Kategorier
Asperger och perception Asperger och stress

Så här kan du som aspergare göra handlandet lättare

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många av oss som har Aspergers syndrom eller autism hatar att ränna runt i butiker och handla, vilket inte sällan har med våra känsliga sinnen att göra. Här kommer mina bästa tips för att göra handlandet lättare:

1. Handla på rätt tid på dygnet. Om du har en matbutik i din närhet som exempelvis har öppettider mellan klockan 7 och 23 så kan det vara en idé att handla precis klockan 7 eller strax innan klockan 23 för då är det minst folk i butiken. Det är en otroligt stor skillnad på att handla klockan 7 och klockan 17. Tro mig, jag talar av erfarenhet!

2. Skriv en köplista. Kan inte överskattas! Många av oss som har Aspergers syndrom eller autism har dåligt arbetsminne och därför kan vi lätt glömma bort vad det var nu igen vi skulle köpa. Det kan bli otroligt stressigt att behöva fundera på sådant när vi är inne i matbutiken.

3. Försök handla i en bekant butik. Många av oss som har Asperger syndrom eller autism gillar det som är bekant och tryggt. Jag sparar otroligt mycket energi genom att handla i en butik där jag har varit innan. Då vet jag var alla varorna finns och jag slipper springa runt och leta.

4. Försök storhandla. Då minskar du risken att behöva handla igen under de närmaste dagarna. Mitt mål är att handla ungefär var femte dag, men tyvärr blir det ibland oftare än så.

5. Handla när du har som mest energi. Vi som lever med Aspergers syndrom eller autism har inte sällan betydligt mindre energi än andra människor, och därför är det viktigt för oss att spara energi på småsaker. Om du är morgonmänniska så kan du handla på morgonen, men om du däremot är en kvällsmänniska, mår du förmodligen bäst av att handla på kvällen.

6. Handla på nätet. Då slipper du ränna runt i butiker. Ett tips är att betala köpet i förskott, då slipper du stressen att komma ihåg att betala räkningen senast på förfallodatumet.

6 svar på ”Så här kan du som aspergare göra handlandet lättare”

Bra tips som jag också följer 🙂
Många större matbutiker har idag även möjlighet att man kan göra en beställning över nätet och sen kan man bara hämta det man beställt, färdigpackat och klart. En del har även hemleverans, men det kostar ju så klart.

Tack för tipset! 🙂 Det hade jag glömt bort helt tipsa om. Att hämta en färdigpackad matkasse på plats kan ju vara ett ännu bättre alternativ än hemleverans just för att det är billigare.

Svara

Kanske inte om man storhandlar och inte har bil… Vilket jag inte har. Jag är kroniskt sjuk och har svårt att gå och bära tunga kassar hem, så som det är nu så kan jag knappt handla alls, så jag går ofta hungrig och har näringsbrist. Har inte råd med hemleverans. kommunen hjälper mig inte alls, de bara rycker på axlarna och tycker att jag får klara mig själv. Helt empatifritt samhälle vi har fått…

Jag förstår att det är svårt att storhandla med vissa kroniska sjukdomar! Jag vet inte om du testat en shoppingvagn, men vissa som har svårt att bära tunga kassar har blivit hjälpta av att skaffa en sådan.

Det låter inte alls bra att du går hungrig! 🙁 Om du har mindre än riksnormen kvar efter att hyran, elen, hemförsäkringen och vårdkostnaderna är betalda så har du faktiskt rät till försörjningsstöd för att kunna köpa mat, förutsatt att du saknar en förmögenhet! Du borde även få hjälp av hemtjänst om du har ett läkarintyg på att du inte kan handla själv. Kontakta också gärna en dietist för det låter inte alls bra med näringsbrist! Jag fick själv lära mig hur man kan äta nyttigt och näringsriktigt när man lever på ekonomiskt bistånd. Det går faktiskt, men har man en funktionsnedsättning som gör det svårt att laga måltiderna själv kan det vara bra att ha boendestöd som hjälper till med matlagningen.

Jag tycker att du kan, om du vill, kontakta en dietist (för att få tips med näringsriktiga måltider) och en kurator som kan hjälpa dig med att tjafsa med kommunen så att du kan få hjälp av kommunen. Har du mindre än riksnormen för försörjningsstödet kvar efter att hyran är betald behöver du inte betala någon avgift för hemtjänsten! Och får du avslag på din ansökan om hemtjänst kan du alltid överklaga kommunens beslut. Kram på dig ♥

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *