Kategorier
Vardag med Asperger

Vad innebär lycka?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många föräldrar till barn med Aspergers syndrom och autism är oroliga för att deras barn inte kommer att kunna leva ett normalt och lyckligt liv som vuxna. Då brukar jag ställa mig frågan vad lycka och normalitet egentligen betyder. Själv har jag två val: antingen kan jag välja att ha ett så kallat normalt liv, och då är jag olycklig. Eller så kan jag välja att leva ett annorlunda men ett lyckligt liv. Jag har gjort mitt val.

För dig betyder lycka kanske att man gifter sig och skaffar barn, arbetar och inte behöver några LSS-insatser eller bidrag från samhället. Att man har ett rikt socialt liv, går på parmiddagar med sin partner, åker utomlands på semester och ser sevärdheter. Att man lever ett aktivt liv, gör spontana aktiviteter flera gånger i veckan och går på restauranger med sina vänner för att testa olika maträtter.

För mig betyder lycka någonting helt annat. För mig betyder lycka att jag får vara ensam när jag vill, ibland till och med flera månader utan att träffa en enda människa. Lycka betyder för mig att jag får sitta framför min dator en hel dag med neddragna gardiner istället för att gå ut och träffa människor. Lycka betyder för mig att jag får äta samma maträtter varenda dag, slipper testa nya rätter, slipper avvika från mina rutiner. Lycka betyder för mig att jag har mina underbara boendestödjare som hjälper mig två gånger i veckan. För precis på samma sätt som en närsynt person behöver glasögon för att kunna se bättre, behöver jag boendestödjare för att få en bättre fungerande vardag.

Arbete och sysselsättning innebär däremot ingen lycka för mig. Att jag föreläser om Asperger och skriver böcker nu är bara en slump. Däremot gick jag förut hemma med aktivitetsersättning i 7 års tid utan någon sysselsättning och var hur lycklig som helst. Aldrig någonsin kände jag mig uttråkad eller att min vardag skulle sakna mening eller innehåll.

För någon annan betyder lycka kanske någonting helt annat. För någon kan det betyda att man får bo på ett mysigt gruppboende med trevlig personal dygnet runt, gå på daglig verksamhet för att umgås med trevliga människor och på fritiden få läsa telefonkataloger i timmar. Vad innebär lycka för dig?

8 svar på ”Vad innebär lycka?”

Lycka är de ögonblick när jag ser att min katt mår bra.
Lycka är när solen skiner och de första vårfåglarna kvittrar.
Lycka är när regnet smattrar mot rutan och det finns en bra bok att läsa.
Lycka är när snön yr ute och det finns en varm filt att lägga över sig.
Lycka är att må bra i nuet.

Hej!

Vill bara till att börja med att säga att du beskriver AS väldigt bra 🙂

Jag fick diagnosen 2005 efter jag var helt sönder stressad av att vara tvungen att söka jobb. Idag har jag jobb i en affär som jag trivs med. Folk har svårt att tro att man har svårt att jobba i affär med tanke på alla intryck. Jag klarar av det men jobbar bara 50 % men jag får jobba i min egen takt o framför allt jag behöver inte lära känna alla eller prata med alla. Däremot är jag rätt slut när jag kommer hem efter alla ljud som är i en affär.

Nu till ämnet 😉 Jag blir lycklig av att släktforska, titta på tv, gå och fota gravstenar och allra mest att gosa med min hund. Jag hade varit lycklig att bara vara hemma och inte jobba. Funkar tyvärr inte ekonomiskt då jag anses vara för bra och jag vill ut och jobba 🙂 Lycka är kort och gott för mig är att vara i min lägenhet med min hund. Höll på att glömma att umgås med mina systersöner är guld värd för mig 😀
Jag har ibland svårt med det här ” Ja, det är bra att du kommer ut bland folk” De förstår inte att jag har svårt att vara bland folk, känna sig utanför eller rättare sagt som att jag är där men ändå inte. Missförstå mig inte jag tycker ibland om att vara bland folk men när jag själv vill.

Jag förstår exakt vad du menar, Anna! Och jag KAN också, precis som du, vara bland folk. Ofta är det till och med roligt, men jag BEHÖVER inte umgås med andra för att vara lycklig. Jag har ibland isolerat mig ett halvår och mått hur bra som helst 🙂

Jag skulle också, precis som du, vara lycklig av att bara sitta hemma utan sysselsättning hela dagarna. Förut gick jag ju hemma med aktivitetsersättning i sju års tid och mådde hur bra som helst! Jag blir alltid fundersam när jag får höra: ”vad bra att du har ett jobb nu, nu mår du säkert bra när du får vara bland människor”. Grejen är ju att jag ÄLSKAR att vara ensam, och är helt oförstående inför det här att man måste vara bland andra människor att vara lycklig 🙂 Visst gör jag rätt för mig nu när jag jobbar, vilket är som det ska vara. I ett välfungerande samhälle måste även jag bidra eftersom jag numera har viss arbetsförmåga, men för mig har det ingenting med lycka att göra utan i mina ögon handlar det endast om rättvisa.

Svara

Tja!
Jag har isolerat mig nu sedan 25 oktober, och har gjort detta tidigare och precis som du skriver så mår jag bättre av det och jag har inte tråkigt för jag har min gitarr och det känns som jag utvecklas som person snabbare när jag får vara själv än med andra, jag hoppas iallafall att jag kan ta mig tillbaka till mina närmsta vänner men det är ju väldigt svårt då dom inte förstår något av det jag gör.
Jag är lite i en ond spiral, jag vill umgås(till viss del) men ändras saker och vissa folk är med i den sociala situationen så tycker jag det är ansträngande.
Hatar verkligen att vi ska följa ett visst mönster och gör man inte det så känner folk sig utan kontroll och det leder till missuppfattning.
Samhället jag lever i är på cirka 1000 människor och ryktet om mig vet jag har spridit sig kring dom flesta både vuxna och barn och jag orkar inte ta tag i att besvara allas frågor, så de är lite jobbigt då jag inte heller vill ha empati för min isolering.
Jag är på utredning nu och just nu medicineras jag för bipolär men jag tror jag har en del drag av asberger då jag vill ha saker på mitt sätt, följa rutiner, hatar spontanitet m.m, vad vet jag?

Hej Manne! Ja, det låter som att du har en del Aspergerdrag om du gillar rutiner, hatar spontanitet och tycker om att vara ensam. Jag känner, precis som du, att jag kan utvecklas mycket när jag är ensam och isolerar mig, då håller jag alltid på med något jag tycker mycket om som med mina specialintressen t ex. Själv kände jag också förut att mina vänner inte förstod mig, men nu i vuxen ålder hag jag träffat människor som fungerar precis som jag. Det är så skönt när man förstår varandra och slipper förklara sig hela tiden.

Svara

Åh så bra skrivet! Jag kan ofta känna oro för min asperger-son som just fyllt 18 och nästan bara sitter hemma. men när jag tänker efter är han nog ganska tillfreds med det ändå… eller han skulle vara det ännu mer om det inte lades krav på honom att gå i skolan osv hela tiden…
Jag ska skriva ut ditt inlägg och ta fram och läsa så fort jag oroar mig för honom.

Du skriver fantastiskt bra <3 ! Kram!

Hej Åsa! Vad roligt att höra att mitt inlägg har hjälpt dig att att förstå din son bättre! Om han säger att han är tillfreds med sitt liv är det förmodligen så och isåfall oroar du dig helt i onödan. Vad bra att du kommer att skriva ut mitt inlägg. Kram tillbaka <3

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *