Mats frågar
Vilket fantastiskt jobb du gör med att beskriva din autism Synnerligen lärorikt!
Jag ska göra ett komvuxarbete: ”Bemötande gällande en person med asperger”. Har du några tips om kurslitteratur? Syftet är att förankra mitt sätt att jobba, med hjälp av litteraturen.
Paula svarar
Vad roligt att du gillar bloggen, och vilket viktigt ämne du har valt att lyfta i ditt komvuxarbete! Jag ger dig mer än gärna tips. Först och främst föreslår jag att du ändrar diagnosbenämningen ”Aspergers syndrom” till ”autism”. Detta för att diagnosen numera heter så i DSM-5, och följaktligen har allt fler människor kommit att kalla diagnosen för autism. Använder du sökordet ”autism” kommer du troligen även hitta betydligt fler vetenskapliga artiklar via Google Scholar än om du använder sökordet ”Aspergers syndrom”. Jag tror att din lärare uppskattar om du tar med vetenskapliga artiklar som du själv söker via Google Scholar.
Beror på kraven på vetenskaplighet
Vilka källor du kan använda dig av beror på vilka krav som ställs på arbetet. Då jag inte fullgjorde min skolgång i Sverige vet jag inte riktigt om gymnasie- och komvuxarbeten måste vara vetenskapliga eller inte. På universitetet ställs ju höga krav på vetenskaplighet, och jag misstänker att det kan vara liknande krav på gymnasiet och komvux.
Attwood och Gillberg har skrivit böcker
Om det ställs krav på vetenskaplighet kan du använda dig av vetenskapliga artiklar, litteratur skrivna av autismforskare och troligen även i vissa fall doktorsavhandlingar, publikationer utgivna av myndigheter och dylikt. Jag har inte hittat några vetenskapliga böcker som enbart behandlar bemötande av personer med autism (Bo Hejlskov är ju ingen autismforskare varför hans böcker inte klassas som vetenskapliga i sammanhanget). Däremot kan du gärna läsa Attwoods bok Den kompletta guiden till Aspergers syndrom samt Gillbergs bok Barn, ungdomar och vuxna med Asperger syndrom! Både Gillberg och Attwood är autismforskare vilket betyder att deras böcker anses ha ett betydligt högre pålitlighetsvärde i ett vetenskapligt arbete än böcker som inte är skrivna av autismforskare. Jag tror att deras böcker kan ge dig inspiration även om de egentligen inte handlar om bemötande!
Läs Larsson Abbads avhandling
Vidare kan jag varmt rekommendera dig att läsa Gunvor Larsson Abbads doktorsavhandling Aspergern, det är jag. I kapitlet där Gunvor redogör för respondenternas svar så ser du att vissa av dem t.ex. tar upp hur de hade velat bli bemötta av bland annat sjukvården. Därutöver kan du läsa Socialstyrelsens publikation Barn som tänker annorlunda om du vill ha tips på bemötande i skolan. Publikationen har visserligen 14 år på nacken men myndigheten skriver vissa riktigt bra saker i publikationen!
Publikationen har vissa brister
Dessutom publicerade Socialstyrelsen nyligen Nationella riktlinjer för vård och stöd vid behandling av autism och adhd. Vill du endast fokusera på autism och inte på adhd kan du ta med de delar som handlar om autism. Många av oss autister kan själva tycka att denna publikation har vissa brister, men i ett vetenskapligt arbete måste man ju hålla sig till ”pålitliga” källor oavsett om man gillar dem eller ej, och inifrånperspektivet är tyvärr inte vetenskapligt.
Du kan ha ett större urval
Om det däremot inte ställs krav på vetenskaplighet har du ett betydligt större urval av litteratur och kan välja böcker som specifikt handlar om bemötande. I så fall rekommenderar jag varmt boken Hantera, utvärdera, förändra skriven av Bo Hejlskov och Anna Sjölund. Dessutom handlar Lina Ortiz bok Motiverande samtal vid autism och adhd väldigt mycket om bemötande och förhållningssätt. Böckerna Autism och adhd i skolan och Autism och adhd i gymnasiet handlar däremot om hur man bör bemöta, stötta och hjälpa elever med npf i skolmiljön. Men observera att dessa böcker inte är vetenskapliga eftersom författarna inte bedrivit forskning på området! Ställs det krav på vetenskaplighet kommer dessa böcker inte att godkännas som pålitliga källor.
Ta gärna med inifrånperspektivet
Ställs det inga krav på vetenskaplighet föreslår jag att du även tar med inifrånperspektivet! Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom handlar mycket om hur det är att leva med autism och vilket bemötande jag mår bra respektive dåligt av. Lina Liman i sin tur har erfarenheter av att vara inlagd på en psykiatrisk klinik så i hennes bok Konsten att fejka arabiska kommer du säkert få många tips på hur man bör bemöta autister på sjukvården. Men glöm inte att kolla först om icke-vetenskapliga källor godkänns!
Bra att lyfta de olika modellerna
Om du vill ha ytterligare tips så tycker jag personligen att det i ett arbete om bemötande är viktigt att lyfta skillnaderna mellan de medicinska och sociala modellerna (finns det utrymme kan du även ta upp den miljörelativa modellen). Den individuella/medicinska modellen går ut på idén att en funktionsnedsättning är en brist och defekt hos individen varför individen med funktionsnedsättning ska ”korrigeras” och funktionsnedsättningen antingen ska försöka ”botas” eller ”tränas bort”. Avsaknad av funktionsnedsättning anses vara målet och idealet enligt den medicinska modellen.
Den sociala modellen är tvärtom
Enligt den sociala modellen är det precis tvärtom: här är det omgivningen och deras attityder som anses vara i behov av korrigering eftersom det är andra människor som anses vara orsaken till ”lidandet”. Fokuset ligger alltså på bristerna i samhället för det är samhället och andra människor som anses ha skapat funktionsnedsättningen! Om attityder förändras och bristerna undanröjs kommer samhället bli tillgängligt för alla.
Fick inte vara som jag var
Om du får använda dig av icke-vetenskapliga källor kan du t.ex. läsa min livsbiografi På ett annat sätt och diskutera i uppsatsen vad som hände med mig när mina lärare i skolan utgick från den medicinska modellen och tvingade mig att leka med mina klasskamrater på rasterna trots att jag hade velat vara ensam. Att vara avvikande var icke-önskvärt och ansågs vara en stor defekt hos mig. I boken Funktionshinderspolitik: en introduktion redogörs för de medicinska och sociala modellerna.
Stor lycka till med ditt arbete! Och tack för att du har valt att belysa detta oerhört viktiga ämne.
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Jag har velat prova hypnos för att se om jag skulle vara person som accepterar att släppa kontrollen som krävs!…
Ja! det känns forcerade!
Precis, det blir verkligen motsatt effekt! Det skulle inte förvåna mig om det i framtiden kom nya studier som visar…
Eller hur!! Märkligt!! Jag spänner mig nästan mer för jag känner att jag måste prestera och ”nu ska jag slappna…
De som gillar meditation brukar säga att det är en vanesak och att när man väl har vant sig vid…
Jag har också svårt att visualisera. Jag har testat hypnos vid två olika tillfällen helt oberoende av varandra och då…
Jag har också läst detta om psykos men jag har varit osäker på om det är vetenskapligt bekräftat att det…
Skönt att veta att jag inte är ensam! Det är lite märkligt att människor ofta förväntar sig att alla ska…
Jag tycker också det finns en motsättning att meditera för att bli lugn. Lite som att en försöker prestera för…
Det är inte omöjligt att olika hypnotisörer jobbar på olika sätt så jag är inte säker på att det alltid…