Kategorier
Okategoriserade

Varför undantagsregler för Covid-19-smittade?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu har vi levt med allmän spridning av Covid-19 i 9 månader och vet att vissa blir långtidssjuka med bland annat allvarlig hjärntrötthet och koncentrationssvårigheter som följd. Som bekant har sjukpenning en bortre gräns på 180 dagar varefter den sjukes arbetsförmåga prövas mot alla arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden. I praktiken innebär regeln att långvarigt Covid-19-sjuka riskerar att utförsäkras efter dag 180 och tvingas leva på sina sambos, eller i de fall personen är ensamstående och inte äger kapital, på ekonomiskt bistånd. Och när den långtidssjuke ansöker om ekonomiskt bistånd kan socialtjänsten hitta på vad som helst: de kan avslå ansökan och kräva att den sökande ska sälja sin bil, lägenhet eller sitt fritidshus och lever upp pengarna innan ekonomiskt bistånd kan komma på fråga.

Nya grupper har drabbats av utförsäkringar

Innan pandemin slog till var det mest långtidssjuka och funktionsvarierade personer som drabbades av utförsäkringar. Det var inte alls ovanligt att utförsäkrade personer hade psykiska sjukdomar eller neuropsykiatriska diagnoser. Men eftersom Covid-19 är en ny sjukdom har helt nya grupper drabbats av utförsäkringar. Det är inte osannolikt att vissa av dessa utförsäkrade Covid-sjuka är välutbildade personer som inte haft en enda sjukdag under hela sin yrkeskarriär och därmed inte haft en susning om hur dåligt sjukförsäkringen fungerar. Vissa av dessa personer har kanske aldrig ens varit arbetslösa och det har inte funnits i deras värld att de skulle kunna hamna i den här sitsen.

Regeringen satte in åtgärder

Pandemin har med andra ord drabbat många vanliga svenskar och inte bara funktionsvarierade och kroniskt sjuka. Detta fick regeringen att sätta in tidiga åtgärder. De lättade exempelvis på a-kassereglerna så att personer som tidigare struntat i att betala a-kasseavgifterna skulle slippa hamna hos socialen ifall de skulle bli arbetslösa under pandemin. Jag har i ett tidigare blogginlägg kritiserat det faktum att det under alla dessa år har ansetts vara helt i sin ordning att personer med exempelvis autism eller allvarliga psykiska sjukdomar utförsäkras men att när krisen drabbar helt vanliga svenskar så reagerar regeringen snabbt som blixten och sätter in åtgärder så att det inte behöver ske.

Reagerat starkt på debattartiklarna

Under den senaste månaden har jag läst flera debattartiklar där skribenterna föreslagit att Försäkringskassan borde lätta på sina regler under pandemin. Förslagen har gått ut på att personer som lider av långvarig Covid-19 skulle få behålla sin sjukpenning trots att den bortre gränsen passerats. Jag har reagerat starkt på dessa förslag och undrat varför endast personer som lider av sviterna av Covid-19 föreslås omfattas av undantagsreglerna men inte personer med livslånga funktionsvariationer eller allvarliga psykiska och fysiska sjukdomar. Handlar allt återigen om att det är helt okej att utförsäkra personer med funktionsvariationer men att det inte är okej att utförsäkra vanliga svenskar som har varit friska fram tills Covid-19 slog till?

Reglerna borde omfatta alla

Jag hoppas att ni missförstår mig rätt. Jag är absolut för att alla som lider av långvarig Covid-19 självklart ska få behålla sin sjukpenning, det finns inget annat i min värld! Och vårdpersonalen som vårdar Covid-19-sjuka är hjältar i mina ögon. Har någon av dem smittats på sitt jobb och själv drabbats och utförsäkrats är det förfärligt och fullständigt oacceptabelt! Däremot tycker jag att utförsäkringar på alla sjuka och funktionsvarierade människor borde upphöra omedelbart så länge personen kan uppvisa ett läkarutlåtande. Varför införa undantagsregler för just Covid-19-smittade om vi samtidigt fortsätter att utförsäkra många andra grupper med livslånga funktionsvariationer som medför minst lika funktionsnedsättande tillstånd?

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt okänd).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. När jag var barn låg jag stilla hela dagarna när jag hade feber. (förutom toabesök och dricka) Mitt syskon däremot…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

8 svar på ”Varför undantagsregler för Covid-19-smittade?”

Men gäller inte de nya reglerna enligt förslag vid 180dagar de flesta? Tycker mig utläsa det av vad Ardalan Shekarabi ger för information iaf. Fast sen är det ju himla träligt att såna här viktiga saker ska behöva gå så långt som att en pandemi som får politiker att för en stund sluta prata och faktiskt trycka på grön knapp. Kan ha fel

Så som jag hade förstått det så hade förslagen gått ut på att undantag skulle göras för Covid-smittade vilket jag reagerade på. Det är ju underbart om det föreslås att vi inför nya regler som ska gälla alla, men precis som du skriver är det tråkigt att en kris ska drabba vanliga svenskar och inte bara funktionsvarierade för att folk ska fatta att sjukförsäkringen inte fungerar. Folk borde ha reagerat redan 2008 då utförsäkringarna började och inte nu när de själva drabbas!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *