Kategorier
Arbete och sjukersättning

Anpassningar kan behövas vid roliga och tråkiga moment

Autism innebär inte sällan att man behöver anpassningar i arbetslivet, men de anpassningar som behövs kan avse helt olika typer av arbetsmoment: ibland kan anpassningar och alternativa uppgifter behövas vid moment som de allra flesta människor tycker är tråkiga. I sådana fall kan vissa okunniga kollegor tycka att det är orättvist att deras autistiske kollega får specialbehandling och får göra roliga uppgifter. Ibland kan alternativa uppgifter behövas vid aktiviteter eller moment som de flesta anställda tycker är roliga, och då kan kollegorna undra varför autisten frivilligt tackar nej till något som de själva tycker är roligt.

Skulle inte klara av att städa

Själv behöver jag omfattande anpassningar. Skulle jag arbeta på en arbetsplats där det krävs att alla anställda måste städa kontorets kök ibland skulle jag behöva en alternativ uppgift. Skulle en sådan situation uppstå, skulle jag kunna komma överens om att aldrig använda arbetsplatsens kök mot att jag slipper städningen (många skulle nog tycka att en sådan överenskommelse skulle vara orimlig och orättvis, men jag hade varit öppen för det!). Annars skulle jag kunna göra någon skrivuppgift istället för att städa. I en sådan situation skulle vissa kollegor kunna tycka att det är orättvist att jag slipper städa eftersom städning är något som de flesta hatar, men jag mår så dåligt av städning att jag aldrig skulle kunna arbeta på en arbetsplats där obligatorisk städning ingår.

Måste även skippa sociala moment

Ibland klarar jag inte av ett moment som de flesta tycker är roligt, och då blir jag bemött helt annorlunda: då kan kollegorna tro att jag inte har förstått hur rolig aktiviteten är och tycker synd om mig eftersom jag missar det roliga. Några exempel på sådana aktiviteter kan vara Afterworks, gemensamma utflykter, resor eller lekar. Dessutom måste jag också få skippa grupparbeten och gruppdiskussioner. Sådana aktiviteter är inte ett dugg roliga i mina ögon utan så jobbiga att de får mig att må dåligt. Tack och lov arbetar jag idag hos Misa Kompetens, men däremot har jag haft stora problem på mina tidigare arbetsplatser eftersom jag inte velat umgås med mina kollegor på fritiden och delta i gemensamma aktiviteter.

Anpassningar kan behövas vid olika typer av moment

För dig som är chef eller en kollega till någon med autism är viktigt att komma ihåg att autisten kan behöva skippa vissa arbetsuppgifter som de flesta andra människor tycker är roliga och vissa arbetsuppgifter som de flesta andra tycker är tråkiga. Autisten är inte lat om hen måste skippa arbetsuppgifter som du hatar och hen är ingen tråkmåns om hen måste skippa de moment som i dina ögon tillhör det allra roligaste på arbetsplatsen som umgänget med kollegorna, resor och Afterworks. Det ingår i autismens natur att man kan behöva omfattande anpassningar vid både tråkiga och roliga moment!

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X (f.d. Twitter), WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *