Kategorier
Läsarfrågor

Tips på böcker och framgångsrika kändisar med autism?

Jossan frågar

Min 12 åriga dotter har precis påbörjat en utredning för autism och adhd. Jag och omgivningen som gör utredningen är ganska säker på att hon har atypisk autism och adhd. Adhd accepterar hon har misstänkt själv men hon är helt förtvivlad så fort autism kommer på tal, hon har bara möt personer som har en funktionsnedsättning och autism. Dvs barn på särskolan osv. Hon skäms och vill absolut inte prata om det och inte att någon ska veta om hon skulle få den diagnosen.

Mitt mammahjärta blöder, hon är en fullt fungerande tjej men har svårt i det sociala samspelet med att tolka och förstå relationer och nu när det närmar sig tonåren är det jobbigt. Hur jag jag hjälpa henne, många kända personer med adhd talar öppet och skriver böcker och där går det att identifiera sig och se att det är inget konstigt men jag önskar så hon kan få en annan bild av autism.

Har du tips på böcker, filmer, personer som en 12-åring kan känna samhörighet med? Vill så gärna hon ska sluta skämmas, hon säger alla kommer säga och tycka hon är konstig om de får veta..

Paula svarar

Jag tycker att du gör helt rätt i att försöka ge din dotter en annan bild av autism. Du kan förklara för henne att autism är en bred diagnos och att autism både kan förekomma tillsammans med och utan språkstörning och intellektuell funktionsnedsättning. Det finns också olika nivåer av autism. Förklara gärna detta för din dotter!

Kändisar med autism

Det finns kända personer som varit öppna med sin autism, bland annat Joakim Lundell, Elon Musk och Linus Söderström för att inte glömma Greta Thunberg. Jag hoppas att din dotter kan identifiera sig med någon av dessa personer! Lyft gärna fram vad dessa personer har åstadkommit och gå gärna igenom Tony Attwoods positiva Aspie-kriterier tillsammans med henne. Då kanske hon förhoppningsvis förstår att personer med autism är sinsemellan väldigt olika och att det finns många som lever ett kvalitativt liv med autism.

Barnböcker om autism

Vad gäller böcker så kan du exempelvis söka hos Funka Mera och Stockholms stads bibliotek och se om du kan hitta något som skulle kunna passa. Kanske kan boken Julias superkrafter vara något för henne? Joanna Halvardsson har skrivit om den på sin blogg! Jag önskar er lycka till, jag hoppas att ni hittar något som passar henne.

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget! Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap