Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Vilka för- och nackdelar finns med en diagnos?

Katarina frågar

Jag heter Katarina och är 45 år. Jag funderar på att genomföra en autismutredning trots att jag har motstridiga känslor kring begreppet diagnos, eftersom jag inte anser att det är en sjukdom utan en beskrivning kring ett sätt att fungera. Egentligen tycker jag att NT-personer också skulle behöva diagnos för de ska ju inte ha tolkningsföreträde av världen.

Min fråga är vilka fördelar och nackdelar det finns kring att ha en autismdiagnos?

Tack för din fina insats som aspie-språkrör!

Paula svarar

Jag förstår att tanken på en diagnos kan skapa motstridiga känslor! En autismdiagnos ställs efter en genomgången utredning om patienten uppfyller tillräckligt många diagnoskriterier i tillräckligt stor omfattning och utredningsteamet kommer fram till att patienten har en betydande funktionsnedsättning i det dagliga livet. Emellertid konstaterar överläkaren och autismforskaren Lena Nylander att det finns vissa oseriösa och okunniga kliniker som ger autismdiagnosen på lösa grunder, men så ska det självklart inte vara! För att få en autismdiagnos på berättigade grunder av en seriös utredningsklinik räcker det alltså inte med att patienten bara ”känner sig annorlunda” utan det ska faktiskt föreligga omfattande svårigheter! Och har man en funktionsnedsättning har man den oavsett om man genomgår en utredning eller ej varför man lika gärna kan få den dokumenterad. Det är så jag resonerar, men man kan såklart ha olika åsikter om frågan.

Diagnosen berättigar till stöd

Eftersom du funderar på att genomgå en autismutredning utgår jag ifrån att du har fog för att misstänka att du har autism. Det du skulle kunna göra är att fundera på vad du vill uppnå med en autismdiagnos. Det kan vara bra att känna till att en diagnos berättigar till vissa stödinsatser. Kanske har du svårt att behålla ett jobb och din arbetsgivare skulle behöva lönebidrag för att anpassa arbetet efter dina behov? Kanske klarar du inte av att sköta ditt hem och skulle behöva boendestöd? För att få tillgång till lönebidragsanställning och boendestöd krävs inte att man har just autism, men däremot ska man ha någon slags diagnos/dokumenterade svårigheter varav autism är ett exempel. Och har man en funktionsnedsättning kan tillgången till stödinsatser och anpassningar underlätta ens vardag enormt. För mig är det skillnaden på god och dålig livskvalitet.

Diagnosen kan ge verktyg

Jag ser också andra fördelar med en diagnos: om man har en omfattande funktionsnedsättning och har stött på svårigheter i livet kan det vara otroligt skönt att få en förklaring till varför det varit så. Kanske har man alltid varit mobbad (självklart är det inte okej att mobba annorlunda människor, men tyvärr ser världen ut som den gör) och haft lätt för att hamna i konflikter med andra och inte kunnat behålla relationer? Kanske får man sparken gång på gång från olika jobb utan att förstå varför? Eller kanske tar kamouflage så mycket energi att man mår dåligt och kraschar gång på gång? Kanske har man en lång historia av psykisk ohälsa och självskadebeteenden? I sådana fall kan diagnosen utgöra ett viktigt verktyg för att förstå sig själv.

Texten fortsätter under rutan.

Prenumerera på nya frågor och svar via mejl.

En diagnos är inte alltid nödvändig

Med ovanstående sagt finns det ingenting som säger att det inte skulle vara möjligt att förstå sig själv utan en diagnos. Diagnosen är som sagt viktig för många, men kanske resonerar man att man redan vet hur man fungerar? Kanske har man vissa specialtalanger som gjort att man klarat sig i livet? Kanske behöver man inte stöd med något särskilt? Psykologen och autismforskaren Tony Attwood menar att majoriteten av autister tycker att det är mycket viktigt att ha fått en diagnos men att det finns en minoritet som reagerar negativt på den. Befarar man att man skulle kunna tillhöra den sistnämnda skaran och misstänker att man inte behöver några stödinsatser finns det inte nödvändigtvis någon anledning till att genomgå en autismutredning. Det finns trots allt ingenting som säger att en diagnos måste vara något positivt även om många av oss upplever den så.

En diagnos kan ha vissa få nackdelar

Förutom att vissa reagerar negativt på diagnosen och betraktar den som en stämpel kan andra uppleva andra nackdelar med en diagnos. Några upplever att det är onödigt krångligt att behöva lämna in ett speciellt läkarintyg för ett körkortstillstånd vilket behövs vid autism eller ADHD. Vissa föräldrar till autistiska barn har vittnat om svårigheter vid tecknande av barnförsäkringar. Andra har fått strida för att efter diagnosen behålla sina jobb vilket varit fallet för denna lokförare! Men annars kan jag inte komma på några nackdelar med en diagnos faktiskt. Numera är det till och med möjligt att bli antagen till polisutbildningen trots NPF-diagnos till följd av DO:s uttalande om att uteslutande av NPF:are utan individuell bedömning utgör en överträdelse mot diskrimineringsförbudet!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Vilka för- och nackdelar finns med en diagnos?”

En diagnos är inte nödvändigtvis en sjukdom. Det finns många diagnoser som just beskriver ”ett sätt att fungera” snarare än en sjukdom, t ex utvecklingsneurologiska avvikelser (NPF-diagnoser i vardagligt tal), personlighetssyndrom m fl. Människor som arbetar inom psykiatrin gör skillnad på sjukdomar och ett annorlunda sätt att fungera på. Däremot är det vanligt att okunniga människor tror att autism är en sjukdom.

Sant! Många psykiatriska diagnoser förutom autism betecknar ens sätt att vara på.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.