Kategorier
Läsarfrågor

Hur blir man författare och bloggare?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Anonym frågar

Hur startar man en egen blogg och hur kan man nå ut till andra? Vilken kurs behöver man gå för att skriva kunna lära sig att skriva böcker?

Paula svarar

Vad gäller din första fråga så har jag faktiskt ingen aning om hur man gör för att starta en blogg. Låter kanske komiskt med tanke på att min blogg blivit populär, men grejen är att jag inte har en susning om hur man skapar bloggar och hemsidor! Däremot delar jag gärna med mig av min historia.

Fick en idé

När jag för väldigt många år sedan började föreläsa hade jag föreläst väldigt mycket och låtit Ågesta Folkhögskola fakturera för mina föreläsningar. Jag hade nämligen pluggat hos dem för att bli föreläsare. Då fick jag en idé: jag föreslog för Ågesta Folkhögskola att de skulle kunna behålla en stor del av pengarna i utbyte mot att de skulle hjälpa mig att skapa en hemsida och en blogg. Jag hade såklart också kunnat anlita ett företag för ändamålet, men då jag kände alla på Folkhögskolan kändes det bättre för mig att anlita dem istället.

Har fortsatt att blogga

Det slutade med att Ågesta Folkhögskola fick pengarna och jag fick min hemsida och blogg! De visade för mig hur man gör för att logga in på bloggen, svara på läsarkommentarer och publicera ett blogginlägg. Nu har jag inte samarbetat med Ågesta Folkhögskola på flera år eftersom de lade ner föreläsarverksamheten för länge sedan, men jag har ändå fortsatt att blogga. Som bloggare kan det vara bra att fundera på om man vill samarbeta med andra bloggare, utbyta länkar m m. Jag gör inte det och tackar alltid nej till att byta länkar m m. Men vissa andra bloggare gör det!

Många tröttnar snabbt

Tyvärr kan jag av ovanstående anledningar inte ge dig tips om hur man skapar en blogg, men när du väl har en plattform där du kan blogga så är det bara att börja publicera blogginlägg! Det viktigaste är att skriva från hjärtat och välja ämnen man brinner för eftersom när man är engagerad själv är det betydligt lättare att engagera läsarna. Det är också bra att vara påläst om ämnen man skriver om för annars förlorar man sin trovärdighet hos läsarna. Skriver man på ett trovärdigt sätt och om ett ämne som engagerar många kommer bloggläsarna hitta till bloggen! Bra är också att ha delningsknappar för att underlätta för läsarna att dela inläggen på sociala medier.

Viktigt att följa lagar och regler

Som offentlig bloggare är det dessutom viktigt att hålla reda på alla lagar och regler: för det första är det viktigt att följa GDPR vilket bland annat innebär att man måste kontrollera att ens bloggkommentatorer som uppger sina fullständiga namn inte lämnar ut känslig information om sina anhöriga. Och en diagnos klassas som känslig information! Därför måste man moderera ofta och se till att kommentatorerna INTE skriver sina fullständiga namn när de skriver om sina närstående eller andra människor som kan identifieras av utomstående. Dessutom är det mycket viktigt att följa upphovsrättslagen. Det finns bloggare som bryter mot upphovsrättslagen och kopierar och plagierar sina texter från olika källor (tidningar, andra bloggar, böcker o s v) men upphovsrättsbrott kan i värsta fall ge fängelsestraff plus att de drabbade kan begära skadestånd! Som bloggare är det alltså viktigt att ha koll på allt sådant.

Det finns skrivarkurser

Jag har aldrig gått en skrivarkurs för att lära mig att skriva. Jag vet att det finns skrivarkurser men om de är bra eller dåliga vet jag inte eftersom jag som sagt inte har någon erfarenhet av dem. Jag var faktiskt tveksam till om jag verkligen skulle kunna skriva en bok på svenska eftersom svenska inte är mitt modersmål och jag flyttade till Sverige som vuxen, men jag gav det en chans och lyckades! Mina böcker har därmed troligen betydligt fler språkliga brister jämfört med böcker som skrivits av författare som är födda och uppvuxna i Sverige, men jag hittade ändå förlag som var villiga att ge ut böckerna eftersom de gillade bokmanusen.

Man kan självpublicera boken

Det är faktiskt svårt att få en bok publicerad av ett förlag eftersom konkurrensen är väldigt stor, och förlagen vill endast publicera böcker som de tror kommer att sälja bra för annars blir det en förlustaffär för dem. Det är betydligt svårare att hitta ett förlag som nappar än att skriva ett bokmanus. Har man skrivit ett bokmanus men blir refuserad av alla förlag man har hittat finns det alltid en möjlighet att självpublicera boken vilket innebär att författaren trycker, marknadsför och säljer boken på egen hand. I så fall står författaren för alla kostnader, men vet man att boken kommer att sälja kan det ibland vara värt att lägga pengar på det.

Tro på dig själv

Slutligen kommer mitt bästa tips: om du verkligen är seriös med att skriva en bok och blogga tycker jag att du ska tro på dig själv, komma igång och fortsätta ihärdigt även om du skulle tappa motivationen ibland. Det är nämligen ett hårt arbete att skriva en bok och driva en blogg, och särskilt när man bloggar är det viktigt att man tänker långsiktigt för det kan ta lång tid att bygga en läsarskara. Så även om det känns jobbigt ibland kan det vara viktigt att hålla i minnet att långsiktigt tänkande lönar sig.

Stor lycka till!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Hur blir man författare och bloggare?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *