Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Visste du dessa 10 intressanta fakta om autism?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

1. Att autistiska barn, enligt Lena Nylander, verkar ha större hjärnor än neurotypiska barn? Dock verkar inte samma sak gälla när det gäller vuxna autistiska personer utan vuxna autister verkar ha hjärnor av normala storlekar.

2. Att Gillberg menar att barn med autism oftare än neurotypiska barn har personer med anorexi och bipolär sjukdom i släkten? Vidare kan vissa personlighetsdrag så som noggrannhet och en tendens till social isolering enligt honom också vara överrepresenterade i släkter där det föds autistiska barn. Här kommer jag att tänka på min mamma! Jag kan inte riktigt se henne som socialt isolerad i och med att hon är gift med pappa, men hon har varit hemmafru i snart fyra decennier och sitter väldigt mycket hemma på dagarna. Hon trivs för sig själv!

3. Att amygdalan brukar kallas för hjärnans autismcentrum? Däremot kan det även finnas avvikelser i vissa andra hjärnområden, bland annat hjärnstammen och lillhjärnan, hos autistiska personer. Det har föreslagits att när avvikelserna endast sitter i amygdalan så uppstår autism utan tilläggsdiagnoser men att om det finns avvikelser exempelvis i lillhjärnan kan till exempel även motoriska svårigheter uppstå (här kommer jag att tänka på mina egna motoriska svårigheter, inte minst under min skoltid i skolgympan)! Lennart Widén är en framstående hjärnforskare, och allt detta står att läsa i hans bok En bok om hjärnan.

4. Att autism, enligt Gillberg, inte har någon gemensam enhetlig orsak? Därför måste man utgå ifrån det beteendemässiga syndromet autism, vilket rent konkret innebär att vi autister kan uppvisa liknande beteenden men att våra beteenden inte har någon gemensam etiologi, det vill säga ett orsakssamband. Därför ska all pedagogik för autistiska personer individanpassas istället för att man ska utgå ifrån att alla autister blir hjälpta av exakt samma stödstrategier och anpassningar, vilket också Gillberg konstaterat.

5. Att det finns forskning som tyder på att sömnsvårigheter är mycket vanliga hos barn, ungdomar och vuxna med autism? Själv har jag en extremt känslig sömn. Jag har alltid haft ett större sömnbehov än de flesta andra människor, men nuförtiden måste jag hålla på mina sömnrutiner väldigt hårt och aldrig någonsin avvika från dem. Jag måste även ha det totalt kolmörkt i mitt sovrum när jag sover. Därutöver blir min sömn påverkad av en kopp kopp kaffe på morgonen (!!) så jag undviker numera koffein helt!

6. Att inte alla autistiska personer framstår som jobbiga för omgivningen? Gillberg menar att vissa barn med autism är väldigt lättskötta, och här kommer jag att tänka på min egen barndom: jag har fått höra att jag var ett lättskött barn som sällan gjorde väsen av sig. Jag brukade inte skrika när jag hade vaknat utan jag sysselsatte mig själv i spjälsängen genom att leka och prata med mina mjukisdjur. Till skillnad från många andra barn sprang jag nästan aldrig runt: en av mina dagmammor tyckte till och med att jag var alldeles för lugn och passiv! Dock önskar jag att jag hade framstått som jobbigare för nu vände jag ångesten inåt, vilket var mycket farligt.

7. Att Gillberg menar att pojkar och unga män med Aspergers syndrom, dock inte alla, ofta är tunna eller till och med magra? Enligt honom kan vissa av dessa pojkar ha en odiagnosticerad anorexi, men det är bara deras Aspergers syndrom som uppmärksammats och diagnosticerats av vården. Intressant nog är det precis tvärtom för många autistiska flickor: ofta har endast deras anorexia diagnosticerats medan autismen har förblivit oupptäckt. Gillberg tror detta bero på att vårdpersonalen ofta väntar sig att hitta ätstörningar men inte autism hos flickor, och autism men inte ätstörningar hos pojkar. Med andra ord handlar allt om okunskap inom vården!

8. Att det råder oenighet kring vilken hjärnhalva som fungerar bäst hos autistiska personer? I Widéns bok står det att läsa att det finns studier som indikerar att den vänstra hjärnhalvan har dysfunktioner hos autister, men andra studier indikerar däremot att dysfunktionerna sitter i den högra hjärnhalvan. Vi autister brukar säga att vi har en väl fungerande vänster hjärnhalva, och det finns till och med ett företag som heter Left is Right som i princip bara anställer personer med Aspergers syndrom och autism för att nyttja den exceptionella vänstra hjärnhalvan. Teorin om den vänstra hjärnhalvan verkar därmed vara den som är mest allmänt vedertagen! Enligt mig spelar det ingen roll vilken hjärnhalva som fungerar bäst hos oss och jag gillar inte begreppet ”dysfunktioner”, det viktigaste för mig är att de autistiska styrkorna tas till vara!

9. Att vissa autistiska personer har svårt för att skilja sina egna känslor från andras? Personligen tror jag att det är därför många av oss med autism upplever oss som högkänsliga och blir så otroligt påverkade av andra människors känslolägen. Om någon har föreslagit något för mig och jag tvingats säga nej till förslaget, har jag blivit väldigt orolig för att personen kanske blivit ledsen. Därför gick jag som yngre med på ovanligt många saker mot min vilja. Jag åkte på semester mot min vilja, jag lät folk bo gratis hos mig i min etta under längre tidsperioder mot min vilja, jag gick på dejter mot min vilja och så vidare. Det har varit otroligt svårt för mig att lära mig att låta bli att gå med på orimliga förslag!

10. Att språksvårigheter ingår i autism? I alla fall om man ska tro på Gillberg. Tvärtemot vad många tror behöver inte språksvårigheterna innebära en oförmåga att tala utan det kan lika gärna handla om en tendens att tolka språket bokstavligt, svårigheter att svara på öppna frågor i stil med ”hur har du haft det?”, en egendomlig röstmelodi eller en tendens att tala för lågt eller högt. Vi autister ser däremot inte alltid dessa saker som svårigheter utan som annorlundaskap!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

10 svar på ”Visste du dessa 10 intressanta fakta om autism?”

Att det finns forskning som tyder på att sömnsvårigheter är mycket vanliga hos barn, ungdomar och vuxna med autism?

Svenny Kopp sa på en föreläsning att detta är mycket vanligt hos barn med autismspektrumtillstånd. Sömnsvårigheter (framförallt insomningssvårigheter) och sociala interaktionssvårigheter är två saker som många människor med autism har gemensamt.

och en egendomlig röstmelodi så som en tendens att tala för lågt eller högt. Vi autister ser däremot inte alltid dessa saker som svårigheter utan som ett annorlundaskap!

Svenny Kopp sa på samma föreläsning att väldigt många av de flickor med autism som hon har undersökt har språkliga avvikelser men oftast består de av att flickorna tex klipper av sista bokstaven i ord mm. Svenny hade i början svårt att skilja dessa avvikelser från dialektala skillnader.

Här är föreläsningen för den som är intresserad av att lära sig mer om flickor med autism.
Svenny Kopp – Flickor och kvinnor med autism – del 1: https://www.youtube.com/watch?v=caISuSlO5i0
Svenny Kopp – Flickor och kvinnor med autism – del 2: https://www.youtube.com/watch?v=C5GhvF_zy8k

Sömnsvårigheter borde nästan bli ett diagnoskriterium för autism när de är så här vanliga hos oss! 🙂 Sociala interaktionssvårigheter står ju redan i diagnoskriterierna men autister verkar ha mycket mer gemensamt än sociala interaktionssvårigheter.

Jag har tänkt länge på att lyssna på Svenny Kopps föreläsningar! Jag brukar inte titta på filmklipp men jag vet att jag kommer att tycka att föreläsningarna är jätteintressanta.

Svara

Svenny sa att de språkliga avvikelserna ofta är små och att hon först trodde att det var dialektalt. Att de just klipper av ord på slutet var bara ett exempel som Svenny tog upp. Svennys poäng var att väldigt många flickor med autism har språkliga avvikelser men att man lätt missar dem om man inte är uppmärksam.

Utöver sömnsvårigheter så nämnde Svenny även att det är vanligt att flickor med autism har en avvikande matrepetoar och framförallt ett selektivt ätande.

Mycket intressant! Många av oss har säkert språkliga avvikelser utan att vi är medvetna om det.

Jag har ju definitivt både en avvikande matrepetoar och ett selektivt ätande så det passar in på mig!

Svara

Kan det delvis vara så att svårigheterna med sociala interaktion gör att många har en konstant höjd stressnivå och därför har svårt att somna och sedan sova utan avbrott? Man ligger och funderar och har situationer med möten med människor i huvudet – sånt som varit och sånt man kommer behöva vara med om? Man efter- och förbereder sig pga sociala möten
Perceptionskänslighet är väl det som efter social interaktion också kan få många att känna hög stress?

Jag tror absolut att svårigheterna i det sociala samspelet, liksom perceptionskänsligheten, kan bidra till sömnsvårigheterna i och med att de orsakar stress. Jag kan också tänka mig att perceptionskänslighet förutom stress även i vissa fall kan leda till att man reagerar på ljus på ett annat sätt och därför behöver ha det kolmörkt när man sover. Eller så är man så känslig för ljud att man vaknar av minsta lilla ljud som ingen annan skulle höra.

Vidare är ju ett av diagnoskriterierna för autism ”begränsningar i intressen och beteenden”, och vissa uppfyller kriteriet genom att fastna i tankar. Jag funderar på om detta kan bidra till att man ältar tankar som man fastnat för och därför inte lyckas komma ner i varv när det är dags att sova.

Sedan har jag funderat på om personer med Aspergers syndrom och autism har biologiska avvikelser i hjärnan som skulle kunna bidra till sömnsvårigheterna. Sömnhormonet melatonin påverkar ju ens förmåga att sova, och det finns forskning som tyder på att personer med autism har en låg melotoninproduktion:

https://www.nature.com/articles/4002016

Svara

Hej. Har inte fått diagnosen AST men misstänker det starkt. Det verkar som om enzymerna i min kropp är i olag, koffein har exakt motsatt effekt, jag blir lugn och somnar lättare. Överhuvudtaget finns det inget som påverkar mig i uppiggande syfte.

Intressant! En som jobbade med autister berättade faktiskt samma sak: att vissa med autism blir lugna och trötta av koffeinet. Jag är själv helt tvärtom!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *