Kategorier
Asperger och kommunikation

Så här kan kommunikationssvårigheterna vid autism se ut

Aspergers syndrom och autism kan som bekant medföra kommunikationssvårigheter, men det som inte alla har förstått är hur otroligt olika dessa kan ta sig uttryck. Till skillnad från vad många tror måste kommunikationssvårigheterna vid autism inte automatiskt innebära ett monotont tal, en annorlunda talmelodi eller svårigheter i att förstå språket utan det kan lika gärna handla om mindre uppenbara saker så som att man har svårigheter i att förstå sig själv och sina känslor och att kommunicera ut dessa.

Förstod inte mig själv

Som yngre hade jag enorma svårigheter med kommunikation, dock var jag inte medveten om detta själv. Om jag mådde dåligt över något, förstod jag inte alltid varför jag gjorde det. Om jag mådde dåligt i en viss kompis sällskap förstod jag nödvändigtvis inte att mitt mående berodde på att kompisen var elak mot mig. Istället kunde jag exempelvis få för mig att jag höll på att bli sjuk och att det var därför jag inte mådde bra. Jag kunde inte heller sätta ord på varför jag fick ångest av skolan och hur otroligt mycket jag påverkades av ångesten.

Har blivit lite lättare genom åren

Med åren har jag blivit bättre på att förstå mig själv i många situationer och att sätta mina känslor i ord vilket också är en förutsättning för mig för att kunna föreläsa. Eftersom jag som yngre inte förstod mig själv och omvärlden på samma sätt, hade jag aldrig kunnat blogga om autism på det här sättet som jag gör nu. Dock är jag fortfarande inte riktigt bra på att beskriva känslor och händelser i alla situationer. När jag bloggar, bloggar jag endast om händelser som jag förstår och kan greppa. Det finns fortfarande situationer jag inte alls förstår mig på.

Har inte kunnat sätta ord på varför

Under åren har jag träffat väldigt många olika boendestödjare. Vissa boendestödjare har det inte alls fungerat med även om jag har upplevt att de varit trevliga. Med vissa har jag varit helt slut efter att de gått hem eller så har det inte fungerat för dem att skapa ordning hos mig. Men jag har inte riktigt kunnat beskriva med ord vad det är som har fattats. Varför har jag blivit helt slut efteråt? Handlar det om personkemi, deras sätt att arbeta eller något annat? Och varför har de inte lyckts hjälpa mig med att skapa ordning?

Vet inte vad de gör för fel

Med vissa boendestödjare är det uppenbart för mig varför stödet inte har fungerat: jag kan exempelvis ha upplevt att de varit omotiverade! Men det finns även motiverade boendestödjare som har undrat vad det är som gjort att jag upplevt att jag inte lyckats skapa ordning med deras hjälp eller varför jag blivit så trött, och då har jag inte kunnat förklara varför. Jag har inte haft någon aning om det själv! Och eftersom jag inte vet vad det är gör som min nuvarande boendestödjare gör rätt i jämförelse med dem, vet jag inte heller vad de andra har gjort för fel.

Viktigt att inte bli lurad av vältalighet

Du som möter personer med Aspergers syndrom eller autism i ditt yrke ska aldrig ta för givet att autisten klarar av att förklara med ord varför något fungerar eller inte fungerar eller varför hen behöver stöd med det hen gör. Och detta trots att du skulle uppleva autisten som högfungerande, mycket språkbegåvad och vältalig. Om man inte själv förstår varför det inte riktigt fungerar i hemmet eller varför man känner på ett visst sätt kan man inte heller förklara det för någon annan. Det är inte ens säkert att betänketid alltid hjälper!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Så här kan kommunikationssvårigheterna vid autism se ut”

Hur bra inlägg som helst!!

Det skulle jag vilja att alla professionella, framför allt boendestödjare, skulle kunna få ta del av. Sedan vet en ju aldrig hur ovanstående tolkas eller tas emot eftersom det är individuellt även bland proffs, men men hoppas att de läser detta:)

Hoppas söndagen blir ok!

Tack Kritan, kul att du gillar inlägget! Det är verkligen lätt hänt att vi blir missförstådda eftersom boendestödjarna inte uppfattar att vi har kommunikationssvårigheter. Det är många boendestödjare som saknar kunskap om hur kommunikationssvårigheten kan yttra sig hos någon med autism som har styrkor men en ojämn begåvningsprofil.

Trevlig söndag till dig med!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.