Kategorier
Aspergers syndrom och autism Paulas blogg

Är det viktigt att skaffa sig en Asperger-diagnos?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många människor frågar mig om jag tycker att det är viktigt att söka sig till en neuropsykiatrisk utredning och skaffa sig en Asperger-diagnos om man misstänker att man själv eller en närstående har det. Vad gör en diagnos för nytta?

Alla har olika åsikter om ifall det är viktigt att skaffa sig en diagnos eller ej men många, däribland jag själv, har haft en mycket stor nytta av en diagnos. För mig har det bland annat inneburit en bättre självkännedom och upprättelse. När jag för första gången läste böcker om asperger och autism, kände jag igen mig. Att känna igen sig låter kanske inte så märkvärdigt för någon som aldrig känt sig udda och avvikande, men för mig var det en stor lättnad att känna att jag inte var ensam med mitt annorlundaskap. Tack vare min diagnos kunde jag också söka mig till träffgrupper för personer med Aspergers syndrom.

Det var även en stor lättnad för mig att få veta att det som jag hade känt hela livet inte hade varit min inbillning. Jag hade alltid känt att vardagen dränerade mig på onormalt mycket energi, men när jag tog upp det med andra människor innan diagnosen var det inte många som trodde mig. ”Äsch, du måste skärpa dig”, fick jag ständigt höra. Nu vet jag att vardagen faktiskt tar mycket energi av oss aspergare och att jag inte är lat för att jag känner så.

Många av oss kan även behöva stöd i vardagen. Med en Asperger-diagnos kan man få stöd och hjälp enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Man har bland annat rätt att få bo på ett LSS-boende om man inte klarar av att bo själv. Man kan även ansöka om en kontaktperson, ledsagare eller boendestöd. Visst, boendestöd söker man enligt SoL och man ska inte behöva någon diagnos för att få SoL-insatser. Men många av oss upplever ändå att det är lättare att få boendestöd beviljat om man har en diagnos inom autismspektrat.

Med detta sagt är det mycket viktigt att individen själv får avgöra om han eller hon skulle ha nytta av en diagnos. Vissa är nöjda med sina liv och känner att en diagnos inte skulle tjäna till någonting, vilket omgivningen bör respektera. Vi aspergare är sinsemellan mycket olika och känner därför olika inför att skaffa en diagnos. 

6 svar på ”Är det viktigt att skaffa sig en Asperger-diagnos?”

Det är viktigt, framförallt för sin egen skull. För att acceptera sig själv, och ta vara på sina styrkor. Så är det viktigt att veta vad asperger är just i mitt liv. Också alla med asperger är ju olika. Så man får nog forma sin egen asperger-diagnos. För min del handlar det mycket om att ha en balans, att veta att jag måste ha min egen ifred-tid för att ladda. Att vara med andra en timma, kräver tre timmar ifred. Som ett exempel.

Det är viktigt, framförallt för sin egen skull. För att acceptera sig själv, och ta vara på sina styrkor. Så är det viktigt att veta vad asperger är just i mitt liv. Också alla med asperger är ju olika. Så man får nog forma sin egen asperger-diagnos. För min del handlar det mycket om att ha en balans, att veta att jag måste ha min egen ifred-tid för att ladda. Att vara med andra en timma, kräver tre timmar ifred. Som ett exempel.

Jag håller med! Och precis som du skrev, är det viktigt att lära känna sin egen Asperger och ta vara på sina styrkor. När jag hade lärt mig att acceptera mig själv och slutat fokusera på mina svårigheter, blev vardagen så mycket enklare 🙂

Svara

Jag håller med! Och precis som du skrev, är det viktigt att lära känna sin egen Asperger och ta vara på sina styrkor. När jag hade lärt mig att acceptera mig själv och slutat fokusera på mina svårigheter, blev vardagen så mycket enklare 🙂

Svara

Hej,

När jag kikar vilken hjälp man får vid diagnosen så står det att man kan få stödinsatser och hjälp att hantera sina problem bättre. Men det enda jag vill ha hjälp med är att bli av med den svåra ångesten, kunna prata och kunna koncentrera sig bättre, ha ett bättre driv, och för det finns det läkemedel. Jag ser inte på många ställen att man erbjuds medicin. Det är mest för min egen skull som jag vill ha hjälp, det är ingen som påtalar något mot mig att jag gör något olämpligt, utan det är min inre stress och kunna hantera ett vanligt liv utan stress och ångest som jag vill få hjälp med.

Antidepressiva mediciner har jag haft väldigt länge, även ångestdämpande utan diagnos.

Får man hjälp med mediciner mot de orsaker som jag nämnde när man har en asperger diagnos?

Det är mycket möjligt att en Asperger-diagnos inte skulle hjälpa dig för Aspergers syndrom och psykisk ohälsa är helt olika saker. Själv blev jag iofs av med ångesten tack vare min diagnos, men det var för att jag fick samtalsstöd från Habiliteringen när det gäller hur jag ska hantera mina Asperger-relaterade svårigheter (som är till för personer med egen diagnos) men min ångest hade ju utlösts av sociala tvång. Jag vet inte om du skulle bli hjälpt av det, det beror på vad din ångest beror på. I mitt fall berodde ångesten på en icke-anpassad miljö och därför blev jag av med ångesten väldigt snabbt!

Vad gäller bättre driv så får ju vissa hjälp av centralstimulerande läkemedel. Jag tror att man kan få centralstimulerande utskrivet om man har en ren Asperger-diagnos men jag är inte säker. Du får kolla upp med din läkare för säkerhets skull! Men sen är det också omöjligt att säga vad avsaknaden av driv beror på i ditt fall. Det kanske inte beror på NPF-diagnoser utan psykisk ohälsa? Isåfall kommer nog inte centralstimulerande läkemedel inte hjälpa dig.

Sammanfattningsvis kan jag inte svara på frågan om du skulle bli hjälpt av en diagnos eller inte! Allt beror på vad dina problem beror på.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *