Kategorier
Arbete och sjukersättning

10 fakta om sjukpensionärer

Hej du som ser ner på personer med sjukersättning och tycker att de borde skärpa sig! Här kommer 10 fakta om sjukpensionärer som jag vill att du ska känna till:

1. En sjukpensionär kan ha sjukdomar eller funktionsnedsättningar som inte syns utåt. Många psykiska sjukdomar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar tillhör den kategorin. Du kan uppfatta din sjukpensionerade granne som fullt arbetsförmögen och undra om det verkligen stämmer att hen saknar arbetsförmåga. Men du har ingen aning om vilka diagnoser vederbörande har och hur dessa påverkar hens liv.

2. En sjukpensionär har beviljats sjukersättning av en anledning. Och sjukpensionären är inte skyldig att redovisa anledningarna för dig. Det är inte heller omöjligt att sjukpensionärer väljer att berätta om vissa anledningar för dig men utelämnar andra. Vissa sjukpensionärer kan exempelvis vara öppna med att de har smärtproblematik men låta bli att nämna att de även har en psykisk sjukdom som också legat till grund för Försäkringskassans beslut om sjukersättning. Och det är helt okej att du inte får veta alla vederbörandes diagnoser. Du har inte med sjukpensionärens privatliv att göra!

3. Det är inte ”för lätt att få sjukersättning”. Du kanske tycker att det är alldeles för lätt att få sjukersättning eftersom din sjukpensionerade granne i dina ögon inte alls verkar ”sjuk” eller ”arbetsoförmögen”, men sanningen är att det är alldeles för svårt och absolut inte lätt att få sjukersättning. Det finns väldigt många som borde få sjukersättning men som får avslag. Kraven för att få sjukersättning borde alltså inte skärpas!

4. En sjukpensionär har inget lätt liv. En sjukpensionärs sjukdom eller funktionsnedsättning ställer ofta till det för vederbörande, och vanliga vardagssysslor som att slänga soporna eller dammsuga kan ta mer energi av en sjukpensionär än vad ditt heltidsjobb tar av dig. Att ha sjukersättning är ingen semester!

5. En sjukpensionär behöver inga jobbsökartips av dig. Det enda undantaget är om sjukpensionären uttryckligen har sagt att hen skulle vilja säga upp sin sjukersättning eller testa sin arbetsförmåga, men annars ska du hålla tyst! En sjukpensionär har ingen skyldighet att söka jobb, och i många fall kan det rent av vara hälsofarligt för en sjukpensionär att börja jobba.

6. En sjukpensionär måste inte ligga i sängen hela dagarna. Vissa sjukpensionärer kan ta promenader, träna på gym och träffa en kompis i stan, men det betyder inte att de skulle klara av att jobba. Att göra roliga saker ger nämligen energi, men jobb innebär ofta stress och tar energi. Roliga aktiviteter kan inte jämföras med ett jobb!

7. En sjukpensionär är inte alltid öppen om sitt mående. Hen kanske har lidit av krämpor och varit deprimerad under den senaste tiden, men alla sjukpensionärer tycker inte om att diskutera negativa saker när de träffar andra människor. De kan istället välja att berätta om filmer de har sett, ett nytt ställe de besökt eller något liknande. Du kan inte dra slutsatser om en sjukpensionärs liv och arbetsförmåga baserad på vilka livshändelser sjukpensionärer väljer att dela av sig med dig.

8. En sjukpensionärs ork och energinivå kan variera från dag till dag och från vecka till vecka. Förra veckan orkade sjukpensionären kanske storstäda, storhandla, träna på gymmet tre gånger, plocka svamp och träffa flera vänner, men det betyder inte att sjukpensionären kommer att ha lika mycket ork under de nästkommande veckorna och månaderna. Visst, kanske händer det någon enstaka gång att sjukpensionären orkar nästan lika mycket som du som har ett heltidsjobb, men skillnaden är att sjukpensionärens energi kan försvinna när som helst och det kan ta flera månader innan den återkommer!

9. Att en sjukpensionär är trött och saknar energi betyder att det är så. Det finns nämligen olika grader av trötthet och ork. Säg aldrig till en sjukpensionär: ”Jag orkar egentligen inte heller jobba, men jag skärper mig och tar mig själv i kragen.” Du kan inte jämföra sjukpensionärens liv med ditt eget!

10. Vem som helst kan hamna där. Du kanske ser ner på sjukpensionärer och tycker i hemlighet att du aldrig skulle hamna i den sitsen eftersom du är duktig och skulle tvinga dig själv att jobba i alla lägen. Men vem som helst kan bli sjuk och tvingas ansöka om sjukersättning. Vem vet, en dag kanske du hamnar i en olycka och får en förvärvad hjärnskada eller så insjuknar du i MS, ME eller någon annan sjukdom som gör att din arbetsförmåga försvinner och du drabbas av kognitiva svårigheter och hjärntrötthet. Så jo, du kan en vacker dag hamna i sjukpensionärens sits!

Några slutord: som före detta sjukpensionär tycker jag att det är smidigt att kalla personer med aktivitets- och sjukersättning för sjukpensionärer eftersom det är krångligt och tar mycket plats att skriva ”personer med aktivitets- och sjukersättning.” Dessutom vet de allra flesta svenskar vad en sjukpensionär är för något, men betydligt färre vet vad aktivitets- och sjukersättning betyder. För att underlätta för alla valde jag därför att kalla personer med aktivitets- och sjukersättning för sjukpensionärer, men om du inte gillar det begreppet, tänk istället ”personer med aktivitets- och sjukersättning”.

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Tack detsamma Dr Blom! Jag trodde att man sade god fortsättning först närmare nyår, men där ser man 🙂

  2. God jul Paula🌲🌲🌲

  3. God fortsättning Paula! https://sverigesradio.se/artikel/6597539

  4. God Jul till dig Paula!

18 svar på ”10 fakta om sjukpensionärer”

Bra Paula! Riktigt bra inlägg. Men tyvärr läser nog inte de personer som detta berör den här bloggen, utan hellre folk som själva är sjukpensionärer.

Detta gäller de allra flesta man har kommit i kontakt med, enligt mina erfarenheter. Skulle kunna skriva hur långt som helst om det. Men istället säger jag bara att det har varit ett rent helvete, med bemötandet från nästan varje person man mött. Och nu vill jag inte ha något mer att göra med människor. Ingen som jag inte har valt själv. För de är så fruktansvärt elaka och det har de alltid varit. Däremot kommer det ju alltid finnas undantag! Och det är de som ändå ger en en gnutta hopp om mänskligheten tillbaka.

Tack för att du belyser och skriver om de ämnen du gör, Paula!

Vad bra att du gillade inlägget! Jag vet att du haft mycket dåliga erfarenheter av människor, men jag hoppas att du i framtiden lär känna människor som är som mina bloggläsare. De flesta som följer den här bloggen står på sjukpensionärernas sida!

Svara

Funktionsnedsatta: den diskriminerade grupp som vi alla kan gå med i vilket ögonblick som helst!

Bra skrivet, Paula. Ska spara en länk så att jag kan skicka till folk när de behöver informeras.

En anledning till att vissa tror att det är för lätt att få sjukpension är att det har varit det förut, för vissa. För ett antal år sedan var min särbo chef för ett par produktionslinor på ett av Sveriges största företag. Han säger att på den tiden så var det ganska vanligt att man gjorde upp med facket och försäkringskassan om sjukpension när företaget ville bli av med äldre (manlig) personal som inte riktigt hängde med längre. För dem var det ett enkelt rutinärende, men jag vet andra (arbetslösa och/eller kvinnor) som fick avslag vid den här tiden, trots att de hade betydligt bättre grund för att sjukpensioneras.

Vad roligt att du gillar inlägget! Jag håller med dig om att det var lättare för vissa grupper att få sjukpension förr. I början av 00-talet träffade jag iaf ingen autist som skulle haft svårt att få sjukersättning. På den tiden var det t.o.m. lite tvärtom: vissa som ville jobba och ansåg sig ha arbetsförmåga vägrades rehabilitering, och de tvingades bli sjukpensionärer mot sin vilja.

Svara

Ja jag har råkat ut för personer som försöker få mig att jobba. Jag tycker de är mycket irriterande. Vissa människor har inget liv som ska snoka och vara avundsjuka. Men karma kommer när man minst anar

Menar man gör de ju inte för de är kul, de är sårande att bli kallad lat. Nu har jag även atros, fibromyalgi, astma och diabetes

Fullständig igenkänning. Nästan varje individ jag mött har kränkt mig för det. Överallt. Även hört av andra att det har pratats jättemycket skit bakom ryggen på mig, av nya personer jag aldrig ens träffat eller pratat med och som inte vet någonting om mig och mitt liv.

INGEN har alltså respekt för en läkardiagnos om det inte syns. De skriver om världen helt så att den passar dem.

Det bästa jag har lärt mig genom livet är att människor är elaka. De allra flesta. Därför vet jag sen länge att det är UNDANTAG som är snälla och har förmåga att empatisera med andra. Och därför är det heller inte förvånande varför man möter så många som är elaka, eftersom det är så de flesta är. Ord är helt bortkastade på dem också. De kommer aldrig ändra sig.

Det gör en varken friskare eller ”mer produktiv”att få motta kränkningar, mobbning, utfrysning, diskriminering, fientlighet, avundsjuka, ilska, fördomar, okunnighet och t.o.m. hat överallt heller. Bara att man isolerar sig allt mer och tar avstånd från allt och alla. Det är även de enda perioder jag har mått bra. Det går inte att ha att göra med människor längre.

Jag har träffat människor som respekterar diagnoser som inte syns, men däremot finns det tyvärr väldigt många som inte gör det. Jag tror att vissa som varit lite elaka ibland när de varit yngre kan ändra sig när de blir äldre och klokare, men många som fortsätter med beteendet i vuxenlivet lär nog inte ändra sig tyvärr.

Svara

Såg ett citat idag på sociala medier. Något i stil med ”Det värsta man kan uppleva är att vara på samma plats som för ett år sen. GÅ FRAMÅT.”

Det är så konstigt att man förväntas vara missnöjd hela tiden där man befinner sig? Hur sund är den inställningen och hur bra mår man av det? Om 10 år från nu vore min dröm att vara precis där jag är nu. Varför ska man hela tiden förväntas vilja laga något som inte är sönder?

Minns du de där dagarna när man fick vara hemma från skolan och slapp gå dit för man var förkyld eller liknande, Paula? Det var nog det närmaste lycka jag har kommit. Att bara få vara hemma i tryggheten och göra det man ville. Vi brukade ta in en svartvit TV i sovrummet som jag fick titta på såna gånger! 🙂 Jag grät varje morgon när jag skulle iväg till skolan för hur det var där. Folks elakhet har aldrig upphört. Och det är bara hemma som jag alltid har känt mig trygg och fått vara ifred från allas påhopp och kränkningar.

Du ställer en mycket bra fråga, och jag har också funderat på samma sak. Varför ska liksom man vara missnöjd med sig själv hela tiden och sträva efter en förändring? Jag skulle inte må bra om jag hela tiden försökte förändra min livssituation. Jag är nöjd med mitt liv idag och ser ingen anledning till att sträva efter en ”förändring” och ”utveckling” utan hoppas på att fortfarande vara på samma plats som ålderspensionär. När jag var ung i början av 00-talet och hade jobb där jag mådde dåligt drömde jag förvisso om en förändring, men förändringen kom när jag fick aktivitetsersättning. Efter att jag hade blivit beviljad aktivitetsersättning ville jag inte längre förändra något.

Ja, de dagarna minns jag! Ibland jag var riktigt sjuk, t.ex. när jag hade scharlakansfeber och körtelfeber och det var helt underbart att kunna stanna hemma från skolan i ett par veckor! Jag ville inte bli frisk. I tonåren låtsades jag ibland vara sjuk och låg i sängen hela dagarna för jag ville slippa gå till skolan.

Svara

Har ej sjukersättning, men respekterar dem som har de, menar om de varken orkar eller klarar av att jobba så tycker jag man ska få sjukersättning. Vet att under moderatregeringen ville de att alla funktionsnedsatta skulle vara på Samhall eller få anpassat jobb och de lät ju bra, men då tycker jag anordnarna ska hjälpa till att människor hittar en bra arbetsmiljö och inte bara snacka.
Samhall passar inte alla , dels är den väldigt rörig och finns mest städning och vissa gånger att de får handla, min mamma hade handling därifrån när hon levde.

Jag håller med om att Samhall inte passar alla! Jag tycker inte heller att det är bra om alla funktionsnedsatta tvingas ha ett jobb. Det finns många som mår bäst av att vara hemma och kunna styra sina dagar själv. Men visst, de som inte trivs med att vara hemma och anser att de skulle kunna jobba med rätt anpassningar borde givetvis få det stöd de behöver!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *