighet att starta företag tillsammans med någon annan för då skulle pengarna räcka, och då kan jag kanske också kontakta dig. Så jag kanske kommer att höra av mig i framtiden 🙂

Svara

Samhället ser ned på kreativa personer. De vill att man ska ta skitjobb som att diska, städa m.m.

Samma för mig min musik går bra på nätet men jag vågade inte söka starta eget bidrag eftersom jag misstänker att Arbetsförmedlingen skulle tycka att det ”är ett för lyxigt yrke, för hård konkurrens” fast jag skulle kunna påvisa att det i dagsläget ger en slant. Problemet är bara att inkomsterna kommer från en enda källa som heter Spotify och detta för att jag haft turen att få med mina låtar på ett par spellistor med hundratusentals följare från sin egen redaktion som jag inte kan styra själv, jag kan lägga 100 timmar på marknadsföring av musiken men inte tjäna en pizza eller ha tur och hamna på en lista och rulla där i några månader och tjäna tiotusentals kronor. Men det är smärre tur bakom snarare än mycket arbete och att man kan det man gör, man kan vara duktig på att skriva bra låtar men det räcker inte utan man ska ha turen rätt person från rätt kretsar hittar den och har samma smak. Och så kan det ändras när som helst och låtarna försvinna. Det är mer som att spela casino än att jobba det där med att lyckas med musiken idag. Men inkomsten kan bli för mycket för att vara en hobby och slå ut ens rätt till annat stöd men för lite för att vara en långsiktig väg till försörjning.
Så jag tror vi har något gemensamt du och jag både med musik och föreläsningar att det är en kulturell bransch och samhället vill inte sponsra kreativ kultur för att den är så osäker och nepotisk utan att vi ska skaffa ett jobb som är mer konkret som att städa eller göra sysslor man kan räkna i timmar gånger kr. Men för oss är kreativa yrken det som passar oss bäst men politrukerna som styr landet spelar på en annan planhalva. Därför kommer inte vår fulla potential till godo och vi hamnar i bidragsträsket fast vi kan och vill hitta vår egen nisch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *