Kategorier
Asperger och kommunikation Autism och bemötande

8 tips för att kommunicera med personer med Aspergers syndrom

När jag föreläser om Aspergers syndrom är det många anhöriga som frågar mig hur man bäst kommunicerar med personer med Aspergers syndrom och autism. Eftersom vi aspergare är sinsemellan mycket olika så finns det inget recept som fungerar på alla varför det är viktigt att prova sig fram. Men testa gärna följande:

1. Försäkra dig om att tidpunkten är rätt. Ni kan också börja diskussionen en dag och avsluta dem en annan. Alla människor är trötta då och då, men detta gäller speciellt oss med Aspergers syndrom. Vardagen tar oftast ännu mer energi av oss. Vissa dagar behöver vi bara ha lugn och ro utan diskussioner.

2. Tänk på att många aspergare ogillar överraskningar. Om detta gäller din närstående så tycker hen förmodligen att det är jobbigt att du försöker initiera viktiga diskussioner när hen är oförberedd. Det som kan hjälpa är att ni bestämmer en tid i förväg och att du förbereder hen om vad ni kommer att prata om. Förberedelser skapar trygghet.

3. Minimera intrycken. Ta gärna diskussionen på ett lugnt ställe utan distraherande intryck. Tänk på att även intryck som du inte lägger märke till kan störa en aspergare otroligt mycket. Om du är osäker på om miljön är rätt, låt gärna aspergaren välja tid och plats!

4. Tvinga inte aspergaren till ögonkontakt. Många av oss som lever med Aspergers syndrom och autism har svårt för ”ögonkontakt”. Om aspergaren undviker ögonkontakt under samtalet behöver det inte betyda att hen inte är intresserad av vad du har att säga. Det kan precis vara tvärtom!

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

5. Fråga vilken kommunikationskanal aspergaren föredrar. Vissa personer med Aspergers syndrom tycker om bilder. Det är också mycket vanligt att man föredrar att lösa konflikter skriftligt via mejl för då har man tid att tänka igenom hur man ska uttrycka sig och man slipper distraheras av kroppsspråket.

6. Tänk på att aspergaren kan kommunicera på ett annat sätt. Vilket i sin tur kan betyda och att vissa ord kan ha helt andra betydelser för hen än för dig. Det har förut uppstått många missförstånd mellan mig och andra människor när jag exempelvis missförstått vad de menat med ord som ”kunna” och ”behöva”.

7. Lägg inte skulden på aspergaren. Kommunikationsproblem och missförstånd uppstår när två personer tänker och kommunicerar på olika sätt. Om aspergaren har svårt för att förstå din synpunkt behöver det inte betyda att hen saknar empati eller att hen har svårt att ta andras perspektiv. Det kan istället bero på att ni tänker olika. Du har förmodligen lika svårt för att förstå aspergaren som hen har att förstå dig.

8. Fundera över om sociala berättelser kan vara en lösning. Även om sociala berättelser aldrig skulle hjälpa mig vet jag att vissa andra aspergare har blivit hjälpta av dem. Dock ett varningens ord: missförstånd måste inte betyda att aspergaren har mentaliseringssvårigheter, och långt ifrån alla aspergare tänker visuellt. Därför är det långt ifrån säkert att sociala berättelser kommer att göra nytta. Dessutom är det viktigt att aspergaren är med på att använda sociala berättelser så att hen inte blir överkörd. Det är inte alla aspergare som tycker om sociala berättelser vilket du som anhörig måste respektera!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

18 svar på ”8 tips för att kommunicera med personer med Aspergers syndrom”

Hej Paula! Jag vill tacka dig för en sådan klargörande blogg. Mitt barn har just fått diagnosen mild autism o adhd samt språkstörning o din blogg hjälper mig förstå mitt barn bättre av många anledningar. Dina välformulerade inlägg försöker jag att komma ihåg för framtien då så att jag skall förstå mitt barn när det är äldre, idag är A snart 4 år. Tack för att du skriver dina inlägg och hjälper mig o säkert många andra till att bli klarsyntare kring hur man kan vara när man har en diagnos inom autismspektrum.

Tack Mats! Jag önskar också att människor skulle tänka på dessa saker när de kommunicerar med mig. Däremot kom jag på efteråt att jag hade glömt något viktigt, nämligen att det är bra att hålla sig lugn när man kommunicerar med personer med Aspergers syndrom för många av oss kan bli stressade och påverkade av andras sinnesstämningar.

Svara

Vilka bra råd! De ska jag ta till mig och tänka på. Det fick mig att tänka på när folk, säkert i nån okunnig välmening, men likväl oerhört irriterande o förödmjukande när folk talar så där övertydligt o överbetonar vartenda bokstav o gör långa onödiga konstpauser o gärna pratar lite högre än vad som känns naturligt. Jag har fullkomlig allergi emot detta fenomen. När jag gick på habiliteringen så var det flera som bemötte mig så. Jag är utbildad, har fil kand examen, även om jag inte har orken att jobba längre, jag är smart o kreativ o tänker blixtsnabbt – ADHD i mig, samtidigt som jag har fördröjd bearbetning pga mina AS – men jag vill bli bemött som vanligt. Med hänsyn, respekt, förståelse o just det som du tar upp att man gärna kan checka först att man är redo att prata om o vet om vad o att det inte kommer som en överraskning o är en massa intryck som stör o tar över o ger härdsmälta sedan. Men jag fattar inte varför en del blir så där övertydliga som om man inte fattade?! Jag slutar lyssna direkt o det blir en sänkare.

Vad roligt att du tyckte om råden! Jag har också svårt för att folk pratar med mig övertydligt eller som om jag vore ett litet barn i stil med: ”vad duktig du är, lilla Paula.” Precis som du skriver menar folk säkert väl en det kan vara irriterande. De kanske tror att man måste tala övertydligt och de kan säkert också ha svårt för att veta hur tydliga de bör vara. Vissa är nämligen alldeles för otydliga och det är ännu jobbigare 😉 Det kan vara en svår balansgång för andra människor kan jag tänka mig.

Svara

Bra Smarta Tips Paula ^^

punkt 5 stämmer väldigt väl in på mig faktist (Y) men det är också pga att jag har så pass
välutvecklat detaljseende vilket innebär att ett mail eller så ifrån mig kan bli väldigt mycket intensivt långt
att läsa ..men det är så jag fungerar iallafall

Hej Paula! Har en otroligt komplicerad situation med min 43 åriga dotter som har asberger och fått diagnos för några år sedan. Hon går hos en psykolog som inte verkar ge henne några verktyg för hur hon ska kunna ha en kommunikation med andra. Jag har försökt på alka sätt att försöka stötta henne i hennes svåhigheter men utan resultat. Till saken hör att hommn alltid gräver i gammalt groll. Ex varför jag födde henne och varför skaffade barn med hennes pappa? Jag och hennes pappa är skilda sedan 30 år tillbaka och jag är omgift sedan år 2000. Jag håller på att tappa kontakten med min dottet pga att hon ska avkräva mig svar på sådant jag ej kan svara på.
Jag separerade pga att he nes pappa drack och inte tog ansvar. Jag träffade hennes pappa när jag var 17 år och jag fick min dotter vid 21. Hon fick en syster när jag var 25 år.
Hennes pappa var inte lika konstig när jag skaffade barn med honom och vi pratar inte längre med varandra. Jag känner att jag måste
hålla med henne om allt för att det inte aka bli bråk.
Hon säger att jag dömer eller anklagar henne och det slutar med att hon slä ger på luren. Min dottet och jag har åkt en vä utomlands varje år en ve. Hon tål inte att jag umgås med hennes lillasyster utan att tycka att det är svågerpolitik då jag och min yngsta dotter ockskså haft dispyter pga att hon har AdHd. Nu ska jag träffa min äldsts dotters plykolog och fråga honom vilken hjälp hon får och vad han arbetar med för koncept pga att min dotter verkar må sämre och sämre. Hoppas så innerligt på svar frpn dig och om du kan komma med kloka råd eftersom detta verkar som att vi inte kommer att kunna fortsätta ha kontat. Jag är 64 år och arbetar heltid och har ett krävande arbeta och blir trött i kroppen och har inte alltid ork att sitta i telefonen tre timmar på kvällarna.
Och vill jag avsluta lägger hon på luren och blir arg. Om jag skulle slänga på luren blir hon skitsur vilket jag aldrig gör. Situationen känns hopplös men jag älskar ju min dotter. Vet bara inte hur jag ska kunna kommunicera med henne utan att det blir tjafs om småsaker.
Önskar svar!

Hej Lena!

Det låter som att du har en jobbig situation! Jag har tyvärr ingen utbildning om emotionspsykologi. Det som jag personligen skulle göra i en sådan situation skulle vara att förklara lugnt för personen att jag inte kan prata med hen så länge hen beter sig otrevligt och manipulativt men att jag gärna återupptar samtalet när vi kan ha ett normalt samtal. Genom att signalera att jag inte accepterar vad som helst och att jag menar allvar skulle jag hoppas på att personen så småningom ändrar sitt beteende. Detta säger jag bara som privatperson så jag har ingen aning om ifall utbildade experter skulle tycka att metoden är effektiv eller kontraproduktiv.

Tony Attwood skriver i sin bok att vissa personer med Aspergers syndrom, okänt hur många, har mycket svårt för att hantera emotioner som ilska och sorg och att de därför kan reagera med att bete sig aggressivt. Vissa beter sig fysiskt aggressivt medan andra, ofta flickor/kvinnor, uppvisar istället ett passivaggressivt beteende och använder sig av en känslomässig utpressning för att få kontroll över familjemedlemmar. Attwood föreslår KBT för aggressionshantering som en lösning. Jag tycker att du ska kolla med psykologen om din dotter skulle kunna få KBT för emotionshantering och gärna av någon som är insatt i vad Aspergers syndrom/autism innebär.

Om du behöver prata med någon så kan jag tipsa om att kontakta anhörigstödjare/anhörigombud! De har förmodligen ingen utbildning om hur du ska hantera din dotters aggressiva beteende men däremot kan de ge dig styrka och tips om hur du ska orka. Jag hoppas att det löser sig!

Svara

Hej Paula!
Har träffat en man i 2 års tid som inte tror på diagnoser.
Jag har själv ADHD och tre söner med asperger/autism/adhd.

Vad jag upptäckt nu är att jag tror denna mannen jag träffat i 2 års tid har asperger.
Har inte nämnt det för honom då han inte tror på diagnoser.

Han har ljugit för mig ofta. Varit likgiltig. Svårt för att gråta. Aldrig orolig och mår bra utåt. Han släpper saker som händer direkt och går vidare som om inget hänt.

Han säger själv att INGEN kan läsa av honom. Varför han alltid är lugn. Jag har märkt han blir stressad i olika situationer eftersom vi pratat varje dag.

Nu min fråga.
Hur kan jag öppna honom för mig. Få honom till att jag förstår honom. Om jag nämner diagnoser blir det fel.

Tack för en bra sida

Hej Claudia!

Det låter som en svår situation och det är inte lätt att svara på frågan! Om du tycker att relationen fungerar trots att han har ljugit för dig och du är säker på att du vill satsa på honom kan du alltid försöka prata med honom hur du känner kring att han inte öppnar sig för dig och beskriva hur hans beteende påverkar dig. Eftersom han inte tror på diagnoser behöver du ju inte nämna det det första du gör.

Med detta sagt är det viktigt att komma ihåg att du inte kan få honom att ändra sig utan förändringen måste komma från honom! Vill han inte öppna sig för dig och diskutera känslor/förändringar/autism finns det tyvärr ingenting du kan göra. För en fungerande kommunikation behövs alltid två parter, och är inte den ena parten motiverad så kommer hen aldrig kunna ta till sig den andra partens budskap.

Svara

Hej
Jag upplever att det är flera med asperger eller autism som blir provocerade över när man berättar om hur något ligger till eller att man faktiskt vet/kan något och berättar hur man gör. Har du erfarenhet av det? I sådana fall varför är det så? Jag vill så gärna förstå och hur kan man få fram innehållet på ett annat sätt? Vänligen Carina

Intressant fråga, och jag är faktiskt osäker på om fenomenet är särskilt vanligt hos personer med asperger/autism. Jag upplever att även många utan autism ogillar att bli rättade och att fenomenet inte är specifikt för oss autister, men jag kanske har fel. Det kan också vara så att autisten har en annan åsikt än den gängse vilket får det att framstå att autister är väldigt tjurskalliga, men som sagt vet jag inte riktigt.

Om det mot förmodan skulle vara så att personer med autism blir provocerade över att höra hur något ligger till kan en av anledningarna vara att en autist kan känna sig socialt misslyckad, och därför kan hens självkänsla vara avhängig av hens kunskaper och intellektuella färdigheter. Att bli rättad kan i ett sådant läge utgöra ett stort hot mot självkänslan. Men det är bara min teori! Vissa påstår dessutom att vi autister saknar kognitiv flexibilitet p.g.a. hjärnavvikelser vilket gör det svårt för oss att tänka annorlunda och se saker ur flera perspektiv, men det finns många autister som inte håller med om detta påstående.

Du undrade slutligen hur man kan få fram innehållet på ett annat sätt. Enligt mig är det långt ifrån alltid nödvändigt att få autisten att ändra sig. Jag tycker ofta annorlunda än mina boendestödjare, men det betyder inte för den sakens skull att jag ska ändra mig. Om det verkligen är nödvändigt för autistens väl och ve att ändra sig (om autisten t.ex. vägrar att betala hyran men inser inte att hen riskerar att bli vräkt) kan man använda sig av metoden MI (=motiverande samtal). Men MI ska aldrig missbrukas för att manipulera autisten för att tänka och agera som normen utan metoden ska bara användas i situationer då det verkligen är skadligt för vederbörande att fortsätta med status quo (vid t.ex. missbruk).

Svara

Hej! Svar till Carina. I ett upplevt låst läge med en person oavsett autism eller inte kan man ge flera alternativ och låta personen välja. Alltså inte gå in i ”jag vet bättre-frustrationen”. Personen oavsett autism eller inte kan då uppleva en större frihet. Träng inte. Presentera ”De här alternativen finns om inte du kan komma på några andra”. Frågan ”Hur skulle du vilja ha det?”. Sen ”Finns det något hinder som står i vägen för att du skulle kunna få det som du vill/behöver?”. Sen ”Säg till om jag kan göra något så att det är lättare för dig att komma dit?”. Och som Paula skrev tidigare, kom inte med egna emotioner eller reaktioner om du är i maktposition på något sätt eller i profession. Plattkommunikation, avslappnad kommunikation. Så skulle iallafall jag vilja bli bemött.

Nu skrev jag säkert många saker som du också skrev Paula men jag hoppas att du har överseende med det.

Hejsan! Jag är mamma till en dotter på 30 år som fick diagnosen Aspbergers syndrom för ca 4 år sedan. En stor chock för mig kan jag säga!!
Men nu, bara under 2 års tid har hon slutat kommunicera helt med oss, något jag inte alls kan förstå. Det är ett en mans samtal jag för med henne både då jag ringer och när vi träffas, det blir dock inte så ofta då hon valt att bosätta sig 65 mil ifrån mig 😔 Jag får inga svar på tilltal, varken då jag frågar om vi kan sätta oss och prata nu lr i morgon. Hon rycker bara på axlarna. När jag ringer så får jag fråga mig fram till vad hon vill ha sagt, ett samtal på över 7 timmar kan det ta innan jag gått igenom allt jag kan komma på. Hur gör jag? Jag tom drar mig för att ringa henne, för jag vet hur det blir. Jag är själv sjuk och orkar inte i längden! Känner mig så jäkla maktlös 😭 Jag måste få hjälp!!
Mvh Lotten

Vad tråkigt att höra att du är orolig för din dotter! När jag läser om henne kom jag att tänka på mig själv då jag själv har valt att bosätta mig i ett annat land än mina föräldrar. Det var jag som valde att flytta till Sverige, och jag pratar definitivt inte med dem varje vecka. Ibland blir det en gång i månaden och ibland mer sällan! Och när vi väl pratar så pratar vi kanske 15-20 minuter. Jag hade inte orkat prata i 7 timmar!

Kan det vara så att din dotter vill bli självständig då hon redan är 30 år och att hon inte önskar att ha regelbunden kontakt? Det är vanligt att vuxna har en önskan om självständighet och medvetet väljer att inte bosätta sig på samma ort som sina föräldrar. De vill inte heller alltid berätta allt för sina föräldrar utan vill ha privatliv.

Om du inte misstänker att din dotter insjuknat i t.ex. psykos och hon visat en förmåga att ta hand om sig själv, både ekonomiskt och praktiskt, tycker jag att ni föräldrar ska backa. Hon kanske känner sig överkörd men saknar en förmåga att förmedla det och därför blir tyst. Jag tycker att ni föräldrar ska säga till henne att ni kommer att backa nu och att hon inte ska känna sig pressad att prata med er men att hon alltid är välkommen att höra av sig till er om hon skulle behöva hjälp!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *