Kategorier
Asperger och ojämn begåvning Autism och trötthet

Sluta bedöma oss aspergare efter våra förmågor och svårigheter!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom, autism eller andra neuropsykiatriska diagnoser råkar ibland ut för att vi bedöms efter våra förmågor eller svårigheter. En person som exempelvis bor på ett gruppboende kan få höra från yrkesverksamma att det inte är någon idé att hen söker till högskolan eller skaffar ett vanligt jobb och därför skulle daglig verksamhet vara ett bättre alternativ för personen i fråga. Och visst, ibland är det kanske så men det behöver inte vara det. Personen kan mycket väl vara hur intelligent som helst inom vissa områden och klara av att sköta ett jobb om hen hittar rätt yrke även om hen inte klarar av att bo själv. Men problemet är att LSS-handläggarna och arbetsförmedlarna inte alltid tror att en sådan person skulle klara ett jobb och rekommenderar ofta personen daglig verksamhet.

Samma sak gäller också tvärtom. Jag som klarar av att åka runt i Sverige och även till andra länder och föreläsa om Aspergers syndrom och skriva böcker förväntas vara lika duktig inom andra områden. Nästan varje år jag ansökt om fortsatt boendestöd har jag fått förklara min livssituation på nytt: ja, det stämmer att många kanske tycker att det är svårt att åka själv på långa resor, planera föreläsningar och skriva böcker men för mig är det enkelt. Ja, de flesta människor tycker förmodligen att det är lätt att tvätta, städa och laga men nej, det är inte lätt för mig. Och därför behöver jag boendestöd trots mina styrkor.

Den ojämna begåvningen som vi med Aspergers syndrom kan ha kan också ta sig uttryck i hur mycket energi olika saker och aktiviteter tar. När jag var yngre, var jag förbluffad över hur det kom sig att mina vänner sjukskrev sig från jobbet när de hade halsfluss och feber, men ändå orkade de titta på filmer och lyssna på musik på sådana dagar. Att titta på film tar otroligt mycket energi av mig och är mycket svårt för jag måste dels koncentrera mig på vad som händer på filmen, och dels måste min hjärna tolka synintryck. För att jag ska orka se på en film måste jag vara otroligt utvilad, och därför har jag inte sett en enda film på minst 15 år. Musik är också energikrävande för mig. Därför kunde jag inte sluta undra: hur kom det sig att mina vänner inte orkade jobba men att de orkade titta på film och lyssna på musik på samma dag? Orkar man det ena, borde man också orka det andra också eller hur?

Det tog mig några år innan jag förstod att de flesta andra människor inte bara tycker att det är enkelt att se på filmer och lyssna på musik, de tycker att det är avslappnande och de får energi på det sättet. Därför kan inte dessa aktiviteter jämföras med ett jobb. Och på samma sätt orkar jag åka på långa tågresor flera gånger i månaden för jag tycker att det är enkelt, jag orkar plocka blåbär och läsa grammatikböcker för dessa saker tillhör specialintressen, men däremot orkar jag inte städa och göra andra hemsysslor. För jag får energi av att plocka blåbär, precis på samma sätt som många andra får energi av att lyssna på musik och se på filmer.

Sluta bedöma oss aspergare efter våra förmågor och svårigheter! Visst, jag förstår att LSS-handläggarna ibland måste ställa frågor om vårt privatliv för att få en inblick om hela vår livssituation, men man måste komma ihåg att om man har styrkor och en ojämn begåvningsprofil behöver det inte betyda att man inte behöver boendestöd. Och om man har svårigheter inom vissa områden betyder det inte att man har svårigheter inom allt. Se helheten istället för att haka upp er på vissa detaljer i vårt liv!

7 svar på ”Sluta bedöma oss aspergare efter våra förmågor och svårigheter!”

Gillar att läsa det du skriver för det förklarar saker för mig jag inte förstått. Fick min diagnos väldigt sent och har harvat mig fram i yrkeslivet. Ofta jobbat deltid och haft a-kassa också. Nu jobbar jag heltid som spärrvakt, får i alla fall vara delvis ifred bakom glaset men orkar verkligen inte mycket mer. Är som tur var 61 så tänkte ta ut halvtidspension till hösten och hanka mig fram till 65 då jag kan få bostadsbidrag också.
Fick nobben på sjukersättning deltid pga av att jag bara varit på den öppna arbetsmarknaden och de alltså inte kunde veta om min arbetsförmåga var nedsatt med 50%. Tre olika diagnoser och en mage som inte alls fungerar räckte inte och då kändes det hopplöst att överklaga. Pensionen är ju i alla fall min rättighet.
Har i hela mitt liv haft hopplöst svårt att hålla i ordning och hitta bra platser för saker. Det tar verkligen min energi men har inte sökt boendestöd för jag tror de tycker jag är för ”frisk”. Har ju klarat av två högskoleutbildningar även om jag sen inte orkat jobba med det.
Hoppas du. Får behålla dina timmar förresten.
Eva.

Har ju klarat av två högskoleutbildningar även om jag sen inte orkat jobba med det.

Får man fråga vad det är för högskoleutbildningar du har läst?

Vad roligt att du gillar mina inlägg Eva, blir jätteglad 🙂

Jag förstår verkligen vad du menar. Idag är det jättesvårt att få sjukersättning och det är jättetråkigt att du inte har fått det på deltid 🙁 Själv fick jag inte det heller trots att jag överklagade. Däremot har jag boendestöd, fast kommunen minskade på mina timmar för några månader sen. Det kan vara svårt att få boendestöd också, första gången jag sökte fick jag förklara hur jag hade klarat mig dittills. Som tur var kunde min exman förklara att det hade varit han som hade skött allt och att det var därför jag inte hade fått boendestöd innan.

Hoppas ditt liv blir bättre när du börjar jobba på halvtid!

Svara

Hej Paula,

Känner du till Göteborgs Universitets forskning om ”Mental trötthet”/”hjärntrötthet”? http://mf.gu.se/om-mental-trotthet

Trillade över dem eftersom att jag håller på att slåss med försäkringskassan gällande arbets(o)förmåga med mina egna diagnoser ADD och Asperger, och så mycket av deras forskning låter som om det var jag själv som hade beskrivit min egna trötthet.

Den forskningen kände jag inte igen men det där var riktigt bra beskrivet! Jag känner också igen mig i detta och jag är säker på att vi inte är ensamma. Tyvärr kan det ofta vara svårt att få Försäkringskassan och andra myndigheter att förstå detta. Jag har förut också fått bråka med Försäkringskassan och kommunen.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *