Kategorier
Annorlunda tänkande

Vilka detaljer är egentligen viktiga att veta?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

”Men var ligger Kuwait exakt, Paula?”, har andra människor frågat mig ibland. Men jag har ingen aning. Visst, jag vet att det ligger i Mellanöstern och att landet bland annat gränsar till Iran, men mer än så vet jag inte. Kanske kommer jag kolla på landets position på kartan innan jag åker, kanske inte.

Att inte bry sig om sådana här saker är väldigt typiskt mig. Det sägs att vissa personer med Aspergers syndrom och autism lever i sin egen värld, och i mitt fall stämmer det kanske till en viss del, i alla fall om man jämför mig med den övriga befolkningen.

Men å andra sidan undrar jag vem det egentligen är som har bestämt vilka detaljer som är viktiga att veta. Om jag jobbade som pilot, skulle jag förmodligen behöva veta till vilken riktning mitt plan kommer att flyga, men nu litar jag fullt ut på att mitt plan flyger åt rätt håll. Så varför skulle jag behöva veta exakt var Kuwait ligger bara för att jag ska föreläsa där?

föreläsning. paula tilli

Eftersom jag oftast inte vet om var städer jag besökt ligger, brukar jag inte heller veta var semesterorter som mina vänner besökt ligger. När jag inte ställer sådana frågor till andra människors om deras semesterresemål, får jag ibland höra att vi som har Aspergers syndrom skulle vara ointresserade av andra människors liv. Men jag håller inte med. Jag är absolut intresserad, men jag är intresserad av andra detaljer än många andra människor.

Inför Kuwait-resan har jag tagit reda på annan information om landet som jag anser vara mycket viktigare att veta än landets exakta position på kartan:

– Tidsskillnaden mellan Sverige och Kuwait (jag behöver veta vad klockan är där så att jag kan ställa om min dygnsrytm innan resan)

– Vilken valuta som används i Kuwait och om man kan betala med kort

– Vad mitt hotell heter, hur jag kommer dit från Kuwait City flygplats och hur jag kommer till föreläsningslokalen från hotellet

– Vädret i november (egentligen ingen jätteviktig information för mig att veta eftersom jag inte är speciellt värmekänslig, men jag kollade på det ändå för att veta om jag ska ta med mig vinterjackan eller inte)

– Om den kuwaitisiska dialekten skiljer sig mycket från modern standard arabiska (den lokala dialekten intresserar mig eftersom språk är ju som bekant ett av mina specialintressen)

– Och det allra viktigaste: har de McDonalds där? (behöver veta det för att jag ska kunna ha plan B om jag inte skulle gilla maten på hotellet)

16 svar på ”Vilka detaljer är egentligen viktiga att veta?”

Vi er interessert i andre mennesker. De kan bare bli litt for mye noen ganger. For vi føler alt så sterkt.

Jeg er heller ikke opptatt av hvor Kuwait ligger. Sverige er mtit naboland, så dit dro jeg da jeg var friskere og vi kan snakke nesten samme språk. Og egentlig har jeg ikke tilhørt verken her eller der, så jeg er fremmed også i Norge. Så da å skulle vite en masse om alle steder jeg ikke har noe interesse av, faller seg unaturlig. Jeg har vært i Praha i Tjekkia, men jeg vet ikke hvilke land det grenser til. For meg holder det å vite at resturanten jeg spiste på er på samme sted og at jeg kan sette meg der når jeg vil. Det er de små detaljene som er kjempeviktige. Og har den flyttet, kan jeg rase sammen. For da går hele landet, i alle fall jeg, i oppløsning.

Kul att du känner igen dig! Jag känner mig också som en främling överallt. Och jag har också besökt flera städer utan att veta om var de ligger. Jag är som sagt intresserad av andra detaljer helt enkelt 🙂

Svara

hehe Mc donken brukar vara nödplan i många fall 😛 ^^ en QP cheese och en stor fries 😛 *petar på paula med en liten mjuk tass* du har inga husdjur eller ???

http://www.bilddump.se/bilder/20141102120152-83.189.181.78.jpg denna lilla 4benta sak springer runt här hemma hos mig 😀 hon blir 3 nästa sommar och är en helt vanlig bondis med vit fläck på bröstet hon har sina ryck ibland också hehe men är hel mysig också (Y) ps bara du kan se bilden om du klickar på eller kopierar länkadressen ds

I ett sådant här fall, där man som privatperson ska ut på en resa, tycker jag att det är upp till var och en att bestämma vilka detaljer som är viktiga och vilka som inte är det. Det handlar ju om vilka intressen och behov man har och vad man själv tycker är viktigt. Eftersom du inte tycker om all mat så är det viktigt för dig att veta om det finns McDonalds i Kuwait. För en person som äter nästan allt är den detaljen troligen inte särskilt viktig. För någon är det viktigt hur hotellet ligger i förhållande till olika platser, vad som finns på hotellrummet m.m. medan det för någon annan inte spelar så jättestor roll.

Själv fungerar jag som så att jag oftast har lätt att avgöra vad som är viktigt att ANDRA får veta (d.v.s. vad jag behöver berätta och inte) men svårare att avgöra vad som är viktigt för MIG. Eftersom jag är en sådan himmelens nyfiken person så vill jag oftast veta precis allting och då kan jag i stunden ha svårt att skilja på nödvändigt vetande och intresseklubben antecknar-vetande. Jag brukar lösa förvirringen genom att bolla tankarna med någon annan eller genom att, för varje sak som kommer upp, ställa mig själv frågan ”Behöver jag veta det här för att…?” följt av genomföra aktiviteten/klara resan/köpa varan etc.

Jag håller verkligen med om att det är upp till var och en att bestämma vad som är viktigt. Det är olika vilken information var och en behöver. Sedan skulle jag ju iofs egentligen inte behöva veta exakt vilken dialekt som talas i Kuwait, men eftersom informationen intresserar mig, tog jag reda på det. Men å andra sidan är det inte heller säkert att alla egentligen skulle behöva veta var deras semesterresemål ligger på kartan, men de flesta tar reda på informationen ändå för de tycker att det är intressant.

Jag har till skillnad från dig lätt för att bedöma vad jag behöver veta men däremot svårt för att bedöma vad andra vill veta. Vad bra att du kan bolla tankar med andra människor! Själv bollar jag tankar med mina boendestödjare om jag behöver hjälp med något.

Svara

Jag tänker att vissa saker kan vara så intressanta att de BLIR viktiga, och dessutom är det ju viktigt med intressen. 🙂

Jo, att bolla tankar med andra är till stor hjälp för mig. Jag bollar mest med min mamma, mina vänner och min kontaktperson/samtalskontakt, men skriver även en del på internetforum. Även bloggar tycker jag är ett bra sätt att bolla tankar med andra. 🙂

Jag håller med dig om bloggar! Det här med att bolla tankar med andra hjälper mig också, men ibland blir jag ännu mer förvirrad om jag frågar båda mina boendestödjare vad de tycker och de ger mig helt olika svar. Om jag inte kan bestämma själv, frågar jag isåfall ännu fler personer vad de tycker att jag borde göra om jag inte kan bestämma själv 🙂

Svara

Jag förstår hur du menar! Så kände jag när jag gick min skrivarkurs. Det var en väldigt lärorik kurs och det var kul att få respons från kursledarna och de andra deltagarna, men varje gång man lämnade in en text så tyckte ju alla olika. För många var det säkert bra, men eftersom jag har svårt att sålla så blev det mer stressande och förvirrande. Till slut visste jag inte vilka synpunkter och förslag jag skulle använda mig av och vilka jag skulle lämna därhän. Lagom input är bäst. 🙂

Åh, jag vet exakt hur jobbigt det känns! Man blir så förvirrad när man inte vet vilka förslag man borde använda sig av och vilka man borde strunta i. Har faktiskt en liknande episod i färskt minne från tiden jag skrev min bok, vilket inte alls var speciellt länge sen. Innan jag skulle börja skicka manuset till olika förlag, hade jag bett tre personer läsa igenom det och ge sina synpunkter. Och alla de tre personerna kom med helt olika synpunkter. ”Vad bra att du skriver så här”, var det någon som sa. ”Nej nej, det här låter konstigt och provocerande”, tyckte någon annan om just de raderna. Och då blev jag förvirrad! Jag lyssnade igenom alla synpunkterna och i slutändan bestämde jag själv vad jag ville ha med i boken och vad jag ville lämna bort.

Jag tror problemet beror på att det inte finns någonting som är definitivt rätt eller fel i de fall ni tar upp. Det är därför jag föredrar datorer, matematik och naturvetenskap. Det är mindre tyckande och mer ja eller nej. Kanske inte på forskarnivå men på mer grundläggande nivå så brukar det gå att skilja på rätt och fel.

Jag förstår dig! Kan tänka mig att allt blir så otroligt mycket enklare när allt är tydligt och det faktiskt finns rätt och fel svar. Synd att jag inte är speciellt intresserad av datorer och naturvetenskap bara 😉

Något jag blir nyfiken på angående Kuwait är hur mycket kunskap människorna där har om Asperger! Det måste du berätta om sen efter din resa 🙂

Jag kommer definitivt berätta allt! Jag är också väldigt nyfiken. Jag tror att människor i många andra länder inte har speciellt mycket kunskap men jag kan naturligtvis ha fel.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *