Mika frågar
Min son är högfungerande autist (aspergers), 20 år och bor hemifrån. Han ringer ofta och ställer frågor som har med tjejer att göra men har inte flickvän. Det kan tex vara att de skriver till varandra på sociala medier och att han undrar vad han ska svara i en konversation med en tjejkompis. Som jag förstått det är alla hans kompisar neurotypiker.
Jag försöker hjälpa genom att berätta när jag tycker att han svarat bra, men också med tolkningar av tjejernas svar och nya perspektiv. Oavsett vad jag svarar tycker min son inte att det är ett bra svar. Sen lägger han jättemycket tid på att undra varför tjejerna slutar höra av sig.
Men så är ju livet, är min reflektion. Alla sitter inte och väntar vid telefonen. Om man då även berättar exakt hur man mår när det var två månader sedan man hördes av kan mottagaren tycka att det är jobbigt. Sen kan man glömma bort att skriva; de flesta har ju annat att tänka på.
Finns det någonstans för en autist att vända sig för att få svar på sociala frågor? Eller för att ”träna” socialt med jämnåriga? Eller om du har andra tips.
Paula svarar
Det är inte ovanligt att ungdomar och unga vuxna tycker att alla råd de får från sina föräldrar är usla. Ändå tycker jag att du ska fortsätta med din strategi: om din son ringer och vill prata om tjejproblem ska du ge honom stöd på samma sätt som du hittills gjort. Även om han inte skulle ta till råden idag och kalla alla dina råd för dåliga är det inte alls omöjligt att han kommer att ha nytta av dem i framtiden.
Autister gillar rakhet
Att hans kompisar är neurotypiker kan bidra till kommunikationskrockar och missförstånd. Neurotypiker säger sällan rakt ut vad de menar utan använder mimik, gester och kroppsspråk för att föra fram sitt budskap. Drar sig en neurotypiker undan betyder det ofta att hen vill vara ifred, men det är ju inte säkert att en autist förstår dessa hintar. Att söka kontakt med andra autister både online och i verkliga livet skulle kanske vara något för honom? Bland autister finns det enligt min erfarenhet rätt så många personer som uppskattar rak kommunikation.
Tjejer uppskattar att ha killkompisar
Det är möjligt att hans tjejkompisar ”bara” ser din son som vän och blir obekväma om de upplever att han egentligen är intresserad av något annat än vänskap. Det är vanligt att tjejer uppskattar att ha killkompisar men är inte intresserade av att dejta dem och kan dra sig undan om de märker att killen vill något annat. Därför kan det vara bra om din son håller isär tjejkompisar och potentiella dejtingpartners. Om han är intresserad av dejting kan han kanske pröva sin lycka på Tinder istället?
Habiliteringen erbjuder kurser
Om det finns en habilitering där ni bor kan din son söka stöd från dem. Habiliteringen i Region Stockholm anordnar också kurser för personer med autism utan samtidig intellektuell funktionsnedsättning där autisterna får öva på socialt samspel i grupp. Nu vet jag inte om ni bor i närheten av Stockholm, men kanske erbjuder habiliteringen i er region något liknande!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Känner verkligen igen det du räknar upp i första stycket. Gjorde allt det när diagnosen fortfarande var ny och sedan…
En sak jag har märkt med de flesta människor är att när det ploppar upp en tanke i huvudet, så…
Tänk om folk bara kunde behålla sina kommentarer, ifrågasättanden, kritik, tankar och åsikter för sig själva alla gånger när de…
Hittade detta inlägg igen. Tänkte kommentera det också. Emma ska alltså inte jämföra sin situation med någon som inte har…
Ja precis, det där var ett exempel, men det handlar om mycket mer än om att äta på restauranger man…
Hur döljer man autistiska drag? Är det att tvinga sig att göra saker man inte vill för att det förväntas…
Jag håller med dig om att det är tröttsamt! Att du fick diagnosen sent indikerar att du är duktig på…
En av mina arbetskamrater ifrågasatte om jag verkligen har autism. Hon undrade om jag inte bara inbillade mig. Hon jämförde…
Intressant! Då kan du ha haft problem redan före 5 års ålder. Samtidigt är det svårt att säga om neurotypiska…
Ja precis, det borde märkts av tidigare i så fall… märkligt är det. Eller så kommer jag bara inte ihåg…
4 svar på ”Var kan en vuxen med autism öva på socialt samspel?”
Jag är 45 år och är likadan. Jag vänder mig visserligen inte till min åldriga mamma, men till kontaktperson, personligt ombud, terapeuter, vänner osv. i stöd i mina privata relationer och inte bara när det gäller kontakten med kvinnor på nätet utan generellt när det gäller relationer och kommunikation med andra.
Vad det gäller närmare relationer med kvinnor så delar jag personligen inte in det i fack och känner hur det känns och så får det bli vad det blir utav det. Jag tycker att det är bättre att så småningom kommunicera om vad man är intresserad av rent konkret och inte för det är så lätt att förutsätta saker. Det är därför jag är lite skeptisk till termer som förhållande och sambo för det är inte säkert att båda avser samma sak, även om jag inser att en del generaliserade begrepp kan underlätta kommunikationen även om de inte är perfekta. Det går ju t.ex. utmärkt att kramas och gosa och till och med hålla handen vid vissa tillfällen utan att bygga vidare någonting romantiskt eller sexuellt. Det finns de som inte förstår detta, men sådant är faktiskt inte självklart för alla. Gränsdragning är ju viktigt att kommunicera om.
Vad bra att du har människor att vända dig till när du behöver någon att prata med!
Jag håller med dig om att alla definierar olika begrepp på olika sätt. Någon kan tycka att när man är i ett förhållande så får man i princip inte umgås med någon av motsatt kön (i heterosexuella förhållanden då!) medan någon annan kan istället tycka att det är helt okej att träffa andra och till och med ligga med andra när man är i ett förhållande. Precis som du skriver är det därför viktigt att kommunicera!
Jag tror vissa saker går att träna, vissa saker behöver man träna på men inte allt. När de gäller hitta en partner så tycker jag kan hen inte acceptera mig för den jag är går de vara.
Jag gillar egentligen inte begreppet ”träning” när man pratar om autism! Jag tycker att det är upp till autisten själv att bedöma om hen vill öva på vissa saker eller om det tar för mycket energi. Dock finns det såklart vissa undantag. Om autisten t.ex. är våldsam behöver man ju hitta en lösning på problemet (ofta beror aggressivitet på brister i omgivningen dock), men rent generellt tycker jag inte att autisten ska behöva träna på något om hen inte vill.