Kategorier
Autism och trötthet

Sluta förneka att trötthet och autism har ett samband

Precis som jag konstaterat i ett tidigare blogginlägg är många vuxna med Aspergers syndrom och autism väldigt trötta. Men problemet är att många andra människor vägrar se sambandet mellan Aspergers syndrom, autism och trötthet och försöker komma med alternativa förklaringar till varför vi vuxna autister är så trötta.

Har fått höra att jag borde testa sköldkörteln

Själv har jag bland annat fått höra att jag borde testa sköldkörteln. Men det har jag gjort vid några tillfällen och den fungerar utmärkt!

Visst, sköldkörtelrubbningar orsakar ju enorm trötthet men sanningen är att sköldkörtelrubbningar dyker oftast upp plötsligt. Vi aspergare har däremot känt oss ovanligt trötta ända sedan vi varit barn och tröttheten har bara successivt ökat ju äldre vi har blivit. Tröttheten har absolut inte kommit plötsligt från ingenstans!

Har jag kanske inte borrelia?

Borrelia är en annan populär förklaring i mitt fall. Ni som följt min blogg ett tag vet om att blåbärsplockning är ett av mina specialintressen, och det finns en risk att bli smittad av borrelia i blåbärsskogen. Men jag har testat mig för borrelia och testet visade negativt! Borrelia är en sjukdom som dyker upp när man blivit smittad, och inte något som har funnits där ända sedan från födseln.

Hur är det med vitaminerna?

Jag är väldigt noga med vitaminer i och med att hälsa är ett av mina specialintressen. Jag var förut extremt irriterad över att behöva höra tjat om vitaminbrister, och därför testade jag mig på vårdcentralen.

Men nej, inga vitaminbrister här inte! Till och med mina D-vitaminnivåer var normala även om jag testade mig mitt i vintern. Men eftersom jag är så noga med att få i mig fet fisk, var jag inte förvånad över att mina D-vitaminvärden var normala.

Men kämpar inte min kropp mot något virus just nu?

När jag berättar för andra människor att jag blir trött av sociala aktiviteter, får jag ibland höra att det kan bero på att jag kanske håller på att bli förkyld och min kropp håller på att kämpa emot något virus.

Men jag har inte känt mig det minsta sjuk och inte är trött när jag är hemma och får göra det jag vill. Men många är ändå övertygade om att det kan vara någon virussjukdom som min kropp kämpar emot och att jag visst kommer att orka med det sociala igen när viruset försvunnit från min kropp.

Är inte min trötthet något helt normalt?

En annan populär bortförklaring är att alla känner sig lika trötta som jag och att jag bara inbillar mig att just jag skulle vara ovanligt trött. Men om alla är lika trötta som jag, hur kommer det sig att de inte behöver avstå från att skaffa barn och inte behöver boendestöd för att orka med hemsysslorna? Hur kommer det sig att exakt samma människor som påstår sig vara lika trötta som jag blir förvånade när jag tackar nej till att ses på kvällstid mitt i semestern eftersom jag måste gå och lägga mig klockan 21? På grund av min trötthet kan jag inte göra undantag, inte ens på semestern.

Har blivit trött på alla alternativa förklaringar

Jag blir så trött på att andra människor försöker komma med alternativa förklaringar till min trötthet även om jag förklarar och förklarar att läkarna är överens om att Aspergers syndrom och autism kan orsaka enorm trötthet.

Tröttheten beror bland annat på att vi aspergare måste lägga energi på saker som andra människor gör automatiskt. Men ändå fortsätter vissa människor hävda att jag inte kan veta om min trötthet beror på min Aspergers syndrom eller på något annat.

Aspergers syndrom, autism och trötthet har visst ett samband

Sluta förneka att Aspergers syndrom, autism och trötthet har ett samband! Om borrelia, sköldkörtelrubbningar och influensa är godkända anledningar för trötthet, varför är inte neuropsykiatriska diagnoser det?

Visst, en person med Aspergers syndrom eller autism kan bli förkyld eller få borrelia precis på samma sätt som en förkyld person kan vara trött av en annan anledning än av själva förkylningen. Men varför alltid anta att tröttheten absolut måste ha andra förklaringar än den neuropsykiatriska diagnosen när det är ett välkänt faktum att Aspergers syndrom och autism orsakar trötthet?

12 svar på ”Sluta förneka att trötthet och autism har ett samband”

Det finns många NT utan tillräckliga kunskaper som resonerar som så att allt är möjligt för autister bara vi anstränger oss lite mer. .

Du har rätt! Och det gäller i alla möjliga situationer och inte bara när det gäller trötthet. Folk verkar gilla alternativa förklaringar i stil med: “Ja jag vet att du har svårt för att umgås i grupp, men hur det du att det har just med Aspergers syndrom att göra? Du kanske inte har fått tillräckligt mycket träning? Jag tvivlar inte på att du har asperger för du har ju fått diagnosen men tänk om många av dina svårigheter ändå beror på något helt annat?”

Svara

*Suckar*. Det är tyvärr lätt att ta åt sig av sådana kommentarer.
Speciellt när en är stressad. Många av oss är ju redan tillräckligt belastade i vår vardag, som du vet.

Min sömn är lite konstig ibland och det kan beror på Aspergers syndrom har jag läst om.
Det som gör mig mest trött på är folk som håller på med sina mobiltelefoner hela tiden, det kan vara när de går till tunnelbanan, är oerhört tröttsamt och se det.
Även kommentarer som ploppar ur folks munnar när de inte förstår mig eller vill inte förstå 🙁 Fast man får försöka att inte bry sig om det.

Har din konstiga sömn med folks mobiltelefoner att göra eller missförstod jag dig? Anledningen till att jag frågar är att jag själv hatar när folk håller sina mobiltelefoner framme i tunnelbanan, men det är för att mobiltelefonernas blå ljus förstör min sömn och gör sömnen konstig. Jag har visserligen glasögon som filtrerar bort lite av det blåa ljuset men det hjälper ju inte när folks mobilskärmar är så enormt blå! Min mobilskärm är orange eftersom jag filtrerar bort det blå ljuset med Twilight-appen.

Däremot bryr jag mig inte om folk håller sina mobiltelefoner framme på morgonen för då blir inte min sömn påverkad. På morgnarna tycker jag att det bara är skönt när alla har sina mobiltelefoner framme så slipper man se varandra i ögonen 😉

Jag kan också störa mig fruktansvärt mycket på vissa kommentarer!

Svara

Okej, då missförstod jag mig! I mitt fall handlar sömnen inte enbart om mobilskärmar utan även dataskärmar. Och därför även matbutiker för där finns det ju massor av skärmar vid kassorna. Därför hatar jag när folk håller sina mobiltelefoner framme.

Svara

Ja, det där med sköldkörteln har jag också fått höra! Och vitaminer och idéer om olika varianter av dieter som minsann skulle hjälpa. Implicit läggs det på en att man typ får skylla sig själv om man inte följer dessa råd. Jag känner mig förminskad. “Du kan ju inte veta om det kan hjälpa om du inte provar?”
Inom mig skriker jag: Hallåååå världen!!! Fatta att jag helt enkelt är vansinnigt jättetrött ändå! När jag fick min diagnos fick jag äntligen veta att det inte är så konstigt, utan att det faktiskt är vanligt med extrem trötthet när man har asperger. Det underlättar lite att veta, även om tröttheten fortfarande är väldigt frustrerande.

Tack Paula, för allt du delar i bloggen!

Kul att du gillar bloggen, Åsa! 🙂

Det är fruktansvärt irriterande att folk inte fattar att man kan bli trött av mental belastning. Här fungerar självklart inga kostanpassningar i världen för tröttheten handlar om hjärnans annorlunda funktion, intryckskänslighet mm. Det som är ironiskt är att jag har hälsa och kost som specialintresse så jag om någon har verkligen koll på hälsosam mat. Jag har koll på mitt jodintag så att jag stöttar sköldkörtelns funktion, jag har koll på alla vitaminer och mineraler, jag har bland annat uteslutit gluten, vitt, raffinerat socker och onödiga tillsatser mm. Jag måste säga att jag mår betydligt bättre av att äta så här så kost gör definitivt skillnad för mig, men det tar självklart inte bort min autism. Oavsett vad jag äter kommer jag bli trött av sociala sammanhang, jag kommer inte orka sköta hemsysslor självständigt och jag kommer alltid behöva betydligt mer återhämtning än de flesta andra människor eftersom dessa svårigheter beror på min funktionsnedsättning. Min asperger blir inte botad av ändrad kost, och det är det folk inte fattar!

Svara

Har läst din blogg med stort intresse!
Har en sambo som jag nyligen varit på psykiatrin med. De misstänker starkt att hon är autistisk och hon ska utredas i höst. Hon lider även av extrem trötthet, har så länge länge jag bott med henne (5 år) sovit extremt mycket, 10-12 h och är aldrig utsövd. Hon är nu heltidssjukskriven i väntan på utredningen och gör inget annat än sover, men är ändå alltid trött, pågått i en månad nu.
Hon kraschade i vintras och orkar inte ha kontakt med sin familj och försvann från mig och har inte bott hemma på 6 månader. Jag är själv en extremt energisk person som alltid skött allt i hemmet och allt praktiskt. Hon säger att jag ger henne dåligt samvete och att hon inte orkar det just nu. Jag har blivit fullständigt förkrossad över att hon lämnat mig och förstod ingenting. Först nyligen har jag förstått att det kan ligga en diagnos i botten och den vetskapen är en otrolig lättnad. Vi har kontakt nu och träffas ibland. Har läst på massor om autism och allt verkar stämma. Hon verkar däremot ointresserad av sin sjukdomsbild. Hon är mest orolig över sitt jobb, vill helst inte vara sjukskriven. När hon jobbade i våras vräkte hon i sig energidrycker och koffeintabletter för att orka med. Hon har ett jobb i offentlig miljö där hon tvingas interagera med främmande människor och det kanske inte är optimalt om man har autism och kan ev vara en förklaring till varför jobbet alltid gjort henne så trött.
Vi har varit på vårdcentralen många gånger för hennes trötthet och migrän, men alltid samma sak, kolla borrelia (som hon hade för många år sedan, mycket svår, förlamad i halva kroppen), vitaminer, sköldkörtel, och sen skriver de ut muskelavslappnande mot migrän. Psykiatrin tog hennes problem på allvar, men det är så långa väntetider på allt och både hon och vi anhöriga lider mycket just nu.

Nu fick jag skriva av mig lite.
Tack för en intressant blogg!

Hej Rickard!

Vad tråkigt att höra om din flickvän! Det låter som att hon/ni haft det jättejobbigt. Om det är autism hon har är det möjligt att hennes nuvarande jobb inte passar henne. Men om hon får en diagnos och inte vill vara sjukskriven/bli sjukpensionär så har hon kanske möjlighet att få anpassade arbetsuppgifter på sin nuvarande arbetsplats alternativt ett lägre arbetstempo. Det finns alltid möjligheter!

När du berättar om hennes symptom så tänkte jag på att hon skulle skulle kunna, om hon vill, undersöka om det är ljusflimmer som gör henne sjuk, jag tänker framför allt på bildskärmar men även på lysrör. Det låter som att ni har uteslutit alla andra orsaker så hennes symptom verkar inte bero på vitaminbrister, sköldkörteldysfunktioner eller borrelia. Själv blir jag dålig av ljusflimmer men kan inte använda smartphones eller vanliga dataskärmar eller titta på TV (endast e-inkskärmar fungerar). Specialisten som diagnosticerade mig med diagnosen synrubbningar nämnde just kronisk migrän och det här med att man har sömnsvårigheter/aldrig blir utvilad som vanliga symptom när man inte tål bildskärmar. Din flickväns symptom kan såklart bero på annat också som t.ex. utbrändhet, men om hon vill skulle hon kunna testa att leva helt utan bildskärmar under en helg och se hur hon mår då.

Jag hoppas att allt löser sig för er!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *