Kategorier
Autism och trötthet

Sluta förneka att trötthet och autism har ett samband

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Precis som jag konstaterat i ett tidigare blogginlägg är många vuxna med Aspergers syndrom och autism väldigt trötta. Men problemet är att många vägrar se sambandet mellan Aspergers syndrom, autism och trötthet och försöker komma med alternativa förklaringar till varför vi vuxna autister är så trötta.

Själv har jag bland annat fått höra att jag borde testa sköldkörteln. Men det har jag gjort vid några tillfällen och den fungerar utmärkt! Visst, sköldkörtelrubbningar kan ju orsaka enorm trötthet men sanningen är att sköldkörtelrubbningar dyker oftast upp plötsligt. Vi aspergare har däremot känt oss ovanligt trötta ända sedan vi varit barn och tröttheten har bara successivt ökat ju äldre vi har blivit. Tröttheten har absolut inte kommit plötsligt ur ett vakuum!

Har jag kanske inte borrelia?

Borrelia är en annan populär förklaring i mitt fall. Ni som följt min blogg ett tag vet om att blåbärsplockning är ett av mina specialintressen, och det finns en risk att bli smittad av borrelia i blåbärsskogen. Men jag har testat mig för borrelia och testet visade negativt! Borrelia är en sjukdom som dyker upp när man blivit smittad, och inte något som har funnits där ända sedan från barnsben.

Hur är det med vitaminerna?

I och med att hälsa är ett av mina specialintressen är jag noga med att få i mig alla vitaminer och mineraler min kropp behöver. Jag var förut extremt irriterad över att behöva höra tjat om vitaminbrister, och därför testade jag mig på vårdcentralen. Men nej, inga vitaminbrister här inte! Till och med mina D-vitaminvärden låg på normala nivåer även om jag testade mig mitt i vintern. Men eftersom jag är så noga med att få i mig fet fisk förvånades jag inte av resultatet.

Kämpar inte mitt kropp mot något virus?

När jag berättar för andra människor att jag blir trött av sociala aktiviteter, får jag ibland höra att det kan bero på att jag kanske håller på att bli förkyld och min kropp håller på att kämpa mot något virus. Men jag har inte känt mig det minsta sjuk och inte är trött när jag är hemma och ägnar mig åt mina specialintressen. Men många är ändå övertygade om att det kan vara någon virussjukdom som min kropp kämpar mot och att jag visst kommer att orka med det sociala igen när viruset försvunnit från min kropp.

Är inte min trötthet något helt normalt?

En annan populär bortförklaring är att alla känner sig lika trötta och att jag bara inbillar mig att just jag skulle vara ovanligt trött. Men om alla är lika trötta som jag, hur kommer det sig att de inte behöver avstå från att skaffa barn och inte behöver boendestöd för att orka med hemsysslorna? Hur kommer det sig att exakt samma människor som påstår sig vara lika trötta som jag blir förvånade när jag tackar nej till att ses på kvällstid mitt i semestern eftersom jag måste gå och lägga mig klockan 21? På grund av min trötthet kan jag inte göra undantag, inte ens på semestern.

Är trött på alternativa förklaringar

Jag blir så trött på att andra människor försöker komma med alternativa förklaringar till min trötthet även om jag förklarar och förklarar att läkarna är överens om att Aspergers syndrom och autism kan orsaka enorm trötthet. Tröttheten beror bland annat på att vi aspergare måste lägga energi på saker som andra människor gör automatiskt. Men ändå fortsätter vissa människor hävda att jag inte kan veta om min trötthet beror på min Aspergers syndrom eller på något annat.

Finns visst ett samband

Sluta förneka att Aspergers syndrom, autism och trötthet har ett samband! Om borrelia, sköldkörtelrubbningar och influensa är godkända förklaringar till trötthet, varför är inte neuropsykiatriska diagnoser det? Visst, en person med Aspergers syndrom eller autism kan bli förkyld eller få borrelia precis på samma sätt som en förkyld person kan vara trött av en annan anledning än av själva förkylningen. Men varför alltid anta att tröttheten absolut måste ha andra förklaringar än den neuropsykiatriska diagnosen när det är ett välkänt faktum att Aspergers syndrom och autism orsakar trötthet?

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Man bör gå med i a-kassan så fort som möjligt när man har börjat jobba. Vilken a-kassa man bör gå…

  2. Att kontrollera hur ett myndigt barn använder sina pengar är en form av ekonomiskt våld. https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/stod-i-arbetet/se-det-ekonomiska-valdet Tänk också på att…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

20 svar på ”Sluta förneka att trötthet och autism har ett samband”

Det finns många NT utan tillräckliga kunskaper som resonerar som så att allt är möjligt för autister bara vi anstränger oss lite mer. .

Du har rätt! Och det gäller i alla möjliga situationer och inte bara när det gäller trötthet. Folk verkar gilla alternativa förklaringar i stil med: ”Ja jag vet att du har svårt för att umgås i grupp, men hur det du att det har just med Aspergers syndrom att göra? Du kanske inte har fått tillräckligt mycket träning? Jag tvivlar inte på att du har asperger för du har ju fått diagnosen men tänk om många av dina svårigheter ändå beror på något helt annat?”

Svara

Ja, och det blir jag så satans förbannad på! Vad tror de, att läkare ger oss diagnoser för skojs skull??! Det är också väldigt vanligt att vi får höra att vi ”skyller på” våra diagnoser när vi försöker förklara varför vi är och fungerar som vi gör. Det får mig nästan att se rött! Hur dum och pantad får man vara?? Vart är deras logiska tänkande nånstans?? Även om jag förstår att de inte kan sätta sig in i hur vi har det.. men det är ingen ursäkt för att bete sig som skit, vilket många neurotyper gör utan att förstå att det är lika fel som när vi beter oss illa!

*Suckar*. Det är tyvärr lätt att ta åt sig av sådana kommentarer.
Speciellt när en är stressad. Många av oss är ju redan tillräckligt belastade i vår vardag, som du vet.

Min sömn är lite konstig ibland och det kan beror på Aspergers syndrom har jag läst om.
Det som gör mig mest trött på är folk som håller på med sina mobiltelefoner hela tiden, det kan vara när de går till tunnelbanan, är oerhört tröttsamt och se det.
Även kommentarer som ploppar ur folks munnar när de inte förstår mig eller vill inte förstå 🙁 Fast man får försöka att inte bry sig om det.

Har din konstiga sömn med folks mobiltelefoner att göra eller missförstod jag dig? Anledningen till att jag frågar är att jag själv hatar när folk håller sina mobiltelefoner framme i tunnelbanan, men det är för att mobiltelefonernas blå ljus förstör min sömn och gör sömnen konstig. Jag har visserligen glasögon som filtrerar bort lite av det blåa ljuset men det hjälper ju inte när folks mobilskärmar är så enormt blå! Min mobilskärm är orange eftersom jag filtrerar bort det blå ljuset med Twilight-appen.

Däremot bryr jag mig inte om folk håller sina mobiltelefoner framme på morgonen för då blir inte min sömn påverkad. På morgnarna tycker jag att det bara är skönt när alla har sina mobiltelefoner framme så slipper man se varandra i ögonen 😉

Jag kan också störa mig fruktansvärt mycket på vissa kommentarer!

Svara

Okej, då missförstod jag mig! I mitt fall handlar sömnen inte enbart om mobilskärmar utan även dataskärmar. Och därför även matbutiker för där finns det ju massor av skärmar vid kassorna. Därför hatar jag när folk håller sina mobiltelefoner framme.

Svara

Ja, det där med sköldkörteln har jag också fått höra! Och vitaminer och idéer om olika varianter av dieter som minsann skulle hjälpa. Implicit läggs det på en att man typ får skylla sig själv om man inte följer dessa råd. Jag känner mig förminskad. ”Du kan ju inte veta om det kan hjälpa om du inte provar?”
Inom mig skriker jag: Hallåååå världen!!! Fatta att jag helt enkelt är vansinnigt jättetrött ändå! När jag fick min diagnos fick jag äntligen veta att det inte är så konstigt, utan att det faktiskt är vanligt med extrem trötthet när man har asperger. Det underlättar lite att veta, även om tröttheten fortfarande är väldigt frustrerande.

Tack Paula, för allt du delar i bloggen!

Kul att du gillar bloggen, Åsa! 🙂

Det är fruktansvärt irriterande att folk inte fattar att man kan bli trött av mental belastning. Här fungerar självklart inga kostanpassningar i världen för tröttheten handlar om hjärnans annorlunda funktion, intryckskänslighet mm. Det som är ironiskt är att jag har hälsa och kost som specialintresse så jag om någon har verkligen koll på hälsosam mat. Jag har koll på mitt jodintag så att jag stöttar sköldkörtelns funktion, jag har koll på alla vitaminer och mineraler, jag har bland annat uteslutit gluten, vitt, raffinerat socker och onödiga tillsatser mm. Jag måste säga att jag mår betydligt bättre av att äta så här så kost gör definitivt skillnad för mig, men det tar självklart inte bort min autism. Oavsett vad jag äter kommer jag bli trött av sociala sammanhang, jag kommer inte orka sköta hemsysslor självständigt och jag kommer alltid behöva betydligt mer återhämtning än de flesta andra människor eftersom dessa svårigheter beror på min funktionsnedsättning. Min asperger blir inte botad av ändrad kost, och det är det folk inte fattar!

Svara

Har läst din blogg med stort intresse!
Har en sambo som jag nyligen varit på psykiatrin med. De misstänker starkt att hon är autistisk och hon ska utredas i höst. Hon lider även av extrem trötthet, har så länge länge jag bott med henne (5 år) sovit extremt mycket, 10-12 h och är aldrig utsövd. Hon är nu heltidssjukskriven i väntan på utredningen och gör inget annat än sover, men är ändå alltid trött, pågått i en månad nu.
Hon kraschade i vintras och orkar inte ha kontakt med sin familj och försvann från mig och har inte bott hemma på 6 månader. Jag är själv en extremt energisk person som alltid skött allt i hemmet och allt praktiskt. Hon säger att jag ger henne dåligt samvete och att hon inte orkar det just nu. Jag har blivit fullständigt förkrossad över att hon lämnat mig och förstod ingenting. Först nyligen har jag förstått att det kan ligga en diagnos i botten och den vetskapen är en otrolig lättnad. Vi har kontakt nu och träffas ibland. Har läst på massor om autism och allt verkar stämma. Hon verkar däremot ointresserad av sin sjukdomsbild. Hon är mest orolig över sitt jobb, vill helst inte vara sjukskriven. När hon jobbade i våras vräkte hon i sig energidrycker och koffeintabletter för att orka med. Hon har ett jobb i offentlig miljö där hon tvingas interagera med främmande människor och det kanske inte är optimalt om man har autism och kan ev vara en förklaring till varför jobbet alltid gjort henne så trött.
Vi har varit på vårdcentralen många gånger för hennes trötthet och migrän, men alltid samma sak, kolla borrelia (som hon hade för många år sedan, mycket svår, förlamad i halva kroppen), vitaminer, sköldkörtel, och sen skriver de ut muskelavslappnande mot migrän. Psykiatrin tog hennes problem på allvar, men det är så långa väntetider på allt och både hon och vi anhöriga lider mycket just nu.

Nu fick jag skriva av mig lite.
Tack för en intressant blogg!

Hej Rickard!

Vad tråkigt att höra om din flickvän! Det låter som att hon/ni haft det jättejobbigt. Om det är autism hon har är det möjligt att hennes nuvarande jobb inte passar henne. Men om hon får en diagnos och inte vill vara sjukskriven/bli sjukpensionär så har hon kanske möjlighet att få anpassade arbetsuppgifter på sin nuvarande arbetsplats alternativt ett lägre arbetstempo. Det finns alltid möjligheter!

När du berättar om hennes symptom så tänkte jag på att hon skulle skulle kunna, om hon vill, undersöka om det är ljusflimmer som gör henne sjuk, jag tänker framför allt på bildskärmar men även på lysrör. Det låter som att ni har uteslutit alla andra orsaker så hennes symptom verkar inte bero på vitaminbrister, sköldkörteldysfunktioner eller borrelia. Själv blir jag dålig av ljusflimmer men kan inte använda smartphones eller vanliga dataskärmar eller titta på TV (endast e-inkskärmar fungerar). Specialisten som diagnosticerade mig med diagnosen synrubbningar nämnde just kronisk migrän och det här med att man har sömnsvårigheter/aldrig blir utvilad som vanliga symptom när man inte tål bildskärmar. Din flickväns symptom kan såklart bero på annat också som t.ex. utbrändhet, men om hon vill skulle hon kunna testa att leva helt utan bildskärmar under en helg och se hur hon mår då.

Jag hoppas att allt löser sig för er!

Svara

Hej!

Jag har också autism (Asperger) och känner av trötthet. Det som gjort att jag är intresserad av sköldkörteln är att min son har hypotyreos. Min son gick på högstadiet när han fick huvudvärk som inte gick över med vanlig huvudvärksmedicin. Han var mycket trött också och slutligen fick han diagnosen hypotyreos år 2014. Han fick även diagnosen autism år 2015. Jag upptäckte idag att Nadja Öström (som tidigare var ordförande på Sköldkörtelföreningen) skrev på Blodkollen: ”Friska individer har ett TSH på ca 0,3-1,2 men referensen ligger på 0,3-4,0.”
Jag har haft TSH på 2. Nadja Öström skrev vidare på Blodkollen: ”Kroppen är smart och vill hjälpa oss att förstå via symtom som smärta, trötthet och hjärndimma som man får med för liten tillgång av vår energi i cellerna att vi måste agera.” Jag försöker agera genom att jag söker information om sköldkörteln och att jag kontaktar läkare och ber att få
ta blodprover. Läkarna på allmänna vårdcentraler har för dålig kunskap om sköldkörtelsjukdomar. ”Vi behöver höja kunskapsnivån om sjukdomar i sköldkörteln på alla nivåer. Det är för dålig kunskap inom vården…”, sade Anders Palm, ordförande i Sköldkörtelförbundet. Jag
misstänker att autism och sköldkörtelsjukdom har ett samband och detta fick jag bekräftat när jag läste en berättelse av ”Vårdlös #66”: “Mina svårigheter med hypotyreos är i stort jämförbara med min dotters Asperger och adhd. Jag har försämrad kognitiv förmåga, svårt att fokusera på ett samtal, svårt att samla tankarna, svårt att hantera långa resonemang utan att skriva ner dem. Om jag hör något bra kan jag inte återge det och mitt sifferminne samt närminne är katastrof. Jag
skriver listor och minneslappar för det mesta. Tack gode Gud för smarta telefoner..”

https://www.devardlosa.se/berattelser
https://www.blodkollen.se/sv/nyheter/kronika-av-skoldkortelforeningens-ordforande-nadja-ostrom
https://www.netdoktor.se/kvinnlig-halsa/artiklar/forskare-utvecklingen-inom-skoldkortelvarden-har-stannat-av/

Jag tänker: ”sluta förneka att autism och hypotyreos har ett samband när det handlar om trötthet”. När man går in på nätet kan man läsa om trötthet på landstingets (regionens) 1177-sida där det står att trötthet kan bero på hypotyreos-sjukdom. Där borde också stå att det kan bero på autism så som du skriver Paula.
Jag tycker att alla patienter som får en diagnos som har att göra med trötthet, depression och olika psykiska tillstånd borde bli utredda enligt tanken ”friska individer har ett TSH på ca 0,3-1,2” såsom Nadja Öström skriver på Blodkollen.se
Sjukvården måste utesluta att patienten lider av en somatisk sjukdom när patienten söker hjälp för depression. Jag anser att sjukvården är sjuk eftersom man inte lyssnar på läkare som har kunskap om sköldkörtelsjukdomar. T ex finns det en läkare som heter Helena Rooth Svensson som själv också har hypotyreos.
Jag själv har erfarenhet av hypotyreos genom att jag har familjemedlemmar med denna sjukdom. En av dessa familjemedlemmar har även autism.

https://www.blodkollen.se/sv/nyheter/kronika-av-skoldkortelforeningens-ordforande-nadja-ostrom
https://www.1177.se/Dalarna/liv–halsa/stresshantering-och-somn/trotthet/
https://www.vgregion.se/ov/ism/stress–rad-och-behandling/for_vardgivare/diagnostik/
https://skoldkortelforbundet.se/dr-helena-rooth-svensson-hypotyreos-en-negligerad-folkhalsosjukdom/

Tack för din blogg.

För 30 år sedan förnekade läkare att trötthetssymtom fanns. Jo, tyvärr förnekas det än idag, men mindre.

Du nämner borelia. Tyvärr är borelia testen inte säkra. Det finns läkare som påstår att tillförlitligheten är mindre än 50%. I andra länder används 4-5 olika tester för att diagnosera borelia, medan man i Sverige använder 2 tester och visar dom att du inte har borelia så är det slutdiskuterat. Behandlingen kräver ofta en korsning av flera antibiotika, samt förändrade kostvanor. I Sverige ges en svag kur av antibiotika, sedan anser läkarna att du är frisk.

Om du söker på Lyme disease på YouTube och nätet så finns det läkare i exempelvis Tyskland, USA och på Åland, som är specialister på dessa sjukdomar och som behandlat tusentals patienter. Men kom ihåg, vanliga sjukvården förnekar att borelia kan orsaka alla möjliga symtom, precis som dom tidigare förneka trötthetssymtom.

Här har du några kända läkare;

Dr. Richard L Horowitz
Dr. Daniel Kinderlehrer
Dr. Trodde Lepine
http://www.Germanlymeclinic.com

Här nedan är en självtest av Dr Richard L Horowitz med 30 års erfarenhet på området.

https://harduborrelia.se/testformular/

Här är en bra bok om ämnet med självhjälp:

https://www.amazon.se/How-Can-Get-Better-Resistant/dp/1250070546

Tack för din kommentar Ove! Jag tror inte på borrelia i mitt fall för jag lider av mental trötthet som beror på min autism och som handlar om att min hjärna är intryckskänslig och det tar energi av mig att vara social. Borrelia har däremot en somatisk sjukdom!

Med detta sagt är jag alldeles övertygad om att CFS/ME/trötthetssyndrom ibland kan ha just sådana här förklaringar. När jag led av fysisk trötthet och hade just sådana här symptom (feberkänsla, yrsel osv) så lyckades jag åstadkomma en enorm förbättring med hjälp av kosten. De flesta läkare förnekar såklart kostens betydelse och vikten av att t.ex. utesluta socker, hel- och halvfabrikat, sötningsmedel mm men jag tror stenhårt på kosten! Jag har full respekt för att inte alla med symptom är intresserade av att testa och genomföra kostförändringar men det funkar för mig!

Svara

Hej, jag är kvinna, 64 år och fick min lätt aspergerdiagnos för 10 år sen. Jobbar heltid men har inte fullt tryck på mig tack och lov. Jag har börjat känna mig såå trött på em så ögonen bara vill gå ihop. Det kan ju bero på en blodtrycksmedicin som jag tagit under en tid. Men något annat som jag tycker är jobbigt är att jag blir så trött i huvudet varje dag efter att ha hållit igång ett tag. Som när man förr hade suttit på en föreläsning i flera timmar och kände sig helt slut i huvudet. Har funderat på om det kan vara tidiga tecken på utmattningssyndrom men undrarockså om det kan vara autismen som tar ut sin rätt som det inte gjort tidigare i livet, jag är ju äldre nu?

Vad tråkigt att du plötsligt börjat känna dig trött! Tyvärr är det omöjligt att säga vad tröttheten beror på dock. De kognitiva utmaningarna p.g.a. autismen kan ju göra en trött, och i kombination med åldern kan man såklart bli ännu tröttare än andra människor i samma ålder. Samtidigt skulle din trötthet också kunna bero på blodtrycksmedicinen. Om du är orolig för tröttheten tycker jag att du ska kolla upp det med din läkare!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *