Kategorier
Läsarfrågor

Är prevalensen av diabetes hög vid npf-diagnoser?

Diana A frågar

Jag undrar om det finns korrelation mellan npf-diagnoser och diabetes typ 2. Jag tänker på att svårigheter att planera måltider, äta varierat och välja hälsosam matvaror är svårt vid npf-problematik. Diabetes är folksjukdom som den är,  men tänk om vi (icke neurotypiska) är extra utsatta?

Paula svarar

Npf-forskare som Christopher Gillberg och Tony Attwood har inte nämnt diabetes i sina böcker. Däremot finns det ett par enstaka studier som indikerar att diabetes kan vara vanligare hos oss med autism och/eller adhd än hos den övriga befolkningen. Enligt denna nygjorda studie verkar amerikanska vuxna med autism oftare lida av diabetes än den neurotypiska populationen, och denna studie i sin tur indikerar att bland annat adhd är vanligare hos personer med diabetes typ 2 än hos den övriga befolkningen.

Studierna har vissa brister

Eftersom det bara finns några enstaka studier på området är det svårt att dra definitiva slutsatser om prevalensen av diabetes vid autism och adhd. Studien där prevalensen av diabetes undersöktes hos vuxna med autism utfördes i amerikansk kontext, och endast personer med privata hälsoförsäkringar inkluderades i studien. För att få ett mer reliabelt resultat skulle även mindre bemedlade autister i olika länder behöva inkluderas i studien. Vad gäller studien där prevalensen av bland annat adhd undersöktes hos personer med diabetes så var förekomsten särskilt stark hos vita personer med icke-hispaniskt ursprung. Det kan alltså finnas stora skillnader hos olika etniciteter!

Fler med npf borde få stöd

Men även om jag inte vill dra säkra slutsatser om dessa studier skulle det inte förvåna mig ett dugg om personer med npf löpte en särskilt stor risk för att drabbas av diabetes typ 2. Personer med autism och adhd löper ju en risk för förtida död, och precis som du skriver har många av oss med npf-diagnoser svårt att äta nyttigt och varierat samt planera måltider. Detta borde uppmärksammas tycker jag så att fler med npf får stöd med att ta hand om sin hälsa!

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Många har svårt att planera

Det finns många anledningar till att personer med neuropsykiatriska diagnoser kan ha svårt att äta varierat och nyttigt. Många i denna grupp har bristande exekutiva funktioner vilket innebär svårigheter att planera och komma igång med matlagningen. Vissa kan ha automatiseringssvårigheter vilket betyder att alla praktiska uppgifter, exempelvis matlagning, kan ta mycket mental energi: ingenting sker per automatik utan npf:aren måste lägga energi på varje moment och fokusera på allt vad hen gör. Hen lägger all sin energi på matlagningen och kan inte tänka på andra saker samtidigt. För att spara energi kan den enklaste lösningen bli att äta snabbmat samt hel- och halvfabrikat.

Autister kan lida av smakkänslighet

Annorlunda perception nämns i diagnoskriterierna för autism vilket bland annat kan innebära känslighet för olika smaker och konsistenser i maten (observera att detta drag även kan förekomma vid adhd även om det inte specifikt nämns i diagnoskriterierna för adhd). Vissa äter bara ett fåtal födoämnen, och råkar dessa födoämnen vara ohälsosamma och näringsfattiga kan det säkert ge upphov till diabetes typ 2. Sedan kan vissa autister vara rutinbundna och vilja äta samma födoämnen vid varje måltid utan att variera sin kost.

För mig är det tvärtom

Jag har ju själv autism och adhd, men för mig är det tvärtom (är dock medveten om att jag troligen utgör ett undantag): mig har nämligen autism hjälpt att följa hälsosamma matrutiner. Då jag älskar rutiner och har specialintressen har hälsosam kost blivit mitt specialintresse. Det är mycket lätt för mig att äta nyttigt då jag bestämmer det i förväg, och tack vare att jag har rutiner gör jag inga avsteg. Om någon vill bjuda mig på glass, godis eller chips har jag inga problem med att tacka nej eftersom sådana födoämnen inte ingår i mina matrutiner. Ibland kan npf alltså vara till hjälp vid hälsosam kostplanering, men det är långt ifrån alltid så!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

9 svar på ”Är prevalensen av diabetes hög vid npf-diagnoser?”

Tänk om det fanns helfoder! Det finns för katt och hund samt som bantningsdieter. Tänk så praktiskt att alltid kunna äta samma sak och få i sig alla näringsämnen. Eller bara ha till hands vid resor till exempel. Jag har testat några såna bantningspulver men de tenderar att vara fulla av till exempel chili, det är väl svårt att få till smaker när det ska vara så oerhört magert. Det ligger en massa skam i att inte laga varierad mat från grunden två gånger om dagen, trots att jag har svårt att tro att någon egentligen gör det, och trots att det genererar en massa svinn med alla dessa småhushåll.

Helfoder skulle göra livet så mycket enklare 🙂 Jag har faktiskt tänkt att det hade varit mest praktiskt om man aldrig hade behövt äta NÅGOT. Dels hade man kunnat lägga pengar på annat än mat, dels hade man sluppit laga mat och diska. Det skulle spara mycket pengar och energi!

Jag äter inga pulver för jag vågar inte lita på att de innehåller det som kroppen behöver (litar inte på marknadsföringen). Därför äter jag alltid mat istället för t.ex. kosttillskott (har dock full förståelse för att många andra npf:are gör det, och det är helt okej).

Det är anmärkningsvärt att det förväntas matlagning två gånger om dagen. Vissa som äter ketogent/enligt LCHF äter bara 1 gång om dagen då fett är väldigt mättande. I vissa andra nordiska länder är det vanligt att äta mackor till lunch. Jag tror att många svenskar är väldigt besatta av att få i sig varm mat även om de inte skulle bli bry sig nämnvärt om hälsa annars.

Svara

Viktigt inlägg 🙏 Många med t ex NPF klankar ner på sig själva p g a att de inte förstår varför de inte får till olika ”sunda levnadsvanor”.
Förstår dom/vi och omgivningen ”bara” hur det kan hänga ihop med t ex nedsatta exekutiva förmågor kan det i sig fungera hälsofrämjande och göra så att man lättare hittar utmaningar på ens egna villkor.

Det kan lätt bli destruktivt istället för inspirerande om man jämför sig med dom som har helt olika förutsättningar än en själv. T ex kan det som är hälsosamt beteende för en person inte nödvändigtvis vara det för en annan. Detta gäller ju alla men kanske är extra viktigt att ha i åtanke vid t ex NPF.

Jag håller med om att många med npf ser ner på sig själva och sina kroppar vilket är synd. Många VILL ju äta och leva på ett hälsofrämjande sätt men klarar inte av det.

Det här med att ett beteende kan vara hälsosamt för en npf:are men inte för en annan är också viktigt! Jag har träffat många föräldrar till npf-barn som låter äta barnen godis istället för mat. Visst, det låter kanske inte hälsosamt, MEN i vissa situationer får föräldrarna vara glada för ATT barnet äter. Vissa barn med npf har så svårt att äta att föräldrarna inte kan vara kräsna och kräva att barnet ska äta på ett visst sätt. Ibland är det viktigt att sänka kraven.

Svara

Svar ja. Diabetes är vanligare vid ADHD. Jag vet inte om diabetes är vanligare vid andra NPF-diagnoser men eftersom många personer som har autism också har ADHD är nog diabetes indirekt även vanligare hos personer med autism jämfört med normalbefolkningen.

”Det finns även somatiska problem som är vanligare hos personer med ADHD jämfört med den övriga befolkningen. Astma och övervikt är de somatiska besvär som man sett ha störst koppling till ADHD. Även kardiovaskulära sjukdomar, migrän, celiaki, diabetes, epilepsi, fibromyalgi, restless legs och colon irritabile förekommer i ökad utsträckning hos personer med ADHD jämfört med övriga befolkningen.”
https://janusinfo.se/nyheter/tidningenevidens/nr342022temapsykiskohalsa/3/adhdiprimarvarden.5.7fc87cd9184b916ed355d3ee.html

Här kan du läsa mer om ADHD och sannolikt förkortad livslängd.
https://www.gu.se/gnc/adhd-forkortar-sannolikt-forvantad-livslangd-av-dr-russell-barkley

Även personer med autism löper större risk att dö i förtid.
https://nyheter.ki.se/personer-med-autism-har-storre-risk-att-do-i-fortid

Det är inte typiskt för personer som har NPF-diagnoser. Den förväntade livslängden är generellt sett kortare för personer med psykiatriska diagnoser jämfört med normalbefolkningen. Framförallt personer med Anorexia nervosa och Schizofreni har högre risk att avlida i förtid.

Paula länkar till den här listan på stödlinjer och telefonjourer som man kan kontakta om man mår dåligt av att inse att personer med NPF löper högre risk att avlida i förtid.
https://www.1177.se/liv–halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/rad-och-stod-pa-chatt-och-telefon-vid-psykisk-ohalsa-och-beroende/

När man mår bättre kan man försöka ta tag i saker som kost, motion, riskbeteende mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *