Visste du om att dynamiken i det sociala samspelet mellan en person med autism och en neurotypiker skiljer sig från densamma mellan två neurotypiker? Det visar en ny studie från Montreals universitet i Kanada. Studien leddes av Guillaume Dumas, professor vid enheten för psykiatri och missbruk. Dumas har tidigare genomfört en studie som har visat att när människor ägnar sig åt social interaktion så brukar deras hjärnvågor synkronisera med varandra. Med denna kunskap ville han ta reda på hur det förhåller sig med den saken om den ena personen i interaktionssituationen har autism.
Deltagarna observerade varandra
I denna nya studie genomförde Dunas och hans forskarteam ett experiment genom att dela in deltagarna i par bestående av en autistisk person och en neurotypisk person eller av två neurotypiska personer. Paren ombads sitta i separata rum och fick i uppgift att göra meningslösa handrörelser och gester. De fick observera kamratens handrörelser via en skärm och kunde välja om de skulle imitera dennes handrörelser eller initiera egna rörelser.
Deltagarnas hjärnaktiviteter mättes
Deltagarnas beteenden filmades under sessionerna. Forskarteamet mätte även hjärnaktiviteterna hos de autistiska och neurotypiska försökspersonerna med hjälp av så kallad EEG-hyperscanning, en teknik som används för att registrera hjärnvågor. Och resultatet visade att synkroniseringen mellan en neurotypisk person och en person med autism var svagare än synkroniseringen mellan två neurotypiska personer. Vidare visade studien att personer med autism var betydligt mer benägna att härma den andres rörelser istället för att agera som ”ledare” och initiera egna gester och handrörelser.
Ansvaret ligger hos alla
Dumas konstaterar att denna skillnad i turtagning tyder på att autism är ett relationellt tillstånd som påverkar individens sociala stil. Däremot bör det inte ses som en störning, betonar han. Han framhåller att svårigheterna i den sociala interaktionen är ömsesidiga och att ansvaret bör ligga hos alla inblandade, inte bara hos den som har autism! Han ifrågasätter det faktum att ingen anklagar en neurotypiker för att ha sociala svårigheter när hen misslyckas med att förstå en person med autism, men en autist får däremot nästan alltid skulden om hen inte förstår en neurotypiker.
Varför skulle det vara dåligt?
Jag älskar Dumas slutsats! Alltför ofta förekommer det att människor utgår från den medicinska modellen och lägger all skuld på autisten. Om autisten inte orkar småprata eller besvara en hälsning med ett svarsleende brukar det heta att autisten har svårt med socialt samspel, men en sådan autist kan mycket väl prata massor när hen har något viktigt att säga! Hen kanske fokuserar på djupa samtal istället för småprat och skvaller och kan vara en tillgång i arbetslivet eftersom hen är lösningsfokuserad. Varför skulle det vara dåligt?
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Problemet låg hos kollegorna
För att en autist som passar in i beskrivningen ovan ska bli anställd krävs det givetvis att kollegorna accepterar att autisten är på jobbet för att jobba, inte för att socialisera. Jag har själv tidigare haft problem på vissa arbetsplatser för att jag varit på jobbet för att just arbeta! Jag fick klagomål för att jag inte ”bidrog till det sociala på jobbet” när jag exempelvis tackade nej till Afterworks. Men allt handlar ju givetvis om de neurotypiska kollegornas inställning till annorlundaskap: om de skulle lära sig att tolerera annorlundaskap skulle de kunna socialisera med sina neurotypiska kollegor och låta autisten vara. I detta fall ligger problemet givetvis hos neurotypikerna!
Varför ska jag träna?
Detsamma gäller när jag tar med mig egen matlåda till olika sammanhang eftersom jag inte vill äta andras mat, liksom inte heller tillsammans med andra. Jag skulle aldrig få för mig att gå hem till någon som tar illa upp av att jag tar med mig egen matlåda istället för att bli bjuden på mat. Om den neurotypiska värden ser mitt beteende som oartigt trots att jag förklarat varför jag inte vill bli bjuden på middag betyder det att vi är för olika och därmed inte bör umgås. Vissa neurotypiker tycker att jag borde ”öva på att äta mat tillsammans med andra” eftersom alla ska äta samtidigt och samma mat, men varför ska jag träna? Det skulle lika gärna kunna vara neurotypikern som borde träna på att äta ensamma!
Ni har också svårigheter
Nej, skulden ligger inte bara hos oss autister! Ni neurotypiker har minst lika mycket samarbetssvårigheter med oss autister som vi autister har med er.
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
En sak jag har märkt med de flesta människor är att när det ploppar upp en tanke i huvudet, så…
Tänk om folk bara kunde behålla sina kommentarer, ifrågasättanden, kritik, tankar och åsikter för sig själva alla gånger när de…
Hittade detta inlägg igen. Tänkte kommentera det också. Emma ska alltså inte jämföra sin situation med någon som inte har…
Ja precis, det där var ett exempel, men det handlar om mycket mer än om att äta på restauranger man…
Hur döljer man autistiska drag? Är det att tvinga sig att göra saker man inte vill för att det förväntas…
Jag håller med dig om att det är tröttsamt! Att du fick diagnosen sent indikerar att du är duktig på…
En av mina arbetskamrater ifrågasatte om jag verkligen har autism. Hon undrade om jag inte bara inbillade mig. Hon jämförde…
Intressant! Då kan du ha haft problem redan före 5 års ålder. Samtidigt är det svårt att säga om neurotypiska…
Ja precis, det borde märkts av tidigare i så fall… märkligt är det. Eller så kommer jag bara inte ihåg…
Det du beskriver låter jobbigt, och jag förstår att det blir problematiskt när man bor högst upp utan hiss. Det…
8 svar på ”Skulden för missförstånd ligger inte bara hos oss med autism”
Vilken härlig slutsats av Dumas, jag blev glad i hjärtat av att läsa detta! 🙂
Samma här 🙂
Fick bara häromveckan under samtal med rolig ”panda” att jag ju kan läääära mig förstå när det behövs tex ett leende. Jag blev irriterad förstås 🤣 hon som många andra vill ju gärna läsa av en, vilket jag själv gör automatiskt, men att jag är svår att läsa av. Jag sa att kroppsråk tar energi för att det inte kommer automatiskt. Vilket missförstånd det har blivit nu mellan mig och flera andra där… Denna ständiga kamp! Men å andra sidan har hon inte ringt sen dess utan bara smsat, för jag sa att jag hellre skriver, så även andra kan ju lära sig – om de är bra och förstående människor!! De som vägrar förstå är bäst att hålla sig borta ifrån. K-kram 😉
Vad tråkigt att det blivit missförstånd mellan dig och andra personer 🙁 Det är inte alltid lätt för neurotypiker att förstå oss. Men hon menade säkert inget illa utan ville bara hjälpa dig 🙂 Att hon SMS:ar istället för att ringa är iaf ett bra tecken. Alla neurotypiker går tyvärr inte med på att SMS:a/mejla men hon verkar vara förstående vilket är jättefint!
Tack detsamma 😉
Ja det är bra med förstående NT-människor! 🙂
Verkligen 🙂
Det sägs ju att Generation Z, dvs de som under 25, har blivit på ett sätt som är mer autistiskt än vad tidigare generationer i samma åldrar var. De dricker mindre, festar mindre, bor hemma längre, har mindre sex och är fast i sina smartphones. Detta är intressant. När man läser tpå reddit osv om varför ungdomar festar mindre kan folk säga saker som att ”var och varannan ungdom numera har ju npf-diagnoser”.
Jag tror inte att det beror på att ”var och varannan ungdom har npf”, men jag vet ju att folk som saknar kunskap om npf påstår det. Det är snarare så att kunskapen om diagnoser har ökat (och sedan finns det såklart viss överdiagnostisering).
Samhället har förändrats i och med t.ex. smartphones tillkomst. Det som är accepterat idag var kanske inte lika accepterat för några decennier sedan. Vidare har människor blivit mer hälsomedvetna, och kunskapen om t.ex. alkoholens faror har ökat.
Och vad gäller att bo hemma så har bostadsköerna skjutit i höjden vilket gör att unga vuxna i storstadsregioner kan tvingas bo hemma tills de närmar sig 30 (för då kan de äntligen få en vettig lägenhet via bostadskön som de har stått i sedan 18-årsåldern). Många unga vuxna som är över 25 lider av att behöva bo hemma men har inte alltid något annat val om de jobbar i en storstad, och då kan vissa tvingas bo hemma tills de är nästan 30 år.