Kategorier
Läsarfrågor

Vilket föräldraskapsstöd finns för föräldrar med autism?

HR3 frågar

Jag är en mamma med autism till en 5-årig son med autism. Jag fick min diagnos förra året.Vi håller nu på att förbereda oss på att skaffa ett syskon. Vad för typ av råd och stöttning inför förberedelser och graviditet kan jag få som har autism?

Paula svarar

Då jag inte har barn själv har jag tyvärr ingen erfarenhet av råd och stöd med föräldraskap för personer med autism. Om jag vore du skulle jag ställa frågan till barnmorskan och fråga om hen vet vart du kan vända dig. Något annat jag skulle göra är att vända mig till habiliteringen (finns dock inte i alla regioner). Där kan man få råd och tips från exempelvis psykologer och arbetsterapeuter. Särskilt autismkunniga arbetsterapeuter kan förhoppningsvis ge tips om hur vi autister kan göra vår vardag enklare. Habiliteringens kurator borde också kunna ge dig råd om vart du kan vända dig till.

Finns en digital handbok

Det går även att ansöka om Råd och stöd enligt LSS, men det är enligt min erfarenhet en luddig stödinsats då det har funnits oenigheter kring vad denna stödinsats egentligen ska innefatta. Många kommuner erbjuder inget vettigt när man ansöker om insatsen utan hänvisar en bara till habiliteringen, men det kan ändå vara värt ett försök! Annars har jag tyvärr inga tips förutom Autism Sveriges digitala handbok som heter Förälder med autism.

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X (f.d. Twitter), WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har fått höra av Habiliteringen att för personer med funktionsnedsättning finns det stipendier att söka för att köpa diskmaskin.

  2. Det där låter ändå helt i sin ordning Banco. Du har ju ett system som fungerar för Dig, det är…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

18 svar på ”Vilket föräldraskapsstöd finns för föräldrar med autism?”

Min mamma har fått stöd för min asperger via habiliteringen och via förleäsningar och andra anhöriga. Men jag går även på psykaitin och har samsjuklighet så hon får stöd även där. Kanske du kan få stöd för ditt barn på samma ställen.

Självklart ska de autister som väljer att skaffa barn få individuellt anpassat stöd utifrån sin egen autism och de extra utmaningar det kan innebära.

Men vanligast är väl att som autist leva själv och utan barn?
Jag skulle aldrig orka med ett föräldraskap.
Jag orkar nästan inte med mig själv och min egen vardag. Inget går per automatik utan de mesta sakerna är väldiga mentala kraftansträngningar vad jag än vill göra.

Ibland hör man om autister som både yrkesarbetar och har barn. Jag har behövt välja bort båda.

Jag vet faktiskt inte hur vanligt det är att en autist skaffar barn. De flesta autister jag känner har inga barn, men sedan känner jag också flera autister som skaffat 1-2 barn och som trivs jättebra i sitt föräldraskap.

Jag känner likadant som du! Jag orkar knappt med mig själv, och det var också krävande för mig att ha nära vänner då det ofta förväntades att man skulle ställa upp och höras med jämna mellanrum. Jag hade aldrig orkat med ett föräldraskap! Jag har alltid gillat barn och det var en viss sorg för mig att inse att jag inte skulle klara av att vara en förälder. Men samtidigt är jag väldigt nöjd med mitt liv och lider inte av att leva utan barn! Jag känner tvärtom att jag gjort rätt val men förstår samtidigt att vissa andra autister väljer annorlunda. Alla har olika förutsättningar!

Svara

Kan det stämma att föräldraskap är vanligare bland dom som har både autism och ADHD samtidigt än bland dom med enbart autism? Rentav betydligt vanligare?

Vet du nåt om orsaken i sådana fall? Kan vara gissa.

Vilken intressant fråga! Jag har aldrig tänkt på det, men visst skulle det kunna vara så! Nu spekulerar jag, men om din teori stämmer skulle det kunna bero på att en person med enbart autism kanske kan underhålla sig genom att sysselsätta sig med sina specialintressen, men en person med samtidig adhd kan känna sig rastlös och söka efter oförutsägbarhet och nya upplevelser. Som sagt vet jag inte hur det ligger till utan det är bara en vild gissning från min sida, men det var en mycket intressant fråga du ställde!

Svara

Autism blir knappast lättare om personen har samtidig adhd, men det Cindy undrade var om autister med samtidig adhd kunde vara mer benägna att skaffa barn än autister utan adhd. Och det skulle mycket väl kunna vara så! OM det är så betyder det inte att autism med adhd skulle vara lättare än autism utan adhd. Det handlar i så fall snarare om att autister med samtidig adhd kanske är mer benägna att göra andra livsval och vara villiga att testa nya saker i större utsträckning än de autister som inte har adhd.

Svara

Tack för svaret! Jag skulle också gissa så ”vilt”!
Autister med samtidig ADHD kan lockas mer av att söka sig utåt till olika relationer för sysselsättning/utveckling medan autister utan samtidig ADHD kan ha förmågan att i större utsträckning sysselsätta sig själva framför att utveckla relationer (som senare kan mynna i t ex föräldraskap).

Precis det intrycket har jag också! Ett barn är en mycket stor livsomställning som kanske är jobbig att hantera för vissa autister utan samtidig adhd.

Svara

Avråder på det bestämdaste från att skaffa barn! Har man diagnoser som gör att man har svårt att klara sig själv i samhället blir det svårt att ge ett barn det det behöver, i värsta fall föds barnet med egna diagnoser rakt in i ett utanförskap!

Det är just därför jag valt bort att skaffa barn! Jag kan inte ge ett barn det som barnet skulle behöva. Nu tycker jag ju att barn med funktionsnedsättning självklart är lika mycket värda som barn utan funktionsnedsättning, men jag skulle även oroa mig för att barnet kommer att ärva min autism och får lida under sin uppväxt p.g.a. bristande tillgänglighet, mobbning, uteblivna stödinsatser, utförsäkring från Försäkringskassan, skolplikt o s v. Jag skulle själv aldrig vilja byta bort mitt liv med någon annan och jag upplever att jag har god livskvalitet, men jag vet samtidigt att många andra autister får lida och insjuknar i psykisk ohälsa. Även en neurotypiker kan såklart ha det svårt i livet, men jag resonerar att den statistiska risken måste vara större om man har en osynlig funktionsnedsättning.

Däremot har alla autister olika förutsättningar varför jag aldrig avråder någon annan autist från att skaffa barn. Det finns faktiskt autister som skaffat ett eller flera barn och som är jättenöjda med sitt beslut! Väldigt ofta är man dessutom två om att skaffa barn så autisten behöver inte vara ensam i sitt föräldraskap. Jag tror att frågeställaren tänkt igenom sitt beslut noga och vet vad hon gör. Hon har ju redan ett barn så hon är medveten om vad ett föräldraskap innebär.

Sedan får vi inte heller glömma bort att rätten att bilda familj ingår i FN:s mänskliga rättigheter och denna rätt omfattar alla vuxna, även personer med funktionsnedsättning.

Svara

Jag tror det kan vara bra att vara ödmjuk inför för det faktum att det kan finnas vissa autister som föräldraskap är rätt för trots allt. Finns dom som inte vill vara utan det trots allt som kommit med det. Men för mig har det aldrig varit ett alternativ att skaffa barn för jag har fullt upp med mig själv och få saker att fungera ok.

Samma här! Jag orkar knappt med min egen vardag så jag har mycket svårt att se att jag skulle orka ta hand om ett barn.

Svara

Bara så att du vet, Paula, så var min återkoppling riktad till ”Katarina Andersson”s kommentar! Ledsen men det såg ut som att jag svarade henne när jag svarade. Med vänlig hälsning Cindy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *