Kategorier
Autism och bemötande

Att bli dömd

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Jag har märkt hur otroligt lätt vi människor kan döma varandra. Vi som har Aspergers syndrom, autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar blir ofta dömda, och vissa är helt säkra på att vi får allt serverade på en silverfat.

”Barn med diagnoser får ju specialbehandling i skolan, LSS, boendestöd, hjälp att skaffa arbete och arbetsgivare får t om bidrag för att anställa dem, de får tandläkarintyg, och ibland t om sjukersättning eller färdtjänst, därför har de det mycket bättre än vi andra”, kan andra människor tycka. Men om de bara förstod bakgrunden till att vi blir beviljade vissa stödinsatser!

Några exempel på fiktiva situationer där någon lätt kan bli dömd är:

1) Anton är 7 år gammal och har Aspergers syndrom och ADHD. Han kan överhuvudtaget inte sitta stilla. Han avbryter andra människor och stör andra, oavsett om han är i kyrkan, på en lektion i skolan eller på ett födelsedagskalas. Han har dessutom ingen koll på vad man får säga till andra människor och kan inte läsa kroppsspråk, därför kan han uppfattas som gränslös. Däremot är han otroligt intelligent.

Andra mammor tittar anklagande på Antons mamma och tänker: ”Herregud, så skulle mitt barn också bete sig om jag inte satte några gränser på barnet. Att vissa föräldrar inte vet hur man uppfostrar sitt barn”. De förstår inte att det är otroligt lätt att uppfostra ett neurotypiskt barn men att ett barn som har Asperger och ADHD faktiskt har en funktionsnedsättning och inte har samma förutsättningar som andra barn. På samma sätt kan man inte uppfostra ett barn med hörselnedsättning att höra bättre.

2) Anna är 30 år och har ADHD. Hon kan inte se konsekvenser av sitt handlande och saknar en planeringsförmåga. Hon har inte kunnat behålla ett enda jobb trots att hon verkligen försökt sitt bästa. Antingen blir hon uppsagd eller så säger hon upp sig själv eftersom hon mår otroligt dåligt om jobbet blir för monotont. Hon har ett otroligt dåligt samvete för detta och därför anstränger hon sig otroligt mycket.

På privatlivet fungerar ingenting heller för hon har svårt för att få relationer att fungera. Hon lever ibland på A-kassa och ibland på försörjningsstöd. Andra människor ser ner på henne och tycker att hon bara vill leva på skattebetalarnas bekostnad. De förstår inte vilka konsekvenser Annas svårigheter har för hennes privatliv och att det är skillnad på att inte klara något och att inte vilja något.

3) Mikael är 25 år och har Aspergers syndrom. Han har otroligt känsliga sinnen. Känslan av att bli nuddad eller utsättas för olika lukter eller ljud är outhärdlig. Han tycker att andra människor luktar starkt, och han känner lukter många andra inte känner. Däremot är han otroligt duktig på sitt jobb som programmerare och är en otroligt bra medarbetare. Förutsättningen för att han ska kunna arbeta är att han får åka med färdtjänst till jobbet eftersom han inte klarar av att åka kommunalt pga perceptionsstörningar.

På fritiden måste Mikael stanna hemma eftersom han inte klarar av att vara i stan pga alla sinnesintryck, och han har inte lyckats träffa en tjej eftersom han inte klarar av beröring. Människor som inte vet om detta är helt säkra på att han bara använder sin diagnos för att få åka gratis taxi till jobbet så att han får sova lite längre på morgnarna!

11 svar på ”Att bli dömd”

Mhm stämmer så bra det dom i te inser är hut pass mycket mer vi får kämpa för att få hjälpen, hur mycket mer dömd man blir, suck ofta önskar jag att jag var som de normala då skulle jag inte behöva den här hjälpe eller de långa och många samtal2n och de dömda ande blickarna, suck. Vore så mycket bättre om människor var mindre dömande som djur, djur är toppen.

Det är sant! Och jag tror att många missförstånd handlar om att många av oss ser helt normala ut och har en ojämn begåvning. Om man ser ut precis som vem som helst, tror människor att vi också är helt ”normala” inuti, men så är det ju inte. Enligt andra människors logik är lathet den enda logiska förklaringen till att vi får stöd. Men tur att det finns förstående människor också! 🙂

Svara

Det är ingen lek att ha AST och/eller ADHD:

Studien visade att personer med en adhd-diagnos löper nästan dubbelt så hög risk att dö i förtid, jämfört med personer utan denna diagnos. Även efter att forskarna hade justerat resultaten för andra möjliga förklaringar, som kön, ålder, psykiatriska diagnoser eller föräldrarnas utbildning. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/hogre-dodlighet-vid-adhd-diagnos

Överdödlighet var högre bland personer med autism som också hade utvecklingsstörning (lågfungerande AST) jämfört med personer med högfungerande AST. Båda grupperna hade dock högre risk än kontrollgruppen. I gruppen med lågfungerande AST hade kvinnor högre mortalitetsrisk än män, medan i gruppen högfungerande AST hade män högre mortalitetsrisk än kvinnor. http://ki.se/kind/seminarium-4-autismspektrumtillstand-i-tonar-och-vuxen-alder-stress-fardighetstraning-och

Jag misstänker att det finns en överrepresentation av aspergarinnor bland de här kvinnorna också:

Kvinnor som är oroliga, stresskänsliga och/eller lynniga i medelåldern löper högre risk att senare i livet utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin, där 800 kvinnor följts under nära 40 år. http://sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/neurotiska-personlighetsdrag-okar-risken-for-alzheimers-.cid1238361

Usch, vilka tråkiga siffror! 🙁 Och just pga sådana här saker är det extraviktigt att LSS-lagen fungerar och att alla får rätt stöd. Annars finns det hög risk för depressioner, vilket i sin tur kan öka risken för andra sjukdomar och tidig död.

Svara

Dette var godt skrevet Paula! Jeg leste alt. Jeg sliter litt med dagens innlegg på http://aspergerinformator.com , men det postes klokken 15 som vanlig. Jeg beundrer deg som kommer med så gode beskrivelser, dag etter dag. Jeg gleder meg til epost på bloggen om at du har postet. Og jeg leser hver gang. Ikke alltid jeg leser alt, men i dag leste jeg alt. Fordi det var så gode eksempler. En annen fordom folk ofte bruker på oss med Asperger, er at vi ikke har medfølelse for andre mennesker. De skulle bare visst!

Bra att du har en fast tid för att posta inlägg! Jag har inte det eftersom jag är ofta trött, och det fungerar bäst för mig att posta inlägg under de tider jag har som mest energi. Men annars skulle jag också ha en fast tid för jag gillar rutiner 🙂

Du har rätt i att många tror att vi saknar medkänsla. Jag har ibland fått höra att jag inte kan ha Aspergers syndrom eftersom jag är så empatisk!

Svara

Samma här folk har sag att jag kan inte ha det för att jag är so social och sånt, bara det bevusaar vilken steriotyp folk tror man är för att de inte vet. Ibland undrar jag om inte asperger och adhd ska gå ifrån autism stämplen i och med att så fort människor får höra om det tror de att man har de rent tyngre renare autismen och då kommer ju påståendena men du kan ju inte…..många tror ochså att vi är empatilösa men men en person vi lär och som lär vidare är en liten vinst jag hoppas ska nå de bestämmande styrkorna i sverige =)

Just de där sakerna är typiska fördomar! Många tror inte att man kan ha Aspergers syndrom om man är social och känner empati. Och även om vissa skulle förstå att man kan ha Asperger även om man har de ovannämnda egenskaperna, kan de ändå tro att man isåfall har en lindrig form. Du har helt rätt i att det alltid är en vinst att få någon att förstå hur det är 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *