Kategorier
Aspergers syndrom och autism Paulas blogg

Är det viktigt att skaffa sig en Asperger-diagnos?

Många människor frågar mig om jag tycker att det är viktigt att söka sig till en neuropsykiatrisk utredning och skaffa sig en Asperger-diagnos om man misstänker att man själv eller en närstående har det. Vad gör en diagnos för nytta?

Alla har olika åsikter om ifall det är viktigt att skaffa sig en diagnos eller ej men många, däribland jag själv, har haft en mycket stor nytta av en diagnos. För mig har det bland annat inneburit en bättre självkännedom och upprättelse. När jag för första gången läste böcker om asperger och autism, kände jag igen mig. Att känna igen sig låter kanske inte så märkvärdigt för någon som aldrig känt sig udda och avvikande, men för mig var det en stor lättnad att känna att jag inte var ensam med mitt annorlundaskap. Tack vare min diagnos kunde jag också söka mig till träffgrupper för personer med Aspergers syndrom.

Det var även en stor lättnad för mig att få veta att det som jag hade känt hela livet inte hade varit min inbillning. Jag hade alltid känt att vardagen dränerade mig på onormalt mycket energi, men när jag tog upp det med andra människor innan diagnosen var det inte många som trodde mig. “Äsch, du måste skärpa dig”, fick jag ständigt höra. Nu vet jag att vardagen faktiskt tar mycket energi av oss aspergare och att jag inte är lat för att jag känner så.

Många av oss kan även behöva stöd i vardagen. Med en Asperger-diagnos kan man få stöd och hjälp enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Man har bland annat rätt att få bo på ett LSS-boende om man inte klarar av att bo själv. Man kan även ansöka om en kontaktperson, ledsagare eller boendestöd. Visst, boendestöd söker man enligt SoL och man ska inte behöva någon diagnos för att få SoL-insatser. Men många av oss upplever ändå att det är lättare att få boendestöd beviljat om man har en diagnos inom autismspektrat.

Med detta sagt är det mycket viktigt att individen själv får avgöra om han eller hon skulle ha nytta av en diagnos. Vissa är nöjda med sina liv och känner att en diagnos inte skulle tjäna till någonting, vilket omgivningen bör respektera. Vi aspergare är sinsemellan mycket olika och känner därför olika inför att skaffa en diagnos. 

4 svar på ”Är det viktigt att skaffa sig en Asperger-diagnos?”

Det är viktigt, framförallt för sin egen skull. För att acceptera sig själv, och ta vara på sina styrkor. Så är det viktigt att veta vad asperger är just i mitt liv. Också alla med asperger är ju olika. Så man får nog forma sin egen asperger-diagnos. För min del handlar det mycket om att ha en balans, att veta att jag måste ha min egen ifred-tid för att ladda. Att vara med andra en timma, kräver tre timmar ifred. Som ett exempel.

Det är viktigt, framförallt för sin egen skull. För att acceptera sig själv, och ta vara på sina styrkor. Så är det viktigt att veta vad asperger är just i mitt liv. Också alla med asperger är ju olika. Så man får nog forma sin egen asperger-diagnos. För min del handlar det mycket om att ha en balans, att veta att jag måste ha min egen ifred-tid för att ladda. Att vara med andra en timma, kräver tre timmar ifred. Som ett exempel.

Jag håller med! Och precis som du skrev, är det viktigt att lära känna sin egen Asperger och ta vara på sina styrkor. När jag hade lärt mig att acceptera mig själv och slutat fokusera på mina svårigheter, blev vardagen så mycket enklare 🙂

Svara

Jag håller med! Och precis som du skrev, är det viktigt att lära känna sin egen Asperger och ta vara på sina styrkor. När jag hade lärt mig att acceptera mig själv och slutat fokusera på mina svårigheter, blev vardagen så mycket enklare 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *